jakou loď pro záčátečníky?
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
- iveta79
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
jakou loď pro záčátečníky?
Ahoj všem,
minulý týden jsem se s přítelem vrátila z dovolené na Lipně. Počasí sice nic moc, ale jedno velké plus si nás tam našlo. V půjčovně lodí ve Frymburku jsme natrefili na příjemného jachtaře, který nás zavětil do kouzla plavby na plachetnici. Během tří dnů nám vysvětil základní principy ovládání plachetnice. To jsme absolovali na lodi Vaurien a jako třešnička na dortu byla plavba na kajutovce. Kouzlu plachtění jsme natolik podlehli, že momentálně sháníme vlastní loď. Do začátku nám doporučil 420, 470 nebo piráta. Rádi bychom využili zkušenosti účastníků tohoto fóra a vyslechli vaše názory, která okruhová loď je pro začínající plachtaře nejvhodnější.
Dík Iveta
minulý týden jsem se s přítelem vrátila z dovolené na Lipně. Počasí sice nic moc, ale jedno velké plus si nás tam našlo. V půjčovně lodí ve Frymburku jsme natrefili na příjemného jachtaře, který nás zavětil do kouzla plavby na plachetnici. Během tří dnů nám vysvětil základní principy ovládání plachetnice. To jsme absolovali na lodi Vaurien a jako třešnička na dortu byla plavba na kajutovce. Kouzlu plachtění jsme natolik podlehli, že momentálně sháníme vlastní loď. Do začátku nám doporučil 420, 470 nebo piráta. Rádi bychom využili zkušenosti účastníků tohoto fóra a vyslechli vaše názory, která okruhová loď je pro začínající plachtaře nejvhodnější.
Dík Iveta
fireball
já osobně jsem začínal na Fireball (bývalá olymp.třída) , rel.hodně toho uveze ( 4lidi nejsou problém),
a když se naučíte ovládat Fireball, tak potom přechod na např.kajutovku
je jak přesednutí z rychlé motorky na pomalý náklaďák.
ta loď moc chyb neodpouští a je potřeba včas a adekvátně reagovat,
ale to je to, čeho si teď velice cením.
(mmch na zaďáček, se zataženou kačenou to chodí pěkně do skluzu,
samo, že musí taky pěkně fouknout)
Je to lodička, ke které se velice rád vracím, umí nabídnout spoustu zážitků
i řekněme zkušenějším.
to jen tak můj pohled na věc
sekysh
a když se naučíte ovládat Fireball, tak potom přechod na např.kajutovku
je jak přesednutí z rychlé motorky na pomalý náklaďák.
ta loď moc chyb neodpouští a je potřeba včas a adekvátně reagovat,
ale to je to, čeho si teď velice cením.
(mmch na zaďáček, se zataženou kačenou to chodí pěkně do skluzu,
samo, že musí taky pěkně fouknout)
Je to lodička, ke které se velice rád vracím, umí nabídnout spoustu zážitků
i řekněme zkušenějším.
to jen tak můj pohled na věc
sekysh
Re: fireball
jsekera píše:... na Fireball (bývalá olymp.třída)
v kterých letech byla olympijskou třídou, to mi nějak uniklo..??
to iveta79: A dobrá volba může být i Vaurien:
- iveta79
- návštěvník fóra
Ahoj a dík za odpovědi,
karfe dík za odkaz, vidím že toto téma opravdu řešil skoro každý, už jsem myslela, že jsem nějaká divná když si chci hned koupit vlastní loď po pár dnech plachtění s instruktorem.
Smike, od Vauriena mě odradil instruktor z Lipna, u lodi je jeden problém, prý když se převrátí nejde na vodě vykýblovat a musí se odtáhnot ke břehu kde ji vyleješ a vzhledem k tomu, že tuto nemilou příhodu také očekávám, představa plavání okolo lodě směrem ke břehu mne od tohoto typu odradila.
Během doby kdy jsem psala můj dotaz, jsem objela pár inzerátů, viděla jsem levnou 420 tovární výroby s opravenou prosedlou komorou, 470 opravenou v jacht-clubu kterou prodávají i se spinakrem( né že bych cjtěla hned vyrazit jak suverén s přivázaným balonem na přídi ale ta představa že to jednou budu moct zkusit javascript:emoticon(':good:')) no a třetí je vymazlená 420 od staršího pána který s ní závodil a schovával ji pro vnuky, ty ji nechtějí ale ta loď je jako nová ale srodokmenem.
karfe dík za odkaz, vidím že toto téma opravdu řešil skoro každý, už jsem myslela, že jsem nějaká divná když si chci hned koupit vlastní loď po pár dnech plachtění s instruktorem.
Smike, od Vauriena mě odradil instruktor z Lipna, u lodi je jeden problém, prý když se převrátí nejde na vodě vykýblovat a musí se odtáhnot ke břehu kde ji vyleješ a vzhledem k tomu, že tuto nemilou příhodu také očekávám, představa plavání okolo lodě směrem ke břehu mne od tohoto typu odradila.
Během doby kdy jsem psala můj dotaz, jsem objela pár inzerátů, viděla jsem levnou 420 tovární výroby s opravenou prosedlou komorou, 470 opravenou v jacht-clubu kterou prodávají i se spinakrem( né že bych cjtěla hned vyrazit jak suverén s přivázaným balonem na přídi ale ta představa že to jednou budu moct zkusit javascript:emoticon(':good:')) no a třetí je vymazlená 420 od staršího pána který s ní závodil a schovával ji pro vnuky, ty ji nechtějí ale ta loď je jako nová ale srodokmenem.
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Chtěk jsem ti napsat: tu nejlepší, kterou si můžeš dovolit...
Ale ta vymazlená 420 od staršího pána který s ní závodil a schovával ji pro vnuky,..... jako nová ale srodokmenem bude jistě dobrá volba
Maris ti jistě k tomu přidá, že na moři je každá loď malá a tedy volně pokračujíc...jednou ti bude i tato malá..

Ale ta vymazlená 420 od staršího pána který s ní závodil a schovával ji pro vnuky,..... jako nová ale srodokmenem bude jistě dobrá volba

Maris ti jistě k tomu přidá, že na moři je každá loď malá a tedy volně pokračujíc...jednou ti bude i tato malá..

- iveta79
- návštěvník fóra
Ahoj Libore
Mě se tahle volba taky jeví jako nejlepší ale přítel se zase kloní k tý 47. Když ho viděl ten prodávající tak mu řekl že se na 420 nesvezeme, dohromady vážíme asi tak 160 kilo (přítel má akademický titul - přescent a měří 195 cm
). cenově vychází ta 470 líp ale mě se zdá moc velká, chceme sice do klubu ale zatím nemáme nic domluvenýho a tak ji budeme muset převážet. Myslím že ta menší je pro nás vhodnější ale pořád se nemůžeme rozhodnout. 
Mě se tahle volba taky jeví jako nejlepší ale přítel se zase kloní k tý 47. Když ho viděl ten prodávající tak mu řekl že se na 420 nesvezeme, dohromady vážíme asi tak 160 kilo (přítel má akademický titul - přescent a měří 195 cm

- MARIS
- moderátor
- Reputace: 5
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj iveto,když už mě Libor nakopl,tak rada ode mě.Pokud ta 470ka nebude vrak,tak bych šel do ní.Je jen o půl metru delší než 420ka,o něco těžší,ale musíš ji vozit na vozíku tak jako 420ku.A taky vzhledem k proporcím Tvého přítele bude vhodnější 470ka.A spinakr?Velká výhoda,začít můžeš za slabého větru a pak pomalu přidávat.A pokud Tě to chytne,tak stejně později skončíš jako já,a většina jiných na kajutovce.Hlavně se dlouho nerozmýšlej a běž do toho.
- Lucifer
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Loni jsme řešili úplně totéž. Nadchnuti plachtěním jsme vymýšleli na čem jezdit na Slapech. Naše úvahy neustále dělali kolečko - malá okruhovka - větší okruhovka - malá kajutovka - větší kajutovka - velká kajutovka. Nakonec jsme se ustálili na kajutovce Eclair 19 (necelých 6m, až 4 lidi na spaní) a dobře jsme udělali. Na české vody nic moc velkého nemá smysl a také jsme na to neměli zkušenosti a znalosti, kajutovka ale přidává další rozměr plachtění - možný pobyt delší dobu a tedy větší akční radius. Kdybychom koupili okruhovku, tak letos přemýšlíme jakou kajutovku a co s tou okruhovkou.
Tedy doporučení ode mne: menší kajutovka. V Polsku, Holandsku atd. jsou dobré lodi za dobré ceny. WWW stránky jsou v jiném vlákně.
Tedy doporučení ode mne: menší kajutovka. V Polsku, Holandsku atd. jsou dobré lodi za dobré ceny. WWW stránky jsou v jiném vlákně.
- iveta79
- návštěvník fóra
Děkuji za další odpovědi ale jak vidím je to opravdu složité, Každý máte svůj určitě opodstatněný názor a já vám za ně děkuji. Vauriena a piráta jsem už vyškrtla ze seznamu, u piráta jsem si nechala poradit že se jedná o konstrukčně zastaralou loď, která je těžká na manipulaci ( nejsem rambo a přítel to sám neunese).
Důvod proč vaurien nezískal moji důvěru jsem již psala, jinak zdravím Ciro ale ty klapky, který uvádíš jako přednost, mi na Lipně propouštěli a měl jsi vidět můj výraz, když jsem zjistila že do lodě teče
, nejsem blondýna vím že se ta loď nepotopí
nebo jo
Čím dál víc jsme se klonili k tý 420 ale jak mi odepsal MARIS a JardaF tak chytil přítel vítr do plachet a už na dvoře krokuje místo pro větší loď. Rozhodnutý ale ještě nejsme a jak to vypadá tak snad ani nebudem. Sehnala jsem kontakt na místní yacht club a přes víkend tam mají nějakou merendu tak se tam chceme jít podívat a zjistit jak to v takovým klubu vůbec chodí. Přítel se tam chce ještě s někým poradit, ale já nevím jestli na něj bude někdo zvědavej a bojím se ,aby lodě už neprodali než se rozhodneme.
Lucifer: Děkuji za odkaz, četla jsem tvůj ochechulo-blog perfektní čtení, super fotky, jika rozhodnutí koupit si kajutovku hned na začátku jsme souhlasně zamítli, chceme se to nejdříve naučit a pak kdyžtak přesedlat na kajutu, udělat si VMP atd. Prosím tě co to je za typ lodě ta tvoje ochechule?
Důvod proč vaurien nezískal moji důvěru jsem již psala, jinak zdravím Ciro ale ty klapky, který uvádíš jako přednost, mi na Lipně propouštěli a měl jsi vidět můj výraz, když jsem zjistila že do lodě teče

Čím dál víc jsme se klonili k tý 420 ale jak mi odepsal MARIS a JardaF tak chytil přítel vítr do plachet a už na dvoře krokuje místo pro větší loď. Rozhodnutý ale ještě nejsme a jak to vypadá tak snad ani nebudem. Sehnala jsem kontakt na místní yacht club a přes víkend tam mají nějakou merendu tak se tam chceme jít podívat a zjistit jak to v takovým klubu vůbec chodí. Přítel se tam chce ještě s někým poradit, ale já nevím jestli na něj bude někdo zvědavej a bojím se ,aby lodě už neprodali než se rozhodneme.

Lucifer: Děkuji za odkaz, četla jsem tvůj ochechulo-blog perfektní čtení, super fotky, jika rozhodnutí koupit si kajutovku hned na začátku jsme souhlasně zamítli, chceme se to nejdříve naučit a pak kdyžtak přesedlat na kajutu, udělat si VMP atd. Prosím tě co to je za typ lodě ta tvoje ochechule?
- JardaF
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
iveta79 píše: Prosím tě co to je za typ lodě ta tvoje ochechule?
Já to vezmu za Lucifera. Ochechule je francouzský Eclair, 19 stop, kajutovka s ploutvokýlem. Oplachtění okolo 20m2. 750kg prázdná hmotnost. TADY jsou nějaké fotky.
- iveta79
- návštěvník fóra
Ahoj všem
ještě jsem chtěla využít zdejší osazenstvo, jestli náhodou tady někdo není ze západu republiky, tedy Karlovarský kraj, někdo s kým bych se eventuelně mohla potkat teď o víkendu na Jesenici 18-19.9 o kdo je třeba členem tamního klubu.
Je vlastně podle Vás výhoda stát se členem nějakého yachtclubu?
ještě jsem chtěla využít zdejší osazenstvo, jestli náhodou tady někdo není ze západu republiky, tedy Karlovarský kraj, někdo s kým bych se eventuelně mohla potkat teď o víkendu na Jesenici 18-19.9 o kdo je třeba členem tamního klubu.

iveta79 píše:Ahoj všem
Iveto79 z Karlovarského kraje...zítra se s manželem také chystáme na Jesenici. Nejsme aktivními yachtaři, ale chceme okouknout pár lodiček:) Můžeme si dát sraz a popovídat si. Na Ronaku je fajnová hospůdka a dobře tam vaří

V případě zájmu napiš a domluvíme podrobnosti. Zdraví Šárka a Martin