Ahoj - nový člen!

Pokec. Možnost prvního představení se na fóru.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Ahoj - nový člen!

Příspěvekod pavlii » čtv čer 05, 2014 3:48 pm

Zdravím všechny, dal jsem se do vyhledávání informací o plachetnicích na základě myšlenky, pořídit si něco bazarového na ježdění po vodě. Doufám, že tu najdu spoustu informací - když ne, tak se standardně zeptám :-) jinak bych měl asi v merku něco pro 4 osoby. Zatím se v tom skoro vůbec nevyznám, ale to se poddá.

Případně by mě na začátek zajímalo, na co při takovéhle bazarové koupi nejvíce koukat, abych pak nesplakal nad výdělkem.

Díky, Pavel
AliceKarch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Re

Příspěvekod AliceKarch » pát čer 06, 2014 8:09 am

Ahoj, mys jsme kupovaly loď, která byla na vozíku. Prohlídka atd .. a pak jsme se s majitelem dohodli, že jí dáme na vodu a bude plavba. Tam poznáš jestli do lodě neteče atd . Samozřejmě je dobré si vzít sebou někoho kdo tomu rozumí :) . Neb my ženské koukáme úplně na jiné věci než chlapi. Například jakou má loď barvu a jestli je v kajutě zrcátko :-D ---> to byl humor <--- . Pokud má loď motor tak samozřejmě projet i motor. Důležité, asi bude i to jestli loď kupuješ od majitele, který s ní dlouho jezdil , nebo jenom od překupníka.
Dle mého je to jako koupě ojetého auta, autobazarník ti nakuká taky hory doly jenom aby prodal. Čest výjimkám (bohužel žádného neznám).
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » pát čer 06, 2014 8:39 am

nemám nic proti Alici, ale její rada mě zvedla koutky nahoru. A lepší nějaká rada než žádná, protože já jsem tvůj dotaz původně přešel s tím, že se na to nedá nijak odpovědět.

1.Na vodě poznáš, jestli do lodě neteče.
2.Vzít si někoho kdo tomu rozumí (tudíž je zbytečný ti vůbec radit)
3.Pokud je v lodi motor, měl by jsi ho vyzkoušet
4.Důležité je jestli kupuješ od překupníka nebo majitele. (Majitel ti nebude tvrdit že předtím motor startoval na 50 krát a pak ho nahřál a pak startoval napoprvé)
5.Kupovat loď je jako kupovat auto.

Za mě záleží kolik ta loď bude stát. Těžko můžeš čekat že na lodi za 60 tisíc jen sedneš a budeš jezdit. Pokud máš oči, tak poznáš rez, hnilobu, osmózu. Prostě známky naprosté degradace materiálu. Pokud se ti něco takovýho podaří najít, tak by sis měl být jistej, že víš jak to opravit. Nebo aspoň, že seš si jistej, že znáš někoho kdo to dokáže. Nakonec si stejně koupíš takovou, která se ti líbí i když není úplně dokonalá, protože taková loď není žádná. Každá má něco.

Nejlepší kupec, kterýmu jsem s tátou prodával loď měl připomínku, že šroubky na předním koši nejsou utažený. A jestli bychom mu mohli na loď nalepit nový jméno a jestli by šla dát na loď nějaká stuha s mašlí. Loď se po 7 letech prodávala zhruba za polovinu pořizovací hodnoty. No nakonec to samozřejmě nekoupil. Na jiný lodi chtěl kupec z ceny lodi 400Kkč slevu na 250Kkč. To byl taky dobrej komediant.

Prodávající chce vždy prodat, takže se neboj zeptat na věci, kterým třeba vůbec nerozumíš. I kdybys byl za vola, tak je ochotnej to volovi prodat. Hlavně že se toho zbaví. Loď dělá člověku radost totiž dvakrát v životě. Když ji kupuje a když ji prodává.
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » pát čer 06, 2014 9:16 am

:-D ten závěr je super! :good:

Jo - něco jsem už pochytil z místních vláken, já se tím prokoušu. Už jsem to malinko zkonkretizoval v jiném vlákně, ale díky za reakce (i znalou osobu jsem již skoro sehnal a bydlí dokonce ve stejném městečku :-) ).

Nakopnutí pomáhá a za vola se nestydím občas být; každý nemůže znát všechno ;-)
AliceKarch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Příspěvekod AliceKarch » pát čer 06, 2014 9:21 am

to martinptacek : A proč by jsi proti něco měl mít ? :-D . Chtěl radu tak jí dostal. Já si taky nevěděla rady a tak jsem si k tomu vzala človíčka co se ptal za mě, neb já ani nevěděla na co se mám ptát. :whist:
PS: zrcátko v kajutě nebylo ! :?
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pát čer 06, 2014 9:25 am

Ahoj, koukam, že ti, co by ti mohli nejlíp poradit se sem zrovna nehrnou.

Kromě již uvedeného bych se taky zaměřil na všechny opravy trupu. Místa, kde je trup deformovanej, opravovanej, lakovanej. Takový místa zkontroluj podle možnosti i zevnitř. Mělo by tě zarazit všechno, co se netváří originálně. Tam zkontroluj řemeslný provedení. Tohle všechno kontroluj na suchu. Zkontroluj prostupy trupem, hlavně podponorovou část.
Jestli to bude ploutvovka, tak stav a funkčnost mechanizmu a ploutve. To stejné s kormidlem.
U motoru funkčnost, startování studeného motoru. Tohle bych si vyžádal speciálně předem. Jestli bude motor ohřátej, tak se domluv na jindy. Těsnost motoru. žádný úniky provozních kapalin. Před nastartováním si nech motor oddeklovat, abys slyšel případný pazvuky. U vestavných motorů zkontroluj stav hadic, sponek, kabelů atd. U závěsnýho motoru pozor na stáří.
Zkontroluj elektroinstalaci v lodi, stav a degradaci materiálů.
No a nakonec takeláž. Zkontroluj všechny plachty. Nech si je ukázat (vytáhnout).

Na lodi v tý cenový hranici počítej, že řada věcí bude potřeba opravit.

Další kapitolou je vlek. :)
doklady, pneu (vzorek a stáří), brzdy atd. atd.
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » pát čer 06, 2014 9:48 am

Díky moc Jendo! Stejně si všechno (nebo všechno, co mě napadne) pokusím nejprve probrat osobně s tím človíčkem, který tomu rozumí. Předpokládám, že by nemusel být proti ohledně domluvy na asistenci u prohlídek.

Zpět na