Teta kupuje jachtařskou bundu :-)

Oblečení a obutí vhodné pro jachting, pro pobyt a plavbu, nákup, zkušenosti, doporučení atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Teta kupuje jachtařskou bundu :-)

Příspěvekod Anonym » pon bře 09, 2009 10:10 am

No a co tvůj "nábor" na jachtařskou bundu Vilmo?
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » pon bře 09, 2009 10:16 am

výběrové přízení proběhlo částečně úspěšně, částečně se mi v tomto tématu rozsvítilo a jeden úlovek mám :)
(když tak to napíšu pozdějc do topiku oblečení)
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » pon bře 09, 2009 7:35 pm

Denis
tak já teda odpovím tady. Já na tu bundu od Marine Pool koukala taky, bo jsem měla předsevzetí, že koupím něco od této značky. Měla jsem představu komplet gatě+ bunda, spíš i lehce vyteplenější, v mých představách existují asi 3 třídy úrovně, tato by byla ta střední. Nakonec jsem koupila od Prorainer nevyteplenou bundu ale s dobrými detaily.

Jak jsem se tak konečně zorientovala, tak můj závěr je ohledně outdoorového oblečení tento :
V principu nezáleží ani tak na materiálu - samozřejmě je nutno hlídat : odolnost vůči vodě /ta čísla ohledně tisíců litrů sloupců vody beru s rezervou/, vůči větru a prodyšnost - jako záleží na detailech :
konkrétně goretexová bunda do hor sice na jachtě celkově neproteče, ale bunda určená přímo pro jachting má jinak /lépe a více/ řešené detaily kolem krku, kapuce, zápěstí a předního zapínání proti vniknutí vody. A v tom je ten fígl zvyšující komfort a potažmo bezpečnost. Je jistě možno jachtit i v bundě po řemeslníkovi, ale nebudou tam ty DETAILY.
Co dál: Na mojí bundě jsou 5x reflexní odrazky pro MOB :) , je dobře kombinovaná barevně v mé oblíbené červeno-šedé. Má dobrej střih - je dostatečně dlouhá málem do půli stehen, to jsem chtěla. Zkoušela jsem kápnout vodu i na podšívku a i ta je vodoodpudivá, tvoří se kuličky. Švy jasně že zalepené atd., ale to už je u všech outdoorových bund tuším stejné, tak nebudu dál zabírat místo. Tak, teď čekám, kdo a čím mi moji novou kamarádku za 119 é pohaníte.

Ty gatiska byly fakt strašný, taky jsem se do nich nemohla vlézt :) , byly tak pro tři tety. Ale ještě na ně dojde nebo na komplet co nosí paní Marisová :) /zatím nevím, kde koupila/. Měla jsem problém s velikostma, už S mi bylo dost veliký a XS zas krátký. Navíc, každá firma má svoje pojetí velikostí...

V pánských střizích a velikostech byl podstatně větší výběr, tam bych si komplet vybrala, např. krásnej od Helly Hansen, vyteplenej vymazlenej za 500 é. Nebo od Marine pool za 300, jinej od Helly Hansen v bezva kvalitě též za cca 300.
Naposledy upravil(a) vilma dne pon bře 09, 2009 7:53 pm, celkem upraveno 1 x.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » pon bře 09, 2009 7:52 pm

Pre toho kto si chce kúpiť oblečenie na vodu je táto výstava ideálna, tolko značiek a také množstvo nemôže mať na predajni žiadny obchod.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pon bře 09, 2009 7:59 pm

K těm gatím. Ono se do nich leze v běžném oblečení, tzn. v džínách, manšestrákách..(či kdo co nosí). Takže ta velikost je zavádějící. Já mám kalhoty "pro tři strejdy" od Marine Pool a jsou ideální.
Oblečení na loď se zkouší přes běžné oblečení. ;)
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » pon bře 09, 2009 8:04 pm

Jestli si myslíš, že jsem po výstavišti běhala a zkoušela v gaťkách tak to néé. :D
Navíc v Tullnu nejsou zkoušecí kabiny. :D
Naposledy upravil(a) vilma dne pon bře 09, 2009 8:06 pm, celkem upraveno 1 x.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon bře 09, 2009 8:05 pm

Nemrkej na mne Designére ;) samozrejme že sme skúšali na oblečenie. Ale aj predavačka hovorila že sa jedná o dámsky strih, takže pánske asi taký pytel na zadku nemajú. Pri skúšaní bundy sme si požičali flísku, ale na tie gate by sme potrebovali balík pampers. :D
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pon bře 09, 2009 8:41 pm

no mě teda s těma pamperskama něco napadlo, ale Bratislava zas není tak daleko, tak se radši neodvážím :lol:
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » pon bře 09, 2009 8:46 pm

To Vilma,myslíš tydle bundy?

Obrázek
Tak tydle jsme koupili před léty v Diskontmarine ve Vídni,já celou soupravu,protože jsem tenkrát ještě závodil a manželka jen bundu.A slouží nám velmi dobře pořád.ProRainer je velmi dobrá značka. :good:
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » pon bře 09, 2009 8:57 pm

Jo, myslím tydle a myslela jsem, že má Hanka i gatiska. Protože v Řecku vypadala, že je jí teplo. Já dále myslím, že ve svém věku už si pomalu taky zasloužím trochu toho teplíčka a proto jsem jela do Tullnu, ale zatím jsem bez gatí.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon bře 09, 2009 9:57 pm

Bundu ti nepohaním, i když můj favorit, jak jsem ti psal, je MarinePool. Těší mě, že se o této značce zmiňuje více lidí.
Že je oblečení pro jachting spešl, to máš pravdu. Pokud to je značka Marisem odzkoušená, nemám co dodat. Jen snad k tomu vyjádření, že na materiálu až tak nezáleží. Já si myslím že záleží dost. Ta volba "střední třídy" je také pro naše podmínky vhodná.
Co se týká kalhot. Už jsem to psal. Celou dobu co jezdím jsem si vystačil s obyčejnýma šusťákama. Mě stačí když je mě teplo nahoře, nohy jsou schované v kokpitu za kormidelním sloupkem a tolik netrpí. Teď jsem si od Libora z e-shopu vzal lehké "jednotetové", levné jachtařské kalhoty. Nemají ten nemožný lacl a nedám do nich nájemníka. Jsou to kalhoty, s kterýma se dá i na břeh. Myslím si, že pro naše podmínky naprosto dostačují. Když na někom vidím ty obrovské kalhoty, připadají mě jak rybáři při výlovu a jejich (určitě) komfort jim vůbec nezávidím.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon bře 09, 2009 10:25 pm

Zajímavá debata.. :?
Mám teď od Gotop koupenou nejvyšší řadu Ocean (Stavanger).
Nevím zatím posoudit. Volil jsem to nejlepší dostupné v daném momentě, bo ještě nevím co mě čeká na brzké plavbě.
Dle vyprávění některých, ale to už to po fóru v různých příspěvcích je.....
Až se vrátím podám referenci.
Řekl bych, že má pravdu jak Vilma, detaily jsou důležité v tomto případě, tak Baharis, nepomůže detail když to promokne....
Až se zastavím zase někdy za Marisem, porovnáme s jeho MarinePool...
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon bře 09, 2009 11:09 pm

Najvyššie velenie a je úplne off topic :lol: Ja si myslím že to naj oblečenie je nutné vtedy ak na lodi makáš, napr. závodníci na regate. Ak je telesná aktivita nízka, tak je najdôležitejšie aby zatieklo čo najmenej okolo goliera a rúk.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon bře 09, 2009 11:17 pm

No nevím... :?
-a) co je to golier
- b) a kdo tady to začal první s oblečením...však to vymetem aj s ním do "oblečení"
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon bře 09, 2009 11:23 pm

To "naj oblečenie" Denisi je na dlouhodobě těžké podmínky. Jeho abnormální schopnost zadržet vodu je vykoupena nízkou schopností propouštět vodní páry odpařující se z těla. Případně ze zatečené vody.
Proto: Pokud makáš, potíš se a potřebuješ něco lehčího. Pokud sedíš týden v dešti za kormidlem nepotíš se,ale voda stále útočí.
Tak to vidím já.
O ochraně hlavy, krku a zápěstí se prosím vůbec nebavte. To je u jachtařských bund taková samozřejmost, že jen zpochybněním této schopnosti urážíte výrobce. Já mám kapuci a límec naprosto dokonalý, vstup do rukávů mám chráněný stahovacími neoprénovými páskami.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pon bře 09, 2009 11:34 pm

čím vyšší třída, tím je lepší nejen odolnost proti proniknutí vody dovnitř, ale i propustnost pro odvádění vlhkosti ven. Při té plavbičce, na kterou se teď chystá Libor je naprosto nezbytné. Paradox byl, že nejhorší na plavbě byl přechod z uvnitř naprosto suchého oblečení do příšerně provlhlého a studeného povlečení v kajutě. Ležet ve své kóji, to bylo za trest!
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon bře 09, 2009 11:36 pm

Golier je límeček. A k off topicu je to to jasné, to Vilma :whist:

Tie najdrahšie majú najvyššiu schopnosť prepúšťať vodné pary spolu v kombinácii s vysokou schopnosťou zadržať vodu. Súhlasím s tebou že pre nás stredná kategória bohato stačí. Gate s laklíkom najviac využijem v gumáku na Dunaji, ostatne ako celý búrkový oblek.
O ochraně hlavy, krku a zápěstí se prosím vůbec nebavte. To je u jachtařských bund taková samozřejmost, že jen zpochybněním této schopnosti urážíte výrobce. U lacnejších modelov to nie je úplná samozrejmosť.
Naposledy upravil(a) Denis dne úte bře 10, 2009 4:49 pm, celkem upraveno 1 x.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte bře 10, 2009 12:03 am

Libor píše:- b) a kdo tady to začal první s oblečením...však to vymetem aj s ním do "oblečení"
Šéfe, já nic. Já su v tom nevině. Já se jen nesměle zeptal Vilmy, jak na té výstavě pořídila.
Šéfe, to asi Vilma. :D
Chtěl jsem to za Vilmu přesunout do toho "Oblečení", ale jsem je nenašel. Kam to teda dáme?
Teda ale že Libore nevíš co to je golier, to jsi mě dostal... :?
Naposledy upravil(a) Anonym dne úte bře 10, 2009 12:21 am, celkem upraveno 1 x.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte bře 10, 2009 12:07 am

Já se na to Designere ještě dnes ráno podívám. Ale fakt jsem přesvědčený, že ty "plechové" bundy odpařují míň. Ale hádat se nebudu. Ověřím a uvidím.

EDIT: Ano Deni, věřím že na gumák mohou být ty lacláky velmi vhodné. Co se týká bundy. Přeci nejsi tak bohatý aby jsi si kupoval levné věci, říká klasik. Také asi nemám na top, ale tak tu střední, nebo vyšší střední třídu si snad můžeme dovolit. Myslím tím značku. A když je značka, je i kvalitní střih a provedení.
Letos jsem kupoval na lyže SirJoseph. Je to klenot mezi horolezeckými, ale ty investované peníze tam prostě jsou vidět. Resp. cítit.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » úte bře 10, 2009 12:26 am

Baharisi,koukni na to. Taky by mě to zajímalo..Mě to takhle bylo podáno v Avaru, když jsem si kupuval oblečení. Šel jsem do středu, a jsem spokojenej.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte bře 10, 2009 7:59 am

Tak jo, zase jsem jednou šlápnul vedle. Pravdu měl Designer. U střední třídy používá MarinePool materiál MPU s charakteristikou 10000mm/6000dm[sup]3[/sup] a u TOP materiál XPU s 20000/20000.

Na stránkách jsem nic nenašel, tak jsm vyhrabal starší katalog. Já jsem na té MP Chalenge. Ale tyto typy se už nedodávají.
Obrázek Obrázek
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » úte bře 10, 2009 9:02 am

já to s tou formulací, že na "materiálu až tak nezáleží" myslela tak, že :
- pokud se vyloženě nebavím o superjachtingu "závodním a oceánském"
/předpokládám, že většina uživatelů webu je na tom stejně/ -
dneska všechny moderní outdoorové oblečky /jak na hory, tak na vodu/ jsou z materiálu, který je +- "podobný" (jak říkám, na čísla moc nedám, ty sloupce vody jsou PRO MNE iluze. To jsem reagovala na lidi, kteří váhají, zda si skutečně vybírat spešl jacht. bundu či užívat nějakou obecnou na všechny aktivity. Pochopila jsem, že pro MÉ stávající jacht. potřeby rozhodují až ty detaily, při střední třídě materiálu. (to jsem ale moták).

Závěry z mého samostudia :
-ROZLIŠENÍ VÝROBCE membrán na slanou a sladkou vodu jsem zatím nenašla.
-Důležité je hlídat si údaj o prodyšnosti - ten opravdu není všude, za to tam bývá někdy jen konstatování, že materiál je 100% vodunepropustný - i takové v Tullnu byly a na pohled se nijak nelišily od ostatních hadříků.
-Parametry jako vodu odrážející a vítr odrážející už pak odlišují jen ty čísla, připouštím, že když je napsáno vodní sloupec 5000 mm vody a 20 000 mm vody, že v tom bude nějaký kvalitativní rozdíl. Ale pokud by na mne mělo valit tolik vody (Viktoriiny vodopády bych
chtěla vidět nejlépe zezdola :) ), tak to si radši vezmu na přechodnou dobu na pomoc nějakou gumovou věc nebo tu "100% vodu nepropustnou a neprodyšnou" /není dražší/.

K tomu teplu na nohy - v Řecku jsem to vydržela v pohodě myslím jen proto, že mám jakýsi trénink snášet zimu, v mládí jsem se pohybovala v horách cca do 6000 m a to ve vlastnoručné ušitém oblečení, jak jinak tehdy, spali jsme na prvních karimatkách, což byly takové umělohmotné ruské /opravdu/ koberečky do koupelny a tak jsme si v záhrabech užili. Však to mnozí znáte. Měli jsme ale rozum a s tímto vybavením jsme nešli výš. :) Taky jsem v Řecku myslela na svou kamarádku, která bez jakékoli publicity před pár lety dosáhla pěšky severního polu, před tím se plavila po Zemi Fr. Josefa. Rada kterou mi dala byla : nic , musíš mít ruce v kapsách, pak to jde. A jelikož už nechci mít ruce v kapsách a jinak se trestat, tak si přeju teplejší gatě. :)

to designer : když je za trest ležet ve vlhké koji, měl bys vozit pyžamko = kombinezu stejných kvalit jako jacht. oblečení. Kombinezy se prodávají :?

Šiši, to je dlouhý, já to tušila že se to rozjede, já to večer přesunu, jestli se toho do té doby někdo neujme.

edit : tak než jsem dopsala, tak už je zbytek přesunut, takto beru jako trest, večer to budu přesunovat a slučovat, což je dost otrava, možná to tudíž radší vymáznu a napíšu stručně znova :D . To jsem si naběhla na vidle.
:smash:

Ale já jsem to (jinde) psal, že to přesunuji. Jsme se nějak časově překryli. Nemusíš to ani přesunovat, ani přepisovat. Prostě celý text označíš, dáš CTRL+C, v novém vlákně dáš "ODPOVED" a zmáčkneš CTRL+V
OSTATNÍ PROSÍM UŽ PSÁT O OBLEČENÍ V NOVÉM VLÁKNĚ. Baharis

jo já vím, že jsem byli domluvený, my se časově opravdu lehce překryli :) mea culpa V.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř bře 11, 2009 3:44 am

mám MP Performance a zatím se jeví jako velmi dobrá. Problém top materiálů je top cena... :hmm: a ta propustnost 10000. Seděl jsem několik dnů prakticky ve vodě a zadek jsem měl přesto v suchu :)
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » stř bře 11, 2009 8:44 am

Já bych za sebe jen k těm bundám napsal (až tak se to netýká přímo jachtařských, ale spíše obecně), že se hodně dívám na paropropustnost. Najít dnes bundu se slušným vodním sloupcem není až takový problém. Ale spousta z nich po zkušenostech nestíhá ty páry odvádět, pak mají různé větrání v podpaží na zips apod. Co nám pomůže, že nepromokne, když nestíhá odvádět páry a stejně je uvnitř po čase vlhkost? Na to bych doporučil si dát pozor.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 420

Příspěvekod lynx » stř bře 11, 2009 5:17 pm

Svatá pravda. Mám nepromokavou bundu North Face z materiálu HyVent, určenou původně do hor. Pokud v ní sedím v kokpitu a jen kormidluji, je perfektní. Opravdu nepromokne ani při přímých zásazích vlnami do prsou či zad.
Ale ouha, pokud mám pracovat s plachtami a trvá to déle než chvilku (a není zima jako v Rusku) téměř všechna vypocená a odpařená vlhkost zůstane uvnitř. Kdybych v ní chodil po horách a ještě k tomu s batohem, byl bych úplně mokrý.
Dlužno dodat, že nebyla drahá – přesnou částku si nepamatuji, ale bylo to do 3000 Kč.

Zpět na