Kvalita značek

Oblečení a obutí vhodné pro jachting, pro pobyt a plavbu, nákup, zkušenosti, doporučení atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Cernoch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Kvalita značek

Příspěvekod Cernoch » čtv pro 20, 2012 7:23 pm

Ahoj,
zajímalo by mě, máte-li nějaký žebříček, co se týká kvality značek. Zda neprohloupím, když koupím oblečení Gill? Kterým značkám dáváte přednost? Nejde mi o to ušetřit, ale nakoupit v dobrém poměru kvalita/cena.
Díky za odpověď
Vicky7
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 28

Příspěvekod Vicky7 » čtv pro 20, 2012 7:36 pm

Každá značka něco nabízí... je to stejné jako u normálního oblečení... jde o to, co chceš... já mám dnes doma Gill, SLAM a Pumu... Gill je poměrně dobrá cena ku kvalitě, SLAM, ale má své jméno a dobře vypadá... pak tu je několik dalších jako Henry Lloyd což je taky dobrá značka, ale zase drahá nebo třeba značka Musto - s tou jel David Křížek Transat :D

Pak tu jsou levné značky jakou Aigle nebo Navis (známá si kupovala Navis offshore bundu a kalhoty za cca 6 tisíc - dovoz z Číny)

Dost záleží na tom, jaké oblečení hledáš...

Obecně si myslím, že na značce tolik nezáleží.. offshore od Gill a SLAMu má podobnou cenu a kvalitu taky.. spíše jde o to, co máš raději...
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » čtv pro 20, 2012 7:47 pm

Davam prednost MrinePool. Vytecna kvalita, ale ceny jsou velice prijatelne. Kvalitu mam vyzkousenou mnohokrat-opakovane na vlastni kuzi ve velice hnusnych podminkach a nemam namitky. Nikdy nebudes zklaman nepromokavosti, prodysnosti nebo designem. Jedine, na co je nutne se zamerit - vyber spravneho modelu pro planovaou oblast plavby, a NIKDY nekupovat bundu a kalhoty nestejneho modelu (napriklad bundu oceanske rady, ale kalhoty pobrezni rady). Vsechno zkouset na telo v prodejne a vyhybat se dodavatelum, kteri veci nedrzi skladem, ale objednavaji na prani zakaznika oproti zaloze (krome specifickych veci, samozrejme).

Princip vyberu obleceni:

1. Prijdu do prodejny, vyzkousim si vice ruznych modelu (na svetry, fleesky, nasravacky, atd.; vzit sebou do batohu do prodejny nebo pujcit si v prodejne), promluvim s prodejcem.
2. Odejdu a necham si to projit hlavou.
3. Po uplynuti nejake doby obleceni koupim, pokud mne jeste stale laka.

Duvod: dobre obleceni = zdravi v beznych podminkach + zakladni zaruka preziti v pripade prusvihu (ktery bezpodminecne prijde, kdyz ne dnes, tak zitra).

Jsou ale i vice "mechanicky" vymakane znacky = da se vybirat v podstate nekonecne. Osobne mezi velmi kvalitne "technicky" vymakane znacky radim Musto. Asi bych to radil takto:

- MarinePool = vytecna kvalita s jednoduchym funkcnim a spolehlivym designem
- Musto = vytecna kvalita s vice vymakanym designem, ale za znatelne vyssi cenu (moje info o cene je par let stare)

Znacku Giil osobne jsem nevyzkousel, ale mam velice dobrou lonskou zkusenost s jejich rukavicemi s kevlarovou dlani. Ty bych bral bez vahani. Kvalitni kevlar na gripu a velice kvalitni ostatni "okolni" material a svy. Dobra investice. Predpokladam, ze i zbytek vyroby bude moc dobry.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát pro 21, 2012 12:06 am

Mohu potvrdit jako dobrou volbu MarinePool. Za slušnou cenu výborná kvalita. :thmbup:
A obzvlášť oceňuji promyšlenost střihu, vychytaný bezproblémový přechod z bundy na kapuci, koukají jen oči, neoprénové manžety rukávů, zajištění kapes a tak. Prostě když se začně nějak kabonit, obleču se a neřeším, jestli mě někde zatéká či ne.
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » pát pro 21, 2012 12:50 pm

Vždy jsem byl zastáncem Marine Pool, ale po letech jsem byl nucen koupit nove kalhoty a zvolil jsem Musto - uprimne se to neda srovnat. To Musto je proste lepsi - vzdusnejsi. Pravda je, ze srovnavam dve veci jen tezko porovnatelne, jelikoz ty kalhoty Musto byly za dvojnasobnou cenu.
Bundu mam Marine Pool a naprosta spokojenost.
A nenecham dopustit na goretexove holinky - teda trvalo mi, nez jsem se rozhodl je koupit, ta cena byla silena - ale mam je uz snad ctvrtym rokem a nic lepsiho jsem nemel - sucho, teplo. Pouzivam je hodne a porad funguji bez ztraty kvetinky.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pát pro 21, 2012 1:16 pm

Nezáleží tolik na značce jako na modelu.

U každé značky jsou špičkové řady do extrémních podmínek - bunda od 7 tisíc nahoru. Takovou kvalitu potřebuješ na několikadenní plavby nebo plavby ve studených regionech.
Pokud jsi jenom ve středomoří, stačí nižší řada, obdobná horským. Cena je potom nižší. Orientačně do pěti tisíc koupíš slušnou bundu.

Moje první kalhoty i bunda jsou Aigle. Moc jsem o tom v roce 2003 nevěděl, tak jsem koupil špičku. Dodnes jsou perfektní, nepromokavé. Pochopitelně udržuji špičkovými produkty pro praní a impregnaci.

Protože bunda je pro Jadran "zbytečně dobrá", koupil jsem před třemi léty lehčí bundu MUSTO za "pár peněz". Nepromokavá perfektně, ale drobné výhrady mám k utěsnění rukávů. Cena byla výborná. Do Chorvatska již Aigle nevozím.

Můj názor je, že značky se srovnávají co do poměru kvalita/cena. Podle značky nemůžeš nakupovat. Vybírej podle modelu.
Jako u aut. Dnes koupíš levný Mercedes nebo BMW nižší třídy. Na druhé straně japonská a korejská auta vyšší třídy ve výborné kvalitě.

S principemn výběru podle windwarda (viz výše) naprostý souhlas.

Pro první zkušenosti na moři stačí horské oblečení, např. oblečení na běžky. Kdo moři propadne, musí koupit speciální námořní oblečení. Horské oblečení není odolné proti slané vodě.

.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pát pro 21, 2012 3:05 pm

... oblečení dle předpokládané náročnosti povětrnostních podmínek - bez debat nepodcenit.
Mno, nedá mi to ... budu trochu OT ...
Poslední ZNAČKOVÝ "zážitek" mám z jara. V Sali jsme již u mola a připlouvá sportovnější plachetnice cca 30'. Na palubě kluk s holkou ... oblečení v racing modelu ZNAČKYvč. rukavic. Koukáme na ně a všem nám na palubě běží hlavou ... asi tréning na závody ... mazáci ... a pod. Asi tušíte jak to dopadlo. Napřed zapomněli vyndat fendry, pak si připravit hák a vyvazovací lana ... levá neví, co dělá pravá ...
Ale což, každý jsme někdy začínali a já mám stále pocit, že jsem po 10 letech občasného plachtění stále na začátku.

Zpět ke ZNAČKÁM ... poté, co se konečně vyvázali, zalezli do podpalubí a za chvíli opět vylezli převlečeni do ZNAČEK pro oddychové chvíle ... plátěné kalhoty ... kožené mokasíny ... navy svetr ... učesáni ... nagelováni ... navoněni. Prostě jak ze žurnálu :)

Závěrem snad jen ... choďte si v čem chcete a užijte si to ve zdraví!

Přeji všem klidné Vánoce a uvědomme si, že i když jsme přežili další konec světa, tak stejně nebude šťastnější kdo má víc, ale kdo potřebuje míň :D
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » pát pro 21, 2012 3:22 pm

ficcus píše:... nebude šťastnější kdo má víc, ale kdo potřebuje míň :D

Je to sice off topic, ale je to hluboká pravda.
PF2013

.
kkruska
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kkruska » pát pro 21, 2012 5:19 pm

i přidám taky do mlýna... osvědčenou značku mám Helly Hansen
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » sob pro 22, 2012 6:49 pm

at si rika kdo chce co chce, ale jednoznacne MUSTO. Ostatni nabouchat do popelnice. ;)

v tom proste vypadame jako nacesani a sexualne pritazlivi jachtari a cestovatele. :D
Cernoch
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Cernoch » úte led 01, 2013 6:53 pm

Díky za vaše názory a zkušenosti, mám před sebou velké hledání, zkoušení a rozhodování...
Jelikož za sezonu vystřídám různé destinace (jarní Chorvatsko, letní Řecko), největší problém vidím ve správné volbě typu bundy a kalhot. Tak snad budu mít šťastnou ruku. A možná, že ještě letos zvolím taktiku starého lyžařského oblečení.
Ceny i těch levnějších značek jsou u nás stále dost vysoké, volíte i přes to nákupy u našich prodejců, nebo nakupujete za hranicemi, přes internet, nebo přímo v marinách (to mi mimo jiné doporučil kamarád, který tak velice výhodně koupil offshore od XM)?
Hauz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hauz » úte led 01, 2013 8:07 pm

Už to tu bylo mockrát, lyžařské věci nejsou moc vhodné do slané vody, zničí se jejich typické vlastnosti a pak ti do nich poteče i na horách. Co se týče nákupu, naše e-shopy jsou fakt drahé, cizí jsou cenově lepší, ale je to přece jen nákup přes hranice a riziko neznalosti obchodu tu je také, i když jsou tu lidé, co nakupují v cizích e-shopech a bez problémů. Ale co se asi všichni shodnem, nejlépe je nakupovat na veletrzích a využít veletržních cen, pobídek a dárků navíc. :good: Nakoupil jsem oblečení v Tullnu a za ceny, které v obchodě či e-shopech nebyly ani náhodou! :)
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » úte led 01, 2013 9:02 pm

Cernoch píše:Ceny i těch levnějších značek jsou u nás stále dost vysoké, volíte i přes to nákupy u našich prodejců, nebo nakupujete za hranicemi, přes internet, nebo přímo v marinách (to mi mimo jiné doporučil kamarád, který tak velice výhodně koupil offshore od XM)?

Obcházíme jachtařské obchody v marinách, nebo i v zahraničních městech. Například v Holandsku je spousta zajímavých obchodů. Někdy se podaří koupit zajímavou věc v akci. Jinak jsou domácí obchody lepší, zejména s ohledem na potenciální uplatnění záruky.
Přece jen se u oblečení jedná o větší peníze.

.
Cernoch
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Cernoch » čtv led 03, 2013 1:05 pm

Hauz píše:Už to tu bylo mockrát, lyžařské věci nejsou moc vhodné do slané vody, zničí se jejich typické vlastnosti a pak ti do nich poteče i na horách.

Ano, na toto téma už jsem četl mnoho názorů, vesměs stejných. Ale vzít si na jednu jachtařskou sezonu zimní vybavení se kterým se hodlám definitivně rozloučit, není myslím tolik od věci.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 192
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv led 03, 2013 1:18 pm

Jo, není ... pěkného počasí.

Jakmile začne foukat, nedej bože ještě pršet, bude ti zima až po ramena a nesedneš si.
V zimním oblečení na tebe nepadá voda jako ze sprchy a v silném větru vleky nejedou. To jsou nesrovnatelné podmínky.

To si to raději od někoho vypujč, nebo jsou i firmy co jacht. oblečení za úplatu půjčují.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » čtv led 03, 2013 2:28 pm

Jezdí se mnou kluci deset let s horským vybavením. Pro nejhorší podmínky si koupili za pětistovku v pracovních oděvech neprodyšný oblek.

Kupovat speciální jachtařské oblečení má smysl až pro toho, kdo ví, že jachtingu propadl a bude jezdit často.
Za ty peníze musím vědět, ža budu věci používat.

Tvrzení, že bez jachtařského oblečení nedáš výlet na lodi, považuji za reklamní trik.
Libore promiň.

.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv led 03, 2013 2:49 pm

Ono to není zase až tak. I když vše má dvě strany...
Presentuji svůj názor, nikomu nevnucuji.

Neprodyšný oblek z Pracovních oděvů má smysl při rekreačním jachtingu a přechodu nějaké bouřky. Pokud by jsi v něm měl být celou noc, máš pod ním tak vlhko, jako by jsi jej neměl.
Goretex nestárne ani tak věkem, jako spíš používáním. Pokud člověk zainvestuje a jezdí 2x do roka, má na deset a více let vystaráno a nečas přečkává v komfortu.

Starší horolezecká (goretexová) bunda byl i můj začátek. Když je dobrá, udělá z počátku tu samou službu. Ale během dvou sezón, kolem šesti plaveb, odešla. Tak jak mě bylo prorokováno.
Ale lze to provést. Pokud říkáš na dožití.

Jinak ohledně kalhot, případně holínek. Kalhoty mám ty nejlevnější jachtařské negoretexové a můžu říci, že jsem je měl za poslední dva roky na sobě 4x(?). Třicet plaveb. Je to tedy i proto, že nepluji v zimě a ne mezi ledovci. Od dubna do října. Kalhoty s sebou vozím a celkem zbytečně. Kvalitní bunda je hlavní, ty jachtařské nasrávačky nesnáším.
Holiny jsem ještě nekoupil a pokud se nic mimořádného nestane, tak ani nekoupím. Mě prostě spodek v mokru nevadí.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » čtv led 03, 2013 2:52 pm

moje jachtarska bunda (marinepool) je u me drahe polovicky oblibena i mimo vodu :), prece jen vysoky limec s fleecem ma svoje prijemne stranky.
...ja v ni jednou sedel i na koncerte klasiky (venku v zamecke zahrade), vsichni meli levny igelit plastenky nebo zapasili s destnikem (a tim i se sousedy). Ja si v klidu sedel v bunde a bylo mne fajn :), hadam ze moc lidi, co si kocnert uzili jako ja tam nebylo :)

bez kalhot a bot se clovek asi obejde, kdyz snese zimu a neplanuje delsi preplavby, ale jen nejaky skoky mezi ostrovama ... bez dobre jachtarske bundy to taky jde, ale dle meho to za to nestoji.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » čtv led 03, 2013 3:06 pm

Baharis píše:Ono to není zase až tak. I když vše má dvě strany...
......
Neprodyšný oblek z Pracovních oděvů má smysl při rekreačním jachtingu a přechodu nějaké bouřky. Pokud by jsi v něm měl být celou noc, máš pod ním tak vlhko, jako by jsi jej neměl.
....

Naprostý souhlas. Ti kluci, co se mnou byli za deset let desetkrát, v tomto neprodyšném obleku strávili celou noc loni poprvé. Jsem zvědav, kdo z nich letos přijede s něčím lepším.

BTW. Kolik začátečníků pluje na expedice s celonočními plavbami?
Většinou jsou to týdení výlety "od hopody k hospodě".
Ze svých asi padesáti týdnů na moři jsem měl do deseti týdnů expedic.
Zbytek jsou rekreační plavby typu "od hodspody k hospodě". Tedy ráno se vyplouvá, večer se přistává. Když je nepříznivé počasí nevyplouvá se. Nebo pouze na pár hodin. Začátečníci přežijí mimo službu. Tyto plavby se dají přežít bez speciálního jachtařského oblečení. Pochopitelně mimo mne. Já musím být ve službě vždy.

Kapitán bez speciálního jachtařského oblečení, to je hranice ne/odpovědnosti.
I v Chorvatsku. Chorvatsko vypichuji proto, že zdejší moře umožňuje téměř z jakéhokoli místa na moři dosáhnout do dvou hodin přístavu. Jiné destinace tuto vymoženost nemají.

.
janekz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod janekz » čtv led 03, 2013 4:08 pm

Dovolím si upozornit na jeden zajímavý rys opravdického jachtařského oblečení: pokud lyžařské na moři nefunguje, tak jachtařské na horách jo. Už třetím rokem lyžuju v kalhotech Marinepool, bo je na moři nepotřebuju a lyžařské jsem ... ztratil (taky jsem si dříve myslel, že lyžařské kalhoty prostě nejdou ztratit). Jako jeden z mála mám i po celodenním lanovkování na mokrých sedačkách zadek v suchu. Dříve jsem měl super truper Rossignol bombu a ta byla nepromo jen chvíli. Pro rekreačního lyžaře (tedy který nejede na krev a dole z něj pot necáká) by určitě byla vhodná i jachtařská bunda - dvakrát jsem trávil vánoce na Lipně v Lipně a na zdejších sjezdovkách tvořili většinu Holanďané a to většinou v jachtařských oblečcích...

Takže volba lehčího jachtařského oblečku nemusí být špatná pro příležitostného jachtaře a občasného lyžaře. Některé značky, třeba Helly Hansen vyrábějí oblečení jak námořní, tak lyžařské (nikoliv obojetné, buď si koupíte bundu na moře nebo na hory).

A pokud někomu přijde nesmyslné vyhodit balík za bundu, kterou možná použije 2x ročně, tak z vlastní zkušenosti potvrzuji, že vhodně, opakuji: vhodně zvolená jachtařská bunda je naprosto super i na běžné nošení po souši.
Cernoch
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Cernoch » pát led 04, 2013 3:48 pm

Bohužel jsem typ člověka, co musí být v teple a suchu. Jakmile na delší dobu prostydnu, je zle... proto vůbec neuvazuji o pláštěnkách a podobném oblečení z pracovních potřeb...o tom, že jsem jachtingu propadnul, jsem skálopevně přesvědčen :-) jako začátečník jezdím 3x za sezonu a letní hospody mě zrovna nelákají, těch je v Praze dost! :-)
Čekám, že mě letos potrápí Řecko, hned na začátku dubna...co říkáte na značku XM(Plastimo)? Je tu za neuvěřitelnou cenu! Vzpomínám si, že ji měl na mém kurzu můj školící kapitán.

http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1679
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » pát led 04, 2013 4:02 pm

Značku Plastimo je v přístavech vidět. Nemám s ní osobní zkušenost, ale šel bych do ní.
Budeme předpokládat, že e-shop na jachting.info je seriózní a že se jedná skutečně o cenu výprodejovou, nikoliv odpovídající kvalitě.

Pro Tebou popisované aktivity je to vhodná volba.

A pokud ne, tak si koupíš za pár let lepší. Budeš-li jezdit hodně a v extrémech, užiješ i dvě bundy.
Už jsem někde výše výše psal, že používám jednu bundu lehčí. V té chodím i po českých horách. Druhou bundu mám pro extrémní podmínky.

Přeji hodně bezpečných mil v každém počasí. Dobré oblečení je základ.

.
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » pát led 04, 2013 4:36 pm

to černoch :
já mám na šrákových gatích napsáno XM offshore technology, jsou od Libora z eshopu tak to snad bude ona značka co myslíš.

Zatím mě nezklamaly, cákance vln vydržely, zatím všechny plavby i přeplavby jsem byla v suchu.
Parádu v tom nenadělám, jsou dost prostorný, ale budiž. Nesmím být povrchní :lol:
Do budoucna ale tiše počítám, že si koupím nějakej víc šik střih. On je to pánskej model.
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » pát led 04, 2013 4:49 pm

- ještě mne napadá, že jediný o čem pouvažovat je, jestli zvolit variantu se šrákama či bez
- se šrákama se blbě chodí na záchod ale je v nich podstatně více teplo
si vyber :)
(XM mají asi jenom šrákovou variantu)

edit : ale to už není o značkách spíš o střizích
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » pát led 04, 2013 5:07 pm

Cernoch píše:Bohužel jsem typ člověka, co musí být v teple a suchu. Jakmile na delší dobu prostydnu, je zle... proto vůbec neuvazuji o pláštěnkách a podobném oblečení z pracovních potřeb...o tom, že jsem jachtingu propadnul, jsem skálopevně přesvědčen :-) jako začátečník jezdím 3x za sezonu a letní hospody mě zrovna nelákají, těch je v Praze dost! :-)
Čekám, že mě letos potrápí Řecko, hned na začátku dubna...co říkáte na značku XM(Plastimo)? Je tu za neuvěřitelnou cenu! Vzpomínám si, že ji měl na mém kurzu můj školící kapitán.

http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1679

Od Plastima mám XM Ocean,bundu a kalhoty,a nemůžu si to vynachválit.
Je to prodyšné,takže se nepotím,nepromoknu a když hodně fouká,tak si zvednu ten strašně vysoký límec a jsem jak v peřině.
Dostatek dobře promyšlených a uzavřených kapes, jen to čůrání je trochu problém,kvůli laclu až k prsům.

Zpět na