Vysílačka na loď - vnitrozemská plavba
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
- Kontaktovat uživatele:
Vysílačka na loď - vnitrozemská plavba
Ahoj, trochu se v tom ztrácím ... je nějaké levné/neregistrované/jednoduché/univerzální řešení? Pevná instalace nebo ručka?
A má vůbec smysl mít na malém plavidle (7 m) vysílačku? Na komory se dovolám spíše telefonem (dle mého).
A má vůbec smysl mít na malém plavidle (7 m) vysílačku? Na komory se dovolám spíše telefonem (dle mého).
- Petr OKIN
- návštěvník fóra
- Reputace: 4
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vysílačka na loď - vnitrozemská plavba
Předně - máš koncesi, aneb průkaz odborné způsobilosti? Pokud ne, není se na co dále ptát, protože vysílání bez koncese je přestupek + správní řízení na ČTU. V zahraničí je to, podle dané země, sem tam i trestný čin (kdysi to tak bylo i u nás). Pokud ano, jde o to, co od rádia na lodi očekáváš a jak ho využiješ...
- ficcus
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Mám od ČTÚ jen "omezený na moře".
Ale za prvé právě že nevím, jestli by mi i na vnitrozemské vody vysílačka vůbec k něčemu byla. Za druhé, kdyby byla, tak jaká.
A za třetí, "rozšíření" odborné způsobilosti se nebráním. I když výjimečnému krátkodobému pirátskému vysílání asi také ne.
Ale za prvé právě že nevím, jestli by mi i na vnitrozemské vody vysílačka vůbec k něčemu byla. Za druhé, kdyby byla, tak jaká.
A za třetí, "rozšíření" odborné způsobilosti se nebráním. I když výjimečnému krátkodobému pirátskému vysílání asi také ne.
-
- moderátor
- Reputace: 234
Záleží kde plaveš. Pokud Vltavou od Smíchova dolů a Labe od Mělníka dolů, případně Německo, tak to není špatná volba. Víš co se děje kolem a komory na to fungují. Ale nikde jinde se u nás vysílačkou nedoboucháš.
-
- moderátor
Jo a nevím teď, ale ČTÚ přihlásila pouze stabilní stanici s ATIS na konkrétní loď, ne ručku.
- ficcus
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Takže neregistrovanou ručku spíš na poslech:-)
Máte někdo nějakou? Typy, plusy, mínusy, ...
Máte někdo nějakou? Typy, plusy, mínusy, ...
-
- moderátor
Standard Horizon HX280E mám a nemá chybu, je chytřejší než co mám pevnou. Vodotěsná, baterka vydrží tak, že dobíjím tak čtyřikrát do roku.
- RACEK
- zkušený harcovník
- Reputace: 100
Ručka úplně stačí. Dá se vzít sebou i na břeh. Nejvíc ručku využiješ při spoluplavbě více lodí, nebo při domluvě s okolními plavidly.
Oblíbené byli také ručky PolMar dnes přejmenované tuším Recent. Bohužel kvalita mechanického provedení šla s novými modely dolů.
Určitě vodotěsnou.
A ještě, některé modely mají automatický SQL, takže podle kvality příjmu vše nastaví automaticky, ale první slovo tím lehce oříznou - prodleva než se to nastaví. Mě více vyhovuje nastavení mechanické.
Občas se hodí funkce Dual watch nebo Tri watch.
Oblíbené byli také ručky PolMar dnes přejmenované tuším Recent. Bohužel kvalita mechanického provedení šla s novými modely dolů.
Určitě vodotěsnou.
A ještě, některé modely mají automatický SQL, takže podle kvality příjmu vše nastaví automaticky, ale první slovo tím lehce oříznou - prodleva než se to nastaví. Mě více vyhovuje nastavení mechanické.
Občas se hodí funkce Dual watch nebo Tri watch.
-
- moderátor
Mimo to, že Dual Watch je u nás zakázanej, daleko víc mi vyhovuje scan. Nacpu tam co chci, případně se tím dá najít jinej kecálista, hlášení Povodí, SPS atd.
- ondra
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 3
Vždycky jsem si říkal, proč je vlastně Dual Watch na vnitrozemských vodách v ČR zakázaný. Že by nějaké telekomunikační tajemství?
Pokud nechceš radiostanici, pořiď si radio skener. Ten je legální.
Pokud nechceš radiostanici, pořiď si radio skener. Ten je legální.
- packa
- zkušený harcovník
- Reputace: 12
na ty naše vody by bohatě stačilo i PMRko a domluvit nějaky kanal....podobne jako je treba 7 brana jako svolavací
-
- moderátor
Jo a ještě CB a můžu vozit tři stanice. Tůdle!
BTW, Dual Watch je asi zakázanej leckde, např. v plynárenský síti. Důvod taky nevím.
BTW, Dual Watch je asi zakázanej leckde, např. v plynárenský síti. Důvod taky nevím.
- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
Přesně z těhle důvodů jsem pořídil ručku - STANDARD HORIZON - HX300E - plovoucí, 150 €
Už se mi stalo, že jsem zavolal do mariny telefonem, jestli mají volno, paní řekla máme, zavolejte si na 17. Tak jsem zavolal na 17 a tam mi ta samá paní řekla co a jak, které molo apod...
Už se mi stalo, že jsem zavolal do mariny telefonem, jestli mají volno, paní řekla máme, zavolejte si na 17. Tak jsem zavolal na 17 a tam mi ta samá paní řekla co a jak, které molo apod...

-
- moderátor
No jo, ale to nebylo tady. Voláš přístav Kolín a nic,Žernoseky marinu a taky nic. Funguje to pouze, jak jsem psal výše.
Podľa nášho plavebného opatrenia sú plavidlá povinné počúvať kanál 10 a zároveň kvôli bezpečnosti pre plavidlá "pracujúce" na kanáli 10 je zakázané používať DualWatch. Mne z toho vyplýva, že je to kvôli tomu, aby príjem na 10 nebol nikdy rušený komunikáciou z iných kanálov.