9A/OK1DRX/mm krátké vyprávění o mém vysílání z Chorvatska a hlavně z moře v létě 2005 je na:
http://www.studioprojekt.cz/ok1drx/?9A%2FOK1DRX%2Fmm
Najdete tam jak vysilal z lode z Jadranu, delal i DIGI spojeni ( mel jsem s nim QSO )
vysilani z lode na Jadranu 9A/OK1DRX/MM
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Ja jsem to precetl. Je to nesmirne hezky napsane, dekuji.
Mam nejake otazky.
Jak je to s "prevozem" takove stanice pres hranice a jake jsou na to predpisy zejmena v HR?
V jednom miste pises:
"Po několika hodinách plavby definitivně vzdávám myšlenku, že bychom dopluli do mezinárodních vod (20Nm od posledního výběžku pevniny) a mohl jsem se ozvat jako OK1DRX/mm."
Nevim sice oc jde, ale pochopil jsem, ze by pro tebe bylo dulezite to "mm" na konci. Chorvatsko ma teritorialni vody jen 12Nm, nikoliv 20... Nebo se jedna o nejaky specialni predpis?
Mam nejake otazky.
Jak je to s "prevozem" takove stanice pres hranice a jake jsou na to predpisy zejmena v HR?
V jednom miste pises:
"Po několika hodinách plavby definitivně vzdávám myšlenku, že bychom dopluli do mezinárodních vod (20Nm od posledního výběžku pevniny) a mohl jsem se ozvat jako OK1DRX/mm."
Nevim sice oc jde, ale pochopil jsem, ze by pro tebe bylo dulezite to "mm" na konci. Chorvatsko ma teritorialni vody jen 12Nm, nikoliv 20... Nebo se jedna o nejaky specialni predpis?
-
- radioamatér
- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
windward píše:Ja jsem to precetl. Je to nesmirne hezky napsane, dekuji.
Mam nejake otazky.
V jednom miste pises:
Ja to sem jenom dal. Mel jsem s nim z lodi jen spojeni. Ty NM maji vliv na to jestli musi davat 9A/OKI1DRX/MM v jejich vodach a nebo kdyz je mimo musi davat zase OK1DRX/MM
Jak je to s prevozem stanice nevim, na tom WEBu ma na sebe odkaz, tak mu napis. Vim ze v drivejsich dobach si lidi nechavali napsat seznam stanic a na hranicich si na to nechali dat razitko ze to prejelo od nas, mozna to bylo jen proto ze kdyz se vracel aby po nem nechteli clo, jako kdyby to koupil v cizine. Ono si to chce pred takovou cestou zkusit zjistit jak to je. Treba na Marocke ostrovy se muze vysilacka vzit, ale do samotneho Maroka jen na povoleni. Do toho Chorvatska pousteli, ale neco se na hranicich muselo zaplatit. To ten OK1DRX take bude vedet. V nekterych statech ( i u nas ) prodavaji stanice s poznamkou ze to je na export...... Nekde to prodaji stejne kazdemu, ale nekde to dali do krabice a zapecetili a na hranicich jsi musel ukazat neporusene peceti. Co jezdili na nakladnich lodich zase rikali ze v nekterych zemich jim celnici zapecetili vysilacky a az pred odplutim jim je odpecetili. Ale to se asi vsechno casem meni a tak to chce pred navstevou zjistit.
- Pucmi
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Ahoj, jak jsem již psal, jde o to, v jakém bandu chceš vysílat,pokud na KV, tak v některých zemích by jsi měl mít zkoušky z telegrafie a ještě musí být v CEPTu. Letos jsem byl s dual stanicí(band 2m/70cm) v Čer. Hoře, samo, že přes Chorvatsko a vše v pohodě, echolink skoro všude(www.echolink.org). Ani mě nenapadlo, že bych jí měl nahlašovat, možná jsem měl kvůli odcizení. Na hranicích se po tom ani nekoukli. Jinak co se týče CEPT. tak viz odkaz http://www.crk.cz/CZ/CEPTC.HTM . Bohužel data jsou poměrně stará, tak se možná kouknout někam jinam.
-
- radioamatér
- Kontaktovat uživatele:
Byl dotaz:
Ono nejde o to jestli jsi stanici ukazal a nebo ze ji nenasli. Jde o to jestli se to muze. Problem byva s celnikama, nemas potvrzene ze jsi ji tam privezl, tak muzou mit za to ze jsi to tam koupil a chtit clo.
Jinak se doporucuje nez se nekam vydas a nejsi si jisti s vysilanim, zavolat na CTU a tam bez problemu reknou.
Ono nejde o to jestli jsi stanici ukazal a nebo ze ji nenasli. Jde o to jestli se to muze. Problem byva s celnikama, nemas potvrzene ze jsi ji tam privezl, tak muzou mit za to ze jsi to tam koupil a chtit clo.
Jinak se doporucuje nez se nekam vydas a nejsi si jisti s vysilanim, zavolat na CTU a tam bez problemu reknou.
-
- radioamatér
- Kontaktovat uživatele:
Denis píše:Chlapi, k tomu vysielaniu z jadranu, sem tam velmi zriedka vidieť, že privátne lode majú izolovaný zadný steh, počítam že to je anténa. Na akú vysielačku sa to používa?
On tam pise FT-857 100W
http://www.rigpix.com/yaesu/ft857.htm
druhy kollega IC- 706 100W
http://www.rigpix.com/icom/ic706mkiig.htm
Beda Skala ARGONAUT 7 W typ nevim a nanasel jsem to.
Tady jsou profi anteny na more:
http://www.moonraker.com.au/marine.htm
Takhle treba vypada rucne ladeny tuner:
http://ok1cjb.nagano.cz/www/?za%F8%EDze ... U_pro_CP-6
Jestli zadni steh je kotvici lano od stozaru, tak to bude antena od HF- kratkych vln
Tak to chce vzit do ruky najakou butylku a jit na navstevu.
Nejdulezitejsi je antena. Beda Skala a jeste jeden kolega pouzivali vertikalni antenu, dipol na 14 MHz, coz je delka asi 2 x 5 m dratu a na stred meli napojeny koaxial bez balunu. Natazene z vrsku stozaru na nejake sprleni ( ty vase pojmenovani neznam.....),
Beda pouzival vysilac ARGONAUT co mu daval 7 W vykonu, to slo do anteniho tuneru vetsinou 2 ladici kondenzotory a civku s odbockama ktere se prepinaji ), ten prizpusobi vysilac k antene. Jak je to prizpusobene se meri mericem PSV ( pomer vykonu co jde z vysilace k vykonu co se odrazi od anteny), nekdy se jeste meri vykon. To se musi prizpusobit na co nejmensi odrazeny vykon. To je nejdulezitejsi vec u jednodussi verze. Druhy kolega pouzival ICOM 706, dava 100 W a k tomu automaticky tuner, ktery sam doladoval prizpusobeni, ale tahle verze je tak trikrat drazsi. Dalsi jeste drazsi verze je ze se poridi vysilacka ktera ma u ten antenni tuner v sobe a ladi antenu sama, automaticky.
Kdyz je to spatne doladene tak modernejsi stanice maji kontrolu PSV uz v sobe, nektere to PSV i ukazuji a stahnou vykon a tim brani poskozeni. Nektere starsi stanice to nemaji a tak hrozi k prehrati koncovych tranzistoru a jejich zniceni, coz u 100 W je tak 10000,- za opravu. Jeste je jedna varianta anteny a to je vertikalni antena ktera se sklada s nekolika dilu zarice, ktere jsou od sebe oddelene trapama, to je futral co jednotlive dily spojuje je v nem civka a nekdy i kondenzatory, a byva jich nekolik. Ty zase tu antenu prizpusobuji podle kmitoctu a amatersky je to tezko udelatelne.
Je to uplne stejne jak pro amaterskou vysilacku, tak pro namorni vysilacku. Volba vysilacky je potom otazka penez, u novych u nas prodavanych asi od 15000,- do 200000,-
To je jako jestli si vezmes Trabanta a nebo Ferari. Oboje dojede a poslouzi. Labska plavba prodala nekolik desitek kratkovlnych stanic HARRIS, ty maji na sifef uz jen VHF stanice, ale podle Labe maji vybudovanou sit prevadecu. Sif vysila do prevadece, ten to zesili a vysle dal.
Dneska jsem mluvil s Jirkou OK1BI co slouzil u namorni plavby a rikal ze s VHF stanici na mori delali spojeni i 200 NM. Asi maji vetsi dosah, protoze ty jejich stozary maji vetsi vysku. Vyssi umisteni anteny = vetsi dosah.
Jinak kdyz se s tim pohraje a stozar neni kotveny kovovym lanem, muze byt uzemneny i na kovovou lod, se stineni koaxu pripoji na zem a zivy na vypoctenou vysku na stozaru a funguje to take, jen je to haklive na vetsi znemu kmitoctu, muselo by tam byt pripraveno nekolik odbocek pro ruzne kmitocty a to uz bez znalosti vypoctu a mericich pristroju jde udelat spatne.
Namontovat si to na lod bez nejake praxe a znalosti by nebylo nejlepsi. Chce si vyzkouset s nekym kdo to uz zna a naucit se to.
Jak jsem koukal na video Davida Krizka tak tam asi mel nejaky HF ICOM na more.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Sťažeň je pripevnený k lodi sťažňovou patkou a aby nepadol do boku tak je jeho stabilita udržovaná ocelovými nerezovými lanami ktoré sú na jednej strane pripevnené na sťažeň a na druhej strane o palubu. Zjednodušene. Tie laná majú rozličné názvy, lano ktoré vedie od vrcholu sťažňa na zadok lode sa volá zadný steh, slengom achterstág. A práve toto lano býva prerušené v nejakej výške od paluby /2-3m/ keramickým článkom, izolantom. Ten zadný steh, teda ocelové lano o priemere 6 až 10mm má dĺžku samozrejme podla výšky sťažňa, teda na 10m lodi to môže byť povedzme cca 12 m. Takže ak je to anténa a odporúčaš butilku
tak je to asi hodne odlaborované. Myslel som či sa to nepoužíva štandartne aj na pevnine že sa natiahne nejako??? dlhý drát ako anténa. Laborovať s tým ocelovým lanom je dosť problematické, jednak sa blbo reže a potom je dosť drahé a pre stabilitu sťažňa má zásadný význam. Myslím /teda neviem/ že by sa to malo asi dať vypočítať.
To vysvetlenie o kvalite vysielačiek je velmi trefné.

-
- radioamatér
- Kontaktovat uživatele:
Denis píše:Sťažeň je pripevnený k lodi sťažňovou patkou a aby nepadol do boku tak je jeho stabilita udržovaná ocelovými nerezovými lanami ktoré sú na jednej strane pripevnené na sťažeň a na druhej strane o palubu. Zjednodušene. Tie laná majú rozličné názvy, lano ktoré vedie od vrcholu sťažňa na zadok lode sa volá zadný steh, slengom achterstág. A práve toto lano býva prerušené v nejakej výške od paluby /2-3m/ keramickým článkom, izolantom. Ten zadný steh, teda ocelové lano o priemere 6 až 10mm má dĺžku samozrejme podla výšky sťažňa, teda na 10m lodi to môže byť povedzme cca 12 m. Takže ak je to anténa a odporúčaš butilkutak je to asi hodne odlaborované. Myslel som či sa to nepoužíva štandartne aj na pevnine že sa natiahne nejako??? dlhý drát ako anténa. Laborovať s tým ocelovým lanom je dosť problematické, jednak sa blbo reže a potom je dosť drahé a pre stabilitu sťažňa má zásadný význam. Myslím /teda neviem/ že by sa to malo asi dať vypočítať.
Na antenu staci i kus dratu ktery se zapoji primo do toho anteniho tuneru, te antene se rika LW Long Wire. Na delce tolika nezalezi, na lodi cim delsi, tim lepsi. Ten zadny steh bude asi mit ty izolatory asi dva, jeden nahore a druhy dole. K tomu staci jednoduchy antenni tuner, rika se mu L clanek. Ma zase civku s odbockama, nebo promnenou civku ( roller) a jeden ladici kondenzator. Ta civka vlastne prodluzuje antenu a s tim kondenzatorem se to zase naladi podle PSV metru. Chce to ale ten svod od anteny natahnout az k tomu antenimu tuneru a ten by mel byt zase u vysilace, aby se to dobre doladovalo.
používal jsem HF radio Icom 706 s
"automatickým tunerem" Icom AH 4 + modem od SCS pro digitální módy 1,5 roku
z toho 11 měsíců v Karibiku na laminátové plachetnici
http://www.universal-radio.com/catalog/ ... /3702.html
jinak "vertikál" jsem po vzoru OK1HOB vyrobil na poslední chvíly jako dipol
na 20m a natáhl ho od vrcholu stěžně na zadní koš (zábradlí na zádi lodě)
žádný balun (asi tě to děsí, ale fungovalo 1,5roku a stalo to asi 50 Kč)
Jako anténu jsem používal vertikální dipol na doporučení Bédy Skály (ale
zkoušel jsem i jiné varianty) a musím říct, že pokud jsem mluvil s ostatními
jachtaři, tak je to asi nejlepší varianta pro plachetnici.
To by doladil take:
http://www.universal-radio.com/catalog/ ... /1541.html
U antén, které
využívají back stay (zadní vant) je obyčejně u laminátových plachetnic
problém s uzeměním.
Já mám s amatéry u nás, ale třeba i v Americe jen ty nejlepší zkušenosti,
ale na blba se dá narazit všude.
A na navstevu se nejlepe chodi s butylkou....
U amateru je normalni ze kdyz na sebe nekde narazime, tak se jde na besedu a cumendu a navzajem si i poradime.
Jinak amateri pouzivaji i laminatove pruty na ryby, co nejdelsi a z nej spousteji drat treba z okna hotelu. Zase je to antena LW.
To by doladilo:
http://www.universal-radio.com/catalog/ ... /1714.html
http://www.universal-radio.com/catalog/ ... /0643.html
Naposledy upravil(a) Beda dne stř led 07, 2009 1:15 am, celkem upraveno 2 x.