Q kódy co by se mohli hodit na moři

Vysílání a příjem na amatérských pásmech na lodi. Zkušenosti, technika, rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Q kódy co by se mohli hodit na moři

Příspěvekod Libor » čtv dub 23, 2009 11:48 pm

QU - námořní pohyblivá služba
QUA Máte zprávy o....? / Zde jsou zprávy o....
QUB Můžete mi dát po řadě údaje o....? Zde jsou údaje........
QUC Jaké je číslo posledního telegramu, který jste přijal ode mě? / Odpověď
QUD Zachytil jste pilnostní signál vyslaný....? / Zachytil jsem........
QUE Můžete telefonovat v....(řeč), je-li třeba s tlumočníkem? / Mohu telefonovat.......
QUF Zachytil jste tísňový signál vyslaný....(volací zančka)? / Odpověď
QUG Budete nucen snést se na moře? / Budu nucen........
QUH Sdělte mi momentální atm. tlak přepočtený na hladinu moře. / Odpověď
QUI Jsou vaše navigační světla rozsvícena, / Odpověď
QUJ Sdělte mi pravý kurz který mám sledovat, abych k vám doplul. / Odpověď
QUK Sdělte mi stav moře pole pozorování v.... / Odpověď.
QUL Sdělte mi stav hladiny moře podle pozorování v.... / Odpověď
QUM Mohu opět započít s normální prací? / Můžete......
QUN Prosba k lodím v mé blízkosti, udejte polohy, kurz a rychlost. Má poloha, kurz a rychlost.........
QUO Mám pártat po....? / Pátrejte..........
QUP Sdělte mi svou polohu (1-světlometem, 2-kouřem, 3-světelnými raketami).
QUQ Nařiďte svůj světlomet na mraky pokud možno přerušovabně, až uslyšíte moje letadlo, nařiďte proud světla na vodu. / Mám nařídit svůj světlomet.........?
QUR Ti, kteří přežili katastrofu (1-obdrželi záchrannou výzbroj, 2-byli přijati na loď, 3-byli dostiženi záchrannou četou na zemi)
QUS Zpozoroval jste osoby, které přežuily katastrofu, nebo pozůstatky? / Zpozoroval jsem......
QUT Je místo neštěstí označeno? / Místo neštěstí je označeno
QUU Mám řídt loď nebo letadlo volací značko nebo čárkami na mou polohu? / Odpověď
QUW Jste v oblasti pátrání / Jsem v oblasti........
QUY Bylo upozorněno na umístění záchranného zařízení? / Bylo upozorněno na........

Všechny kódy zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Q_k%C3%B3dy_v_radioprovozu
Naposledy upravil(a) Libor dne pát dub 24, 2009 1:30 pm, celkem upraveno 1 x.
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Neny » pát dub 24, 2009 9:15 am

Ahoj.Toto sa mi asi zíde.Idem prvý krát na more :? alebo viac mojím zachráncom? :oops:
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát dub 24, 2009 9:43 am

Ahoj. Q kody by se asi meli prednostne uzivat mimo hlasovou komunikaci, to je telegrafni provoz a DIGI provoz. Hlasem by se melo mluvit bez pouzivani Q kodu. K tomu by nam vice rekli kapitani Windward a kapitan-Kono. Tak to pouzivaji radioamateri a kdyz jsem byl na vojne na letisti, tak tam take. Q kody se pouzivali jen na telegrafii a dalnopisu. Ale mohlo se to zmenit.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát dub 24, 2009 9:47 am

No jasně!!! To budeš potřebovat denně!
Podobně jako otáčení tankerů, používání GPS na velkých lodích, přílivová problematika a amatérské vysílání....
Poslední dobou tu toho je pro obyčejné i začínající jachtaře čím dál víc. Pro neznalého to musí být velmi poučné, se tím vším probrat a najít si informace které on, rekreační jachtař potřebuje.
:sorry:
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát dub 24, 2009 9:51 am

Zíde záchranárom.. ;)

Ale vážně, to buď musíš mít software na příjem a dekódování a nebo umět celkem dobře Morse (plynule číst).
Radioamateři měli ještě nedávno povinnnou zkoušku z radiotelegrafie, tak to ovládají.

Dnes je dobrovolná a podmínky jsou.
Uchazeči o průkaz odborné způsobilosti podle § 2 písm. h) a i) vyhlášky na vlastní žádost mohou vykonat i praktickou zkoušku z telegrafie, kterou prokazují:
a) schopnost ručně vysílat v Morseově abecedě text v jasné řeči rychlostí nejméně 12 (dvanáct) slov za minutu s nejvýše jednou neopravenou a s nejvýše čtyřmi opravenými chybami,
b) schopnost po dobu tří minut správně přijímat a rukou zapsat v Morseově abecedě text vysílaný v jasné řeči rychlostí 12 (dvanáct) slov za minutu s nejvýše čtyřmi chybami.
Přijatý text musí být zapsán latinskými písmeny a arabskými číslicemi, nepřípustné je použití zkratek, těsnopisných znaků atp., nebo technických pomůcek.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát dub 24, 2009 10:59 am

Tak jsem to nemyslel. Kdyz se na neco ptas celou vetou tak je to srozumitelne. Kdyz se zeptas Q kodem, tak kolik lidi ho zna a je tam velice pravdepodobna zamena pismena a ten kod ma jiny vyznam. Vetsina Q kodu ma i variantu s otaznikem. Jak reknes treba QRU?, neni jednodussi se zeptat - nemate pro me zpravu? QRU - nemam pro vas zpravu, treba co znamena QRT = prestante vysilat, QRT? - mam prestat vysilat ?, QTR - presny cas je...- QTR? - jaky je presny cas ?, QRX = cekejte, QRX? - mam cekat?. Ten otaznik je dulezity a meni podstane vyznam Q kodu. Jak se speluje otaznik? To jsou veci s kteryma se setkate i na VHF, rika to nekdo Q kodama? Kolik lidi umi dobre a hlavne srozumitelne spelovat ? Ja si myslim ze Q kody se v hlasove komunikaci nepouzivaj, maximalne par nejznamejsich. Muzu se mejlit, ale jsou tady lidi co jezdi a nebo jezdili na velkych lodich, tak to budou vedet, jestli Q kody v hlasove komunikaci ano ci ne. Jinak rusove a izraelci dale pouzivaji k vysilani z lode i telegraf. Jejich pobrezni stanice pro lode vysilaji fone, digi i telegraf.
Kdyz vsechno selze, tak telegraf je nejcitelnejsi a bere se i situacich kdy fone je naprosto necitelne. Tim ho nepropaguji. Ale rusove a izraelci vedi proc si to na lodich drzi. Jasne je ze kdyz se narazi na jazykovou barieru jsou Q kody citelnejsi, ale je jich nekolik stovek, kdo je zna a vozi se na jachte ?

Takze Libor poslal seznam zlomku Q kodu , ale nejsou tam takove zakladni Q kody ktere se pouzivaji pri provozu nejcasteji, jsou to mezinarodni kody a pouzivaji je vsechny stanice bez rozdilu, hlavne v telegrafnim a DIGI provozu. U Fone provozu je zauzivane se primo ptat, nebo sdelovat informaci. Vetsi sance setkat se s Q kody je kdyz budete prijimat pocasi, varovani, zpravy pro lode DIGI provozem. Ale ani tam se bezne Q kody nepouzivaji.

Pokud pri spojeni v HR pobrezni stanice pouzivaji Q kody, napiste je sem.

Pouziti SW k dekodovani morse je jen na hrani. Jakmile je na pasmu ruseni bud atmosfericke a nebo od stanice blizko knitoctu, uniky signalu je SW hotovej a pise vic chyb jak spravnych znaku. Vycvicene ucho je na tom lepe.

Mit na lodi seznam Q kodu se ale muze nekdy hodit.

Vede se to v - HAM radio na lodi -. Kdo ho nema a nechce to tak nemusi cist, najde si a precte co ho zajima. HAM radio je na lodi v zahranici ( hlavne vlastnich ) casta vec, urcite se to bude rozsirovat i tady a tak je mozna otazka jestli to zde muze byt a nebo je to naprosta blbost a smazat to.

Q-kód je universální a používá ho většina služeb. Některé služby si vyvinuly vlastní kódy, např. N-kód, Z-kód, které lépe odpovídají jejich potřebám.
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » pát dub 24, 2009 12:03 pm

Beda píše:Hlasem by se melo mluvit bez pouzivani Q kodu. K tomu by nam vice rekli kapitani Windward a kapitan-Kono.

windward vam k tomu nerekne nic. On si ti Q-kody napsal na papirek pod rukav a u zkousky z radia mel jistotu, ze pokud se mu nejake dulezite Q z hlavy zvetra, tak ma spolehlivy back up. :lol:
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » pát dub 24, 2009 12:06 pm

kapitan_cono k tomu nerekne taky nic :P , q kody jsem se neucil a dopadlo to dobre nikdo se me na ne na zkousce neptal a v praxi je normalne prakticky nikdo nepouziva, public corespondence probiha jinak :lol:
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát dub 24, 2009 12:13 pm

Tak to berte všichni jako jen zajímavost co existuje a je na vymření. A nikdo to už nepotřebuje a nepoužívá a celé je to na nic. A nejlépe to .....

Mě to přišlo zajímavé. Hoqw.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pát dub 24, 2009 1:00 pm

baharisi,
k jídlu ti celkem vzato taky stačí suchej chleba, k pití voda a můžeš to občas proložit bramborou. A přesto se celej svět hemží různě složitejma receptama na nejzajímavější jídla...Klidně si počtu o tom, jak se dokáže otočit tanker, nebo jakej je příliv v Zadaru.Stejně tak si i někdy čtu recepty na jídlo, které pravděpodobně nikdy vařit nebudu :P
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » pát dub 24, 2009 1:13 pm

designer: velmi pekne, kdyby se tu nevarilo neco jineho nez brambory temata by byly vycerpany rychle. Myslim, ze se tu vari zajimave pokrmy. Vypada to i na anketku zalozit jestli jsou uzivatele spokojeni s obsahem jachting.info ja myslim, ze jsou. Jachting je sport ci hobby provozovane na mori a more neni jen jachting, ale i navigace a cele siroke spektrum jinych treba vedecko-technickych elementu a prirody.

libor: Q kody jsou jiste zajimave, sam jsem si je precetl a treba se budou nekdy nekomu hodit, je na miste je zde uverejnit.
to ze se nekomu nelibi, tak je staci necist ne?? Cely web je v kategoriich tak zadny neporadek nevznika. :good:
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát dub 24, 2009 2:05 pm

Mě to je celkem šumafuk a nikomu to neberu. Já si to už přefiltruji a věřte že co mě nezajímá, to nečtu. Myslím, že jsem to JASNĚ napsal, tak mě nepodsouvejte.
Psal jsem o nováčcích a ještě jsem se předem omluvil. Kurňa to musím psát dvakrát, nebo psát půlmetrovým písmem???
Baharis píše:Poslední dobou tu toho je pro obyčejné i začínající jachtaře čím dál víc. Pro neznalého to musí být velmi poučné, se tím vším probrat a najít si informace které on, rekreační jachtař potřebuje.

Pokud vás uráží myšlenka že zde začínají diskuze na vysoce specializovaná témata, tak ještě jednou a slovy: Omlouvám se.
Měl jsem původně na mysli udělat nějaké samostatné oddělení, něco jako třeba "Vyšší dívčí". Aby třeba Neny věděl že ta kategorie je o něčem jiném, než co nutně potřebuje v začátcích. Asi se nedokážete vcítit do role nováčka, který shání ty nejnutnější informace. Uvidí nadpis"GPS" a už je tam a vstřebává.
Ještě že večer odjíždím, jinak bych se z vás picnul. :crazy:
A klidně si tu vařte....
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod pecho » pát dub 24, 2009 2:14 pm

2Baharis,
jééééé ty se máš, taky bych hned jel, ale jsou nějaké nutné věci a povinnosti, tak si to tam užívej v pohodě a vzpomínej na nás tady v dobrém, :good: zdraví Pecho
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » pát dub 24, 2009 2:43 pm

tu baharis: tak stastnou plavbu! Ja vyrážím za 14 dni a uz ted mam horecku (asi i s morskou nemoci dohromady :)
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » pát dub 24, 2009 2:47 pm

to baharis: stastnou plavbu, at vas nepotkaji tankery a voda nezaleje gps :D ja vyrazim za tyden . . .
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pát dub 24, 2009 2:52 pm

no, já až 23.5., takže si zatím budu číst ty recepty... :whist:
hezky si to baharisi užij a ukaž svým žáčkům i nějakou papírovou mapu ;)
Frantisek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Potreba Q-codes

Příspěvekod Frantisek » pát dub 24, 2009 4:47 pm

Nestačím sa čudovať prečo sa tu špekuluje o potrebe Q-kódov. To že niečo nepoznám ešte neznamená, že sa to nepoužíva. Keď som robil skúšky na operátora námornej pohyblivej stanice, robili s nami skúšky aj rekreační piloti a ti mali úplnú znalosť a pri skúške museli nadviazať spojenie iba q-kódmi. Q, Z, 10-kové (britské ostrovy) kódy sa používajú aj vo phone prevádzke, kde mozu nahradiť záväzné slovné znenie, (to by mal poznať v angličtine každý) aby sa predišlo omylom v komunikácii. A či mám vsetky kódy poznať? Predpísané to nemám. Ale zoznam áno.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát dub 24, 2009 5:25 pm

Děkuji za přání :D
Má GPS je celé týdny u kormidelního kola, prší na ni, přelívají se přes ni vlny. To co se týká zalévání. Údržba spočívá v tom, že ji po sezóně hodím do vany s vodou, nebo do bazénu. Nechám vysušit a nakonzrvuji kontakty.

Zpět na