Autopilot na 13m a výše plachetnici
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- kaptn
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Autopilot na 13m a výše plachetnici
Chtěl bych pořídit nového autopilota na 13m plachetnici,ideálně elektromechanický.Nemyslím řemínkový převod na kormidelní kolo.Hledám už 14 dní po eprodejnách,ale marně.Za tipy děkuji.
Ev samovýrobě se nevyhýbám,takže i za plány,fota apod bych byl vděčný.
Ev jak to máte vyřešeno vy,za inspirativní fota díky. Přema
Ev samovýrobě se nevyhýbám,takže i za plány,fota apod bych byl vděčný.
Ev jak to máte vyřešeno vy,za inspirativní fota díky. Přema
- mysacek
- s/y Kirké
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
treba tady...
Raymarine je sice znacka, ale kouknul bych se na tu Jefu
Vidis, ze ty ceny jsou +- stejny, dulezity je, jak budou a za kolik nahradni dily - u raymarine se sesiraji ty maly plastovy kolecka na planetech a skoro nikde je nemaji jako nahrdni dil, jen na objednavku.
Jinak na elektroniku je asi uplne jedno, jakej motor pripojis, takze znacka by nemusela byt rozhodujici.
Mysak
Raymarine je sice znacka, ale kouknul bych se na tu Jefu
Vidis, ze ty ceny jsou +- stejny, dulezity je, jak budou a za kolik nahradni dily - u raymarine se sesiraji ty maly plastovy kolecka na planetech a skoro nikde je nemaji jako nahrdni dil, jen na objednavku.
Jinak na elektroniku je asi uplne jedno, jakej motor pripojis, takze znacka by nemusela byt rozhodujici.
Mysak
- Monty
- zkušený harcovník

- Reputace: 6
No tak to kuwa není jedno...To je ta podstatná část,s jakou inteligencí dokáže autopilot makat....Aby loď nepřetáčel,srovnával ani ne pozdě,ani brzo,při nastavení citlivosti aby chápal,jak a kolik a jak dlouho...To teda fakt jedno není. U kinetických částí je to pak už hlavně o kvalitě,ale u elektroniky u softu....a v tom je právě,co se týče funkčnosti(ne opotřebování) kuwa rozdíl. Asi nejmíň opotřebovávaná je u hydrauliky,ale to taky nemusí být pravda vždy.Tady na fotce je mozek,Autohelmu 6000,to je pro činnost ta nejdůležitější část
Informace bere buď z GPS přes rozhraní NMEA a nebo s el.kompasu
Celá jednotka pak dává pokyn pro hyd.permanentné čerpadlo,popis najdeš zde
http://www.hudsonmarine.co.uk/index.php ... pid=149344
a tady foto
Čerpadlo následně tlačí do pístnice,tam a zpět,jak je zrovna třeba.Foto není moc dobré,to bych musel vyhodit celou betlu a to fakt dělat nebudu.
Tady na té lodi je celý steering system trochu dost předimenzovaný,ale dá se říct,že z lodí,na kterých jsem doposud plul asi nejlepší.Energeticky to taky není až taková přeháňka,nicméně je to kromě kompu asi největší žráč batarek.Autohelm6000 je už trochu přežitej dinosaurus a ve Fráni mám na ruce Raymarin ST7001,tak uvidím.Ono ten mozek je opravdu,co se týče chování a dobrého chodu autopilota asi to nejdůležitější...Ne,že bych chtěl podceňovat kinetické části,to není ani možné,ale ty jdou přizpůsobit....Se špatným mozkem neuděláš nic.Na mojí lodi se za kormidlem v podstatě ani nesedí,autopilota vypnu 200 metrů před manévrem v marině a 100 od mariny ho zapínám nanovo.....a to je boží.Zatím zvládl všechno na výbornou,vyjma rychlostí do 0.5 kn,tam už je krátký. Altantik i Mediterrán zatím ustál bez nutnosti vzít kormidlo do ruky a to i 3-4m vlny od zadu. Sestavit ale dobrou sestavu vyjde balík....Na 13m loď bych to asi obětoval,ale jinak pro běžný jachting bude stačit běžný autopilot,ty jdou pořídit cca do 2.500,-€....Jak vidíš,tenhle systém za to nepořídíš,když jenom čerpadlo stojí 1900,-liber.Mimochodem,ta ST7001 je ve Francii za 1500,-€ komplet i s el.pístem(bo jak ten bazmek nazvat).
howk
Monty
Informace bere buď z GPS přes rozhraní NMEA a nebo s el.kompasu
Celá jednotka pak dává pokyn pro hyd.permanentné čerpadlo,popis najdeš zde
http://www.hudsonmarine.co.uk/index.php ... pid=149344
a tady foto
Čerpadlo následně tlačí do pístnice,tam a zpět,jak je zrovna třeba.Foto není moc dobré,to bych musel vyhodit celou betlu a to fakt dělat nebudu.
Tady na té lodi je celý steering system trochu dost předimenzovaný,ale dá se říct,že z lodí,na kterých jsem doposud plul asi nejlepší.Energeticky to taky není až taková přeháňka,nicméně je to kromě kompu asi největší žráč batarek.Autohelm6000 je už trochu přežitej dinosaurus a ve Fráni mám na ruce Raymarin ST7001,tak uvidím.Ono ten mozek je opravdu,co se týče chování a dobrého chodu autopilota asi to nejdůležitější...Ne,že bych chtěl podceňovat kinetické části,to není ani možné,ale ty jdou přizpůsobit....Se špatným mozkem neuděláš nic.Na mojí lodi se za kormidlem v podstatě ani nesedí,autopilota vypnu 200 metrů před manévrem v marině a 100 od mariny ho zapínám nanovo.....a to je boží.Zatím zvládl všechno na výbornou,vyjma rychlostí do 0.5 kn,tam už je krátký. Altantik i Mediterrán zatím ustál bez nutnosti vzít kormidlo do ruky a to i 3-4m vlny od zadu. Sestavit ale dobrou sestavu vyjde balík....Na 13m loď bych to asi obětoval,ale jinak pro běžný jachting bude stačit běžný autopilot,ty jdou pořídit cca do 2.500,-€....Jak vidíš,tenhle systém za to nepořídíš,když jenom čerpadlo stojí 1900,-liber.Mimochodem,ta ST7001 je ve Francii za 1500,-€ komplet i s el.pístem(bo jak ten bazmek nazvat).
howk
Monty
- mysacek
- s/y Kirké
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
Ale Monty, to bylo lehce nepochopeno,. Samozrejme elektronika je to nejdulezitejsi, co se autopilota yce, tedy spise SW ci inteligence, s jakou se autopilot dokaze naucit kormidlovat danou lod. Co jsem psal je, ze je asi uplne jedno, co na tu elektroniku pripojis - mas tam elektrickej impuls doprava a doleva, pak tam mas pripojenej senzor natoceni kormidla, kterej si prebere reakce. Jestli na ty kable pripojis elektrickej pohon, nebo hydraulicke cerpadlo bude asi uplne jedno, pokud to teda bude rozumne dimenzovany. A jestli to bude elektropohon vyrobce X nebo Y je podle mne naprosto jedno, alespon z principu by melo. Pokud si tam vyrobce neprida nejakou picovinku, jako pojistku, ze budes pouzivat pouze jeho komponenty.
Jako svyho casu notebooky Dell pouzivali trivodicovy zdroj napajeni zrejme jenom proto, aby si hlidali, ze to krmis jejich zdrojem, jinak to sice nabehlo, ale napsalo, ze mas blby zdroj
Mysak
Jako svyho casu notebooky Dell pouzivali trivodicovy zdroj napajeni zrejme jenom proto, aby si hlidali, ze to krmis jejich zdrojem, jinak to sice nabehlo, ale napsalo, ze mas blby zdroj
Mysak
- Monty
- zkušený harcovník

- Reputace: 6
Jo...na to čidlo natočení kormidla jsem zapomněl.
a tady ještě to čidlo a korouhev na vrcholu stěžně.Fotka chabá,ale tady s tím bazmekem bych nevyfotil pořádně ani nahatou babu
Jinak jsem si to přečetl a pravda,špatně jsem to pochopil.Asi chod myšlenek nejspíše daleko předbíhá schopnost rychle číst...
howk
Monty
a tady ještě to čidlo a korouhev na vrcholu stěžně.Fotka chabá,ale tady s tím bazmekem bych nevyfotil pořádně ani nahatou babu
Jinak jsem si to přečetl a pravda,špatně jsem to pochopil.Asi chod myšlenek nejspíše daleko předbíhá schopnost rychle číst...
howk
Monty
- kaptn
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Tak pánové děkuji. O tom,že to je balík,jsem nepochyboval.Halt,každý špás něco stojí.Co se dá dělat.
Myšáku díky,velmi inspirativní stránky.Konečně pořádné stránky i s popisy,nákresy,fotkama i radama co k tomu.Ta JEFa vypadá slibně .Až na tu elekromagnetickou spojku(raději bych tam viděl jen odstředivou,mechanickou).Tak jsem to zkusil objednat,a ejhle gold kartu to nevzalo
.A jiný způsob platby tam nemají.
Tak mám asi po žížalkách
Ad Monty:hydraulické pístnice mě napadly hned,ale obával jsem se spotřeby proudu.I na ni bych pořídil novou trakční gelovku.Zatím jsem to odsunul,slaný vzduch,prasklá hadice,atd,atd.
S kolegou modelářem jsme koumali,koumali,.....
a napadlo nás spřáhnout supersilná modelářská serva do letadel,utáhnou na páce 85kg,tzn 3 paralelně dají při 12V cca 220kg.Mají střídavý motor a jsou digitální.Bohužel jsem NIKDE nevyčet velikost povelového pulzu "mozku". Nevím,zda tam musí být všechna čidla,připadá mi rozumné tam mít elektronický kompas.Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host