Někteří vymění práci, jiní manželku. Jsou i tací, kteří musí mít každý rok (měsíc) jiné auto.
U prodeje lodí tomu bývá trochu jinak, zvláště pokud nejsme spekulanti.
Už samotný nákup lodě je událost, promýšlíme si snad i hlouposti, jsme dojatí a oslepeni myšlenkami na plavbu.
Nakonec si tu svou krásku vybereme a chováme jí, opečováváme do té doby než se něco změní
Ať už je to finanční situace, rodinná anamnéza, nepříjemná zkušenost, zdravotní stav. Prostě je třeba naší milovanou loďku prodat.
Otázkou zůstává, jak na to. Při běžném pročítání internetu jsem narazil na rady různých odborníků.
Máte 2 možnosti, zkusit prodat loď na vlastní pěst (to má výhodu v ceně, kterou si určíte a nevýhodu v hledání zákazníka) nebo možnost druhá zainteresujete do této smutné události další stranu, zprostředkovatele.
Upřímně řečeno, nejsem výřečný poklonkovací obchodník. Přišlo mi vhodné obrátit se na nějakou společnost, která lodě nakupuje (ty starší lodě myslím).
A jaké bylo překvapení, když jsem nalezl vlastně jen 1 společnost (druhá se zcela rozumně obrátila jiným směrem v podnikání). Takže ano, jedna společnost, to přece stačí.
Člověka musí zaujmout chválopěvné hlášky: "Koupíme vaší loď, peníze hned na ruku" Výborně a vše bude bez problémů, myslí si hlava naivní. A pak stačí jeden email, telefonický kontakt. "Jo jo pane, tu vaší loď si sem dovezte a mi jí vezmeme do komise a když se prodá, tak se prodá," Promiňte, to ale je hodně vzdáleno tomu - Koupíme vaší loď peníze na ruku. Špatně jsem četl mezi řádky.
Přesný výklad: Prosím zavezte k nám svou loď, dodejte naftu na zkušební plavby rádoby zájemců, a nechte nám tu loď na sezonu za nějaký směšný poplatek, co říkáte třeba 10 000? A uvidíme. Uvidíme?? Nechci vidět, chci získat slíbené peníze na ruku hned. Blabla.
Rozumný člověk (tím jsem se bohužel ještě nestal) pochopí, že nikdo vám nedá peníze na ruku jen tak.
Ale pozor, to vše byla jen odbočka. Představte si, že ON vám peníze na RUKU skutečně někdo DÁ.
Ptáte se, jak je to možné?
Tak si představte, že mi napsal (na základě inzerátu) jeden člověk z Francie, že má o mou loď zájem, abych mu poslal informace o mém Paypal účtu ať to hned zaplatí.
Upozorňuji drahé kolegyně drazí kolegové námořníci,
že ten člověk přečetl inzerát dlouhý cca 5 vět, prohlédl si 3 fotografie a na základě toho je ochotný poslat mi pár set tisíc na Paypal účet.
Pohádka? Fantazie? Pesimistický člověk (ANO to jsem já) okamžitě začne přemýšlet, kde je háček. Proč proboha ani nechce smlouvu nic?
Smlouvu jsem vytvořil ve dvou jazycích, prohlédli si jí právníci, je ok. Byla poslána pánovi, který jí snad ani nečetl a opět přišel mail.
Se vším souhlasím, chci tuto loď koupit za danou částku, všechny podmínky znám. Zašlete mi prosím vaše platební informace (paypal)
Sakryš, ten člověk je blázen a nebo nezvládám tu jeho AJ (tzn rychle povolat přátele, kamarády, všechny co umí mnohem lépe AJ než já, tzn 99,99% lidí včetně kojenců.
A přestože bylo mnoho posměšných narážek na mou koktavou angličtinu, kterou jsem poskytoval panu Didierovi do Franciz jako odpovědi na jeho maily, byly veškeré odezvy.
"Je to divné, ale paypal je bezpečný."
Proč ale chce někdo posílat peníze dříve než vidí smlouvu?
Pročítal jsem maily od něj a stále hledal háček, tu jsem našel větu: Nemohu, kvůli svému zaměstnání využívat bankovní operace (tzn nemohu to poslat přímo do vaší banky) nemám bankovnictví.
A v mém chorém mozku vznikal obraz mafiana, který nutně potřebuje rozházet své krvavé peníze po všech možných účtech. Následně jsem sebe viděl bez lodě a se zamknutým účtem sedět ve výslechové místnost FBI. Znáte to, tmavá místnost, rozzuřený muž v saku s pistolí v pouzdře, chodí netrpělivě kolem muže v poutech na kterého svítí ostré světlo lampy. "Tak řeknete nám jak jste ty peníze získal, a proč jste neměl podepsanou smlouvu." no co vám budu vyprávět dál...
Někdo vám nabídne peníze na konto a vy? Hledáte problém. Někdo vám peníze hned dát nechce a vy? Hledáte problém. Kdypak je možné být spokojen?

Nyní se vás všech ptám (jestli dovolíte) a s přihlédnutím k tomu, že Paypal má limity do 70 000 a loď chce pan koupit za 200 000.
Je možné tomuto všemu věřit? Tedy člověku, který chce koupit vaší loď a peníze poslat PŘEDEM bez uzavřené smlouvy?
Omlouvám se, příliš jsem se rozepsal, snad se najde zde někdo s podobnými zkušenostmi a sílou číst téma o prodeji lodí.
Lukáš