Sundání lodě z vleku bez pomoci jeřábu
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Sundání lodě z vleku bez pomoci jeřábu
Ahoj, prosím, nemáte někdo zkušenosti s tím, jak sundat loď z vleku bez pomoci jeřábu. Chtěla bych sundat plachetnici (ploutev), 1200 kg. Moc díky za jakékoliv rady popř. fotografie 

- Andrejjeep
- aktívní jachtař

- Reputace: 37
Re: Sundání lodě z vleku bez pomoci jeřábu
Popíšem moju skúsenosť z mojou 1t.
Pred zložením po kúpe som si vyrobil z dreva jednoduché nízke stojany, nakúpil pár bet. šalovacích kociek.
V podstate zacuval som prívesom na dané miesto. Posunul plachetnicu tak aby vedel založiť zadnú podperu, veheveroval loď za mrtvy kýl do určitej výšky a podsunul podperu. Spustil zadok na podperu. Prichystal som si slušný trám a lešenárske kozy (poriadne nie chacha z baumaxu) a vyheveroval provu na podpery. Potom keď sedela loď na podperách tak vytiahol vozík spod lode.
Viac foto:
viewtopic.php?f=20&t=9792
Do garáže podobným spôsobom, ale mal prichystané debniace nosníky doka. Jednoducho som zdvihol na podstavce loď aj z vozíkom. Následne som podložil trup na vozíku a keď vytvoril dostatočný priestor na nosníky tak položil loď na nosníky spustil vozík a šmitec.
Pred zložením po kúpe som si vyrobil z dreva jednoduché nízke stojany, nakúpil pár bet. šalovacích kociek.
V podstate zacuval som prívesom na dané miesto. Posunul plachetnicu tak aby vedel založiť zadnú podperu, veheveroval loď za mrtvy kýl do určitej výšky a podsunul podperu. Spustil zadok na podperu. Prichystal som si slušný trám a lešenárske kozy (poriadne nie chacha z baumaxu) a vyheveroval provu na podpery. Potom keď sedela loď na podperách tak vytiahol vozík spod lode.
Viac foto:
viewtopic.php?f=20&t=9792
Do garáže podobným spôsobom, ale mal prichystané debniace nosníky doka. Jednoducho som zdvihol na podstavce loď aj z vozíkom. Následne som podložil trup na vozíku a keď vytvoril dostatočný priestor na nosníky tak položil loď na nosníky spustil vozík a šmitec.
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
Haki lešení + hupcuk.
Tak o haki jsme take uvazovali, tohle asi bude nej reseni....diky za fotky 

- geronimo
- zkušený harcovník

- Reputace: 203
- Kontaktovat uživatele:
Poláci používají čtyři stojny s navijáky nebo kladkostroji, velice jednoduché zařízení, ale na jedno použití se to asi nevyplatí vyrábět...
Já vím, viděla jsem to u nich, ale spíš mi zajímalo sundání lodě v domácích podmínkách. Na to podkurtování lodě se dají požít asi kurty, co se s nimi loď převáží co (co čárka, to tuna)?
- Omen
- vytrvalý návštěvník
Mám 2 pořádné, silné a široké kurty k zapůjčení - Olomoucko.
Mohutnější než ty, které vidíš na fotkách.
Mohutnější než ty, které vidíš na fotkách.
to Omen: moc děkuji, ale jsem bohužel z Prahy 

- vlastikptacek
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
Ahoj mám kdyžtak také dvě kurty - používám na loď cca 2.2 t. Jsem z Příbrami.
Odesláno z mého SM-A320FL pomocí Tapatalk
Odesláno z mého SM-A320FL pomocí Tapatalk
to vlastikptacek: moc diky za nabidku, az to bude aktualni, tak bych se ozvala 

-
david
- moderátor
- Reputace: 234
Já bych s vlekem vyjel na tak 20cm trámky, pod loď hodil kozy, vyheveroval nápravu, vykop trámky, pustil dolů a odjel.
Vždyť kurty, co se běžně používaj na kamionech, tak mají pevnost v tahu dvě a více tun. Kdejakej kamioňák zapůjčí, nebo podaruje nějaké starší. Stačí, když má některá poškozenej štítek, i když jí nic není a pak už se na kamionu nesmí používat. Sám mám takových kurt kvanta.
-
david
- moderátor
Jasně, jenže s kurtama je to děsně složitý, pokud už na ně není vybavená. Což evidentně není. Zatímco udělat dvě kozy je sranda.
To v Praze nemáte nikde půjčovnu jeřábů? Nebo jiné techniky. Hodina práce je většinou 1000 Kč + dojezd. A to je oficiální cena. A někdy stačí i flaška, stačí zajít na nejbližší staveniště.
- Omen
- vytrvalý návštěvník
Jde taky o to, jaký prostor mají k dispozici.
Na mých fotkách je uzavřený prostor dvora v mírném svahu, který je proti svahu uzavřený a nepřístupný. Musím do něj nacouvat zastřešeným průjezdem skrze dvoje vrata šířky 3m a v nich zůstane stát auto.
Nacouvávat proti svahu na trámy nebo přístup jeřábu nepřipadá v úvahu.
Na mých fotkách je uzavřený prostor dvora v mírném svahu, který je proti svahu uzavřený a nepřístupný. Musím do něj nacouvat zastřešeným průjezdem skrze dvoje vrata šířky 3m a v nich zůstane stát auto.
Nacouvávat proti svahu na trámy nebo přístup jeřábu nepřipadá v úvahu.
david píše:Jasně, jenže s kurtama je to děsně složitý, pokud už na ně není vybavená. Což evidentně není. Zatímco udělat dvě kozy je sranda.
No je jasný, že pro holku z Prahy je oproti "účku" z vesnice s plně vybavenou dílnou problém téměř vše. Ale zase se dá plno věcí zařídit přez známý. Třeba půjčit nějaký stavebnicový lešení a kurty, nebo hupcuky...
to Olin: myslím si, že pro mě není problém skoro vše, jak píšeš. Lešení máme na zahradě a další výbavu taky. A krom toho s svojí "proříznutou" pusou si dovedu dost věcí zařídit sama, docela by ses divil.
PS sehnat jeřáb opravdu není problém, ale napadlo taky někoho, že je třeba problém s místem a vytočením jeřábu, ne všude se vejde
PS sehnat jeřáb opravdu není problém, ale napadlo taky někoho, že je třeba problém s místem a vytočením jeřábu, ne všude se vejde
- geronimo
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Dá se použít i vysokozdvižný vozík. Pokud neuzvedne celou loď, zvedne příď, podloží se kozou a pak zvedne záď a zase se podloží...
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Vysokozdvižný vozík.. třeba takhle.. loď 6 tun
-
david
- moderátor
Vysokozdvižný vozík bych na nezpevněném terénu, tedy na zahradě, zcela jistě nepoužil.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73
Já jsem sklopil vlek žehličku až na zem, tím se zvedla záď. Pod ní jsem dal napříč trámek podloženej cihlama a "vyměkčenej" deskou polystyrenu. Pak jsem vyheveroval příď s vlekem nahoru a taky podložil trámkem. Pak stačilo jen povolit šrouby na stavěcích podpěrách, ty spustit dolu a vlek jsem ručně vytáhl.
V podstatě je to totéž, jak píše david, jen jsem nemusel nic vyrábět. Trámky jsem měl a pár cihel se najde snad všude.
Jen je potřeba loď z boků zapřít, aby se někam nezvrátila.
V podstatě je to totéž, jak píše david, jen jsem nemusel nic vyrábět. Trámky jsem měl a pár cihel se najde snad všude.

Jen je potřeba loď z boků zapřít, aby se někam nezvrátila.
- MaM32
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 24
Dělal jsem to stejné jako Zdenda,jen místo cihel staré pneu.
Moc všem děkuji za rady 

- geronimo
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Tak pak dej vědět, jak to šlo a udělej pár fotek... 
Já teda nevím jak vy ale sundání lodě bez pomoci jeřábu mi není moc jasné.. nebo spíše mi to přijde až nemožné. za sebe můžu doporučit přívěsné jeřáby .....
Zkraceno o reklamni sdeleni.
Libor
Zkraceno o reklamni sdeleni.
Libor