Pomoc s výběrem první lodi
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Re: Pomoc s výběrem první lodi
Ahoj všichni, má dost věcí na promyšlení, tak se vše pokusím nějak stručně formulovat.
Zdá se, že by se dala pořídit i loď bez registrace, která by jakž takž odpovídala mým požadavkům. Díky hlavně jurinovi za trochu optimismu a za nabídku, mám to docela z ruky, ale když by bylo trochu víc času nebo budu mít cestu, tak se ozvu.
Jedná se mi opravdu spíše jen o víkendovku, často asi jen sobota/neděle. Pohyblivost na vodě neočekávám ani nevyžaduji nějak úžasnou. Zaznělo tu, že 12 m2 je docela slabota. Jaká plocha plachet by už byla jaksi dostatečná? Pokud bych dělal VMP, tak není problém S20/M20, na neomezenou kategorii bych musel mít praktickou zkoušku, tu bych ale bez kurzu nedal, a do kurzu se mi nějak nechce.
A co pohon motorem? Jak to "jede" s 5 PS? Dá se s ním trochu pohybovat řekněme na dolním Labi proti proudu?
Nějaké lodě jsem zatím na internetu okouknul, myslím že něco jako tenhle korzár nebo tento cruiser by mi pro začátek mohlo vyhovovat. Největší obavy mám zatím ze spouštění na vodu, resp. vyndavání z vody. Jak moc je to komplikovanější s lodí s kýlem než bez kýlu? Pevný kýl zvyšuje ponor nejméně o půl metru, to je dalších pár metrů zajet s přívěsem dál od břehu. S autem tak daleko asi nacouvat nepůjde, dá se přívěs do hloubky nějak spouštět na laně apod.? Moc lodí bez pevného kýlu totiž v inzerci není, tím se mi možný výběr dost omezuje.
Zdá se, že by se dala pořídit i loď bez registrace, která by jakž takž odpovídala mým požadavkům. Díky hlavně jurinovi za trochu optimismu a za nabídku, mám to docela z ruky, ale když by bylo trochu víc času nebo budu mít cestu, tak se ozvu.
Jedná se mi opravdu spíše jen o víkendovku, často asi jen sobota/neděle. Pohyblivost na vodě neočekávám ani nevyžaduji nějak úžasnou. Zaznělo tu, že 12 m2 je docela slabota. Jaká plocha plachet by už byla jaksi dostatečná? Pokud bych dělal VMP, tak není problém S20/M20, na neomezenou kategorii bych musel mít praktickou zkoušku, tu bych ale bez kurzu nedal, a do kurzu se mi nějak nechce.
A co pohon motorem? Jak to "jede" s 5 PS? Dá se s ním trochu pohybovat řekněme na dolním Labi proti proudu?
Nějaké lodě jsem zatím na internetu okouknul, myslím že něco jako tenhle korzár nebo tento cruiser by mi pro začátek mohlo vyhovovat. Největší obavy mám zatím ze spouštění na vodu, resp. vyndavání z vody. Jak moc je to komplikovanější s lodí s kýlem než bez kýlu? Pevný kýl zvyšuje ponor nejméně o půl metru, to je dalších pár metrů zajet s přívěsem dál od břehu. S autem tak daleko asi nacouvat nepůjde, dá se přívěs do hloubky nějak spouštět na laně apod.? Moc lodí bez pevného kýlu totiž v inzerci není, tím se mi možný výběr dost omezuje.
- Felix
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
S motorem je to relativně jednoduché, na českých vodách se celkem můžeš spolehnout, že dostatečný bude poměr pět koní na tunu lodě. Čistě na rybnících, tedy na přehradách a zdržích, by stačil asi poloviční výkon, naopak od Hřenska do Ústí to sotva popluje, ale je to tak asi zlatý střed.
S plochou plachet je to horší, tam záleží na tvaru trupu, rozložení váhy mezi trupem a kýlem atd. Spolehni se na to, jak to oplachtil konstruktér, ale těžko budeš hledat kajutovku pro čtyři lidi, aby zároveň měla jen 12 qm plachet. To je prostě málo.
Sjezdy obvykle počítají i s hlubšími loděmi, takže často jsou přiměřeně strmé. Vozejk na laně nebo na nějakém nástavci oje je běžná praxe.
Na to, co plánuješ, Ti M20/S20 v pohodě stačí.
Korzár, kterého linkuješ, má evidenční číslo, tudíž je zapsán v rejstříku a k jeho vedení VMP potřebuješ.
Flying Cruiser C má sice v reálu plachty přes 12 qm, ale je tak mrňavý, že to ani plavebka, ani PČR neřeší, navíc papírově má 11,89
Chce to ale důkladnější prohlídku, přece jenom, poslední byl vyroben někdy 1975.
S plochou plachet je to horší, tam záleží na tvaru trupu, rozložení váhy mezi trupem a kýlem atd. Spolehni se na to, jak to oplachtil konstruktér, ale těžko budeš hledat kajutovku pro čtyři lidi, aby zároveň měla jen 12 qm plachet. To je prostě málo.
Sjezdy obvykle počítají i s hlubšími loděmi, takže často jsou přiměřeně strmé. Vozejk na laně nebo na nějakém nástavci oje je běžná praxe.
Na to, co plánuješ, Ti M20/S20 v pohodě stačí.
Korzár, kterého linkuješ, má evidenční číslo, tudíž je zapsán v rejstříku a k jeho vedení VMP potřebuješ.
Flying Cruiser C má sice v reálu plachty přes 12 qm, ale je tak mrňavý, že to ani plavebka, ani PČR neřeší, navíc papírově má 11,89

- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
BEZ 4
Před pár lety jsem v Polsku okukoval jednu velmi pěknou.
Před pár lety jsem v Polsku okukoval jednu velmi pěknou.
Díky Felixi, takže loď bez VMP si s 5PS motorem jakž takž vystačí. Se slabými plachtami bych se dokázal asi pro začátek smířit, vlastně by mi stačil asi i motorák, ale rád bych si plachty alespoň trošku vyzkoušel, na základní seznámení by mi mohlo 12 m2 stačit.
Že ten korzár má registrační číslo jsem si ani nevšiml, vycházel jsem z inzerátu, kde se píše že není potřeba VMP. A je vlastně ještě o kousek menší než ten Cruiser.
Na pořízení lodi moc nespěchám, asi si dám ještě nějaký čas na hledání a vstřebávání informací, ale zase se blíží sezona, tak aby se všechno neprodalo, než se rozhodnu. Kouknu ještě na zahraniční inzerci, hlavně Holandsko, tam asi bude nabídka nejširší.
Že ten korzár má registrační číslo jsem si ani nevšiml, vycházel jsem z inzerátu, kde se píše že není potřeba VMP. A je vlastně ještě o kousek menší než ten Cruiser.
Na pořízení lodi moc nespěchám, asi si dám ještě nějaký čas na hledání a vstřebávání informací, ale zase se blíží sezona, tak aby se všechno neprodalo, než se rozhodnu. Kouknu ještě na zahraniční inzerci, hlavně Holandsko, tam asi bude nabídka nejširší.
- pavelmicek
- návštěvník fóra
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
gonza píše:.., na neomezenou kategorii bych musel mít praktickou zkoušku, tu bych ale bez kurzu nedal, a do kurzu se mi nějak nechce...
I bez kurzu můžeš dát praktickou. Když jsem jí dělal já, věděl jsem o jachtingu totální kulový a na lodi jsem před tím nebyl. I když jsem se na to teoreticky chystal stejně jsem při první plavbě nevěděl co mám dělat, když na mě školitel křicí "odpadni"

Já sice dělal VMP i s kurzem, ale po jeho absolvování můžu konstatovat, že to bylo příjemné, užitečné, ale né nezbytné.
- Omen
- vytrvalý návštěvník
Nezapomeň na Polsko, tam je velká nabídka. Stačí do Googlu zadat "sprzedam jacht BEZ 4" a vyskočí ti jich několik.
No to nevím, jestli bych dal praktickou teď a bez kurzu, nevím ani jak se která plachta jmenuje
Možná mají někteří zkoušející benevolentnější přístup a jsou rádi, že dostanou zaplaceno aspoň za zkoušku, když už mě nedostanou do kurzu. A když už se rozhodnu pro trošku větší loď, než jsem původně předpokládal, tak mi nejspíš bude stačit VMP s omezením, tedy bez praktické zkoušky. No musím to v klidu promyslet, uvidím podle toho, jaké lodě budou v užším výběru.
Na Polsko se samozřejmě taky ještě podívám, ale četl jsem tu o různých zkušenostech s poláky, já sám mám s nimi zkušenosti podobné, tak bych nerad jezdil někam zbytečně.

Na Polsko se samozřejmě taky ještě podívám, ale četl jsem tu o různých zkušenostech s poláky, já sám mám s nimi zkušenosti podobné, tak bych nerad jezdil někam zbytečně.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Dehler Varianta 65 se v půjčovnách nabízí jako bezpapírovka, to by nemusela být špatná volba.
Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk
Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk
Jeden Dehler 65 je na sbazaru, upřímně mně nijak nezaujal, ale možná jsem dal jen moc na první pohled, barva a tak. Registrační čídlo na fotce není, ale zdá se mi dost velká aby se vešla do limitů.
To mi ale připomnělo, nemají půjčovny nějakou výjimku pro řízení lodí bez VMP, zase o kousek větší než může běžný smrtelník? Myslím že jsem něco takového v nějakém předpise zahlédl, ale později už nenašel.
To mi ale připomnělo, nemají půjčovny nějakou výjimku pro řízení lodí bez VMP, zase o kousek větší než může běžný smrtelník? Myslím že jsem něco takového v nějakém předpise zahlédl, ale později už nenašel.
- pavelmicek
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
gonza píše:.. nevím ani jak se která plachta jmenuje...
Tady je taková hezky sesumírovaná osnova jak by to mělo na praktické zkoušce vypadat.
A jak se která plachta jmenuje

- Jirka_TEC_Tce
- aktívní jachtař
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
pavelmicek píše:gonza píše:.., na neomezenou kategorii bych musel mít praktickou zkoušku, tu bych ale bez kurzu nedal, a do kurzu se mi nějak nechce...
I bez kurzu můžeš dát praktickou. Když jsem jí dělal já, věděl jsem o jachtingu totální kulový a na lodi jsem před tím nebyl. I když jsem se na to teoreticky chystal stejně jsem při první plavbě nevěděl co mám dělat, když na mě školitel křicí "odpadni"teď se tomu směju. 14 dní na to jsem si půjčil na Orlíku Sasanku 660 a úplně krásně a bez problému jsem si zaplachtil.
Já sice dělal VMP i s kurzem, ale po jeho absolvování můžu konstatovat, že to bylo příjemné, užitečné, ale né nezbytné.
Ahoj, to, co zde zveřejňuješ není až tak moc dobrý. Ta praktická, jak jí říkáš, se jmenuje Ověření praktických dovedností při vedení malého plavidla. Myslím, že ten, kdo Ti ji potvrdil by asi Tvým tvrzením nadšenej nebyl. Asi by to chtělo si vše dobře rozmyslet, než něco napíšeš. Nevíš ke komu se Tvůj výrok dostane. Záznamy o zkouškách se ukládají.
Už konečně pěkný počasí, zdravím, Jirka.
- Felix
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
gonza píše:Kouknu ještě na zahraniční inzerci, hlavně Holandsko, tam asi bude nabídka nejširší.
Zrovna Holanďani prodávají i ojeté lodě dost draho. Z blízkých zemí je ideální Švýcarsko, musí tam dokladovat likvidaci nebo prodej mimo zemi jedné lodě, pokud chtějí na sebe napsat další, takže prodávají dost lacino, ale zase málo inzerují na netu. Krásné a laciné lodě se dají najít ve Skandinávii, jenže to je zase peklo s dopravou. Standard je Německo, dost lodí a přijatelné ceny.
- Clouseau
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 34
Felix píše:
Tak mne tak napadá...je možné požádat o registraci lodě, která nepodléhá registraci?
A co když si na dříve povinně registrovanou loď kvůli vyššímu výkonu motoru dám slabší motor a nechám si ho napsat do techničáku?
Potom to bude stále registrovaná loď, ale nepodléhající povinné registraci a tak je ji možné provozovat i bez zkoušek, ne?
Není to tak s tím Korzárem?
A nebo zrušení registrace - o tom jsem uvažoval u své lodi, když zdražili technickou.
Moje loď přesahuje 12m velikostí oplachtění o 4m a proto podléhá registraci.
Že bych jezdil jen na plachty o ploše max 12m ( i když - zažil někdo, že by ho nechali sundat plachty, přeměřili na břehu a spočítali, jestli mají opravdu 12, nebo 14, nebo 16 metrů? ) a loď nechal vyřadit z evidence...
- Felix
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Výmaz plavidla z plavebního rejstříku se provádí na žádost majitele, takže bez problému.
Není, viz zákon 114/1995 Sb., § 15a, odst. 3 (ve smyslu § 14, odst. 3):
(3) Evidenci v rejstříku malých plavidel podléhá malé plavidlo
a) o celkové hmotnosti přesahující 1000 kg včetně povoleného zatížení,
b) s vlastním strojním pohonem o výkonu větším než 4 kW, nebo
c) s celkovou plochou plachet přesahující 12 m2.
Ano, můžeš to tak udělat a nebude potřeba VMP. Vyhláška o způsobilosti osob nepracuje s pojmem "evidenci ne/podléhající plavidlo." Natvrdo stanovuje podmínky, za kterých je či není VMP potřeba. Záleží tedy pouze na aktuální technické konfiguraci plavidla.
Jestli to tak je či není s tím Korzárem, to samozřejmě nevím.
Clouseau píše:je možné požádat o registraci lodě, která nepodléhá registraci?
Není, viz zákon 114/1995 Sb., § 15a, odst. 3 (ve smyslu § 14, odst. 3):
(3) Evidenci v rejstříku malých plavidel podléhá malé plavidlo
Clouseau píše:A co když si na dříve povinně registrovanou loď kvůli vyššímu výkonu motoru dám slabší motor a nechám si ho napsat do techničáku?
Potom to bude stále registrovaná loď, ale nepodléhající povinné registraci a tak je ji možné provozovat i bez zkoušek, ne?
Není to tak s tím Korzárem?
Ano, můžeš to tak udělat a nebude potřeba VMP. Vyhláška o způsobilosti osob nepracuje s pojmem "evidenci ne/podléhající plavidlo." Natvrdo stanovuje podmínky, za kterých je či není VMP potřeba. Záleží tedy pouze na aktuální technické konfiguraci plavidla.
Jestli to tak je či není s tím Korzárem, to samozřejmě nevím.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Mam to chapat tak, ze když budu mit napsany motory dva, z cehoz jeden bude do 4kW, tak ho muzu namontovat a muze to ridit osoba bez VMP?
Ještě doplnim otázku .... co plachetnice na pomocnej motor? Stacilo by mit plachty stazeny nebo bych je musel sundat?
Ještě doplnim otázku .... co plachetnice na pomocnej motor? Stacilo by mit plachty stazeny nebo bych je musel sundat?
- Felix
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Viky_CZ píše:Mam to chapat tak, ze když budu mit napsany motory dva, z cehoz jeden bude do 4kW, tak ho muzu namontovat a muze to ridit osoba bez VMP?
Vyhláška 42/2015 Sb. v § 5 říká, že
(1) Osoba bez průkazu způsobilosti může na všech vodních cestách vést malé plavidlo bez vlastního strojního pohonu, nepřesahuje-li
a) celková plocha jeho plachet 12 m2 a
b) jeho hmotnost 1000 kg včetně povoleného zatížení.
(3) Osoba, která dosáhla věku 15 let, může bez průkazu způsobilosti vést na všech vodních cestách malé plavidlo s vlastním strojním pohonem o výkonu do 4 kW včetně, nepřesahuje-li jeho celková hmotnost 1000 kg včetně povoleného zatížení.
Ohledně motoru je situace jednoznačná, ohledně plachet dělá problém termín "celková plocha plachet." Tento pojem není nikde definován a není tedy jasné, co se do celkové plochy počítá. S autorem předpisů jsme se sice soukromě shodli, že pro účely evidence by se měla brát v úvahu ta plocha, kterou navrhl konstruktér jako dostatečnou pro manévrovatelnost plavidla, zatímco pro účely rozhodnutí, zda je či není třeba VMP, by se měla brát v úvahu plocha aktuálně vyvěšených plachet, ale tento výklad není nikde zachycen a není nijak závazný. Dá se ovšem se značnou pravděpodobností předpokládat, že v případě sporu bude SPS v případném přestupkovém řízení právě takto pojmy vykládat.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Dekuju. 

- Clouseau
- pravidelný návštěvník
3) Evidenci v rejstříku malých plavidel podléhá malé plavidlo
- no to je jasné, podléhá, čili povinně musí být evidováno.
Ale nikde není psáno, že plavdlo nepodléhající nemůže být na žádost vlastníka registrováno...
- no to je jasné, podléhá, čili povinně musí být evidováno.
Ale nikde není psáno, že plavdlo nepodléhající nemůže být na žádost vlastníka registrováno...
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Nevim co v tom hledas. Taky nikde není napsano, ze na zadost vlastnika je urad povinny takovou registraci provest. Takze zadat klidne muzes. 

- Felix
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Clouseau píše: ... není psáno, že plavdlo nepodléhající nemůže být na žádost vlastníka registrováno...
Velmi pravděpodobně se dočkáš odpovědi, že by sis musel nechat udělat na své náklady technickou prohlídku u nějakého jiného oprávněného subjektu než u SPS, protože SPS v řádném výkonu státní správy provádí technickou prohlídku pouze na plavidlech, která prohlídce podléhají, a bez schválené technické způsobilosti nelze plavidlo zapsat.
- Omen
- vytrvalý návštěvník
Clouseau píše:Ale nikde není psáno, že plavdlo nepodléhající nemůže být na žádost vlastníka registrováno...
A k čemu by to bylo dobré, má to nějakou výhodu?
- Clouseau
- pravidelný návštěvník
No, nemá...vidím jen samé nevýhody
Myslel jsem čistě teoreticky..

- ferdas
- aktívní jachtař
- Reputace: 36
Něco mě přece jen napadá - i když si nejsem jistý, jestli je to výhoda: neregistrované plavidlo a zvláště pak motor pro úřady vlastně neexistuje. Tedy když pominu něco jako CsLoyd.. Myslím v případech poškození, krádeže a tak. I v tom Chorvatsku je jednoznačný a hlavně uznávaný doklad od lodi lodní osvědčení.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Felix píše:Velmi pravděpodobně se dočkáš odpovědi, že by sis musel nechat udělat na své náklady technickou prohlídku u nějakého jiného oprávněného subjektu než u SPS, protože SPS v řádném výkonu státní správy provádí technickou prohlídku pouze na plavidlech, která prohlídce podléhají, a bez schválené technické způsobilosti nelze plavidlo zapsat.
Tak s týmto mám osobnú skúsenosť, na ŠPS som požiadal o technickú prehliadku plavidla ktoré nebolo evidované na ŠPS, za poplatok /okolo 10 eur/mi ju vykonali a vydali úradný doklad.
Ahoj,
využívám toto vlákno, abych nezakládal nové.
S jachtingem zkušenosti mám a teď si kupuji svou první loď. Mám vyhlédnutou Sailfish 18, nicméně moc se v tom nevyznám, abyc posoudil stav. Je zde někdo, kdo by mi s tím pomohl? Loď je v Litvínově.
Moc díky.
Valhalala
využívám toto vlákno, abych nezakládal nové.
S jachtingem zkušenosti mám a teď si kupuji svou první loď. Mám vyhlédnutou Sailfish 18, nicméně moc se v tom nevyznám, abyc posoudil stav. Je zde někdo, kdo by mi s tím pomohl? Loď je v Litvínově.
Moc díky.
Valhalala