Jeanneau Tonic 23

Zajímavosti o lodích, rady a tipy atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

sawfish
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Jeanneau Tonic 23

Příspěvekod sawfish » stř srp 02, 2017 1:21 pm

Ahoj,

nemá někdo zkušenosti s touto lodí? Zajímá mě hlavně v ploutvokýlové verzi. Jde mi o nějaké problémy s průsakem vody kolem ploutve a odpadávání koženkového obložení v kajutě (tím údajně většina lodí trpí, aspoň podle zahraničních fór). Díky.

Sawfish
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Re: Jeanneau Tonic 23

Příspěvekod LadaM » stř srp 02, 2017 1:35 pm

Ahoj, kamarád Tonica má, kýlového. Ale koženku po koupi přelepoval komplet. Bylo to pod tím plesnivé. Asi to chce nalepit na nějakou nenasákavou izolaci kvůli kondenzaci.
Jinak je to ale krásná loď s prostorným interiérem.
bernau1
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod bernau1 » čtv srp 03, 2017 5:36 am

Ahoj,nemám přímo Tonic 23 ale hodně podobný typ od stejné firmy ze stejného období výroby.S koženkou také stejné problémy.Ona má z vnitřní strany slabou vrstvu odhadem 3mm molitanu který za ta léta trouchnivý,rozpadá a tím se koženka odchlipuje.Zatím jsem lepil pouze postižená místa a to tak že jsem molitan oškrabal za pomoci vysavače a Chemoprénem koženku znovu nalepil.
sawfish
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod sawfish » čtv srp 03, 2017 6:11 am

Ahoj,
to bych tedy asi koženku taky zase přilepil zpět. Uvažoval jsem o obložení korkem, ale s ním jsem nikdy nepracoval. Jsi spokojený s plavebními vlastnostmi?
bernau1
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod bernau1 » čtv srp 03, 2017 7:18 am

Ahoj,jak jsem psal,nemám Tonic 23,mám Eolia 25.Ta plave dobře i dle zahraničních fór.Tonic 23 má kolega,na tom jsem se byl podívat.Pěkná,z kajuty je vidět i dopředu.Bylo jich i vyrobeno více kusů,což svědčí o úspěšnosti tohoto typu.
sawfish
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod sawfish » čtv srp 03, 2017 8:02 am

Eolia 25 je hodně podobná, ale pro mě už hodně těžká. Teď mám Mušketýra/ploutvokýl se 1400kg a s vozíkem se akorát vejdu do 1800kg. Tahám Fordem Galaxy. S lodí minimálně 2x ročně jedu na týden mimo Brněnskou přehradu a chtěl bych o trošku větší loď. Tonic se mi jeví jako ideální náhrada. (větší stojná výška, samostatné WC, více místa v kajutě)
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » čtv srp 03, 2017 10:32 am

Nevím o kolik je lehčí ploutvokýl, ale kýlový váží určitě hodně přes 2 t (s přívěsem a výbavou pro plavbu). Velká loď a malé auto moc nejdou dohromady.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv srp 03, 2017 10:59 am

Tak zas tak hodně to nebude, s trochou počítání a případně nějaké věci do auta a vleze se i do těch 2t

Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk
sawfish
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod sawfish » čtv srp 03, 2017 12:10 pm

Na zahraničních fórech píší taky o problémech s váhou. Podle technických údajů má mít kýlová verze 1300kg a ploutvokýl 1327kg. Podle některých hypotéz mohl k těmto údajům dojít výrobce výpočtěm, ale výrobní realita pak byla jiná. Někteří uživatelé se s vozíkem dostanou i k 2300kg. To už je pro mě hodně. Vozík mám 350kg, takže loď musí mít max do 1500kg bez motoru. Ten bych i s kotvami vezl v kufru.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » čtv srp 03, 2017 12:44 pm

Jestli je ploutvokýl stejně těžký, nebo dokonce ještě těžší, tak to s těmi 1500 kg nevidím reálně. Navíc, pokud máš loď na vodě, tak moje představa je sklopit stěžeň, plachty naházet dovnitř, zaháknout za auto a vyrazit. Představa 4 x během dovolené vyndavat motor ze šachty (bowdeny, hadice), přenášet kotvy, řeťez atd. jenom proto, abych pak jel s autem, pro které je to úplně na limitu a dost tím trpí se mi natolik nelíbila, že sháním jiné auto. Když dáš do auta věci z lodi a budeš chtít ještě zabalit na dovču zjistíš, že i Galaxy je vlastně malé auto :) (sám mám S-Maxe). Toť mů názor. Kamarádův Tonic měl na váze 2,5 t - s kozou na plaťáku. Moje Sun Odyssey 24,1 (podobná kategorie, v podstatě nástupce) má s vlekem reálně taky kolem 2,5 t (dle předchozího majitele) a papírová hmotnost je 1400 kg.
sawfish
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod sawfish » čtv srp 03, 2017 1:54 pm

Tak to je špatná zpráva. Myslel jsme, že technickým datům k lodi se dá aspoň s rezervou věřit. Podle http://sailboatdata.com/viewrecord.asp?class_id=4808 má Mušketýr 1300kg. Můj Mušketýr má zhruba 1400kg (bez motoru, kotev a pár dalších věcí). Ale to je amatérská stavba, takže se neuhlídá vše jako při tovární výrobě. S vozíkem jsem na necelých 1900kg. Motor a zbytek výbavy stejně vozím v lodi. Galaxy 2.0 má na kouli 1800, nebo 2000kg, podle počtu sedadel. Mám 7mi místnou verzi, takže 1800kg na kouli. Jezdím z Brna na Slapy, Balaton a nikdy jsem neměl problémy, že by auto nestíhalo, i když je to na hraně.
Uvažuji o trochu větší lodi, ideálně ploutvokýlu se samostaným WC a stojnou výškou kolem 170cm do cca těch 1400-1500kg (ale skutečných, ne papírových). Nevíš o něčem, nebo někdo na fóru?

Zpět na