jak silna ocel..???

Zajímavosti o lodích, rady a tipy atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Panchasse76
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

jak silna ocel..???

Příspěvekod Panchasse76 » pon říj 31, 2022 6:12 pm

Ahoj,
nevite nekdo jak silna by mela byt ocel na cca 16m jachte? dekuji za info.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Re: jak silna ocel..???

Příspěvekod Pavel-Sulc » pon říj 31, 2022 7:28 pm

Nejde jen o sílu oceli ale hlavně o kvalitu a jestli chceš mít dopravní certifikát tak inspektor bude kontrolovat kvalitu izolace z požárního hlediska, elektrickou instalaci a mnoho dalších parametrů.
Přeji Ti hodně zdaru rozmysli si do čeho se dáváš.. Pavel
Panchasse76
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Panchasse76 » pon říj 31, 2022 8:27 pm

Dekuji za odpoved,
konkretne se mi jedna o tyto cisla..
Přílohy
Highlander Sonar Port.jpeg
Highlander Sonar 1.jpeg
Panchasse76
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Panchasse76 » pon říj 31, 2022 8:31 pm

melo by se jednat o Corten ocel, ale nevim jaka byla puvodni sila oceli. toto jsou namerene hodnoty z tohoto roku a jedna se o cca 50 let starou lod.
jakubsipek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jakubsipek » úte lis 08, 2022 2:54 am

Ahoj,
odpověď bys moh najít v níže uvedený knížce. Je to vlastně norma, kterou
používá danej lodní designér co jí napsal. Je v angličtině. Kapitoly o ocelový/hlíníkový
konstrukci jsem ale nečet.

The Elements of Boat Strength: For Builders, Designers, and Owners
autor: Dave Gerr
https://www.amazon.com/Elements-Boat-St ... 0070231591
jakubsipek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jakubsipek » úte lis 08, 2022 3:25 am

Taky by mohla pomoct norma ISO 12215 která je zmiňována v knížce
Principles of Yacht Design (Lars Larsson, Rolf Eliasson).

Na netu jsem dohledal třeba tohle:
ČSN EN ISO 12215-3 (321160) Malá plavidla - Konstrukce trupu a rozměry - Část 3: Materiály: ocel, hliníkové slitiny, dřevo a jiné materiály
ISO 12215-3:2002 Small craft — Hull construction and scantlings — Part 3: Materials: Steel, aluminium alloys, wood, other materials

https://www.technicke-normy-csn.cz/tech ... iho-trupu/
https://www.iso.org/search.html?q=12215
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » úte lis 22, 2022 9:46 pm

ahoj,
na kecy o normách apod. se vyser. Takhle to rozhodně nefunguje. Plát má nějaké vlastnosti, ale po vyztužení plocháčem nebo T profilem je to úplně jiná písnička. Proto 12m lodě mohou mít 4mm ocel ale také 8mm. Z pohledu soudním,že máš pouze studijní plány. Zapomeň na seriózní výstavbu. Z toho to nedáš. 4mm plát vyztužený 10 pasovinou unese polovinu co tentýž plát vyztužený t profilem 5mm o stejné vzdálenosti výztuhy. a to se nebavím u směru sil apod. opravdu, zapomeň na tento dotaz. to se nedá ani spočítat. případně si nachystej výkres vyztuh a jejich dimenzi a pak se možná k něčemu posuneme. ale tohle je vážně vyšší dívčí a dotaz je polozen velmi naivně a obecně. nedá se na něj odpovědět.

a to, že ti tady kundolini budou psát o kvalitě oceli a normách v reálu znamená, že jsou strojírenstvím a konstrukcí nepolibeni šulini, kteří ti dobře poradí, jak prodrbat peníze. ještě ti někdo poradi třeba obětovat genu, pokud fouká. nu, proč ne... Tady opravdu fundovane odpovědi nehledej...
Panchasse76
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Panchasse76 » čtv lis 24, 2022 5:53 pm

Ahoj err
nahore na obrazku je ultrasound test trupu.
me by jen zajimalo, pokud byla ocel nova 6mm a ted ma na neslabsim miste (vodoryska)4mm, tak jestli je to jeste dost materialu na nekolik pristich roku...
jedna se o Champer Nicholson-motorsailer ketch 53 stop. Je z kortexove oceli, nastavba hllinik, tovarne postavena v 67 roce, rad bych tu lod koupil a tak se snazim sehnat maximum informaci.
je pravda ze ty tabulky jsou tak mozna pro projektanty a ne lamu jako jsem ja..
ale kazdopadne dekuji za snahu, taky kolega nemusel poslat nic...
nejsem zadnej morskej vlk, ale plavba po mori me bavi a na stare kolena se chci uklidit nekam na prijemne pobrezi tropickeho pasma. Stravil jsem spousty rokou s baglem ve svete, ale uz me boli nohy a tak rad bych bydleni s sebou a pokud mozno s plachtama...
ta lod je v Tunisu a celkove je to nakladove uplne nekde jinde nez Evropa.
zalozil jsem tema ,, koupit lod v Tunisu,, ale moc rad se mi nedostalo.
Vlastne ani nevim jak to tady chodi ale prijde mi ze je tady spousty teoretiku a googlistuuu ale praktickych rad pomalu.
Naposledy upravil(a) Panchasse76 dne čtv lis 24, 2022 6:01 pm, celkem upraveno 1 x.
Panchasse76
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Panchasse76 » čtv lis 24, 2022 5:56 pm

Ahoj err
nahore na obrazku je ultrasound test trupu.
me by jen zajimalo, pokud byla ocel nova 6mm a ted ma na neslabsim miste (vodoryska)4mm, tak jestli je to jeste dost materialu na nekolik pristich roku...
jedna se o Champer Nicholson-motorsailer ketch 53 stop. Je z kortexove oceli, nastavba hllinik, tovarne postavena v 67 roce, rad bych tu lod koupil a tak se snazim sehnat maximum informaci.
je pravda ze ty tabulky jsou tak mozna pro projektanty a ne lamu jako jsem ja..
ale kazdopadne dekuji za snahu, taky kolega nemusel poslat nic...
nejsem zadnej morskej vlk, ale plavba po mori me bavi a na stare kolena se chci uklidit nekam na prijemne pobrezi tropickeho pasma. Stravil jsem spousty rokou s baglem ve svete, ale uz me boli nohy a tak rad bych bydleni s sebou a pokud mozno s plachtama...
ta lod je v Tunisu a celkove je to nakladove uplne nekde jinde nez Evropa.
zalozil jsem tema ,, koupit lod v Tunisu,, ale moc rad se mi nedostalo.
Vlastne ani nevim jak to tady chodi ale prijde mi ze je tady spousty teoretiku a googlistuuu ale praktickych rad pomalu.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » čtv lis 24, 2022 6:59 pm

Ahoj v posledních týdnech se potopily dvě solo plachetnice na cestě kolem světa. Pokud bude někdo mít zájem o překlad, tak přeložím. Mám respekt z koroze a s tím spojené údržby. Volil bych laminát. V článcích o těchto nehodách je zřejmé, že velký problém je se dostat ze záchranného ostrůvku ve vlnách byť jen 3m na žebřík vedoucí na palubu. Pozdrav Pavel
Tapio Lehtinen om de dramatiska händelserna på Indiska oceanen – vaknade av en smäll och hade vatten upp till knäna: ”Något hade hänt i aktern eftersom båten sjönk så snabbt” – Sport – svenska.yle.fi
Panchasse76
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Panchasse76 » čtv lis 24, 2022 7:53 pm

Jojo věci se dejou, ale co vím tak jedna byla laminátová( Asteria) ta druhá nevím..
každopádně potkat ve vodě petikubikovej strom na laminátce fakt nikdo nechce. Sice jsem neměl tu čest se s ním srazit, ale viděl jsem jich z lodi už vícero. A to nemluvím o jiným haraburdí. Jelikož nejsem ranař a sazim raději na jistotu, tak radši budu opečovávat starou železnou Lejdy než se spoléhat na dva cm lamina vs. kontejner.
Chápu že plast je bezudrzby(nějakou dobu) ale co potom až se to začne rozpadat... ??
Technologicky svépomocí neřešitelne a degradované plast už nic nezachrání...
Bohužel na novou nemám..
PS ovšem že laminát klesá ke dnu pomaleji než železo:)
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pát lis 25, 2022 10:42 am

Ahoj prý je životnost laminátové lodě 2000 let. To železo nezmákne. Jiná loď se potopila po požáru pravděpodobně způsobeném moderními bateriemi. Byl to závodní moderní kůň. Žádný domácí patlal.
https://www.hamnen.se/route-du-rhum-man ... kande-bat/
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » pát lis 25, 2022 10:57 am

ahoj, někde tady je vlákno o tom, jak jsem měnil platy v podšívce lodě. Byl jsem na tom jako ty. Koupil jsem starou loď, kterou jsem si ani nedokázal pořádně zkontrolovat, protože jsem zapomněl na kondenzaci a na fakt, že mimo dulcikove koroze z vně trupu je dost podstatná, ne-li podstatnější koroze vnitřní. A tak jsem se asi dva roky proháněl pár mil od břehu jen s vrstvou barvy místo ocelového trupu.

Přestože jsem si od té doby dost nastudoval, tak já osobně bych si netroufl říci, v jaké místě je již nějaké zeslabeni ještě únosné a kde již ne.

Já to nakonec řešil tak, že jsem si pozval člověka, který posuzuje lodě pro pojišťovny a vydává certifikaci. Stalo mě to asi 350 EUR, ale tak důkladně bych si loď asi sám nezkontroloval.

Má rada tedy zní, abys udělal něco podobného. Pozvi si na to technika, který to znovu příměří a rovnou ti řekne, zda jde o dulcikovou nebo plošinou korozi. Projde to s kladivem. Zrovna v oblastech kylu apod. je to důležité a on ti řekne, co tě čeká za opravy. Jistě to můžeš udělat i sám, ale asi nebudeš mit tak trenované ucho a nebudeš vědět, co přesně máš slyšet. Když je slyšet chrasteni, jsi už většinou téměř zkrz.

Jinak se připrav na práce spojené se zastavením koroze, tzn pískování, případně čištění laserem a natírání nejlépe nějakým systémem barev. Vše je nákladné. a každý rok až dva to budeš v nějaké menší míře řešit. Každá dočasně provedená údržba tě dožene.

Oceelovka je pro lidi, kteří umí svarovat a pracovat s oceli. Případně se do toho chtějí pustit a naučit se to.

Velmi take doporučuji, abys svařování v podponoru nechal na člověku s průkazem pro svařování lodních konstrukcí. Zbytek, pokud si špatně svaris tě nejspíš nezabije, ale prasklý svar v podponoru být fatální může velmi rychle.

Odpovídám z mobilu a tak neřeš háčky, čárky, případně změněné slovo.

Hodně zdaru a snad jsem trochu upravil pohled na problém s korozi.

A pokud by tě zajímal můj názor, jako vlastníka ocelovky, tak já osobně bych ani tak neměnil.
Panchasse76
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Panchasse76 » úte lis 29, 2022 7:30 pm

Dekuj za prinosnou(uprimnou) odpoved err_
V patek se na to letim podivat do Tuniska, mel by tam byt mistni chlapik co se o tu lod stara uz nekolik let, tak doufam, ze mi k tomu rekne svoje.. Budu mit na prohlidku nekolik dni, tak se budu snazit lodku poradne prosmejdit.
Letos v unoru novy epoxid nater, antifoul a zinkove anody. Interier puvodni, az na nejaky maly upgrade.
Tahle kocabka neni uplne normalni plachetnice coz me tochu znervoznuje.. motor GARDNER 6LX, variabilni lodni sroub 86cm-odhadem 150kg bronzu a eloxovane slitinove stezne(udajne stare jak lod sama) plachty cert vi jak budou vypadat, ale moc v ne nedoufam(udajne pro stredomori dostacujici), jinak ve 2012 byla lod refitovana, coz je podle mych predstav, tak akorat na dalsi generalku(preci jen to je historicky kousek).
Nevim kolik muze stat presne prace a material v Tunisku, ale prece jen to nebude tak narocne jako Evropa, alespon co jsem se doposavad dozvedel... nafta za 15kc,chleba za 5kc-z toho usuzuji, ze by se dalo za nejakych par desitek tisic dolaru lodku hodit za par let opet do gala...pri tehle velikosti lode by 40k usd mohlo navratit lodce puvodni lesk :)
Ale tyhle popsane veci se nejspis dozvim az na miste.
Kazdopadne mam cas a chut se do toho zakousnout. Neplanuju obeplout celej svet, ale i tak bych rad videl tu lodku ve stavu, ze se musis bat spatneho pocasi na mori.
jen tak pro zajimavost Highlander v roce 2012: http://www.peter-wallace.org.uk/highlander/

Kazdopadne jeste jednou diky a pokud budou nejake rozumne pripominky, budu za ne rad..
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 35

Příspěvekod Husky » stř lis 30, 2022 1:20 pm

Ocelovka byl můj sen, od tý doby co jsem na Yachtall našel holandský kotter. Hodně vyjímečná loď. Na fotkách nádhera,v reálu snad ještě lepší. Jako bonus čerstvě zgenerálkovaný motor. Cena víc než výhodná.
Naštěstí mně napadlo nechat změřit sílu obšívky.
Ta loď byla úplně shnilá. Zevnitř :crazy:

Turci říkají:

" Když si něco přeješ, tak u toho přemýšlej, mohlo by se ti to splnit".
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 35

Příspěvekod Husky » stř lis 30, 2022 6:13 pm

Panchasse76
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Panchasse76 » pát pro 02, 2022 7:34 am

Ahoj Husky,
dival jsem se na to a urcite je to lepsi nez pokepem zkoumat tloustku trupu..
kazdopadne v teto fazi se rozhodnu jestli to budu vubec resit dal a jak psal err_, v pripade, ze se mi to bude libit, tak ji necham prohlidnout nejakym profikem dukladneji.
dneska odlet a zitra rano Porl El Kantaoui...
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » úte pro 13, 2022 12:42 pm

vili69
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 28

Příspěvekod vili69 » úte pro 13, 2022 7:28 pm

Tak jak dopadla prohlídka? Láska na první pohled? Povídej, přeháněj...

Zpět na