stavění stěžně 11m
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- salamandr
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
stavění stěžně 11m
Ahoj všichni
Pořídil jsem loď která má vcelku dost vysoký stěžeň a navíc prochází lodí. Tedy pata stěžně není ukotvena na palubě ale v podpalubí. Předchozí majitel řešil skládání a stavění jeřábem. Chci se zeptat jestli má někdo nějakou vyzkoušenou metodu kterou by to šlo postavit bez použití jeřábu. Jde mi o to že loď chci převézt a tam kde ji budu skládat tak jeřáb není a musel by jsem ho objednávat extra pokaždé když loď půjde do a z vody.
Moc díky za všechny rady.
T.
Pořídil jsem loď která má vcelku dost vysoký stěžeň a navíc prochází lodí. Tedy pata stěžně není ukotvena na palubě ale v podpalubí. Předchozí majitel řešil skládání a stavění jeřábem. Chci se zeptat jestli má někdo nějakou vyzkoušenou metodu kterou by to šlo postavit bez použití jeřábu. Jde mi o to že loď chci převézt a tam kde ji budu skládat tak jeřáb není a musel by jsem ho objednávat extra pokaždé když loď půjde do a z vody.
Moc díky za všechny rady.
T.
- klubko
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Takto to dela par lidi: http://www.capehorn.com/sections/Matage ... system.htm
Ale vetsinou se steznem pripevnemym k palube... mozna by to slo, kdyz si udelas jeste jednu takovou malou kozu tesne pred dirou pro stezen, ktery k ni bude kladkostojem privazan rekneme pul metru od paty stezne (koza treba vysoka 1m) a stezen v postate vztycis na te koze, a pak ho pomalu spustis kladkostojem dolu. Mozna kdyby sis na tu kozu udelal takovou kolibku, ktera by stezen udrzovala, aby nepadal do stran, dokazal bys stezen zvednout i sam... ale mozna fantaziruju.
V kazdym pripade to bude chtit silne nervy
Ale vetsinou se steznem pripevnemym k palube... mozna by to slo, kdyz si udelas jeste jednu takovou malou kozu tesne pred dirou pro stezen, ktery k ni bude kladkostojem privazan rekneme pul metru od paty stezne (koza treba vysoka 1m) a stezen v postate vztycis na te koze, a pak ho pomalu spustis kladkostojem dolu. Mozna kdyby sis na tu kozu udelal takovou kolibku, ktera by stezen udrzovala, aby nepadal do stran, dokazal bys stezen zvednout i sam... ale mozna fantaziruju.
V kazdym pripade to bude chtit silne nervy

- salamandr
- návštěvník fóra
Tak vzhledem k situaci jsem se dokázal domluvit na jeřáb který přijede na místo skládky a stěžeň mi pomůže postavit a přes zimu budu muset vymyslet nějaký ten zlepšováček. Nejlepší se mi jeví kombinace nějaké kozy s mrtvým mužem
bude to pěkný kočkopes ale nějak to jít musí
díky všem za rady a nebráním se dalším návrhům určitě to na tu plachetnici musí existovat. Češi jsou koumáci furt tomu věřim 

- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
Re: stavění stěžně 11m
Jednoduché a chytré.... stačí vyřazený telefrafní sloup a ruční naviják za pár stovek.....
https://www.youtube.com/watch?v=WqRKy3PTvos

https://www.youtube.com/watch?v=WqRKy3PTvos
- Petr OKIN
- návštěvník fóra
- Reputace: 4
- Kontaktovat uživatele:
Jeřábek jak vyšitý - v jednoduchosti je krása...
- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
- Kontaktovat uživatele:
Jdu shánět sloup:-)
- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
Sehnat sloup asi není problém, ale jak ho postavit?