Seakajak
Moderátoři: Pepa, smike, vilma
- indianajones
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 7
Seakajak
Zakladam toto vlakno, ako moznost napisat svoje skusenosti, rady, otazky atd so seakajakmi.
Zacnem od seba. Pouzivam Delsyk Nifty 385cm. Mal som aj Delsyk Nifty 430cm, ale rozdiel v rychlosti bol minimalny. Pri prevoze je ale kratsi podstatne lepsi. Kajak pouzivam hlavne na priehradach. Kormidlo vyuzivam minimalne. Padlo mam karbonove a mozem len doporucit. Material je plast s minimalnou udrzbou. Ake pouzivate kajaky Vy a ake s nimi mate skusenosti?
Zacnem od seba. Pouzivam Delsyk Nifty 385cm. Mal som aj Delsyk Nifty 430cm, ale rozdiel v rychlosti bol minimalny. Pri prevoze je ale kratsi podstatne lepsi. Kajak pouzivam hlavne na priehradach. Kormidlo vyuzivam minimalne. Padlo mam karbonove a mozem len doporucit. Material je plast s minimalnou udrzbou. Ake pouzivate kajaky Vy a ake s nimi mate skusenosti?
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 41
Šikovný kajak, dobrý výber. Len neviem či by som sa zmestil so svojimi 110 kg.
Veľmi rád by som vyskúšal.
Ja som začínal v roku 1984 so "Sereďkou", ale vlani som ho predal, lebo som sa už nezmestil a junior má také dlhé nohy, že namal šancu ho "osedlať". Teraz používam Rotomod Solo. Je to kajak na pohodové pádlovanie. Má dlžku 330 cm, je pomerne lenivý, ešte na Malom Dunaji sa dá proti prúdu pádlovať, ale... Moje jazdy vyzerajú v poslednej dobe tak, že vyštartujem dole prúdom a keď skončím, tak niekto príde pre mňa. Kochám sa prírodou, počúvam vtáctvo, sem tam aj zamakám, ale nie som žiadný pretekár. denný výkon 20-25 km dole prúdom na Malom Dunaji ma aj unavý aj nabije a podľa mňa takto má byť. Niečo dať, niečo dostať. S operovanou chrbticou považujem pádlovanie za úžasný dar a preto nič neriskujem. Solo má perfektnú sedačku, kde sa dá sedieť ozaj celý deň. Už sa teším na sezónu

Ja som začínal v roku 1984 so "Sereďkou", ale vlani som ho predal, lebo som sa už nezmestil a junior má také dlhé nohy, že namal šancu ho "osedlať". Teraz používam Rotomod Solo. Je to kajak na pohodové pádlovanie. Má dlžku 330 cm, je pomerne lenivý, ešte na Malom Dunaji sa dá proti prúdu pádlovať, ale... Moje jazdy vyzerajú v poslednej dobe tak, že vyštartujem dole prúdom a keď skončím, tak niekto príde pre mňa. Kochám sa prírodou, počúvam vtáctvo, sem tam aj zamakám, ale nie som žiadný pretekár. denný výkon 20-25 km dole prúdom na Malom Dunaji ma aj unavý aj nabije a podľa mňa takto má byť. Niečo dať, niečo dostať. S operovanou chrbticou považujem pádlovanie za úžasný dar a preto nič neriskujem. Solo má perfektnú sedačku, kde sa dá sedieť ozaj celý deň. Už sa teším na sezónu

- indianajones
- pravidelný návštěvník
Ozzie, ak budes mat nahodou cestu okolo Povazskej Bystrice, tak nie je problem vyskusat. Kludne aj na cely den. Ja som tiez uz poskusal rozne kajaky, ale tento je uplne pohodovy. 15-20 km na stojatej vode nie je ziadny problem ani na poobedie. Pre mna je to uzasny relax. To ticho, vtaci, priroda je nadhera. Ten Maly Dunaj musi byt parada. Trochu zavidim. 

- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
Indianajones, mam rovnaky kajak ako ty. Padlujem na ňom aj hore Dunajom, samozrejme pri kraji a zda sa mi pomaly, rozmyšlam o niečom dlhšom. Na karbonkevlarovy nemam, ani na sendvič, ale počul som o trojvrstvom plaste. Takže niečo take by som chcel a dlzku cca 4,5 m. A ešte by som chcel aj inu špicu ako ma ten naš, keď idu velke lode lode a spravia velke vlny, tak by som prijal špicu z vyššim vytlakom.
- Ozzie
- zkušený harcovník
V našich klimatických podmienkách nemusíš mať sendvič. Kevlar je pre profíkov a pre snobov. Skoro všetky tieto plavidlá sa vyrábajú v otočných peciach z PE. Rozdiel je iba v tvare a v skúsenostiach výrobcu. Treba vyberať z osvedčených značiek, len tie majú potrebné parametre.
Môj favorit RTM Ysac:http://www.youtube.com/watch?v=eVfaWmOd48Y
Môj favorit RTM Ysac:http://www.youtube.com/watch?v=eVfaWmOd48Y
- Denis
- zkušený harcovník
Sendvič je o pevnosti, nie o klimatickych podmienlach. Na vystave v Tulne boli Slovinci z trojvrstvovym plastom, mali tam take kanoe a vyzeralo velmi velmi dobre. Teda velmi pevne. Problem sučasnych plasťákov je v tom, že v teple sa samovolne deštruuju, prevali sa dno. Ja ho mam v krakorci uloženy na fošni, teda cela plocha dna je podložena. Problem môže nastať pri prevoze na strešnom nosiči auta. Na prevažanie na vleku treba závesy. Chystam si vyrobiť poriadne široke z gurni. A ma strechu osobaku tiež nejaku dosku na podloženie. Kamaratka má ten dlhši Nifty a dno už ma zatlačene dovnutra.
- indianajones
- pravidelný návštěvník
Denis ak chces nieco znatelne rychlejsie, tak uz nieco okolo tych 5 metrov. Tie 430 vela neriesia. Samozrejme kevlar je uplne ina liga. Rychlost sa neda porovnat. Ja som volil plast, lebo casto pristavam na kamenoch, strku atd. Kevlaru by mi bolo luto. Mal som aj kevlaroveho Vajdu a bal som sa ho nesetrne polozit, u plastu to vobec neriesim. Ten Delsyk je celkom dobry pomer cena-vykon. Tu firmu vlastni pan, ktory zalozil aj Necky Kayaks, takze know-how urcite ma. S tym preliacenym dnom sa mi to stalo tiez na Necky. Delsyk zatial drzi, ale mam ho polozeny na zemi. Skoda, ze tuto dlzku nikto iny nerobi. Dobre sa prevaza. Vozim ho normalne na stresnom nosici a iba ho podlozim molitanom.
- Ozzie
- zkušený harcovník
Re: Seakajak
Ahojte Paddleri
Po rokoch som objavil toto opustené vlákno. Niečo sa odvtedy zmenilo, skúsim napísať akým smerom sme pokročili.
Malý morský kajak RTM Mambo išiel do sveta a teraz nám robí radosť 2 miestný Ocean Duo. Ten kajak využívame hlavne v Chorvatsku s manželkou.
Doma mám stále RTM Solo, len som ho vylepšil skegom. Miesto pre skeg tam bolo a podľa fotiek z internetu som cez jarný lockdown vyrobil skeg.
Držanie smeru sa zlepšilo o veľmi veľa. Ako som písal dávnejšie ten kajak s dĺžkou 330 cm má perfektné plavebné vlastnosti, je pohodlný, dostačujúci na Malý Dunaj, ale nemám tam priestor pre batožinu a tým pádom je nevhodný na dlhšie-viacdenné túry. Synátor si kúpil v 2019 jazdený Prijon Prilite 400. Perfektný a ľahký kajak, pre mňa malý išiel po roku do sveta, lebo mladý pán chcel Prijona 5 metrového. Tu ale nastal problém, lebo kajaky neboli a ani nie sú. Myslím na Prijon. Nakoniec v máji sme kúpili z Rakúska predvádzačku Prijon Skegyak. Pán nám priniesol do Petržalky na hranicu (bola zatvorená) a my sme prebehli. On je teda vybavený. Kajak je úžasný, rýchly, ale pre mňa úzky.
Tu prichádza moja otázka: Čo by ste mi navrhovali? Mám 186 cm, 110 kg. Mám v merku Perception Expression 15 a Essence 17 od toho istého výrobcu.
Nejaké sa u nás už predali a dúfam, že niekto bude mať skúsenosti.
Vďaka vopred.
Po rokoch som objavil toto opustené vlákno. Niečo sa odvtedy zmenilo, skúsim napísať akým smerom sme pokročili.
Malý morský kajak RTM Mambo išiel do sveta a teraz nám robí radosť 2 miestný Ocean Duo. Ten kajak využívame hlavne v Chorvatsku s manželkou.
Doma mám stále RTM Solo, len som ho vylepšil skegom. Miesto pre skeg tam bolo a podľa fotiek z internetu som cez jarný lockdown vyrobil skeg.
Držanie smeru sa zlepšilo o veľmi veľa. Ako som písal dávnejšie ten kajak s dĺžkou 330 cm má perfektné plavebné vlastnosti, je pohodlný, dostačujúci na Malý Dunaj, ale nemám tam priestor pre batožinu a tým pádom je nevhodný na dlhšie-viacdenné túry. Synátor si kúpil v 2019 jazdený Prijon Prilite 400. Perfektný a ľahký kajak, pre mňa malý išiel po roku do sveta, lebo mladý pán chcel Prijona 5 metrového. Tu ale nastal problém, lebo kajaky neboli a ani nie sú. Myslím na Prijon. Nakoniec v máji sme kúpili z Rakúska predvádzačku Prijon Skegyak. Pán nám priniesol do Petržalky na hranicu (bola zatvorená) a my sme prebehli. On je teda vybavený. Kajak je úžasný, rýchly, ale pre mňa úzky.
Tu prichádza moja otázka: Čo by ste mi navrhovali? Mám 186 cm, 110 kg. Mám v merku Perception Expression 15 a Essence 17 od toho istého výrobcu.
Nejaké sa u nás už predali a dúfam, že niekto bude mať skúsenosti.
Vďaka vopred.
- Denis
- zkušený harcovník
Priď k nám do BA do vodáckej lodenice v Karlovej Vsi, môžeš si ich zo 10 odskúšať
- Ozzie
- zkušený harcovník
Ďakujem pekne Denis. Prídem rád, ale v tejto zime už asi nie.
Ohlásim sa.
Ohlásim sa.
- Denis
- zkušený harcovník
Istotne zaujímavé, ale ako hovoria bratranci Rusi, dlja čevo?
Ozzie to presne popísal čo chce, chce taký kajak aby aby sa mohol nabaliť na viacdenné túry, aby uniesol jeho váhu a výbavu. To čo prezentuješ je technicky inovovaná veslica. Čo sa týka výroby, tak by som to nechcel robiť, je to extrémne náročné.

- Ozzie
- zkušený harcovník
Ten "katamaránskif" vôbec nepatrí na more. Ale aj pobrežná stráž musí mať prácu
Mne ide o to, že v poslednej dobe je na trhu kopec kajakov z celého Sveta. Nechcem kúpiť nejaký šmejd čo sa iba podobá kajaku.
Preto sa pýtam na skúsenosti. Posed, stabilitu budem musieť vyskúšať osobne. Tiež mám dilemu či 5 m alebo stačí 4,5 m. Upredňostňujem skeg pred kormidlom. A keďže už nemám 20 rokov, doležitá bude aj váha, aby som ten kajak naložil na strechu auta.

Mne ide o to, že v poslednej dobe je na trhu kopec kajakov z celého Sveta. Nechcem kúpiť nejaký šmejd čo sa iba podobá kajaku.
Preto sa pýtam na skúsenosti. Posed, stabilitu budem musieť vyskúšať osobne. Tiež mám dilemu či 5 m alebo stačí 4,5 m. Upredňostňujem skeg pred kormidlom. A keďže už nemám 20 rokov, doležitá bude aj váha, aby som ten kajak naložil na strechu auta.
- Denis
- zkušený harcovník
Ja som vyberal kajak asi dva roky, najskôr som si kúpil omyl
, na radu skúseného kamaráta, ale ukázalo sa že nebol skúsený dosť. Nakoniec po dlhom vyberaní som kúpil tento : https://www.kajakshop.sk/perception-essence-17-kormidlo. Prečo 17stop a nie menej? lebo dĺžka jede. Je fakt rýchly. Prečo 17stop a nie viac? 518 sm je garážový rozmer. Na to aby sa mi zmestil do garáže musím dať dolu kormidlo, to sa našťastie dá velmi jednoducho. Prečo je tak drahý? Má kormidlo aj skeg a velmi pohodlnú sedačku. Ako je to s váhou? Je ťažký, na pleci ho neunesiem, resp. unesiem, ale krivý ma
.Dá sa kúpiť velmi lahký carbon kevlarový, ale ten je omnoho drahší a plasťák je ovela odolnejší, voči nárazom na kamene a odieranie pri pristávaní. Transport riešim skladacím vozíkom , ale keď som nabalený na týždeň a mám tam 10 l vody a 9 l vína, tak vozík išiel do kolien, takže mám loďák s popruhmi na nosenie na chrbte, tam preložím časť vecí a potom to ide. Nakladanie na auto. K autu ho doveziem na vozíku. Na strešom nosiči mám na kraji v pozdĺžnom smere , teda v smere jazdy, gumicúgmi pripevnenú drevenú latku. Na ňu vyložím jeden koniec kajaku a potom chytím druhý koniec a zdvihnem, napasujem, je to brnkačka. Ako sa na ňom jazdí? Mohol byť užší a tým aj ešte rýchlejší, teda je velmi stabilný a zároveň dosť rýchly, stabilný aj vo vlnách. Ako som vyššie spomenul, dá sa doň nabaliť aj na velkú plavbu, ale ak jazdím bez záťaže, tak sa nechová nestabilne. Otvor kokpitu je velký, kolená sa dajú pokrčiť, prípadne aj vyložiť nohy na palubu. Čo mi na ňom vadí? V prvom rade žltá farba, mušky si myslia že našli raj plný pelu, takže občas sa konajú nálety, ale na vode je viditelný excelentne, tak si vyber
. Zadný otvor by mohol byť väčší, aby sa tam dal strčiť velký loďák. Malá komora hneď za kokpitom sa mi zdá zbytočná, ale dá sa na ňu zvyknúť. Čo mi chýba? malá komora pred kokpitom, kam si strčíš desiatu, peňaženku a pod. čo chceš mať pri ruke. Riešim to malým loďáčikom na palube pred kokpitom, vedla neho mám flašu s vodou a nepremokavú bundu, špricka sa zmestí za opierku chrbta, vestu mám za chrbtom na palube, kroxi po bokoch sedačky vo vnútri, medzi kolenami len tak na volno malý loďáčik s desiatou, sladkosťami. Je ten kajak vhodný pre teba? Nosnosť má 160 kg a vtedy ešte výrobca garantuje dobré plavebné vlastnosti, myslím že svojou váhou a výbavou na dovolenkovú plavbu ho nepreťažíš. Čo na koniec? Veká na komorách tesnia velmi dobre, ani slza vody neprejde. Prídeš , vyskúšaš.

- Ozzie
- zkušený harcovník
Vďaka Denis za veľmi konštruktívny príspevok. Súhlasím s Tebou vo všetkom.
Kajakshop poznáme, niečo sme tam už kupovali, len tento rok na jar nemali Prijonov. Vlastne chodíme už iba k Igorovi. Má všetko aj doplnky.
Na fotke prehliadka kajakov v apríli. Z dola Valley Etain. Valley Nordkapp a zabalený Wavesport Hydra v nádhernej farbe Cherry Bomb.
Valley sú špičkové kajaky, určite si ešte ten najväčší Etain omrknem.
Sedel som v Prijon Seatron GT a musím povedať, že je perfektný, má turistickú sedačku a hlavne všetko na mieste. Bol však už predaný a od vtedy Prijon neposlal nič. Všade vo svete je nedostatok plastov a to sa odrazilo aj tu.
Do obrazu sa dostal aj Prijon Grizzly. Ostatné Prijony sú pre mňa úzke.
Ešte sa vrátim k Wavesport Hydra. Wavesport sa doteraz venoval výrobe Whitewater kajakov a Hydra je ich prvý turistický kajak. Sedačku zdedila z divokej vody a je úžasná. Ten kajak ma zaujal kvalitou detailov, peknou farbou a dobrou cenou za prevedenie skeg+kormidlo. Dlžka 452 a váha 25 kg je tiež dobrý pomer.
Prevoz kajakov. Presne takú predstavu mám aj ja ako si opísal. Skladací vozík máme, ale tiež mám obavy, že nezvládne plne naložený kajak v teréne.
Ja podkladám ca do 1/3 kajaku, aby celá váha nešla na vozík.
Na aute to vyzerá takto. Vozíme ich na kant:
Materiál kajaku:
ABS sme mali doma, je síce ľahučký, ale náchylný na škrabance a poškodenia na kameňoch. Kevlar je pre mňa drahý. Laminát je tiež náchylný na poškodenie ktoré sa ťažko opravuje. Myslím si, že PE je ideálna voľba pre mňa.
Skeg, či kormidlo? Na kormidlo nie som zvyknutý, myslím si, že mne bude stačiť skeg. Ale keď tam bude z výroby ako na Hydre, nebudem oponovať.
Ešte raz vďaka Denis za príspevok a ten Tvôj kajak (Essence 17") prídem vyskúšať. Cez týždeň Ti zavolám.
Kajakshop poznáme, niečo sme tam už kupovali, len tento rok na jar nemali Prijonov. Vlastne chodíme už iba k Igorovi. Má všetko aj doplnky.
Na fotke prehliadka kajakov v apríli. Z dola Valley Etain. Valley Nordkapp a zabalený Wavesport Hydra v nádhernej farbe Cherry Bomb.
Valley sú špičkové kajaky, určite si ešte ten najväčší Etain omrknem.
Sedel som v Prijon Seatron GT a musím povedať, že je perfektný, má turistickú sedačku a hlavne všetko na mieste. Bol však už predaný a od vtedy Prijon neposlal nič. Všade vo svete je nedostatok plastov a to sa odrazilo aj tu.
Do obrazu sa dostal aj Prijon Grizzly. Ostatné Prijony sú pre mňa úzke.
Ešte sa vrátim k Wavesport Hydra. Wavesport sa doteraz venoval výrobe Whitewater kajakov a Hydra je ich prvý turistický kajak. Sedačku zdedila z divokej vody a je úžasná. Ten kajak ma zaujal kvalitou detailov, peknou farbou a dobrou cenou za prevedenie skeg+kormidlo. Dlžka 452 a váha 25 kg je tiež dobrý pomer.
Prevoz kajakov. Presne takú predstavu mám aj ja ako si opísal. Skladací vozík máme, ale tiež mám obavy, že nezvládne plne naložený kajak v teréne.
Ja podkladám ca do 1/3 kajaku, aby celá váha nešla na vozík.
Na aute to vyzerá takto. Vozíme ich na kant:
Materiál kajaku:
ABS sme mali doma, je síce ľahučký, ale náchylný na škrabance a poškodenia na kameňoch. Kevlar je pre mňa drahý. Laminát je tiež náchylný na poškodenie ktoré sa ťažko opravuje. Myslím si, že PE je ideálna voľba pre mňa.
Skeg, či kormidlo? Na kormidlo nie som zvyknutý, myslím si, že mne bude stačiť skeg. Ale keď tam bude z výroby ako na Hydre, nebudem oponovať.
Ešte raz vďaka Denis za príspevok a ten Tvôj kajak (Essence 17") prídem vyskúšať. Cez týždeň Ti zavolám.
- Ozzie
- zkušený harcovník

Ale toto vlákno sa menuje Seakajak, po našom morský kajak. Založ si vlastné vlákno a dávaj tam tie svoje objavy z jútúbu.
Vďaka za pochopenie.
Ozzie si veľmi smiešny ale škoda na teba strácať čas ............
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 200
- Kontaktovat uživatele:
Na tom není nic směšného !!! pokud si tu každý bude psát co chce kam chce, nikdo už později nic nenajde... nikoho nenapadne hledat katamaran ve vlákně o mořském kajaku... 

-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 35
Já bych téma "sea"kajaku nehrotil. A už vubec bych tu věc nesortoval.
Někdo si myslí, že je to vhodné na moře.
Předloni u Zadaru. Vracime se, vlnky s hřebeny, vitr mezi 3- 4 bf smer od břehu. Dva na tzv. mořském kajaku padluji ze vsech sil ke břehu, ale přitom celkem slušně rychle couvaji smer Italie. Zaprah jsem je a odtáhl, ani se neobtěžovali poděkovat, byli v šoku . Pochybuju, že ti dva helmuti si myslí, že existuje neco jako mořský kajak v pravém slova smyslu , skutečně použitelný na moři.
Někdo si myslí, že je to vhodné na moře.
Předloni u Zadaru. Vracime se, vlnky s hřebeny, vitr mezi 3- 4 bf smer od břehu. Dva na tzv. mořském kajaku padluji ze vsech sil ke břehu, ale přitom celkem slušně rychle couvaji smer Italie. Zaprah jsem je a odtáhl, ani se neobtěžovali poděkovat, byli v šoku . Pochybuju, že ti dva helmuti si myslí, že existuje neco jako mořský kajak v pravém slova smyslu , skutečně použitelný na moři.
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 200
- Kontaktovat uživatele:
Tady přece vůbec nejde o to, jestli je mořský kajak vhodný na moře nebo ne, ale o čistotu vláken... pokud bude později někdo hledat informace o katamaranu, už ho nenapadne hledat ve vlákně Seakajak a ten kdo chce informace o kajaku se bude zbytečně probírat čtením o katamaranu... 

- Ozzie
- zkušený harcovník
To Pireus: Mrzí ma, že som Ťa nahneval. Ja som chcel vlastne len navrhnúť, aby si založil vlákono napr. "veslovací katamarán" a diskutovali tam. Volakedy toto fórum moderovali a príspevky ktoré neamli nič spoločné s vláknom moderátori presmerovali. Teraz sa to nerobí a preto by sme mali zvážiť čo kde vložíme. Takto sa vytvorí iba zmätok a potom vo vláknach sa nič nedá dohľadať. A smiešný nie som vôbec.
To Husky: Blbosť da urobiť nielen na seakajaku, ale aj na väčších plavidlách. Viď smutný koniec Costa Concordie
. Proste tí Tvoji Nemčúri sa nepripravili na plavbu, došiel im Kraft. Dobre, že si tam bol a zachránil ich. Také prípady ale neznamenajú, že nikto nemá sadať do kajaku, lebo ten nepatrí na more.
Tu je krásná plavba Borcov (s veľkým
ktorí to dali z Rijeky do Dubrovniku: https://www.youtube.com/watch?v=uvbkSD3NRWM
Alebo tu sú ceľkom pripravení "Helmuti" ktorí vedia čo robia. Zaujímavé filmy pre zimné večery: https://www.youtube.com/watch?v=EnNbxdCCZBU
To Husky: Blbosť da urobiť nielen na seakajaku, ale aj na väčších plavidlách. Viď smutný koniec Costa Concordie

Tu je krásná plavba Borcov (s veľkým

Alebo tu sú ceľkom pripravení "Helmuti" ktorí vedia čo robia. Zaujímavé filmy pre zimné večery: https://www.youtube.com/watch?v=EnNbxdCCZBU
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 35
Svym zpusobem máš pravdu, ale stejně plati to, že různá plavidla mají různý koeficient bezpečnosti. platí sice vyjimky, ale jen potvrzuji pravidlo. Vyjimka je ta Costa Concordia, ktera šla ke dnu, ale vyjimka je i Hayerdaluv vor KonTiki , který navzdory všem logickym předpokladům ke dnu nešel.
Jen chci říct, že seakayak má tu, řekněme, miru bezpecnosti dosti mizernou a s jinymi lodemi natož
s výletním velkoparnikem nesnese srovnání.
Jimak ti nemecky hovořící námořníci na seekayaku nemuseli být o nic hůře připraveni na plavbu, než vsichni ostatni v ten den na moři . Predpovedi počasí byly zaludne optimistické a tlakova tendence a tvar mraku slibovali krásné počasí. Ň emci meli jen tu smulu, že měli na ten den nevhodné plavidlo.
Turci v Antalyskem zalivu tyto kayaky půjčují, ale hlidaji si je silnym motorakem a v případě naznaku pruseru je stáhnou.
Jen chci říct, že seakayak má tu, řekněme, miru bezpecnosti dosti mizernou a s jinymi lodemi natož
s výletním velkoparnikem nesnese srovnání.
Jimak ti nemecky hovořící námořníci na seekayaku nemuseli být o nic hůře připraveni na plavbu, než vsichni ostatni v ten den na moři . Predpovedi počasí byly zaludne optimistické a tlakova tendence a tvar mraku slibovali krásné počasí. Ň emci meli jen tu smulu, že měli na ten den nevhodné plavidlo.
Turci v Antalyskem zalivu tyto kayaky půjčují, ale hlidaji si je silnym motorakem a v případě naznaku pruseru je stáhnou.
- Denis
- zkušený harcovník
Costa concordia je výnimka? A čo tie tankery ktoré nás pomerne často poctia ekologickou katastrofou a ak by tej nebolo, tak o tom ani nepíšu, takže netankerov sa potopí asi tiež dosť. No a k tým Helmutom, pred mnohými rokmi sme to tu preberali, takže pred 2. WW jeden Helmut prepádloval Atlantik na skládacom kajaku Kleper a jeho kolega, iný Helmut, dopádloval tiež na skládačke až do Malajzie, zo stredomoria. No a jeden český Helmut dopádloval pred 3 -4 rokmi z Prahy až na Nord Cap a získal nehynúci obdiv celej odbornej pádlujúcej verejnosti. Proste čátrovanie v Chorvatsku nemá takmer nič spoločné so seakajakingom, akurát tú lásku k moru. To že si im pomohol ťa ctí. Aj mňa chceli zachraňovať 10m motoráky, keď som križoval more v metrových vlnách na 4 m gumáčiku s 15 k motorom, tak to na mori býva, nie pretože sa musí zo zákona, ale pre pocit spolupatričnosti.
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 79
- Kontaktovat uživatele:
I když jsem zarytý kanoista (pálavista), používání mořských kajaků na relativně otevřeném moři mne uklidňuje, protože si říkám, že na naší nafukovací plachetnici to je mnohem bezpečnější. Ale jak jsem pochopil, jezdí se na mořském kajaku většinou ve skupině (nebo alespoň ve 2 lodích), což zvyšuje šanci na záchranu. A dnes jsou poměrně spolehlivé předpovědi počasí. Otázka ohledně osobních záchranných prostředků: Existuje nějaká záchranná rádiová bójka nebo něco podobného, co by člověk mohl vzít s sebou, když popluje sám na mořském kajaku nebo na nafukovací plachetnici? Pokud ano, kde a jak to registrovat? Pokud v Chorvatsku, bude stačit mobil ve speciálním průhledném obalu, přes který je možné mačkat "klávesy"? Do kolika mil od pobřeží je u hladiny signál? 5 mil?