Prosím o radu - výběr plachetnice

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » pon led 16, 2012 10:32 pm

Já si myslím ,že na trvalé bydlení má být 20 na 5 metrů. pak je komfotr. a to nejsem náročnej. Mám 12,5 na 3,6 jsem tam od jara do zimy,ale nastálo bych to nechtěl. je pravda mám tam moc schodů a dvě hluboký studny. Pokud je loď placatá jako jsou Luxemotor tak je to také jiné. Pokud jsem celej den někde včudu a dojdu se tam jed vyspat je to jiné. Možná jiný má nároky jiný a těsný prostor mu nevadí. něco jiného je v létě a v zimě v létě můžu spát i na palubě je to zase něco jinýho. A jestli je to levné všechno možná do jisté doby než se loď vybydlí a začne rekonstrukce. Ale pokud koupíš plachetnici 9metrů tak tam moc pohodlí nebude nastálo. Budeš mít místa asi jako můj čokl kajutu :D
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pon led 16, 2012 10:44 pm

20 na 5 to si kapku prehnal. Tiež sú ludia čo si stavajú baráky 300 m2 a potom plačú.
Každý ma iné predstavy, ale ja by som na more viac ako 10 m nebral, teda ak by som sa chcel motať pri brehu. Aj s ohladom na vývoj v Európe, teda budúce poplatky pre majitelov lodí, na ktorých sa budú prímorské štáty hojiť. Najprúserovejšie štáty ležia na juhu v mediteráne, Chorvatsko je drahé, Taliani tomu už osolili, a ešte Grécko a Španielsko. Uvidíme ako sa to vyvinie, ale lode do 10m nebývajú považované za luxus. Potom zostáva už len sever a s tým zas nie som stotožnený ja.
david1972
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod david1972 » pon led 16, 2012 10:48 pm

geus píše:Já si myslím ,že na trvalé bydlení má být 20 na 5 metrů. pak je komfotr. a to nejsem náročnej. Mám 12,5 na 3,6 jsem tam od jara do zimy,ale nastálo bych to nechtěl. je pravda mám tam moc schodů a dvě hluboký studny. Pokud je loď placatá jako jsou Luxemotor tak je to také jiné. Pokud jsem celej den někde včudu a dojdu se tam jed vyspat je to jiné. Možná jiný má nároky jiný a těsný prostor mu nevadí. něco jiného je v létě a v zimě v létě můžu spát i na palubě je to zase něco jinýho. A jestli je to levné všechno možná do jisté doby než se loď vybydlí a začne rekonstrukce. Ale pokud koupíš plachetnici 9metrů tak tam moc pohodlí nebude nastálo. Budeš mít místa asi jako můj čokl kajutu :D

No podle mne, a asi se to tady taky probíralo, je teda 20x5 strašně moc, vždyť je to 100m2 (samo trochu méně) a já se ptám, kdo z Vás to má? Ne podle mne je pro mojí osobu dostačující 9x3 to bude něco pod 27m2. Nicméně každému podle gusta.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » pon led 16, 2012 10:51 pm

Těch 20 na 5 jsem myslel na kanály nebo řeku kde nic neplatim Jasně dojedu do maríny kde se platí a cáluju jak divej. Ale já jí zskotvím před barákem a dál je mi všechno jedno.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte led 17, 2012 8:56 am

Jednoducho paráda. Kuknem do bazáru a hneď dve super lodičky na bývanie pre nenáročného za dobrú cenu a schopné plavby.
http://www.boatshop24.com/de/segelboote ... 10-3337780
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte led 17, 2012 9:02 am

Tu je ta druhá http://www.boatshop24.com/de/segelboote ... 00-3137168
má vynovený sťažeň aj s takelážou a plachty k tomu, plachetnica je z polovice sedemdesiatych rokov a substancia -material je v dobrom stave, vyžaduje prácu ako nátery a pod.
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » úte led 17, 2012 9:11 am

MontySail
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod MontySail » úte led 17, 2012 12:08 pm

geus píše:Já si myslím ,že na trvalé bydlení má být 20 na 5 metrů. pak je komfotr. a to nejsem náročnej. Mám 12,5 na 3,6 jsem tam od jara do zimy,ale nastálo bych to nechtěl. :D

uff,uff :o

howk
Monty
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » úte led 17, 2012 3:15 pm

bobes píše:Pro motoráře
http://www.boatshop24.com/de/motorboote ... er-3337776
Ta je fakt zadarmo.

Ale kdo by se sekal s tím trávníkem na palubě? :D
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod tatinecek » úte led 17, 2012 5:11 pm

Někde tu bylo napsáno, že na moři je každá loď malá. Každý máme své představy o velikosti, někdo větší někdo menší. A´t si každý vybere co se mu líbí. Jenže kolik z těch řečí kolem se naplní a opravdu si někdo loď , malou či velkou koupí. Věština jen o ní sní a plká.
Akrastan
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Akrastan » úte led 17, 2012 5:30 pm

Nejlepší není loď, kterou si vysním, ale ta, na které zítra vypluju.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte led 17, 2012 5:42 pm

S konstrukčními kategoriemi lodí je to o něco složitější, než zde bylo řečeno:

- právní podklad pro rozdělení lodí podle konstrukčních kategorií má, pokud je mi známo, jen Evropská unie. Je to směrnice 94/25/ES a závazná je pouze pro plavidla uváděná na trh nebo do provozu v EU;

- některé země EU považují tuto směrnici za "přímo vykonatelnou," jiné ji harmonizovaly do svých právních předpisů. ČR patří mezi země, které ji harmonizovaly, a to způsobem, který není zcela kompatibilní se směrnicí, takže konstrukční kategorie plavidel dle českého nařízení vlády 174/2005 Sb. se liší od konstrukčních kategorií dle směrnice;

- tzv. "prohlášení o shodě" (myšlena shoda s technickými normami) a označení (tzv. certifikát) CE nedává zkušebna nebo nadnárodní instituce, nýbrž výrobce nebo dovozce v souladu s postupem, popsaným ve směrnici, resp. v nařízení vlády;

- někteří konstruktéři (viděl jsem to např. u Skrzata) projektují své konstrukce tak, aby trup vyhovoval kategorii A. Konkrétní výrobci mohou tuto kategorii snížit osazením lodě slabší výbavou nebo změnami vnitřní dispozice (většinou přidáním lůžek na úkor úložných prostorů nebo vzduchových komor. Dají se proto vidět projekty, u nichž je uvedeno např. A - 2 osoby / B - 4 osoby.

Odkazy: směrnice v konsolidované verzi 2008-12-11, nařízení vlády 174/21005 Sb.
david1972
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod david1972 » úte led 31, 2012 6:28 pm

Ahoj lidi,

protože jsem nepolevil, našel jsem si další potenciální loď, už jsem se na ní byl podívat a v celku mi vyhovuje. Pokud byste měl někdo zájem komentovat, byl bych vděčen.

Jedná se o loď, která připlula z N.Zélandu (výstavba 1996), teď byla 3 roky na Orlíku, takže ji možná znáte. Je to slušně vybavený, nicméně pár věcí potřeba bude (hlavně plachty a motor je slabý-má to závěšák), ale s tím počítám. Píšu hlavně proto, že na zadním zrcadle je pár trhlin, ale vypadá to, že je porušen pouze tmel a není to hluboké, tj. překližka je OK. Trup je laminát, vypadá bez vady, paluba a zrcadlo je námořní překližka, váha 3.5 t, balast 1.7t-litina , d 9,6, š 2,9, ploutev ponor 0.4 - 1.6??.

Pár fotek, včetně těch trhlin:
celá plachetka
Malá trhlina vpředu u výpustě
1.trhlina zrcadlo
2.trhlina zrcadlo
3.trhlina zrcadlo
4.trhlina zrcadlo
5.trhlina zrcadlo

Mimo výše uvedeného jsem více neobjevil, tak mi to připadá docela zdravé.

Díky za názory

David

P.S. Plánované využít - kanály, pobřežní plavba občas i středozemní moře, stálé bydlení.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte led 31, 2012 6:51 pm

Trochu jsi polevil. Není to tak trochu backstep
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte led 31, 2012 6:53 pm

co se týče toho zrcadla tak by to chtělo mačky a cepín :D :D :D
david1972
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod david1972 » úte led 31, 2012 7:02 pm

bozakafka píše:co se týče toho zrcadla tak by to chtělo mačky a cepín :D :D :D

Ahoj, myslím, že jsem nepolevil, jen jsem hledal - přípravná fáze a tam Vás neotravuji - a možná i našel, samozřejmě jsem si vytipoval i další, něco v UK, Holand. Jinak zima je dnes fakt strašná, skoro nešla otevřít lukna a dveře do lodi šly otevřít jen na půl, tak to byl kaskaderský kousek se dostat dovnitř.

D
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » úte led 31, 2012 7:06 pm

Zapoměl jsi uvést asi to nejpodstatnější a to je cena lodě. Jinak se dá těžko radit. Opravit se dá všechno, ale pokud to prasklo jednou ........ Ta překližka pracuje a spoj s laminátem je vždy problém.
david1972
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod david1972 » úte led 31, 2012 7:11 pm

bobes píše:Zapoměl jsi uvést asi to nejpodstatnější a to je cena lodě. Jinak se dá těžko radit. Opravit se dá všechno, ale pokud to prasklo jednou ........ Ta překližka pracuje a spoj s laminátem je vždy problém.

Mno cena není zas tak důležitá, mne jde hlavně o opravitelnost a názor, zda to nevypadá spíš na katastrofu. Jinak cena cca 200tis. což považuji za slušnou cenu.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte led 31, 2012 7:54 pm

Dôležité je vedieť prečo to prasklo. Od nárazu? Zateká a preglejka je nacucaná, alebo v štádiu rozkladu? Alebo praskol len nevhodne zvolený tmal na povrchovú úpravu?
david1972
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod david1972 » úte led 31, 2012 9:50 pm

Denis píše:Dôležité je vedieť prečo to prasklo. Od nárazu? Zateká a preglejka je nacucaná, alebo v štádiu rozkladu? Alebo praskol len nevhodne zvolený tmal na povrchovú úpravu?

No podle to nebude nějaká katastrofa, současný majitel tam předělával zadní část, byly tam dříve schůdky, ostatní vypaddalo zdravě, ale mohu se ho zeptat, nicméně je fakt, že na tom mrazu to musí dostat zabrat, když se tam někam dostane voda.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř úno 01, 2012 1:38 pm

Když se podívám, za kolik se teď v zimě prodává sice o třídu menší, ale zato fabrická plachetnice s vestavěným motorem (a jaká o ni byla "rvačka"), tak mi 8000 euro za laminát s dobastlenou zádí přijde jako docela zbytečně moc peněz.
david1972
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod david1972 » stř úno 01, 2012 1:51 pm

Felix píše:Když se podívám, za kolik se teď v zimě prodává sice o třídu menší, ale zato fabrická plachetnice s vestavěným motorem (a jaká o ni byla "rvačka"), tak mi 8000 euro za laminát s dobastlenou zádí přijde jako docela zbytečně moc peněz.

No tady asi nebudu úplně souhlasit, ona cena lodě roste trochu víc s velikostí, dal jsem si podmínku 9m (lépe a něco k tomu) a myslím, že za tyhle peníze se to docela dá. Ono jde ještě o jednu věc, když jí koupím venku, musím jí sem dostat a to tak něco stojí. Ještě k cenám venku, pár jsem si i předvyral a pod 10tis. € to teda nevidím.

Mimochodem si uvědomuji i další můj problém, že chci loď na všechno, kanály, moře, bydlení, nakonce stejně někde musím udělat kompromis.

Na druhou stranu nejsem žádnej střelec, jedu se na ní podívat ještě s člověkem, který lodě staví a já mu důvěřuji, pak se rozhodnu.

D
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » stř úno 01, 2012 6:06 pm

To teda ta za ty 3 klacky jak ti ukázal Felix ta ta se mi teda líbí víc. a vypadá docelay za tu cenu pěkně. A mimochodem pokud neni v lodi stojná výška tak na byblení to moc neni ta tě začne štvát už za dva měsíce . Bejt celej den vohnutej jak luk.
fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Příspěvekod fishmaster » stř úno 01, 2012 6:48 pm

Jo jo lodičku bez stojné výšky jsem měl a už nechci.
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » stř úno 01, 2012 7:43 pm

Mám podobný nazor jako Felix. Navíc to, že je loď o metr delší ještě neznamená, že je v ní o tolik více místa. Některé lodě jsou uvnitř tak " divně" řešené, že opak je někdy pravdou. Se šířkou už je jiné, ta je zpravidla znát v každé lodi. Navíc připočítej cenu opravy a motoru a jsi s cenou ještě výš.

Zpět na