Zdravím všechny v diskusi a dovolím si napsat jak to mám já na lodi typu Mušketýr - 6,5 metru dlouhé.
Na lodi jezdívám většinou sám - i závody. Proto jsem všechny lana a výtahy od stěžně natáhl přes kladky (Dreifachblocke) zavěšené na patě stěžně přes horizontální naváděcí kladky (Decksumlenkblocke) a přes 4-stopery (Fallenstopper easylock). Za nimi je klasická vinšna na kliku. Tohle všechno dokáže obsloužit i osmiletý vnuk.
Kosatkové otěže vedu přes kladky na posuvných lištách (Genua-Rutscher "T"-Schienen) na další vinšnu na boku paluby, za kterou je curry svorka (v zubech má zality plechové planžety) na "ohlém plechu"- podložce, vyrobenou od Mikuláše (před 10-ti lety za pár korun, když byl ještě v Modřicích). Pozor na pravou a levou stranu- obě vinchny se točí doprava- proto je každá strana jiná. Tyhle vinchny používám i při kotvení na YC pod Pavlovem. Všechny záseky jsem doslova vyhodil - dnešní kvalitní lana je zachvíli "vyderou" a měkké zase nedrží.
Hodně se toho dá vidět v katalozích ( třeba z Tullnu) - když to podle nich nekoupím tak to aspoň okopíruji a vyrobím- vlastně obráceně!
Omlouvám se - nedokázal jsem sem vložit obrázky- proto jsou na "Rajčeti"
http://cernyblack.rajce.idnes.cz/Namontovane_vinchny