Příspěvekod jirkaM » stř čer 13, 2012 9:53 pm
To Denis: ano, trup je z fabriky, jestli se nepletu, tak že Švédska. Majitel koupil trup, ten pak upravil, zpevnil a udělal komplet vnitřek.
Pokud jde o plavbu proti větru - není to vůbec špatne. V zásadě se dá říci, že se da jet 40 stupňů na vítr. Na jednu stranu to jde lepe na jednu hůře, ale ten rozdíl není veliký. Je to tím umístěním plachet pouze na jedne straně steznu.
Za mne - k tomuhle systému oplachteni jsem byl dost skepticky, ale vrátil jsem se nadšený. Trimovani je velice snadné a stačí na nej kormidelník sám. Vytažení a spuštění plachet je triviální. Maličko cviku vyžaduje refovani, zde je zejména nevýhoda, že musíš dojit ke steznum. Což při hrubšim moři a ceste k předními stěžni muže byt adrenalin. My refovali vždy dostatečně včas.
Co se rychlosti na vítr týká, tak to je az neuveritelne. Za vse jedna příhoda - v komoře na konci kielskeho kanálu za nami stala 45 s kevlarovymi plachtami a 5 elegany v jednotném luxusním jachtarskem oblečeni, rukavickach a slunečních brylich. My měli také jednotne oblečeni, modre laclove monterky ( teda kromě mne, zapomněl jsem je doma ). Po vypluti z komory jsme vytáhli plachty. Foukal zadobok a pluli jsme s odlivem. Závodníci s 45 vytáhli plachty tak 200 m za nami, možná méně. No a pak všech 5 dělalo s plachtama co mohlo, behali po palubě, dotahovali a povolovali plachty s každým poryvem. My si uvarili kafe a Vyprávěli životní příhody. Plachet jsme se nemuseli dotknout. Nakonec nás predjeli, ale trvalo jim to jistě hodinku. A připomínám, že jejich lod byla o 10 stop delší, stezen vysoký az do oblak. Byli z toho pekne zaskočeni a mohli si ukroutit krky.