Výběr lodě pro rodinnou plavbu většího počtu lidí

Zajímavosti, ceny, lokality apod. firem z oboru

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » úte črc 31, 2012 6:32 pm

Ahoj, právě jsem zjistil že jsme buď
- nějací podměreční
- extrémně nenároční
Právě jsme se navrátili z čtrnácti dnů strávených na starší Jeanneau Sunshine 36. Provedení: 3 kajuty + salón, 6 + 2 (+ 2) lůžka a jedna koupelnička.
Bylo nás tam deset (trochu se nám na začátku vymklo plánování :)). Šest dospělých a čtyři děti 12-16 let. Byly to dvě čtyřčlenné rodiny a mladší dvojice.
Za hezkého počasí jsem s dcerou spal v kokpitu, dvě další děti v salónu a zbytek v kajutách.
Při noční plavbě a za bouřky, kdy nebylo možné spát u kormidla jsme se poskládali zkrátka do salónu.

Nejen, že jsme to přežili, ale dokonce se dovolená (krom několika nepříjemností, které s počtem lidí a velikostí lodě neměly nic společného) vydařila a posádce líbila. Po celou dobu nám nenastal problém s tím, že by někdo trpěl nedostatkem životního prostoru. Netrpěli jsme ponorkovou nemocí a nevrčeli na sebe, že někdo je dlouho v koupelně apod. Prostě jsme si vyšli vstříc.
Vůbec nejsem přesvědčen, že by dovolená byla lepší, kdyby nás tam třeba bylo šest, což je, jak se zdá, pro dost lidí tady na fóru maximální přijatelný počet.

Asi jsem přímo neporadil, jen přidal svou zkušenost. Rozhodnout se musí Greg. Hodně štěstí :whist:
Jaarek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod Jaarek » úte črc 31, 2012 6:36 pm

Ahoj, přidám pár poznámek.

Dříve jsem se o to zajímal a dostal jsem info, že počet osob na palubě včetně dětí (o kojence se nejednalo, tak nevím) nesmí překročit maximální počet osob, pro který je loď certifikována (jedná se o crew list). Nelze tedy přidat další malé děti do kajut k rodičům. Pokud máte jiné zkušenosti, dejte vědět. Já měl problém letos - viz níže.

Dvakrát jsem měl v chorvatsku Bavarii 44, v 8 dospělých nebyl problém, salón zůstal volný. Taky jsem dříve jezdil jen v 6 až 7 dospělých na lodích 36 až 38, jak Májová regata (vektor 361), tak dovolená (různé lodě). Takže přechod na B44 byl i v osmi dospělých kvitován jako významé zlepšení prostoru a velké kajuty :good:

Loni jsme byli jako "dětská loď" okolo Elby, 5 dospělých, 4 děti (6,7,9,11) bez problémů na B41 (4 kajuty). V salónu trvale místo stolu plocha dvoulůžka byla rozložena pro hraní, spaní pro jednoho až dva v kokpitu. Program pro děti - krátké trasy, samé zátoky, občas marína, celotýdenní hra "hledání pokladu Napoleona" atd.,

V létě když je horko, tak bývá stejně spíše tlačenice v kokpitu, kde se spalo nejlépe (na lavicích a dokonce i na zemi :mad: )

B44 bývá také v provedení 8+1 s fixním stolem v salónu, kdy se zde vejde jen jeden člověk.

Letos jsem měl v Řecku na 14dní B44, jeli jsme 7 dospělých a 2 děti (10,12). Loď byla přes řeckého známého a jeho známého v Řecku, na poslední chvíli, takže byl problém v komunikaci (původně to měla být 53-54 feet, která nakonec nebyla).
Měli jsme problém s policií - nevšiml jsem si, že tato loď, ačkoliv podle technického průkazu byla klasicky jako ostatní Bavarie 44 (4 kajuty) pro 10 lidí, v dalších papírech (pojistka nebo co - neumím řecky - byla schválena jen pro 8 lidí. Jako na potvoru - člověk, který předával loď a přebíral peníze a vybavoval crew list "opomněl" zapsat dceru do crew listu a nám o tom samozřejmě neřekl. Já jsem to také přehlédl.
No a při kontrole byl problém. Nakonec se to nějak ukecalo přes telefony (řecko - anglicky) a láhev becherovky. Ale vyhrožovali, že když budeme odjíždět, udělají kontrolu a nesmí v žádném případě najít na lodi více osob než 8. A varovali před další kontrolou kdekoliv jinde (a případný soud, vězení apod). :shock:

Osobně bych šel do větší lodě - jednotrupovky, třeba na těch max 12 lidí. S místem problémy nemám, ani s dětmi. Ale je fakt, že jezdím s přáteli nebo se známými, kteří po těch letech a plavbách už vědí, do čeho jdou a všichni jsme "zátokový typ", kdy maríny jen výjimečně. A pokud jsme někde na večeři v městečku a na mole, tak se i potom na noc klidně přesuneme do nějaké zátoky na kotvu.
FotoPetr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod FotoPetr » úte črc 31, 2012 7:06 pm

Ahoj,

Milos píše:Ťažká rada. :?

Vyskúšali sme v podobnom počte všetky spomenuté alternatívy:
- veľkú jednotrupku Beneteau 50 na jarnej fun regatke 2011
- katamaran Lavezzi 40 na jarnej fun regatke 2012
- rodinnú spoluplavbu dve + dve rodiny a partička detí - teenagerov, na dvoch SUN ODYSSEY 37 v júli

Pre prázdninovú pohodovú plavbu s malými deťmi v auguste by som doporučil katamaran, ponúka veľké priestory v saloone, kokpite a vpredu na trampolíne. 8)
Manévrov s katom v marínach sa netreba báť, ovláda sa dvomi motormi veľmi dobre. Tak ako tank, dá sa otočiť na mieste, jeden motor vpred / druhý vzad. ;)
Cenovo katamaran 40 a jednotrupka 50 vyšli rovnako.

Pre akčnejší jarný či jesenný alebo zimný jachting pre väčšiu skupinu sa hodí veľká jednotrupá plachetnica. :mad:
Počet 10 bol ale už hraničný, 12 ludí by po týždni asi trpelo ponorkovou nemocou.

Dve menšie lode na ktoré sa veľká partia (2+2 rodiny s deťmi) rozdelila, mali tiež isté výhody: často sa súťažilo, zaskipprovali si dvaja namiesto jedného, lepšie sa riešili drobné variácie v prianiach, napr. jedna loď išla pozrieť Hvar, mi sme križovali v perfektnom protivetre paklenským kanálom. Kotvili sme vždy spolu. :good:
Osvedčili sa na komunikáciu kokpit-kokpit lacné VHF ručky Atlantic fy Midland na tužkové baterky.
Je to riešenie aj pre partiu nad 12 ludí (12 je max povolené pre chartrové neprofi skipprovanie)

je jasné, že pro pohodovou plavbu s dětmi v létě lze doporučit katamarán, s tím se dá souhlasit. Stále však mám zato, že tady radíme gregovi a jeho posádce, která čítá 12 osob, slovy dvanáct. Pro 12 osob rozhodně nemůžeš doporučit katamarán Lavezi 40 !!! A porovnávat tak cenu za katamarán 40 a za jednotrupovku 50. U katamaránu 40 jsou většinou čtyři dvojlůžkové kajuty a snad nějaký ten kutloch v přídi. Kajutou bych ho totiž ani nenazýval. Nehledě ( a to už jsem tady psal ) na vstup do takových prostor. Tady se ovšem shodneme, ovládání katamaránu na motory a vstup do příďových kajut je jako v tanku ;-)

Pokud katamarán pro 12 osob, tak například Nautitech 47 a u něj bych viděl cenovku róóózhodně vyšší než u 50 jednotrupovky. Navíc greg psal, že s katamaránem zkušenosti nemá ...

Zdravím a přeji hezký den - Petr
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » úte črc 31, 2012 7:57 pm

Já bych radil jednu velkou.
- večer, pokud budete v zátoce (i když pominu přepravu mezi 2-ma menšími), tak budete chtít být pohromadě. Takže se 10 lidí nahrne na jednu lod pro 6 = nedostatek místa
- na větší lodi budeš mít příďový motor, což ti jako spíše začátečníkovi určitě pomůže při manévrování v přístavu
- zmíněné poplatky jen jednou
- na větších lodích často nějaký bonus zdarma, jako třeba závěsný motor, nebo třeba internet
- nemusíš v sezoně hledat místo pro 2 lodě (v případě 2 lodí v přístavu bych viděl skoro nutnost si místo rezervovat předem a pokud náhodou někdo z posádky nevládne cizím jazykem, i to může být komplikované a ačkoliv se na konec domluvíte, volat se nikomu chtít nebude)

Jinak s ohledem na úspory objednávat lod už na podzim v době veletrhů a největších slev.
Taky bych preferoval novější lod, aby ta dovolená byla s větší pravděpodobností bez problémů (technických na lodi)
Další prostor prom úsporu máš třeba v tom, že nebudeš parkovat přes týden auta v prostorách maríny, ale přes cestu u místních za 1/2

Já bych radil B50
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte črc 31, 2012 8:09 pm

Bilardos píše:Já bych radil jednu velkou.
- večer, pokud budete v zátoce (i když pominu přepravu mezi 2-ma menšími), tak budete chtít být pohromadě. Takže se 10 lidí nahrne na jednu lod pro 6 = nedostatek místa
- na větší lodi budeš mít příďový motor, což ti jako spíše začátečníkovi určitě pomůže při manévrování v přístavu
- zmíněné poplatky jen jednou
- na větších lodích často nějaký bonus zdarma, jako třeba závěsný motor, nebo třeba internet
- nemusíš v sezoně hledat místo pro 2 lodě (v případě 2 lodí v přístavu bych viděl skoro nutnost si místo rezervovat předem a pokud náhodou někdo z posádky nevládne cizím jazykem, i to může být komplikované a ačkoliv se na konec domluvíte, volat se nikomu chtít nebude)

Jinak s ohledem na úspory objednávat lod už na podzim v době veletrhů a největších slev.
Taky bych preferoval novější lod, aby ta dovolená byla s větší pravděpodobností bez problémů (technických na lodi)
Další prostor prom úsporu máš třeba v tom, že nebudeš parkovat přes týden auta v prostorách maríny, ale přes cestu u místních za 1/2

Já bych radil B50

B52 :D :D :D :D
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » úte črc 31, 2012 8:32 pm

bozakafka píše:B52 :D :D :D :D

Zy jsou jen hoodně nové = drahé, proto jsem napsal B50
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod Standa83 » úte črc 31, 2012 10:46 pm

Zase v případě dvou měnších lodí není úplně nemožné mít dvě lodě na jedné bojce. V případě podobných spoluplaveb si myslím se to děje docela běžně.. Teda záleží na zátoce jak je cháněna, stavu bojky i váze...

A jak někdo psal výše, předpokládám že se bude jednat spíše o cachtačku, bez větru i jen jedna kotva udrží dvě lodě najednou a pak se nestane že by se posádky viděly jen ráno a pak až večer..
FotoPetr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod FotoPetr » úte črc 31, 2012 11:16 pm

Ahoj,

jedna velká loď tyto nepředvídatelnosti eliminuje. Proč si přidávat starosti ... A na bezvětří bych ani v červenci na Jadranu nespoléhal. Předminulý týden dvakrát po sobě tramontana 45uzlů a vlny přes 4metry ...

skipper
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod skipper » úte črc 31, 2012 11:33 pm

Bilardos píše:
bozakafka píše:B52 :D :D :D :D

Zy jsou jen hoodně nové = drahé, proto jsem napsal B50

Myslím si, že na B 52 tady nikdo papíry nemá, viz odkaz :)

http://img.ihned.cz/attachment.php/450/ ... _3_426.jpg

Já osobně bych volil Cyclades 50.5 :good:
Benji
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Benji » stř srp 01, 2012 7:32 am

Myslím si, že na B 52 tady nikdo papíry nemá,.. :thmbup: :clap:
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » stř srp 01, 2012 9:07 am

Možná myslel dát si hned po ránu jednu B-52 aby tu společnou plavbu přečkal v klidu :D

Obrázek
greg
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod greg » stř srp 01, 2012 9:23 am

Benji píše:Myslím si, že na B 52 tady nikdo papíry nemá,.. :thmbup: :clap:

... ony ani plavební vlastnosti téhle B 52 nejsou nic moc. Aspoň že poziční světla má trochu podobné.
Díky prozatím za všechny postřehy a názory, je o čem přemýšlet a diskutovat. Ta záležitost s limitovaným počtem osob bez ohledu na věk podle otypování lodě mě poněkud zarazila, protože by byla rozhodující. Má ještě někdo podobnou zkušenost nebo povědomost?
Pozdrav všem.
rogix
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod rogix » stř srp 01, 2012 9:35 am

myslim ze Bavarka 52 by bola celkom v pohode ... deti budu este dlho spominat
http://2.bp.blogspot.com/-ZW7b8IUQVbY/T ... B52_04.JPG

Velikost fotografie neodpovídá pravidlům fóra. Nechávám pouze odkaz :x . Baharis
greg
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod greg » stř srp 01, 2012 9:45 am

kapitán rovněž... :shock:
FotoPetr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod FotoPetr » stř srp 01, 2012 2:24 pm

Ahoj,

greg píše:
Benji píše:Myslím si, že na B 52 tady nikdo papíry nemá,.. :thmbup: :clap:

... ony ani plavební vlastnosti téhle B 52 nejsou nic moc. Aspoň že poziční světla má trochu podobné.
Díky prozatím za všechny postřehy a názory, je o čem přemýšlet a diskutovat. Ta záležitost s limitovaným počtem osob bez ohledu na věk podle otypování lodě mě poněkud zarazila, protože by byla rozhodující. Má ještě někdo podobnou zkušenost nebo povědomost?
Pozdrav všem.

v CrewListu musejí být zapsány i malé děti, věk nerozhoduje. Obecně je maximum na charterové lodi 12 osob. Chorvatský průkaz B je taktéž pro 12 osob. Mnou navrhovaná Bavaria 49 ( 5kajut, 3koupelny ) je certifikovaná rovněž pro 12 osob ...

rogix
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod rogix » stř srp 01, 2012 2:44 pm

tiez si myslim ze s B49 by to islo ak chcete jednu lod za rozumnu cenu
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » stř srp 01, 2012 4:06 pm

Mal som 51 stopú loď a 12 ľudí na nej vrátane mňa. Aj keď som mal trochu obavy, či si partia sadne, celkom to vyšlo. :D
Čo sa týka počtu osôb, nedá sa povedať že by sme sa tlačili, snáď až na to, keď sme mali spoločné stravovanie v kokpite. Zmestili sme sa všetci, i keď to bolo "natesno" :)
Čo sa týka ovládania lode, veľké rozdiely oproti 44 a pod. na ktoré som zvyknutý, tam nevidím. Snáď až na to, že správanie lode bolo stabilnejšie a pokojnejšie. V prístave je trochu poznať rozdiely. Ale treba mať loď ako takú v "ruke", musí ti sadnúť. A keď budete viacerí kapitáni a pri primeranej dávke rešpektu si myslím, že to dáte. :thmbup: Raz to treba skúsiť. ;)
Nech sa dovolenka vydarí.
Zbiry
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod Zbiry » stř srp 01, 2012 5:15 pm

I já se přikláním k Cyclades 50.5.(Asi proto, že tu jsem jel B49 nikoliv :-) ) Počet osob OK. A cenově si stojí docela výhodně....a je jich poměrně hodně volných. Na nějaký last minute by byla cena asi slušná... I když last minute se asi blbě plánuje :-)
greg
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod greg » čtv srp 02, 2012 11:50 am

Všem ještě jednou díky za názory, tipy a rady. O výsledku výběru a za rok pak i o zkušenostech po plavbě dám vědět.
Příjemnou plavbu.
Papito
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Papito » čtv srp 02, 2012 9:35 pm

Ahoj Gregu,
již delší dobu tvrdím, že když jsou na lodi čtyři lidé, je to přesně o dva více, než je třeba. (Lynx tvrdí, že o tři.) Na to, abyste se tam všichni snesli aniž by vám někdo otrávil dovolenou, musíte být setsakra dobří kamarádi a mít za sebou více společných bezproblémových zážitků. Mně se osvědčila plavba na dvou menších lodích, což velmi okoření celkový zážitek. (Soutěže, vzájemné návštěvy, kanadské žertíky atd.) Cenově se to příliš neliší od jedné velké lodě a ta pohoda... Důrazně bych varoval před plavbou na jedné lodi s lidma, se kterýma se znáš jenom z hospody, hudebního festivalu nebo z nějaké pobytové dovolené s cestovkoui. Na moři je všechno jinak !
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » čtv srp 02, 2012 10:02 pm

I když si také myslím, že Lynx má pravdu, v tomhle musím s Papito nesouhlasit.
Jeli jsme například před dvěma lety na přelomu dubna a května dva týdny Rujána-Oslo a zpět (900 mil) v sedmi lidech na 36’ dlouhé lodi (kapitán Jirka Čech spal v salonu), z toho se znali dva, zbytek se viděl poprvé pár hodin před vyplutím, počasí nebylo zrovna vhodné pro rekreační plavbu, a nebyl tam žádný zásadní problém v mezilidských vztazích.
dexter
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod dexter » pát srp 03, 2012 10:21 am

mozeg píše:Na odlahcenie. Raz ked som stal na mole na Rave, v noci dosla partia Svedov, styria a mali 58cku. Nadherna lod. Tolko k potrebnemu zivotnemu priestoru. My sme boli 6 na B36ke. :-)

uplne normalne. nic v zlom, ale vsimol som si a neviem preco, ze je hlavne v cechach trend natlacit sa na co najmensiu lod s max. poctom ludi. Nic proti nech si kazdy robi co chce, ale ked uz tu bol spominany napr. elan 434 - boli sme na nom 2deti 3 dospeli a jeden velky pes a bolo nam to uz male. Dalo sa ale hned na dalsiu jazdu som radsej zobarl vacsiu lod a ubral jedneho dospeleho. Hned sa vsetci citili lepsie.

Inak ja chodim s rodinou takze sa nic nerozratava. Ale je mi zahadou ako sa dohodne napr. na bavarii 38, 8 ludi ked platia rovnako, ze niekto spi tyzden v salone na tej pricni uzkej a niekto normalne na prove v posteli.
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod Standa83 » pát srp 03, 2012 10:40 am

dexter píše:Ale je mi zahadou ako sa dohodne napr. na bavarii 38, 8 ludi ked platia rovnako, ze niekto spi tyzden v salone na tej pricni uzkej a niekto normalne na prove v posteli.

Mé první 3 plavby byly jako člen posádky, B34 v osmi dospělých lidech. Vždy se to dělilo rovným dílem. Beztak jde jen o přespání a na B34 bych řekl že se spí dokonce pohodlněji v salonu než v kajutě.. Máš sice méně soukromí, ale zase pohodlnější spaní - s nikým se nekopeš, nespíš v zaprděné kajutě, šířka i délka je dostatečná.. Nevím jistě jak na B38, ale (pokud je to stejné jako na B34) jde zvednout opěradlo a lůžko se tak rozšíří o 20-30 cm. Třicetčtyřka nemá kuchyňku na boku, po bocích lodi je sezení-ležení (jak bývá na menších lodích) a nedělá se tedy letiště.

Ale každopádně ať jsem psal výše cekoliv, preferuji menší počet lidí na palubě. Když plánuji plavbu, má snaha je zaplnit pouze kajuty a nenutit nikoho do salonu a nezakopávat celý týden o lidi..
Danar
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod Danar » pát srp 03, 2012 11:22 am

dexter píše:... je hlavne v cechach trend natlacit sa na co najmensiu lod s max. poctom ludi...
Asi je to snahou ušetřit a pro někoho i možná jediný způsob, jak si (takovou či jinou) dovolenou moct dopřát.. Schválně jsem zkusil spočítat (náklady fakt hrubý odhad, můžu se hodně mýlit, jelikož to odhaduji pouze na informacích dočtených zde i jinde na netu) a vyšlo mi, že parta čítající 5 lidí (vejdou se do jednoho auta typu Berlingo nebo Sharan, proto 5) na lodi 6+2, doprava jedním autem, to má na osobu o cca třetinu dražší, než parta 8 lidí na stejný lodi, pouze s rozdílem jednoho auta navíc. Vím, že pro někoho je to rozdíl zanedbatelný a nemusí to řešit, ale je i mnoho těch druhých.. Takže buď budu doma, nebo pojedu ve stísněnějších podmínkách s vyšším nárokem na toleranci..
To je asi tak můj názor.. (a bohužel i realita :()
FotoPetr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod FotoPetr » pát srp 03, 2012 1:07 pm

Ahoj,

přidám ještě jeden komentář, i když to už tady není úplně jenom o původním dotazu grega. Připomínky ve stylu jeli jsme na 43 v pěti a bylo tam víc místa a soukromí netřeba komentovat. To je jasný ;-) Čtyři na lodi je o dva víc než je třeba - hezké, pro mořské vlky samotáře docela pravdivé, ovšem u charteru ??? Rodinné plavby s omezeným rozpočtem ???

Nemyslím si rovněž, že je v Čechách zvykem natlačit na jednu malou loď co nejvíce osob. Osobně jsem přesvědčen, že pokud je loď pro osm plus dva, tak není žááádný problém jet v devíti lidech a tudíž se o žádné natláčení osob nejedná. Jsou tam pro ně spaní ... a v salónu potvrzuji, spaní zcela, zcela v pohodě ... A jak tady bylo již napsáno i rozpočet je v mnoha případěch rozhodující.

Z mé vlastní zkušenosi: Nezáleží až tak na feetech jako na tom, kdo jede a jaký je program pro účastníky.

Zpět na