Ahoj, přidám pár poznámek.
Dříve jsem se o to zajímal a dostal jsem info, že počet osob na palubě včetně dětí (o kojence se nejednalo, tak nevím) nesmí překročit maximální počet osob, pro který je loď certifikována (jedná se o crew list). Nelze tedy přidat další malé děti do kajut k rodičům. Pokud máte jiné zkušenosti, dejte vědět. Já měl problém letos - viz níže.
Dvakrát jsem měl v chorvatsku Bavarii 44, v 8 dospělých nebyl problém, salón zůstal volný. Taky jsem dříve jezdil jen v 6 až 7 dospělých na lodích 36 až 38, jak Májová regata (vektor 361), tak dovolená (různé lodě). Takže přechod na B44 byl i v osmi dospělých kvitován jako významé zlepšení prostoru a velké kajuty
Loni jsme byli jako "dětská loď" okolo Elby, 5 dospělých, 4 děti (6,7,9,11) bez problémů na B41 (4 kajuty). V salónu trvale místo stolu plocha dvoulůžka byla rozložena pro hraní, spaní pro jednoho až dva v kokpitu. Program pro děti - krátké trasy, samé zátoky, občas marína, celotýdenní hra "hledání pokladu Napoleona" atd.,
V létě když je horko, tak bývá stejně spíše tlačenice v kokpitu, kde se spalo nejlépe (na lavicích a dokonce i na zemi

)
B44 bývá také v provedení 8+1 s fixním stolem v salónu, kdy se zde vejde jen jeden člověk.
Letos jsem měl v Řecku na 14dní B44, jeli jsme 7 dospělých a 2 děti (10,12). Loď byla přes řeckého známého a jeho známého v Řecku, na poslední chvíli, takže byl problém v komunikaci (původně to měla být 53-54 feet, která nakonec nebyla).
Měli jsme problém s policií - nevšiml jsem si, že tato loď, ačkoliv podle technického průkazu byla klasicky jako ostatní Bavarie 44 (4 kajuty) pro 10 lidí, v dalších papírech (pojistka nebo co - neumím řecky - byla schválena jen pro 8 lidí. Jako na potvoru - člověk, který předával loď a přebíral peníze a vybavoval crew list "opomněl" zapsat dceru do crew listu a nám o tom samozřejmě neřekl. Já jsem to také přehlédl.
No a při kontrole byl problém. Nakonec se to nějak ukecalo přes telefony (řecko - anglicky) a láhev becherovky. Ale vyhrožovali, že když budeme odjíždět, udělají kontrolu a nesmí v žádném případě najít na lodi více osob než 8. A varovali před další kontrolou kdekoliv jinde (a případný soud, vězení apod).
Osobně bych šel do větší lodě - jednotrupovky, třeba na těch max 12 lidí. S místem problémy nemám, ani s dětmi. Ale je fakt, že jezdím s přáteli nebo se známými, kteří po těch letech a plavbách už vědí, do čeho jdou a všichni jsme "zátokový typ", kdy maríny jen výjimečně. A pokud jsme někde na večeři v městečku a na mole, tak se i potom na noc klidně přesuneme do nějaké zátoky na kotvu.