Příspěvekod Pavel63 » sob říj 13, 2012 9:12 am
Chlapi, jedna věc pro poučení. Sám jsem s tím bojoval asi 10 minut, než jsem našel to správné lano, kterým se dala spustit hlavní plachta, A to za klidu (nervového) - s funkčním motorem a za rozumného větru.
My, co jezdíme jen rekreačně 1x - 2x za rok na Jadran na rodinné dovolené, rozhodně nikdy nebudeme ostřílení námořníci schopní se prát se živly, byť jsem taky se 6m kajutovkou zažil Bóru asi 40 - 45 Knt.
Obvykle se totiž na charterové lodi seznámíme s tím NEJNUTĚJŠÍM pro plavbu a ovládání lodi a máme-li štěstí, nic dalšího nepotřebujeme. Proto doslova hltám informace o průs***ch jiných a zejména mne zajímají příčiny toho, proč ta či ona událost dopadla tak či onak. Takže tímto chci poděkovat všem, kdo tady dokážou zveřejnit průběh svého nepříjemného zážitku, i těm, kteří fundovaně dokáží odpovědět, co bylo špatně a co dobře.
Pro mne je s každou plavbou vždy něco nového, co mne dokáže trochu zaskočit (nefunkční chlazení motoru, vysílačka, kde kromě kanálu 16 nic neslyším, špatné vedení lana od kikingu a pod.). A tady se několikrát dotýkáte toho, že v silném větru je plná hlavní plachta problém, těžko by šla srolovat jinak, než při vyvlátí proti větru (nefunkční motor to neumožní) - máte někdo zkušenosti, jestli by šla z rolfoku (ve stěžni) po povolení hlavního výtahu stáhnout dolů na palubu (vytažením z drážky rolfoku)? Samozřejmě by to pak snížilo rychlost driftu, ale jestli by se vůbec plachta dala stahovat dolů, když by se sise nepodařilo vyostřit, ale povolit ji po větru, loď bokem a dole ji vytahovat ven. Nafouknutá plachta samozřejmě ne, to bude takový odpor v drážce rolfoku, že by ji nevytáhla asi ani vinšna.
Zkrátka jak řešíte problém vytažené hlavní plachty v silném větru, když nejde zrefovat do stěžně třeba pro poruchu rolfoku?
Tady a z osobních zkušeností mi vyplývá, že je vždy dobré si při přebírání ujasnit i funkci lan, která za normálních okolností vůbec nepotřebujeme. Až je "horko", není čas.
Jinak ještě jednou díky Dejamlovi za věcné popsání průběhu události.
Pavel.