Stavba malé lodičky pro začátečníka
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- jurajjuriga
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
Ak to nebude z laminátu tak to voziť na streche určite nebudem, nechám to na L. Mare celú sezonu. Bývám odtial len 1 km. Alebo to Budem voziť na prívesnom vozíku.Ta prvá pramica mala asi okolo 100 kg,dvaja smě ju odniesli k vodě. Kostru som predimenzoval,je tam zbytočne vela železa a při tom plech som pouzil len 0,55mm. Teraz chcem použit 1mm plech. Ale bude tam radius pôjde to do špica oproti tej prvej by to málo mať lepší hydrodynamický tvár.
- jurajjuriga
- návštěvník fóra

- jurajjuriga
- návštěvník fóra

Stavba malé lodičky pro začátečníka
Tak dúfam že ju vložilo.
- jurajjuriga
- návštěvník fóra

- Monty
- zkušený harcovník

- Reputace: 6
Tak za prvé...Bavíme se o loďce na L.M. určenou primárně k rybolovu.LM je kus vody,kde se musí počítat už s počasím a vlnami.Tímhle vším jsem si prošel před patnácti lety a můžu tě ubezpečit,že pokud se budeš držet svého záměru,budeš za chvilku stavět zase novou lodičku.To co poslal Denis v odkazu jsou lodičky k rybaření na tak veliké vodní ploše k ničemu,bo jejich stabilita jest trochu chabší i když jenom sedíš a pluješ a ne když na lodi potřebuješ i stát a hejbat se a nedejbože dva tři lidi.U rybaření jesti stabilita člunu jedním s primárních faktorů a dle toho se musí člověk zařídit.Měl jsem více rybářských člunků,ono v podstatě jsem se k lodím dostal jenom díky rybaření.Rybařím cca 35 let a za tu dobu jsem už cosi na člunkách zažil.Proto mi nezbývá,jenom konstatovat,že to nejlepší,co můžeš je počkat si,až Pepa dokreslí svůj hliníkovej gumák a dle toho stavět a nebo si nějakej proměřit a stavět dle něj.A nebo tu pramici trochu natáhnout na délku i šířku.No a opravdu bych to nechal pozinkovat až po dokončení a to z mnoha důvodů (zalití svárů,vrtaných dír,případné netěsnosti a pod.)
To Denis: Je jedno,jestli slaná nebo sladká voda...Jenom na slané vodě to jde do kytek desetkrát rychleji
.Přesto by na železný lodi neměli být dutiny a přeložky...To půjde první do kytek i na sladké vodě.A Jura psal,že je klempíř,tak bude mít k železu asi blíž.
.No a ještě on staví loďku...To znamená,že to bude muset plout,vydržet a hlavně sloužit záměru,to jesti rybaření.Takže pokud chce tomu věnovat čas,energii a peníze,tak je dobré to stavět nejlíp,jak to jde a je jedno jestli na potok a nebo Atlantik.Ono udělat fušeřinu je dosti často namáhavější a dražší,jako dělat vše jak se má.A věř,že o tomhle bych mohl psát romány,co se prací na lodích týče.
howk
Monty
To Denis: Je jedno,jestli slaná nebo sladká voda...Jenom na slané vodě to jde do kytek desetkrát rychleji
.Přesto by na železný lodi neměli být dutiny a přeložky...To půjde první do kytek i na sladké vodě.A Jura psal,že je klempíř,tak bude mít k železu asi blíž.
.No a ještě on staví loďku...To znamená,že to bude muset plout,vydržet a hlavně sloužit záměru,to jesti rybaření.Takže pokud chce tomu věnovat čas,energii a peníze,tak je dobré to stavět nejlíp,jak to jde a je jedno jestli na potok a nebo Atlantik.Ono udělat fušeřinu je dosti často namáhavější a dražší,jako dělat vše jak se má.A věř,že o tomhle bych mohl psát romány,co se prací na lodích týče.
howk
Monty
- jurajjuriga
- návštěvník fóra

- jurajjuriga
- návštěvník fóra

Toto je vyrobené s papiera je to model, mohol by byť takýto tvar. Toto by sa mi malo podariť urobiť z jedného kusa plechu + zadné čelo. Až potom by som robil kostru,pret
ože keby najskôr kostru a potom trup tak by som ho v takomto tvare neokopíroval. [img]http://www.jachting.in201[img]http://www.jac20120020120003.jpg03.jpghting.in20120002.jpgfo/data/images/12/r20002.jpgfo/data/images/12/r/P5290184_13.JPG[/img]
- jurajjuriga
- návštěvník fóra

- Denis
- zkušený harcovník

- Reputace: 154
Juraj, hotová hrôza
Jak od Picasa. Loď musí byť pekná a hovorí sa, že keď je pekná, tak je aj dobrá.
Podla toho čo píšeš to vyzerá, že nie si odkázaný na strechu auta. Ak ju môžeš dotiahnuť na vozíku, alebo ju nechať ba vode, tak môžeš spraviť tak velkú, akú zvládneš na manipuláciu. Kamarát Dedko, velký lovec rýb na Dunaji a hlavne na Hrušovskej zdrži má kúpenú rybársku hliníkovú loď Linder, myslím, že to je táto:
http://www.superclny.sk/linder-fishing-410-p4.html , ale tú by ti na Mare asi ukradli. Hrušovskú zdrž je porovnatelná z Marou.
Monty, vychádzal som z informácií ktoré som mal, nevedel som že sa jedná o Maru. Pítal sa na loď 3 m, tak som dal odkaz na približne túto velkosť. Ak si Juraj myslí, že 3 m je mu dosť, tak predpokladám že vie asi čo hovorí a že nebude loviť v strede vodnej plochy, ale pri brehu.
Pepo, 250 g sklenej tkaniny pohltí asi 400 g živice a vytvorí hrúbku asi 0.35 mm. Teda 800-1000 g skla na /m2 vytvorí hrúbku obšívky cca 1,4 mm, čo na dĺžku člna ako chcel Juraj, t.j. cca 3m bohate stačí. Samozrejme za použitia rebier 30-40 cm od seba. Ale tie rebrá nemusia byť moc silné. Bavíme sa o veslici, prípadne motor 2,5 koníka.
Panáku, tú som kupoval o hrúbke 10 mm, ale 90 kg/m3. Vyzerá to fakt dobre. Samozrejme že preglejka by bola najjednoduchšie riešenie, ale kde ju dnes kúpiš? Ber to tak, že Juraj má najbližšie od Liptovskej Mary asi do Polska, ale Polsko je velké a ísť niekam na Mazurky kupovať pár tabúl preglejky je nereálne. Teda ak stavať niečo lahké, robil by som to zo sendviča.
Jak od Picasa. Loď musí byť pekná a hovorí sa, že keď je pekná, tak je aj dobrá.
Podla toho čo píšeš to vyzerá, že nie si odkázaný na strechu auta. Ak ju môžeš dotiahnuť na vozíku, alebo ju nechať ba vode, tak môžeš spraviť tak velkú, akú zvládneš na manipuláciu. Kamarát Dedko, velký lovec rýb na Dunaji a hlavne na Hrušovskej zdrži má kúpenú rybársku hliníkovú loď Linder, myslím, že to je táto:
http://www.superclny.sk/linder-fishing-410-p4.html , ale tú by ti na Mare asi ukradli. Hrušovskú zdrž je porovnatelná z Marou.
Monty, vychádzal som z informácií ktoré som mal, nevedel som že sa jedná o Maru. Pítal sa na loď 3 m, tak som dal odkaz na približne túto velkosť. Ak si Juraj myslí, že 3 m je mu dosť, tak predpokladám že vie asi čo hovorí a že nebude loviť v strede vodnej plochy, ale pri brehu.
Pepo, 250 g sklenej tkaniny pohltí asi 400 g živice a vytvorí hrúbku asi 0.35 mm. Teda 800-1000 g skla na /m2 vytvorí hrúbku obšívky cca 1,4 mm, čo na dĺžku člna ako chcel Juraj, t.j. cca 3m bohate stačí. Samozrejme za použitia rebier 30-40 cm od seba. Ale tie rebrá nemusia byť moc silné. Bavíme sa o veslici, prípadne motor 2,5 koníka.
Panáku, tú som kupoval o hrúbke 10 mm, ale 90 kg/m3. Vyzerá to fakt dobre. Samozrejme že preglejka by bola najjednoduchšie riešenie, ale kde ju dnes kúpiš? Ber to tak, že Juraj má najbližšie od Liptovskej Mary asi do Polska, ale Polsko je velké a ísť niekam na Mazurky kupovať pár tabúl preglejky je nereálne. Teda ak stavať niečo lahké, robil by som to zo sendviča.
- jurajjuriga
- návštěvník fóra

- jurajjuriga
- návštěvník fóra

To je hliník, tú by som si vozil vždy domov,ináč by sa vyparila. S touto vaničkou som oboplával celú Maru mal som tam aj motor.
Väčšiu nepotrebujem mne stačí 1 štvorec pod nohami. ja nepotrebujem mať opletačky s políciou. Takže už len aby bola krajšia,lebo je to naozaj hnusnejšie ako válov pre kravy.
Väčšiu nepotrebujem mne stačí 1 štvorec pod nohami. ja nepotrebujem mať opletačky s políciou. Takže už len aby bola krajšia,lebo je to naozaj hnusnejšie ako válov pre kravy.
- jurajjuriga
- návštěvník fóra

- Strycek_Bidlo
- zkušený harcovník

- Reputace: 11
- Kontaktovat uživatele:
- jurajjuriga
- návštěvník fóra

- jurajjuriga
- návštěvník fóra

- Denis
- zkušený harcovník

Takže to nebude z jedného kusa plechu, ale predtým ich spojíš viacero do jedného pásu. A ta šírka 1,1 m ti bude stačiť? To je skoro ako kánoe. Kamarát rybár chytá na dunaji s kánoe, dá sa to, ale on na kánoe jazdí už možno aj 30 rokov, tak má stabilitu v krvi.
Ak by si sa rozhodol pre tú loďku podla modelu čo máš na obrázku, tak pri tej šírke by som dal dlžku min 3m, skôr 3,5. Loďka by mala mať nejakú prijatelnú nosnosť, lebo čo vidím kolko toho rybári narvú do člna, tak to je dobrá váha. A mala by mať schopnosť plaviť sa vo vlnách ak sa zhorší počasie. Špicu by som zdvihol, tak ako to býva na kánoe. Aj pri brehu to môže byť husté.
Zaujímavá bude stavba, ako to budeš stáčať z jedného kusa. V každom prípade by som si spravil pomocné zrkadlo z drevotriesky, OSB, MDF. z dosiek, z hocičoho aby to držalo tvar. A potom by som to sťahoval gurtňami, počítam že tri kusy by mohli stačiť. Chcelo by to ešte jedno stredové rebro, to by bola pohodička. Ale aj tak tam budeš museť vlepiť rebrá. Použil by som preglejku čo sa používa na podlahu v dodávkach. Tá je dostať všade, je pevná a aj niečo vlhkosti vydrží. Vlepiť sa dá pomocou Polyuretánového tmelu.
Ak by si sa rozhodol pre tú loďku podla modelu čo máš na obrázku, tak pri tej šírke by som dal dlžku min 3m, skôr 3,5. Loďka by mala mať nejakú prijatelnú nosnosť, lebo čo vidím kolko toho rybári narvú do člna, tak to je dobrá váha. A mala by mať schopnosť plaviť sa vo vlnách ak sa zhorší počasie. Špicu by som zdvihol, tak ako to býva na kánoe. Aj pri brehu to môže byť husté.
Zaujímavá bude stavba, ako to budeš stáčať z jedného kusa. V každom prípade by som si spravil pomocné zrkadlo z drevotriesky, OSB, MDF. z dosiek, z hocičoho aby to držalo tvar. A potom by som to sťahoval gurtňami, počítam že tri kusy by mohli stačiť. Chcelo by to ešte jedno stredové rebro, to by bola pohodička. Ale aj tak tam budeš museť vlepiť rebrá. Použil by som preglejku čo sa používa na podlahu v dodávkach. Tá je dostať všade, je pevná a aj niečo vlhkosti vydrží. Vlepiť sa dá pomocou Polyuretánového tmelu.
- jurajjuriga
- návštěvník fóra

Trup ako som písal,bude z jedného kusa,je to reálne. Plašť je v podstate lichobežník širšia strana je zadok úzka predok,pravé tu sa vystrihne na šikminu v tvare V. A to bude jediní spoj plášťa,ak nepočítam zadné čelo,to sa musí urobiť samostatne. Takže plech o hrubke 1mm,bude treba zrolovať,najhoršie to bude v predu kde sa budú spajat oba vystrihnute konce. Traja chlapi a stiahnuť to do kopy. A potom tie rebrá s tou preglejkou to bude fajn a zlepiť to.
- Denis
- zkušený harcovník

Na hornú hranu sa lepí tzv. bortová lišta. Reže sa z fošni hr. 50mm, po ohoblovaní cca 40. Lišta má teda profil približne 40 mm x 10 -20 mm. Hrúbka podla toho, aký oblúk sa ohýba. Dáš ju zvonkajšej aj z vnútornej strany a to tu hranu pekne zrovná a našponuje. Rebrá je najlepšie spraviť plné, ako sedačku. Teda 2 rebrá od seba asi 30-40 cm a navrchu sedák, medzi nimi možeš mať úložný priestor. Vpredu sa do špice vlepuje tzv. srdiečo, alebo malá palubka, a vzadu sa dáva lavica. To celé potom tú obšívku stiahne dohromady a spevní ju to. A nezabudni tam spraviť nejaké vzduchové bubliny, proti potopeniu.
- jurajjuriga
- návštěvník fóra

- Corwin
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 9
Já bych tedy úplně nezavrhoval něco "pramicoidního"...
Třeba koncept puddle duck racer - www.pdracer.com - mi přijde pro rybáře zajímavé. Malá loďka a velká vnitřní plocha. Od té doby co jsem viděl diagram plavedních odporů dvoupodhonových trupů vs. šarpie vs. jola mi to přijde ještě zajímavější
Jo - uznávám, že to má další nectnosti - "tvrdé" na vlnách apod...
Pro daný účel ale vidím samé pozitiva
Třeba koncept puddle duck racer - www.pdracer.com - mi přijde pro rybáře zajímavé. Malá loďka a velká vnitřní plocha. Od té doby co jsem viděl diagram plavedních odporů dvoupodhonových trupů vs. šarpie vs. jola mi to přijde ještě zajímavější
Jo - uznávám, že to má další nectnosti - "tvrdé" na vlnách apod...
Pro daný účel ale vidím samé pozitiva

- panak-ml
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele:
To vypadá moc zajímavě (z toho hliníku). Navíc mám za zadkem (cca25km-Žebrák) prodejnu s hliníkem. Plechy, trubky, jekly a pod... , ale hlavně ČSN 42 4413 a AlMg4,5Mn. Což jsou materiály odolné moři
(hlavně ten druhý).
Jenom mi mrzí, že jsem kdysi objevil na webu stránky nějakého poláka, co zkružoval a sešíval lodě z překližky (sešij a slep), a nabízel i různé střihy
Bohužel marně hledám odkaz v PC a ve vyhledávačích
PS pokud ještě někdo nedal odkaz na prodejnu s hliníkem, tak tak učiním sám
(do odkazů...)
Jenom mi mrzí, že jsem kdysi objevil na webu stránky nějakého poláka, co zkružoval a sešíval lodě z překližky (sešij a slep), a nabízel i různé střihy
Bohužel marně hledám odkaz v PC a ve vyhledávačích
PS pokud ještě někdo nedal odkaz na prodejnu s hliníkem, tak tak učiním sám
(do odkazů...)Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host