Egypt: za použití AIS hrozí až 5 let vězení

Vaše zprávy a cestopisy z plaveb a akcí kolem lodí a vody.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

windward
moderátor
Reputace: 62

Egypt: za použití AIS hrozí až 5 let vězení

Příspěvekod windward » stř lis 28, 2012 10:23 am

Autor Phil 01.07.2010
Přeložil windward 27.10.2012
Šíření je povoleno s uvedením autora, překladatele a s připojením následujících odkazů:
http://www.barbos-cat.name/content/kak- ... i-v-egipte
www.jachting.info

Špióni v Egyptě

Místo: Alexandrie, Egypt.

Do Alexandrie jsme dorazili v poledne z Marmarisu (Turecko) po třidenní přeplavbě. Jelikož jsme žádné informace o formalitách na internetu nenašli, odbavení proběhlo se skřípotem (dvě plavidla ze čtyřech se vůbec odmítla odbavit a vyrazila zpět do Turecka) a stálo USD 280 za loď a USD16 za každého člena posádky za vízum. To vše trvalo 24 hodin bez možnosti jakéhokoliv urychlení procesu.

Další den si dvě posádky našich lodí pronajaly na celý den mikroautobus s řidičem (od osmé ráno a do půlnoci), navštivily Kairu a Gizu a vratily se zpět. Autobus nás přišel na USD215 (pro 11 lidí).

Odbavení ven jsme zahájili v sobotu 19., protože pátek je v Egyptě den volna. Avšak 20. v poledne, kdy jsme plánovali opustit pohostinné africké břehy, dorazil Samy (pracovník alexanrijského jachtklubu) a řekl, že teď naši loď prohlédnou pohraničníci. Přišli pohraničnici, my jsme už pokolikaté vyplnili deklarace a zaroveň s tím do zátoky, kde jsme stáli, zaplula vojenska loď. Někdo prohodil vtip, že prý jdou po nás. Inu – přesně tak to bylo.

Říci pravdu, náš katamaran nikdy doposud nezažil na své palubě takové množství „hvězdonosičů“ a jejich zástupců v civilu. A doufám, že také nikdy více nezažije. Návštěvníci si prohlédli naše věci, sepsali technické vybavení a jali se dotazovat. Po uplynutí nějaké doby začalo být jasné, co je zajímalo – přítomnost v technické výbavě AIS. S potěšením jsem odpovídal na otazky a ukázal jim prvně samotny přistroj a pak i vysledný výstup se zobrazením údajů o okolních plavidlech na chart-plotteru. Na to jsem byl tázán, proč předávám tyto údaje na stranky marinetraffic.com. Byl jsem z toho poněkud rozpačitý a v tom okamžiku nijak nedokázal najít souvislost mezi uvedenými stránkami a celní kontrolou na svém plavidle. Vysvětlil jsem, že předávání údajů na uvedené stránky je žřizené pro zajištění funkce „Kde jsme teď?“ na mých vlastních webových strankách. A že tyto stránky mám v první řadě proto, aby moje máma a přátelé mohli vždy vědět, kde jsme. Pohraničnici to pochopili, ale prověřili data na všech noteboocich na lodi a dopodrobna vyzkoumali proces předávání dat z AIS-přijímače přes notebook na internet. Zvlášť jsem musel vysvětlovat, že můžu předávat POUZE ta data, která mě ostatní plavidla sama sdělí (tj. vojenská plavidla já jednoduše nevidím), a že taková retranslace je možná POUZE, když mám přístup k internetu. Bohužel doposud nejsem šťastným majitelem satelitního telefonu, a proto přístup na internet mám pouze v dosahu bezplatných WiFi nebo řeckých a tureckých mobilních sítí. Nakonec jsem zvlášť poukázal na to, že po vypnutí mé „stanice sledování přistavu Alexandrie“ všechna plavidla, která jsem z neznalosti prozradil, beztak zůstávají viditelná na marinetraffic.com, a to díky dobré směrové anténě základní stanice na Rhodosu (Lindos), která napomáhá rejdařům ke zjistění polohy jejich plavidel, směřujících do nebo ze Suezského průplavu. Po ukončení dotazování se vojáci vzdálili na molo kvůli nějaké poradě.

Blíž k večeru, po pátém... nebo po sedmém kole mého vysvětlování mně bylo nabídnuto, abych „následoval“, přesnějí řečeno, abych i s lodními doklady nastoupil do auta a v doprovodu důstojníků odjel ve směru neznamém. Od tohoto okamžiku jsem definitivně pochopil, že Afriku dnes neopustim a že věc začíná být vážná. Zatelefonoval jsem pomocníkovi vícekonzula Ruské federace v Egyptě. Podařilo se mi promluvit přímo s vicekonzulem Rašidem Atajevym (předběhnu vypravění a poznamenám, ze pouze díky jeho zásluze se podařilo celou věc vyřešit relativně rychle). V deset večer jsme i s důstojníky dorazili do vojenské prokuratury. Tam se mi dostalo jestě větší přehlídky hvězd a orlů (plukovníci a genrálové mají výložky nejen z hvězdami, ale i s orly). Musím říct, že díky telefonátu s vicekonzulem jsem pochopil podstatu úředních výhrad a složitost situace, která ovšem podle všeho nebyla beznadějná.

Inu, já a moje posádka jsme byly obviněni z průmyslové špionáže na základě toho, že jsem porušil VNITŘNÍ ÚSTNÍ nařízení pro egyptskou Bezpečnostní službu (za přesnost názvu neručím) o zákazu přeposílání na veřejně přístupná místa data získaných pomocí AIS. To je porozatím neexistující zákon (není zveřejněn v úředních zdrojích) a porušení předmětného ustanovení PROZATÍM není stíhané. Navíc je to vůbec první podobný případ v Egyptě. A proto úředníci jsou povinní protáhnout mě a mou posádku skrze veškerá chytrosložitá prověřování a zjišťování skutečnosti případu, přičemž se vší mistní byrokratickou přísností. Z toho vyplývalo pouze jedno – nic strašného nám nehrozí, avšak v Alexandrii se budeme muset zdržet na několik dní. Den po dni jsme zjisťovali, jakou složiotu a rozmanitou cestou probíhala evoluce byrokrace v této zemi.

Pozdě večer mně sdělili, že moje posádka musí bohužel také projít „pasovou kontrolou“. Všechny nás naložili do mikroautobusu a odvezli na opačný konec Alexandrie. Oddělili mě od čekáním zmučené posádky a uvedli do pracovny již známého úředníka „v civilu“ , který se tentokrát představil jako plukovnik MIA (Military Intilligence Agency – vojenska rozvědka). Měl k sobě kolegu – odborníka v oblasti IT (byl to zároveň i můj kolega).

V první řádě se mi dostalo trojité omluvy: osobně jménem samotných pracovníků, jménem úřadu a jménem vlády. Rozhovor probíhal ve velmi slušné a zdvořilé formě. Pak jsem přes dvě hodiny velmi podrobně vyprávěl (už pokolikaté), jak funguje AIS systém (z uživatelského hledíska) a proč je pomocí tohoto systému nemožné vidět vojenská plavidla (která žádné svoje údaje do etéru jednoduše nevysílají). Ještě jsem vysvětloval, kde jsem zaměstnaný a jaké je moje hlavní povolání (systemový administrátor, jednoduše ajťák). Dostal jsem otázku: „Je vám známo, že TOHLE je nezákonné v Egyptě i ve světě?“ Na to jsem odpověděl také otázkou: „Pokud je to nezákonné dle mezinárodních norem, proč v takovém případě web marinetraffic.com je OFICIELNĚ podporován řeckou vládou (na těchto strankách je seznam všech podporujících institucí)?“. Odpověď jsem samozřejmě nedostal, ale podobné otázky už také ne. Na konci rozhovoru jsem opět obdržel trojitou omluvu, ale k tomu ještě jednu – za to, že nehledě na proběhlý pohovor mně musí být položeny formální otázky ve stylu: Jste poprvé v Egyptě? Byl jste předtím v Izraeli? Je vám známo, že jste jednal nezákonně? atd. Celý pohovor byl samozřejmě nahrávaný na video. Po mém pohovoru byli do plukovníkovy pracovny jeden po druhém voláni ostatní členové posádky. Po vyřizení stejných formálních zaležítostí byli všichni vyfoceni, pohoštěni čajem a posláni domů (na katamaran). Na mole u katamaranu byla nasazena hlídka.

V pondělí 21. v 9 ráno byl jsem zase odvezen do vojenské prokuratury, kde měl vojenský prokurátor na základě expertního závěru plukovnika vojenské rozvědky rozhodnout o našem propuštění. Na přijetí jsem čekal venku šest hodin (aspoň, že ve stínu, ale beztak teplota byla +41). Generál, který mě přijal, nemluvil anglicky, proto jsem výpovídal pomocí překladatele během další půl druhé hodiny. Ke konci výslechu se dostavil vicekonsul RF a několik poslendích otázek přímo z arabštiny překládal on. Hodinu na to jsme se já a moji strážní taxíkem (na můj účet!) předsunuli směrem k civilní prokuratuře. Na tomto úřadě jsme s mou posádkou měli být propuštěni ze zatčení na základě papírů z vojenské prokuratury.

Omlouvám se za drobnou odbočku – nenacházím slova, abych popsal tu špinu, ve které se prostě topí město Alexandrie, administrativní bodovy nevyjímaje. Vysvětluje se to tím, že místní hází zbytky jídla a hořící nedopalky rovnou pod nohy, dokonce i v kancelářích. Špína a antisanitárie panuje všude. Částečná záchrana spočívá pouze v tom, že vzduch je velmi horký a suchý, takže krysí mrtvoly, které jsem viděl v prokuratuře, byly již mumifikované, i když mi bylo řečeno, že jsou staré jen pár dní. Musím říct, že uklízeče jsem viděl pouze na dvou místech – v Alexandrijském jachtklubu (no, to je jako hotel pro cizince) a v pracovně vrchního prokurátora v nové budově. Velká budova, ale již se stopami lidské přítomnosti. Když jsem začal klepat popel do přisunutého košíku, byl mi uklízeč velmi vděčen. U ostatních to vyvolalo bouřlivý smích a vtipy na způsob „já oklepu popel a ty to utři“.

Když jsme večer přijeli na prokuraturu, samozřejmě jsme zjistili, že prokurátor není přítomen a do zitra nebude. Moje pokorné apelování na fakt, že jsme již uznáni za nevinné a že musíme neprodleně vyrazit zpět do Turecka kvůli letenkám a blížící se bouřce, nemělo žádný účinek.

Příštího rána po třihodinovém shánění auta na mě čekalo komunikování s civilním prokurátorem, námořním prokurátorem a celním prokurátorem. Přičemž každému z nich bylo třeba vyložit celý průběh události [s]počínaje potopou[/s] světa koupí katamaránu. Ve výsledku zmučen příliš častým přednesem jsem zavolal vicekonzulovi a ten pro nás dojednal propustění kolem čtvrté odpoledne. Po obdržení kýžené svobody jsme švihem nalili vodu, zakoupili jídlo a palivo, přátelsky se rozloučíli s vicekonzulem a Samim z jachtklubu a vypadli na milované moře. Ani zlomení stěžně na druhý den, ani dva dny pod motorem na neklidném moři nás nemohlo rozesmutnit, ani rozladit.

Na konec bych chtěl ještě jednou poznamenat, že v Egyptě je dodnes mnohé zakázané, jak tomu bylo v SSSR. Například použití GPS (s přesností ne více než 100 metrů!) bylo povoleno teprve na jaře 2009. A inkriminované porušení zákazu přeposílání údajů AIS-příjímače se odteď bude trestat (pozor!) pěti roky vězení a zabavením plavidla, protože zákon o šíření podobných informací nabude platnosti. Náš vicekonzul řekl, že jsme vyvolali skutečně velký poprask – prakticky všichni moji žálobci byli z Káhiry. A náš zločin byl natolik závažný, že úřady měly v plánu nás po celou dobu vyšetřování držet v místní cele předběžného zadržení. Viděl jsem ji, je to nepopsatelné. A jedině díky zásahu vícekonzula moje posádka byla jenom v domácí vazbě.

Asi nejefektivnější cesta, jak pomoct jachtařům vyhnout se podobným problemům, je šíření odpovídajících informací na internetu.
spuzva
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod spuzva » stř lis 28, 2012 10:28 am

tak to je nářez...
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » stř lis 28, 2012 4:28 pm

No to je peklo! Ale jak je videt, za vsim je opet nekompetentni celnik, ktery netusi co AIS je. Ten rekl svym nadrizenym, hele voni predavaj informace o lodich na internet, to museji byt spioni :shock:

Egypt je proste Afrika a nikdy to asi lepsi nebude. Kua, proc takove narody maji more a mi nic :?
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » stř lis 28, 2012 6:56 pm

Vubec se nicemu nedivym. Letos jsem tam malem prisel vo zivot. Z Alexandrie je mne na zvraceni do dneska a to jsem deset dni doma z expedice. Jima se mne hruza z predstavy ze do toho bordelu pristi rok plujeme znova :shock: :shock: :shock:
Pefry2012
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Pefry2012 » stř lis 28, 2012 6:56 pm

maji holou prdel, pyramidy musel postavit nekdo jinej a vysadil tam tyhlety sikuly :-) jinak to neni mozny... navstevniky co jim nosi cash chteji zavrit a jeste se tvari jak mistri sveta.. tam uz vickrat asi ne.. a oni k nam at taky nelezou..
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » stř lis 28, 2012 6:58 pm

Pefry2012 píše:maji holou prdel, pyramidy musel postavit nekdo jinej a vysadil tam tyhlety sikuly :-) jinak to neni mozny... navstevniky co jim nosi cash chteji zavrit a jeste se tvari jak mistri sveta.. tam uz vickrat asi ne.. a oni k nam at taky nelezou..

:good: :good: :good: :good:
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod Standa83 » stř lis 28, 2012 7:09 pm

bozakafka píše:Vubec se nicemu nedivym. Letos jsem tam malem prisel vo zivot. Z Alexandrie je mne na zvraceni do dneska a to jsem deset dni doma z expedice. Jima se mne hruza z predstavy ze do toho bordelu pristi rok plujeme znova :shock: :shock: :shock:

Četl jsem co jsi psal za své zážitky v jiném vlákně.. Jak dopadlo? Už byl klid?
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » stř lis 28, 2012 7:19 pm

Dostali jsme vojenskou ochranu, jenze jak to u araba chodi tak toho chraneni nechali za tri dny a pote jsme zabezpecili lod proti dalsimu ataku. Po navratu na Maltu jsme se dozvedeli ze policie dva utocniky zastrelila a zbytku hrozi exemplarni trest coz je v egypte smrt.
spuzva
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod spuzva » čtv lis 29, 2012 2:51 pm

tkruska píše:No to je peklo! Ale jak je videt, za vsim je opet nekompetentni celnik, ktery netusi co AIS je. Ten rekl svym nadrizenym, hele voni predavaj informace o lodich na internet, to museji byt spioni :shock:

Egypt je proste Afrika a nikdy to asi lepsi nebude. Kua, proc takove narody maji more a mi nic :?

:-))))) moje řeč!
spuzva
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod spuzva » čtv lis 29, 2012 2:53 pm

bozakafka píše:Dostali jsme vojenskou ochranu, jenze jak to u araba chodi tak toho chraneni nechali za tri dny a pote jsme zabezpecili lod proti dalsimu ataku. Po navratu na Maltu jsme se dozvedeli ze policie dva utocniky zastrelila a zbytku hrozi exemplarni trest coz je v egypte smrt.

rád bych si to přečetl, pošli mi, prosím, odkaz na vlákno. Díky :-)
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod Standa83 » čtv lis 29, 2012 3:47 pm

spuzva píše:
bozakafka píše:Dostali jsme vojenskou ochranu, jenze jak to u araba chodi tak toho chraneni nechali za tri dny a pote jsme zabezpecili lod proti dalsimu ataku. Po navratu na Maltu jsme se dozvedeli ze policie dva utocniky zastrelila a zbytku hrozi exemplarni trest coz je v egypte smrt.

rád bych si to přečetl, pošli mi, prosím, odkaz na vlákno. Díky :-)

http://www.jachting.info/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7199&highlight=egypt%EC

Božo, díky.. Ani nevím, jestli bych já být tebou takovou informaci vůbec chtěl dostat.. Ale jsou to piráti, tak si to zaslouží :gun:
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát lis 30, 2012 7:47 am

Ja sice verim, ze Bratislava s jeji ostrahou statni hranice musela bejt za totace celkem drsna, ale srovnavat to s dnesni Alexandrii je asi vazne rozdil. Leda by Denis pamatoval Dunajske piraty, jak prepadavaji s pleni lode zapadnich turistu... o tom ale celkem pochybuju, leda jim celnici sebrali kilovku Tchiba, aby se doma zavdecili (aspon nam teda chodilo kafe od tety z SRN zasadne otevreny a bylo odsypano)

Myslim ze i Kalkata, kterou jsem na rozdil od Alexandrie navstivil, je jenom slaby odvar toho, co se deje v Egypte. Kdo to nevidel, vubec si neuvedomuje, jak se mame skvele a dycky jsme meli, a to i za komunistu (no.. nebejt na to mladej, tak bych rekl, ze my jsme se mozna meli i za valky lip nez oni ted).
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » pát lis 30, 2012 8:12 am

Jděte oba do prdele, vlastně tři a možná víc. Chytáte tady denise za slova a vůbec Vám nedochází podstata. Posílat na někoho atomovku může snad jen úplnej neznaboh ( přeloženo debil ). Za bolševika se zabíjelo za svůj názor, nemohlo se nikam a srovnávat válku s Egyptem může zas jen neznaboh (číslo dvě žije ). Už jsem se chvíli bál, že se tu teď může už úplně všechno a děkuji Pepovi a Denisovi za snahu o nápravu.
Světové krize podporují xenofobní nálady a kam to vede už víme, do Egypta Vás nikdo nenutí.
Za mě vím, že se tam prohřešky proti turistům trestali extrémě tvrdě, ale třeba se něco změnilo. Každopádně už je pár let návštěva této destinace doporučována, i pro běžné turisty, s obezřetností a pirátů máme v Čechách taky dost, jen u nás sedí v teple a podstatně výše než v nulové nadmořské výšce.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát lis 30, 2012 8:29 am

Marksi nic ve zlym, ale jestli ma nekdo duvod se takhle vyjadrit, tak ten, komu se tam opakovane a malem uspesne pokouseli podriznout krk.

To, ze ma duvod, sice neresi problem s debilitou atomovky, neni ovsem od veci popsat veci tak jak jsou. Turista v autobuse obsypanym policajty (jak se to dneska dela) je tam mozna relativne v bezpeci, ale jako durazne varovani pred jakoukoliv individualni turistikou bych to bral a rad se poucim.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pát lis 30, 2012 8:33 am

marks píše:Jděte oba do prdele, vlastně tři a možná víc. Chytáte tady denise za slova a vůbec Vám nedochází podstata. Posílat na někoho atomovku může snad jen úplnej neznaboh ( přeloženo debil ). Za bolševika se zabíjelo za svůj názor, nemohlo se nikam a srovnávat válku s Egyptem může zas jen neznaboh (číslo dvě žije ). Už jsem se chvíli bál, že se tu teď může už úplně všechno a děkuji Pepovi a Denisovi za snahu o nápravu.
Světové krize podporují xenofobní nálady a kam to vede už víme, do Egypta Vás nikdo nenutí.
Za mě vím, že se tam prohřešky proti turistům trestali extrémě tvrdě, ale třeba se něco změnilo. Každopádně už je pár let návštěva této destinace doporučována, i pro běžné turisty, s obezřetností a pirátů máme v Čechách taky dost, jen u nás sedí v teple a podstatně výše než v nulové nadmořské výšce.

myslim si ze ponekud mluvis z cesty. :? :? :? Jed se podivat do alexandrie, nech se prepadnou gangem lupicu, nahlas AIS celnikum a pak mozna pochopis co je slovo debil a jdi do prdele.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát lis 30, 2012 8:46 am

No vidíš a já si myslím, že z cesty jste někam sešli vy. Nemám jakýkoli důvod se zastávat egypta, ale vy by jste si měli zajet do Terezína, možná líp Osvětimi, zjistit detaily o Hirošimě a následcích atomového výbuchu a v neposlední řadě se poptat lidí jak se žilo v ČSSR, hlavně lidem bez legitimace, jen bohužel pro Vás už se to od spousty těch co jí nechtěli, dozvědět nedalo. Do prdele jít klidně můžu, na svůj názor máme každý právo, já se jen s lidma co si nevidí na špičku nosu, natož do huby, nemám o čem bavit. Howk
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pát lis 30, 2012 9:27 am

marks píše:No vidíš a já si myslím, že z cesty jste někam sešli vy. Nemám jakýkoli důvod se zastávat egypta, ale vy by jste si měli zajet do Terezína, možná líp Osvětimi, zjistit detaily o Hirošimě a následcích atomového výbuchu a v neposlední řadě se poptat lidí jak se žilo v ČSSR, hlavně lidem bez legitimace, jen bohužel pro Vás už se to od spousty těch co jí nechtěli, dozvědět nedalo. Do prdele jít klidně můžu, na svůj názor máme každý právo, já se jen s lidma co si nevidí na špičku nosu, natož do huby, nemám o čem bavit. Howk

Dik Marksi ze si mne omladil. To ze je v arabskych zemi bordel, pres to nejede vlak. To ze arab bez silne ruky bileho muze nebude dobre fungovt taky. To ze az arab definitivne vice jeste nasere bileho muze tak to muze klidne zkoncit jak to bylo popsano. Nicmene kdysi Tony Blair prohlasil ze pokud nekdo ze tretiho sveta zopakuje utoky ve stylu WTA v britanii tak pripousti pouziti nuklearni zbrane. Nekdy mne pripada ze moderni demokracie pripousti velkou miru tolerance, ktera je posleze lumpama zneuzivana. A kdyz se toto ve tretim svete pomicha se zvlastnim vykladem nabozenstvi tak vznika naprosto nekontrolovatelny pravni chaos a zakony ktere se vykladaji pouze ustne. Nejsem radikal a radikalnich reseni se nezastavam, ale nemyslim si ze smrt par padouchu v teto zemi ji privede k bezpeci a k poradku. Izraelci dokazali durazne egypt klepnout pres prsty a nakonec si mubarak uvedomil ze mu nic nezbyde nez si s nima podat ruku. Ono to je vcelku tezky odvojit radikalni protiarabske nazory s konstruktivnim reseni cele situace. U mne zatim neplati ze bych se nakonec tomu co se nam stalo zasmal. Nikdy mne tak nelepilo jako ty dve noci. Precteni clanku od Romana ve mne jeste prohloubil pocit odporu k teto zemi. Prace ktere jme v Ali a v delte nilu podnikali nemeli nic spolecneho s tim ze svaty muz dal silu lupicum ukazat bilim muzum silu tretiho sveta.

Jednoznacny zaver teto sezony v ALI je tam soukromne neplout a to po dlouha leta. Kdyz si odmyslim co je na dne more ve starem portu tak stejne neni co videt zajimaveho.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát lis 30, 2012 12:06 pm

Prosím bozokafko ;-).
Tvůj jednoznačný závěr je i můj. Windwardův (samozřejmě i tvůj předchozí) příspěvek mi potvrzuje, že plout v těchto končinách mi k životu chybět nebude.
Před pár lety jsem tam souhrou okolností byl jako turista a stejný závěr mám i u tohoto druhu návštěvy.

P.s.: Za vyhrocení situace se všem omlouvám, ale jisté demagogie se začínají šířit populací jako mor a když to čtu na jachtařském fóru, zvedá mě to ze židle. Udělat z něčeho později vtip, už tu taky proběhlo, ale některé věci prostě neuznávám, což je samozřejmě jen můj problém :sorry: .
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát lis 30, 2012 1:18 pm

Necha se tam plout bez problemu treba pri plavbe EMYR, ale to je organizovana akce a to kazdy nemusi. Jina situace je na pobrezi kde jsou turiste, tam vedi ze toho musi hodne tolerovat. Muze to take byt jinak podle narodnosti posadky. Vysilacka je ledaskde nastroj spionu. V recku je povoleno vysilani podle CEPT, nikde se to nemusi hlasit a presto tam zavreli amatera z nemecka, vysilal z nejakeho ostrova a usoudili ze je spion....Byl i zamestanec vladniho, nemeckeho uradu a presto dostal od policie i s zenou nakladacku. Vzpiral se zatceni.
Ze by v Alexadrii nevedeli co je AIS nebude tak pravda.
http://www.marinetraffic.com/ais/cz/default.aspx
a Alexandria je v oblasti AIS 77, tak tam jiste maji pobrezni stanici AIS. To same Suez oblast 44.
Podivejte se co lodi AIS v Alexandrii zobrazuje v soucasnosti
http://www.marinetraffic.com/ais/cz/def ... 25&zoom=14

Takze kdo vi cim na sebe tu pozornost upoutali. Napsat ze v Alexandrii nevedi ci je AIS je urcite bachorka.
Vim o dvou pratelich co zakotvili na jinem miste( v EU ) nez je urceno a meli problem. Kdyz se na tu mapu Alexandrie podivate , tak je tam jedna zatoka bez lodi s AIS, mozna je to armady, druha je plna lodi. am treba
Je tam treba tahle lod
http://www.marinetraffic.com/ais/cz/sho ... mo=8600818
klikne se na znacku lode a vyjede fotka a udaje o lodi.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Inu, já a moje posádka jsme byly obviněni z průmyslové špionáže na základě toho, že jsem porušil VNITŘNÍ ÚSTNÍ nařízení pro egyptskou Bezpečnostní službu (za přesnost názvu neručím) o zákazu přeposílání na veřejně přístupná místa data získaných pomocí AIS.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jina vec je ze treba nechteli vedet. Napsat ze v Alexandii nevedi co je AIS nejde, je to usmevne. Pokud meli AIS zapnute, tak o nich museli vedet. Spis to vypada na zpravu JPP.

V Egypte se perou, je to na valku Iran-Israel a tak asi neni vhodna doba se tam motat.

Jak se ta lod jmenovala, asi by se tam nasla jejich stopa.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát lis 30, 2012 2:58 pm

Dostal jsem dojem, ze se nepochopilo, z ceho muze byt problem. Urcite ne z toho, ze se na lodi pouziva AIS. Ale z toho, ze data o ziskanych plavidlech byla

preposilana

dale na verejne pristupna mista. To byla ta inkriminovana cinnost: preposilani = trestny cin. Takze, jak jsem pochopil, pokud udaje o lodich nejsou retranslovana, tak to je bez problemu.
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod brin » pát lis 30, 2012 3:06 pm

Ono je případné čtenáře také nutné upozornit, že tato situace vznikla v Egyptě už před 2 roky! Dnes může být lecos jinak.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát lis 30, 2012 4:14 pm

No jo Windwarde. Ale přeci každé plavidlo či pozemní stanice které zachytí signál druhého plavidla vybaveného AIS, jej automaticky přeposílá do systému (AIS).
Není-liž pravda? :?
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát lis 30, 2012 4:23 pm

Priznam se, Baharisi, ze netusim, zda cizi udaje musi byt automaticky preposilany dalsim lodim v okoli. Aspon na tom AIS, se kterym jsem prisel do styku, tomu tak domnivam se, nebylo.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát lis 30, 2012 4:29 pm

windward píše:Dostal jsem dojem, ze se nepochopilo, z ceho muze byt problem. Urcite ne z toho, ze se na lodi pouziva AIS. Ale z toho, ze data o ziskanych plavidlech byla

preposilana

dale na verejne pristupna mista. To byla ta inkriminovana cinnost: preposilani = trestny cin. Takze, jak jsem pochopil, pokud udaje o lodich nejsou retranslovana, tak to je bez problemu.

Ty odkazy marinetraffic.com jsou verejne dostupne, pro kazdeho civila, vojaka, spiona. Takze to co oni posilali muselo byt v te Alexandrii na AIS videt, tak jiste neposilali nic tajneho a co posilali oni take posilala pobrezni stanice AIS v Alexandrii, ta jiste vidi na mori vzdalenejsi lode, nez je videt z lode. Na te mape je videt jen to co tam posle pobrezni stanice, Jina vec je jestli meli i radar, jde to dnes vsechno zobrazit na jednom monitoru a cele to posilali dal i to co na AIS nebylo.

Mozna jsem dobre nepochopil funkci AIS. Ukaze to lode s AIS v dosahu a sleduji to i pobrezni stanice. Vse se to odehrava na jednom kmitoctu a tak to prijmou lode v dosahu VHF stanice a pobrezni stanice, ty maji dosah vetsi. Asi tam jde odeslat kratkou zpravu primo na urcenou lod. Jakym zpusobem se to odesila na marinetraffic.com?
Pisou ze stanice musi byt u nich zaregistrovana, plati prispevky a tak je dost mozne ze se tam muzou zasilat jen udaje o sve lodi? Mate s tim nekdo zkusenosti?
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát lis 30, 2012 4:52 pm

Vidím to podobně jako Béďa, AIS není jen o přijímání signálu, ale recipročně bych měl i vysílat (být viděn). Jinak to je na houby. No jestli lze v nastavení oddělit informace o vlastní lodi od těch co jsem přijal, to nevím.
Zde s tím má určitě (dvouleté) zkušenosti Tatíneček. Standóóó!!! :lol:

Zpět na