Hasící prostředky na lodi

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Hasící prostředky na lodi

Příspěvekod Libor » úte pro 04, 2012 12:21 pm

Až dnes jsem zjistil že k prevenci a hašení požáru tady nemáme vlákno. Asi už většinou není co řešit.
Proběhla tady jen zmínka o hasící roušce, vhodná na menší požáry. Ale co když je požár větší, nebo v motorovém prostoru ...

Dobrým řešením zdá se hasící koule

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gU-oAftXsyk&feature=autoplay&list=PLE36D2960766A8103&playnext=1[/youtube]
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1936

Účastníci setkání v Hodoníně měli možnost shlédnout použití a účinky přímo na místě.
Představení tohoto prostředku udělal uživatel Elidefire zde modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=94065&highlight=#94065

Myslím si že nejenom na loď, ale i do auta, domu, chaty je tato výbava více než vhodná. Slučuje v sobě výhody automatického čidla a hasícího prostředku v jednom. To vše bez nutných revizí.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » úte pro 04, 2012 5:51 pm

Jakou životnost u toho uvádějí?
karaya2
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

re:

Příspěvekod karaya2 » úte pro 04, 2012 7:10 pm

Jestli si dobře vzpomínám , tak v Hodoníně mluvili o 5ti leté garanci a už zkoušeli i 7 let starou bez problémů. Viděl jsem to na vlastní oči a fakt to funguje :thmbup:
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte pro 04, 2012 9:07 pm

Prakticky neomezenou pokud ti nenavlhne zrovna doutnák.... :lol:

Ale vážně vydrží dlouho, nicméně výrobce garantuje 100% spolehlivost 5 let.

Použít ji můžeš i starší, ale je lepší pro exponovaná místa to pojistit novou.
cechura
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod cechura » úte pro 04, 2012 9:15 pm

Líbí se mi to.
Dokáže koule sfouknout i hořící palivo? , neví někdo ???
karaya2
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

re:

Příspěvekod karaya2 » úte pro 04, 2012 9:37 pm

Vylité palivo to sfoukne , ale nesmí se to hodit do nádrže s palivem ! Výbuch by rozstříkl hořící palivo.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte pro 04, 2012 9:40 pm

Ano. Viděl jsem ukázku.

ALE..nesmíš to do něj hodit pokud je vyšší hladina - rozstříkne se. Musíš si zahrát kuželky...to jest dopravit do blízkosti plamene nejlépe koulením...

Působí to dvoufázově, výbuchem sfoukne plamen (odebere kyslík) a pak případné zbytkové plameny zasype hasícím práškem.

Prášek je velmi jemný, neponičí cennosti ani elektroniku, na rozdíl od vody, pěny atd.
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod Milos » úte pro 04, 2012 11:48 pm

Ten výbuchom rozfúknutý prášok účinne bráni opätovnému zahoreniu.
Po uhasení horľaviny v bedni vybuchnutou guľou, nebolo ju nijako možné zapáliť ani po opakovanom dolievaní paliva!
Pre opätovnú prezentáciu je potrebné po vychladnutí prášok úplnne odstrániť vysatím alebo vykartáčovaním, inak to v bedni nechcelo zahorieť.

Funkčnosť guľe môže ohroziť navlhnutie. Po vysušení by ale mala byť zase funkčná.
Naposledy upravil(a) Milos dne stř pro 05, 2012 8:48 am, celkem upraveno 1 x.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 50

Příspěvekod Stanislav » stř pro 05, 2012 8:40 am

Hezké, teď uý jenom detail. kolik za to a kde se to dá koupit?
upraveno: Až teď jsem si všimnul že to je v schopu tak omluva.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » stř pro 05, 2012 8:49 am

Dobra zbran proti piratum :D :D Mate tam neco ze silnejsi nalozi a vice pudru :D :D
horal51
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod horal51 » pon črc 22, 2013 8:14 pm

Nechci vám brát iluze, ale hasicí koule ja vhodná pro plošné požáry ale na lodi bych to nepoužil ani náhodou. Jsem revizák tak vím o čem mluvím... už se mi spustily hasicí přístroje při přepravě v autě 6x(za jízdy) :( ..... první co bylo jsem musel okamžitě zastavit, vyběhnout jako mlynář a čekat až to přestane stříkat ...nedovedu si představit že do lodi hodím kouli a jen počkám až to bouchne..... prášek NIKDY z lodi neodstraníte... zdurazňuji NIKDY... když jsem dával Š 105 do šrotu stále jsem nacházel zbytky prášku... pokud mohu poradit nejlepší je práškový hasicí přístroj 1 kg.(práve kvuli bodovému hašení).. s revizemi bych si hlavu moc nelámal protože pokud je ručička manometru v zeleném, je OK, naplnit po použití je bez problému a životnost 20 let myslím dostačující... jen pro informaci ... hasicí prášek není jedovatý jen dráždí ke kašli... ale jak se rozkládá na vzduchu nevoní zrovna po konvalikách
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » pon črc 22, 2013 8:26 pm

Horale51, dvakrát za sebou zdůrazníš, že prášek z práškového hasícího přístroje z lodi nikdy neodstraníme
a v druhé větě nám doporučíš práškový hasící přístroj, jako to nejlepší řešení.
Nestala se někde chyba? nebo mi něco uniklo?.. :)
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon črc 22, 2013 8:31 pm

A když už.

Lepší než nic. A hlavní rozdíl je v tom, že ten hasičák musí někdo držet a spustit, že.....

Koule hasí sama i když tam nikdo není. K nezaplacení pokud nikdo na lodi není....

Primárně, resp. zejména se používá do motorového prostoru, kde mě nějaký zbytek prášku netrápí..... :whist:
horal51
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod horal51 » pon črc 22, 2013 9:24 pm

Doporučuji použití prášku protože je nejvýkonnější hasivo... ale koule rozmetá prášek po celém prostoru a z 1 kg hasičáku mužu použít jen 20 dkg ale ne celé kilo a v tom je ten rozdíl...hasičák je kdykoli odstavitelný..pak samozřejmě existují automatické hasicí systémy ..jsou sice drražší ale ne nedostupné..tam je rozvod hasiva proveden hadičkou okolo motoru a ta se propáli v místě nejvyšší teploty a začne hasit přímo do ohniska požáru... kromě prášku lze použít i jiné hasivo např. čisté hasivo(kapalina, která se odpaří a vše zustane čisté) ...kdysi dávno tetrachlor nebo jiné halony... ovšem učinnost je menší a také jiné peníze
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon črc 22, 2013 11:56 pm

Stále to Horale nebereš. Nelze zpochybňovat tvé vědomosti, ale už Libor ti psal, že to je na uložení do míst kde může dojít k zahoření a nárustem teploty se samo aktivuje. To je přeci k nezaplacení.
Byť kvalitní hasící práškový přístroj je platný jako mrtvému zimník, pokud u toho zahoření není obsluha. :crazy:
A nezlob se, raději loď po lukny plnou prášku, než žádnou loď. Já tu kouli mám a nemaje loď, mám ji u komína nad krbem - jakožto hlavním zdrojem tepla v zimních měsících.
horal51
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod horal51 » úte črc 23, 2013 8:05 am

Omlouvám se Baharisi, jen jsem chtěl nabídnout ještě jiné možnosti než je hasicí koule ...nic jiného v tom nebylo...a je na každém co si vybere....přiznávám že kouli nefandím
karaya2
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

re:

Příspěvekod karaya2 » úte črc 23, 2013 8:07 am

Viš Horale ... v Hramine jsem viděl loď shořelou po čáru ponoru . Loď byla na moři s posádkou ... jen vařili oběd . Museli opustit loď . Myslím že by raději volili ten prášek :hmm:
horal51
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod horal51 » úte črc 23, 2013 8:33 am

souhlasím...prášek je skutečně skvělý... ale zase musím odporovat...nemyslím že by to koule uhasila... viděl jsem uhasit T 138 1 kg práškem a že to byla fagule...je asi pravdou že i hasit se musí umět ..hozením koule nebo automatickýn spuštěním koule se to asi vyřeší samo je to asi jednodušší...přesto kouli nefandím
gryf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod gryf » úte črc 23, 2013 9:54 am

Na lodi mámk obojí, v moto-prostoru samozhášecí krychli - funguje stejně jako koule, a u lukny hasičák - práškový. Naštěstí jsem zatím nemusel použít. Doplnil jsem je, když jednou bylo málem pozdě. Naštěstí jsem oheň viděl hned zkraje, tak do šlo udusit hadrem. Je pravda, že pěnový jde líp uklidit, pěna (voda) se vytře, prášek zaleze všude. Hlavní ale je, aby byl, když musí být, účinek 100%.
horal51
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod horal51 » úte črc 23, 2013 2:02 pm

pokud neuvažuji hasicí spreje Pyrocool tak u hasícího přístroje je nutnost vyměnit náplň každé 3 roky...takže zvýšené náklady a kromě toho není mrazuvzdorný....nemyslím že by někdo jachtil při - 20... ale stačí ho zapomenout na lodi přes zimu
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » úte črc 23, 2013 2:03 pm

Já se v tomto přidám k Horalovi. Prášek mám 2 x pro strýčka Příhodu, pro hašení v motorovém prostoru dva hasičáky s "čistým" hasivem, kuchyně rouška a u elektriky sněhový. Je fakt, že na předchozí lodi jsem měl "automat" s čistým hasivem, nicméně si myslím, že na lodi, na které nikdo není a je všechno vypnuto je fakt asi minimální riziko požáru. Představa, ze se mi v motorovém prostoru za jízdy odpálí koule, motory nasajou prášek (určitě by jim nechutnal), no nevím nevím...
horal51
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod horal51 » úte črc 23, 2013 2:08 pm

automatický hasicí systém(v nejjednodušší variantě)

[url=http://www.jachting.info/data/images/12/o/AHS_1.png][img]http://www.jachting.info/da

Použitelný odkaz - Pepa
www.jachting.info/data/images/12/o/AHS_1.png
horal51
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod horal51 » úte črc 23, 2013 4:58 pm

Pepo DÍKY :)
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte črc 23, 2013 10:24 pm

Jen aby rec nestala. Dnes jsme meli pozar ve strojovne v mistnosti generatoru. Chitil nam generator nastesti ne plamenem, ale coudilo se z neho zdatne. Vyvstala velka diskuze jaky pouzit v teto situaci hasici pristroj. My jsme volili nejdriv pudr a pak na ochlazeni CO. Samozrejme jsme pred tim bleskove generator odpojili. Byl to celkem mazec.
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod dedko » stř črc 24, 2013 1:58 pm

horal51 píše: Jsem revizák tak vím o čem mluvím... už se mi spustily hasicí přístroje při přepravě v autě 6x(za jízdy) :( .....

Nie som síce revizák, ale ma zaujíma ako sa tie hasiace prístroje samo spustili.....a dokonca 6x... :?
Môže sa stať že hasiaci pristoj sa samo spustí na lodi ?....
Nemajú tie hasiace prístroje náhodou poistky ?... proti samo spusteniu ?...

horal51 píše: viděl jsem uhasit T 138 1 kg práškem a že to byla fagule...

No...uhasiť T 138 s 1 kg prášku ?.....Tak tá Tatra nehorela, ale len začala....
Každý ručný hasiaci prístroj je skvelý len na začiatok horenia....ale niekto musí ten prístroj držať v ruke ako už písal Libor. Ak už niečo poriadne horí, tak jedine hasiči s technikou....
Je na každom, ako si chráni svoj majetok....
Ja som zvolil aj gule... a ak buchnú, tak račej ako píše
Baharis raději loď po lukny plnou prášku, než žádnou loď

Na zakotvenej lodi treba dať pozor aj na odložené dioptrické okuliare !!!
To že dokážu za slnečného počasia zapáliť loď je dúfam každému jasné....
Taktiež treba dať pozor aj na zamastené, olejové,vazelínové handry, ktoré sa použili pri oprave motora ! Môže dôjsť k samovznieteniu....
Hlodavce taktiež dokážu svoje na elektrických kábloch...
Okolo plávajúce lode, s fajčiarskou osádkou a s odhodeným ohorkom na Vašu loď tiež môže zapríčiniť požiar...

Pekné plavby bez požiarov... :)

Zpět na