Holandsko s vlastní lodí
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Loudas
- návštěvník fóra

- Reputace: 4
Holandsko s vlastní lodí
Jelikož o Holandsku je na fóru již několik témat, tak bych chtěl vyčlenit toto pro nás kteří uvažujeme o návštěvě Holandska s vlastní lodí.
Kdyby ti, co už to absolvovali, se s námi podělili o vlastní zkušenosti z cest. O konkrétní místa vhodná ke spouštění lodí na skluzech nebo jeřábem, parkování aut s vozíkem včetně cen a různé jiné dobré rady kterých není nikdy dost.
Kdyby ti, co už to absolvovali, se s námi podělili o vlastní zkušenosti z cest. O konkrétní místa vhodná ke spouštění lodí na skluzech nebo jeřábem, parkování aut s vozíkem včetně cen a různé jiné dobré rady kterých není nikdy dost.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Vytahnu toto tema, evidentne nevyuzite, ackoliv si to nezaslouzi.
Vite nekdo, jaky jsou podminky plavby v NLD s vlastni lodi? Nekde jsem cetl, ze musim mit na palube nejaky papiry, jako pruvodce po kanalech, plavebni mapy nebo buh vi co.
Co vybaveni lode? Mam se ridit podminkama v CR (jako je to v aute), nebo musim mit neco navic?
Vite nekdo, jaky jsou podminky plavby v NLD s vlastni lodi? Nekde jsem cetl, ze musim mit na palube nejaky papiry, jako pruvodce po kanalech, plavebni mapy nebo buh vi co.
Co vybaveni lode? Mam se ridit podminkama v CR (jako je to v aute), nebo musim mit neco navic?
- ixxo
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 32
Mám vlastnú loď v Holandsku, minulý rok som na nej strávil tri mesiace. Za celé tri mesiace ma nikto nekontroloval, nikto po mne nič nechcel. Chce to len dodržiavať plavebné predpisy a byť slušný, napr. do komory sa vpláva podľa poradia ako kto prišiel, nepredbieha sa ani pred mostom atď. V takmer každej marine je sklz, prípadne žeriav alebo aj aj, hlavne v marínach, kde kotvia menšie lode, nie v tých drahých. Mapy mám natiahnuté v počítači spojenom s GPS. Mapy môžeš kúpiť aj v marina shopoch, stačí na danú oblasť plavby, inak sú dosť drahé. Za prejazd mostov sa platí hlavne vo Frízsku, v Brabantsku, Utrechte, Severnom Holandsku som platil len raz za preplavbu Holansche Ijsel štyri eurá pri jednom moste za všetky mosty na trase. Pokiaľ sa budeš plaviť s malou loďou tak väčšinu mostov podplávaš a nemusíš čakať. Obvykle je pre mostom je škála, ukazujúca podjazdnú výšku. Na niektorých miestach, hlavne v prírode sú móla označené na vyviazanie niekedy max. 2x24 hodín, niekedy dlhšie. Tie najdeš vo Frízsku, v prírodných rezerváciách ako Biesbosch a jazerách ako Kaager Platse, Loosdrecht a p. ale aj na niektorých riekach. Na kanáloch to je zriedkavé, tam sa dá obvykle vyviazať na mestských mólach, ak prídeš po piatej obvykle už nič nechcú ale nie je tam ani elektrika ani voda. Tá je len v marínach, za noc si pýtajú obvykle od 10 do 20 euro samozrejme podľa dĺžky lode.
Oblasť plavby si treba vybrať podľa toho čo chceš vidieť. Veľké mestá moc neodporúčam, je tam problém s vyviazaním, aj menšie mestá sú veľmi pekné anie je problém sa vyviazať. Napríklad v Amsterdame marina Sixhaven v sezóne je preplnená, po druhej beznádejne plná. Atraktívna je rieka Vecht s možnosťou odbočky na Loosdrecht, Holansche Ijsel od Nievegeinu po Goudu, rieka Linge z Gorinchemu do Geldermalsenu so zastávkou v Leerdame. Neodporúčam kanály v Brabantsku, sú rovné dlhé a nezaujímavé.
Pár videí na youtube
Holandské mosty
http://www.youtube.com/watch?v=W2mT6zTgKwQ
Rieka Vecht
http://www.youtube.com/watch?v=gSzaGeha13Q
Linge ale to bolo v októbri
http://www.youtube.com/watch?v=FSoVNCuWDAE
Oblasť plavby si treba vybrať podľa toho čo chceš vidieť. Veľké mestá moc neodporúčam, je tam problém s vyviazaním, aj menšie mestá sú veľmi pekné anie je problém sa vyviazať. Napríklad v Amsterdame marina Sixhaven v sezóne je preplnená, po druhej beznádejne plná. Atraktívna je rieka Vecht s možnosťou odbočky na Loosdrecht, Holansche Ijsel od Nievegeinu po Goudu, rieka Linge z Gorinchemu do Geldermalsenu so zastávkou v Leerdame. Neodporúčam kanály v Brabantsku, sú rovné dlhé a nezaujímavé.
Pár videí na youtube
Holandské mosty
http://www.youtube.com/watch?v=W2mT6zTgKwQ
Rieka Vecht
http://www.youtube.com/watch?v=gSzaGeha13Q
Linge ale to bolo v októbri
http://www.youtube.com/watch?v=FSoVNCuWDAE
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Ty mariny mne az tak netrapi, nemam plavidlo, ktery by se dalo povazovat za obytny, je sotva obyvatelny. Pro zacatek bych zkusil jen tak jednodenni vylety po okoli a pak se uvidi.
Mam moznost jakyhosi zazemi u mistnich pobliz Lauwersmeer a jeste Zaanstad a Haarlem. V Amsterdamu teda rozhodne nebudu muset shanet marinu, protoze se dokazu vratit "domu". Ale centrum bych si z lodicky prohlidl moc rad. Muj jediny pokus navstivit centrum autem se prilis nevydaril, protoze jsem nedokazal trefit nikam, kde se da auto odlozit. Na vode snad stihnu prohlidku aniz bych nejak moc musel shanet parkovani. Jenom nevim, kudy se vydat.
Mam moznost jakyhosi zazemi u mistnich pobliz Lauwersmeer a jeste Zaanstad a Haarlem. V Amsterdamu teda rozhodne nebudu muset shanet marinu, protoze se dokazu vratit "domu". Ale centrum bych si z lodicky prohlidl moc rad. Muj jediny pokus navstivit centrum autem se prilis nevydaril, protoze jsem nedokazal trefit nikam, kde se da auto odlozit. Na vode snad stihnu prohlidku aniz bych nejak moc musel shanet parkovani. Jenom nevim, kudy se vydat.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Koukam na ten Vecht, je to cca 30km z Muiden do Utrechtu? Z tech mist co Ixxo doporucoval to vypada jako jedina z tras v mym dosahu.
Obcas se mi na mape reka nekde ztrati a najednou se objevi jinde. Celkem teda chapu, ze v takovym zmatku se reka sem tam muze poplest.
Ponorku doufam uz nemam. Sice jsem chvili mel, vzhledem ke zlomenymu kylu, ale ted to vypada uz dobre.
Het Scheepvaartmuseum jsem nasel na fotomape, ale ten trojsteznik tam nejak nevidim.
Koukam na plavebni mapu, vypada to, ze v centru mesta se muzou normalne hejbat jenom lode s vejskou do 2m. To mam v klidku, jenom jestli se tam muze, ale asi jo, na mape zadnej zakaz nejspis neni.
Obcas se mi na mape reka nekde ztrati a najednou se objevi jinde. Celkem teda chapu, ze v takovym zmatku se reka sem tam muze poplest.
Ponorku doufam uz nemam. Sice jsem chvili mel, vzhledem ke zlomenymu kylu, ale ted to vypada uz dobre.
Het Scheepvaartmuseum jsem nasel na fotomape, ale ten trojsteznik tam nejak nevidim.
Koukam na plavebni mapu, vypada to, ze v centru mesta se muzou normalne hejbat jenom lode s vejskou do 2m. To mam v klidku, jenom jestli se tam muze, ale asi jo, na mape zadnej zakaz nejspis neni.- TomasGroch
- nováček na fóru

- Reputace: 0
Ahoj,
Amsterdam na lodi je úplne super. S kotvením v maríne je síce možno problém, no je možné vyviazať sa ku brehu na označených miestach napríklad na 4x24 hodín. Tak sme to spravili my. Nebáli sme sa opustiť loď na pol dňa, všetko bolo ok. Takto sme stáli pri 5* hoteli prakticky v centre. Nemali sme dobrú mapu, tak sa nám moc nechcelo ísť skúšať hľadať ďalšie možnosti státia. Keď sme tam šli, mali sme už dolu sťažen, ale dalo by sa na naše miesto dostať aj s postaveným sťažňom, mosty boli ochotní pre vysoké lode dvíhať.
Viky, s tvojou loďkou, mám dojem, že môžeš zastať prakticky kdekoľvek, lodí podobných veľkostí je tam veľmi veľa kade-tade a pochybujem, že by to niekto na tú chvíľu riešil. Ak aj, tak s Holandskými strážcami zákona máme tiež skúsenosti veľmi pozitívne.
Za vplávanie do mesta sa neplatilo. Boli sme tam v septembri.
Tomáš.
Amsterdam na lodi je úplne super. S kotvením v maríne je síce možno problém, no je možné vyviazať sa ku brehu na označených miestach napríklad na 4x24 hodín. Tak sme to spravili my. Nebáli sme sa opustiť loď na pol dňa, všetko bolo ok. Takto sme stáli pri 5* hoteli prakticky v centre. Nemali sme dobrú mapu, tak sa nám moc nechcelo ísť skúšať hľadať ďalšie možnosti státia. Keď sme tam šli, mali sme už dolu sťažen, ale dalo by sa na naše miesto dostať aj s postaveným sťažňom, mosty boli ochotní pre vysoké lode dvíhať.
Viky, s tvojou loďkou, mám dojem, že môžeš zastať prakticky kdekoľvek, lodí podobných veľkostí je tam veľmi veľa kade-tade a pochybujem, že by to niekto na tú chvíľu riešil. Ak aj, tak s Holandskými strážcami zákona máme tiež skúsenosti veľmi pozitívne.
Za vplávanie do mesta sa neplatilo. Boli sme tam v septembri.
Tomáš.
- mkovi
- návštěvník fóra

- Reputace: 4
Dostal jsem žádost abych do tohoto vlákna napsal kde spouštíme v Holandsku loď a jak tam jezdíme.
Loď spouštíme v Lemmeru. Cestu jsem nějak extra neřešil, poslouchám navigaci. Jezdíme z Plzně přes Frankfurt. Kamarád z Děčína jezdí severnější cestou a prý je tam malý provoz.
Cesta s lodí trvá kolem 11h, je to 870 km. Vyjíždíme večer kolem 18h, jedeme do 24h, přepíme v lodi. Zbylých 6 hodin dojedeme ráno.
Sjezdů jsme potkali víc, ale Lemmer je hezké město a jsou tam u sjezdu hned ochody. Navíc tam má kamarád v přístavu loď. Další výhoda je parkování. Přes silnici je velké parkoviště, ale je na něj nízký vjezd proti obytňákům. S lodí se tam zajet nedá, ale po spuštění je tam přímo šipka, že je to na parkování aut a vleků. Sjezd je veřejný - 52.843554,5.702151. Na maps.google.cz je i fotka street view. Je betonový, dost prudký a krátký!!! Zpouštěl jsem a vytahoval tam Sasanku 660 s mondeem a jde to, i když spojka trochu dostala zabrat. Vento co mám teď je delší a zadní kola vleku už mám za sjezdem. Sjezd končí srázem do hloubky, tak pozor na to, ať tam někomu nespadne vlek. Na ploutvovou loď je to v pohodě, ale kamarád s kýlovkou musí na jeřáb.
Loď spouštíme v Lemmeru. Cestu jsem nějak extra neřešil, poslouchám navigaci. Jezdíme z Plzně přes Frankfurt. Kamarád z Děčína jezdí severnější cestou a prý je tam malý provoz.
Cesta s lodí trvá kolem 11h, je to 870 km. Vyjíždíme večer kolem 18h, jedeme do 24h, přepíme v lodi. Zbylých 6 hodin dojedeme ráno.
Sjezdů jsme potkali víc, ale Lemmer je hezké město a jsou tam u sjezdu hned ochody. Navíc tam má kamarád v přístavu loď. Další výhoda je parkování. Přes silnici je velké parkoviště, ale je na něj nízký vjezd proti obytňákům. S lodí se tam zajet nedá, ale po spuštění je tam přímo šipka, že je to na parkování aut a vleků. Sjezd je veřejný - 52.843554,5.702151. Na maps.google.cz je i fotka street view. Je betonový, dost prudký a krátký!!! Zpouštěl jsem a vytahoval tam Sasanku 660 s mondeem a jde to, i když spojka trochu dostala zabrat. Vento co mám teď je delší a zadní kola vleku už mám za sjezdem. Sjezd končí srázem do hloubky, tak pozor na to, ať tam někomu nespadne vlek. Na ploutvovou loď je to v pohodě, ale kamarád s kýlovkou musí na jeřáb.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Hledal jsem sjezd v jednom z kempu, kde jsem kdysi byl (De Rousant, Zoutkamp) a nasel jsem neco mnohem zajimavejsiho! Vyhledavac sjezdu pro lode: http://www.trailerhelling.nl/helling_zoeken.asp
Edit: Ten kemp ovsem sjezd skutecne ma a dokonce je v tom vyhledavaci.
Edit: Ten kemp ovsem sjezd skutecne ma a dokonce je v tom vyhledavaci.
- F1r9a7n8ta
- nováček na fóru

- F1r9a7n8ta
- nováček na fóru

Jojo, děkuji za info. Budu v Rotterdamu, ale cyklus bude týden práce/týden volna. Čas mít tudíž budu, tak se zkusím poohlédnout po kotvení někde mimo. Raději dojedu pár km autem a budu to mít v klidu a levněji.....
. Stejně je v Rotiku na vodě hrozný provoz a všichni jedou tak 3x rychleji, než já na vítr....
. Stejně je v Rotiku na vodě hrozný provoz a všichni jedou tak 3x rychleji, než já na vítr....- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Tak.
Casovy plan me letošní cesty do NLD je stanoven takto:
12.6. odjezd z CR
13.6. prijezd do NL, mirim konkretne do oblasti Noord Holland
14.-15.6. mam program na srazu Skodaclub.nl, takze pripadni spolucestovatele s lodickami na vleku mají pomerne volno na vlastní aktivity. Kdybyste nahodou někdo jel Skodovkou (na typu nezalezi), tak je mozna i ucast na srazu, je to vždycky fajn zabava.
16.6. a dále chci trochu pocestovat po NL, spustit tu nebo tam, poplavit se a zase pokracovat.
Dle původního planu bych chtěl navštívit alespoň Amsterdam a v pripade skupinove plavby bych se rad vydal i na kratsi vylet přes Waddensee, jen tak pro tu srandu. Další moznosti jsou po ceste zpet, muzem to vzit severni stranou přes Friesland nebo jizni přes Utrecht a Arnhem, to uz je fuk na obou trasách je co videt. Jsem ještě schopen zastavit v Nemecku, protože tam mam nejakou rodinnou zalezitost, navrhoval bych splaveni po rece Weser odnekud z Hannoversch Münden do Beverungen nebo Höxteru. Dost to tam tece, takze je lepsi to vzit jenom po proudu a pro auta se vrátit.
Navrat bych zahajil kolem 20.6. nebo jak se dohodnem.
Jedu zrejme Edou, takze cestovni rychlost bude pravdepodobne 75km/h. Nikoho nenutim jet se mnou kolonu, muzem se klidne sejit az v NL nebo nekde cestou, ale upozorňuju ze v kolone se mnou dosahuji bezne vozy spotreby tak nizke, ze by se i ve fabrice divili.
Casovy plan me letošní cesty do NLD je stanoven takto:
12.6. odjezd z CR
13.6. prijezd do NL, mirim konkretne do oblasti Noord Holland
14.-15.6. mam program na srazu Skodaclub.nl, takze pripadni spolucestovatele s lodickami na vleku mají pomerne volno na vlastní aktivity. Kdybyste nahodou někdo jel Skodovkou (na typu nezalezi), tak je mozna i ucast na srazu, je to vždycky fajn zabava.
16.6. a dále chci trochu pocestovat po NL, spustit tu nebo tam, poplavit se a zase pokracovat.
Dle původního planu bych chtěl navštívit alespoň Amsterdam a v pripade skupinove plavby bych se rad vydal i na kratsi vylet přes Waddensee, jen tak pro tu srandu. Další moznosti jsou po ceste zpet, muzem to vzit severni stranou přes Friesland nebo jizni přes Utrecht a Arnhem, to uz je fuk na obou trasách je co videt. Jsem ještě schopen zastavit v Nemecku, protože tam mam nejakou rodinnou zalezitost, navrhoval bych splaveni po rece Weser odnekud z Hannoversch Münden do Beverungen nebo Höxteru. Dost to tam tece, takze je lepsi to vzit jenom po proudu a pro auta se vrátit.
Navrat bych zahajil kolem 20.6. nebo jak se dohodnem.
Jedu zrejme Edou, takze cestovni rychlost bude pravdepodobne 75km/h. Nikoho nenutim jet se mnou kolonu, muzem se klidne sejit az v NL nebo nekde cestou, ale upozorňuju ze v kolone se mnou dosahuji bezne vozy spotreby tak nizke, ze by se i ve fabrice divili.

Naposledy upravil(a) Viky_CZ dne úte bře 11, 2014 12:08 am, celkem upraveno 1 x.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Jo, ještě bych dodal, ze trasu do NL jezdim nejběžněji D11 - D8 - Dresden - Leipzig - Kassel - Dortmund - Arnhem, alternativne pak Praha - Slany - Chomutov - Chemnitz - Erfurt - Kassel - Dortmund - Arnhem, ale tam jsou na tahani lodičky uz dost velky kopce.
Je mozny, ze na sraz Skodovek se mnou pojedou ještě nejaky další auta bez vleku, ale nemyslim, ze by se chteli se mnou sr@t tak pomalu.
Je mozny, ze na sraz Skodovek se mnou pojedou ještě nejaky další auta bez vleku, ale nemyslim, ze by se chteli se mnou sr@t tak pomalu.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
To jsou moznosti, nerikal bych tomu plan, aspoň ted ještě ne.
Amsterdam dame bud 15.6 nebo 16.6, rozhodne ne pozdejc, jen mozna Waddensee podle počasí, taky jeden den a od ty doby predpokladam, ze se zacnem přibližovat smerem k domovu, takze by to nemuselo byt tak zly. Přes den plavba, vecer prejezd jinam. Koneckoncu na ceste od Dedka jsem to delal presne tak a slo to. Je pravda, ze plavit se po Bataku a ještě stihnout cestu přes pul CR během nedele není uplne ideal....
Tady bych to videl tak, ze během nedele 22.6. by se dalo nejak dostat z Nemecka domu. Tech 600km je uz takova pomerne pohodova vzdalenost.
Amsterdam dame bud 15.6 nebo 16.6, rozhodne ne pozdejc, jen mozna Waddensee podle počasí, taky jeden den a od ty doby predpokladam, ze se zacnem přibližovat smerem k domovu, takze by to nemuselo byt tak zly. Přes den plavba, vecer prejezd jinam. Koneckoncu na ceste od Dedka jsem to delal presne tak a slo to. Je pravda, ze plavit se po Bataku a ještě stihnout cestu přes pul CR během nedele není uplne ideal....
Tady bych to videl tak, ze během nedele 22.6. by se dalo nejak dostat z Nemecka domu. Tech 600km je uz takova pomerne pohodova vzdalenost.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, ještě jsem nasel k tomuhle vyletu něco tady:
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=145813#145813
Chtel bych se zeptat: Znate někdo v Amstru rampu na spusteni? 2h cesta lodickou z Purmerendu se mi zda jako zbytecne zdlouhava.
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=145813#145813
Chtel bych se zeptat: Znate někdo v Amstru rampu na spusteni? 2h cesta lodickou z Purmerendu se mi zda jako zbytecne zdlouhava.
- Karlos2
- návštěvník fóra

- Reputace: 62
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, tady Jarda,
Nenašel jsem na JI informaci, prosím o radu.
Jak dostat to po vodě lodičkou z Holandska na Mittellandkanal ?
7,20 délka, 2,85 šířka, 0,85 ponor a výšku nad vodou má 2,40 m.
Už je koupená, zaplacená, o víkendu vyzkoušená, plavbyschopná, motor Mercedes, 40 koní. Loď stojí v maríně Sloten, kousek SZ od Lemmer. Asi 14. dubna bychom chtěli vyrazit a během týdne doplout někam na začátek Mittellandkanalu.
Dotaz konkrétněji: kudy plout ze Slotenu na Prinses Margietkanaal.
Popisek cesty a nějaké další ifno sem pak vložím. Díky !
Pár informací od místních k Holandsku: stát se dá (třeba během dovolené) kdekoliv - tedy né tam, kde je to vyloženě zakázané. Do tří dnů, říkají místní, se nic neplatí, nikdo to neřeší. To samé s kontrolami, ale to už tady někdo psal. Pokud se chováš slušně, dodržuješ pravidla, nikdo se o tebe nestará...
Nenašel jsem na JI informaci, prosím o radu.
Jak dostat to po vodě lodičkou z Holandska na Mittellandkanal ?
7,20 délka, 2,85 šířka, 0,85 ponor a výšku nad vodou má 2,40 m.
Už je koupená, zaplacená, o víkendu vyzkoušená, plavbyschopná, motor Mercedes, 40 koní. Loď stojí v maríně Sloten, kousek SZ od Lemmer. Asi 14. dubna bychom chtěli vyrazit a během týdne doplout někam na začátek Mittellandkanalu.
Dotaz konkrétněji: kudy plout ze Slotenu na Prinses Margietkanaal.
Popisek cesty a nějaké další ifno sem pak vložím. Díky !
Pár informací od místních k Holandsku: stát se dá (třeba během dovolené) kdekoliv - tedy né tam, kde je to vyloženě zakázané. Do tří dnů, říkají místní, se nic neplatí, nikdo to neřeší. To samé s kontrolami, ale to už tady někdo psal. Pokud se chováš slušně, dodržuješ pravidla, nikdo se o tebe nestará...
- Strycek_Bidlo
- zkušený harcovník

- Reputace: 11
- Kontaktovat uživatele:
- kkruska
- návštěvník fóra

- Reputace: 6
- Kontaktovat uživatele:
Volil bych pak cestu přes Groningen, pak uhnout na Veendam ( jinak nadherne město ), pak přes Stadskanaal ,přes Ter Apel, pak uhnout doleva na Ter Apelkanaal ( tesne před hranicema je benzinka u vody ), pak na reku Ems a protiproudu az na Mittelandkanal a pak na Labe... šacuji to tak na 14 dni jizdy až k nam do čech.