Vltava
Moderátoři: vilma, Pepa, david
-
- moderátor
- Reputace: 234
souhlas, jen s poznámkou, že tohle se soudruhům nikdy nepodařilo. největší voda jejich éry byla v Prahze 28.3.1988 1230 m3.s-1.
Pro PŘESNĚJŠÍ představu, jak jim to funguje: protože v neděli, jako obvykle před povodní, spadnul server Povodí a nic se nedalo zjistit, volám na nejmenovanou přehradu nejmenovatého hrázného s dotazem " co bude, co mám čekat". A odpověď? Nevím, mám vodu xx cm nad povolenou max. hladinou, nemůžu se nikam dovolat, nikdo nevolá mně, internet nejde, nevím co mám dělat.
NEJMENOVANEJ JE PROTO, ABY HO NEVYHODILI ZA PODÁVÁNÍ INFORMACÍ BEZ TISKOVÉHO MLUVČÍHO V TOMTO DEMOKRATICKÉM BORDELU
Pro PŘESNĚJŠÍ představu, jak jim to funguje: protože v neděli, jako obvykle před povodní, spadnul server Povodí a nic se nedalo zjistit, volám na nejmenovanou přehradu nejmenovatého hrázného s dotazem " co bude, co mám čekat". A odpověď? Nevím, mám vodu xx cm nad povolenou max. hladinou, nemůžu se nikam dovolat, nikdo nevolá mně, internet nejde, nevím co mám dělat.
NEJMENOVANEJ JE PROTO, ABY HO NEVYHODILI ZA PODÁVÁNÍ INFORMACÍ BEZ TISKOVÉHO MLUVČÍHO V TOMTO DEMOKRATICKÉM BORDELU
Naposledy upravil(a) david dne sob čer 08, 2013 1:39 am, celkem upraveno 1 x.
Krátký článek o ochranných přístavech v Praze:
Ochranný přístav
Ochranný přístav
- fishmaster
- aktívní jachtař
- Reputace: 0
fishmaster píše:Minulou středu bylo na webu pvl v grafech vidět jak odpouštěli cca 100 kubíků celý týden před povodněma,v pátek dokonce Slapy pouštěly 2,5 kubíku.Ve čtvrtek už tam byly grafy jiné s většími průtoky.Proč asi?
Nevím, kolik odpouštěli, ale byl jsem o "povodňovém" víkendu na Orlíku a hladina tam byla v sobotu nejnižší za celou dobu, co tam jezdím. Během noci na neděli potom stoupla minimálně o dva metry. Podle mého názoru byli na kaskádě v rámci možností připravení dobře, a taky zvedli odtok až po kulminaci Berounky, tím toho dost zachránili. Při všem respektu a smutku nad vyplavenými si myslím, že to mohlo být daleko daleko horší.
-
- moderátor
pawlik píše: Podle mého názoru byli na kaskádě v rámci možností připravení dobře, a taky zvedli odtok až po kulminaci Berounky, tím toho dost zachránili. Při všem respektu a smutku nad vyplavenými si myslím, že to mohlo být daleko daleko horší.
velký kulový, Berounku i Vltavu pustili +- najednou 4.6.
v rámci možností se na to vysr..., To potvrzuje i současný stav, kdy vypustili všechno, aby nedošlo k defenestraci.
Pawliku ty mě děsíš, nevím kterou kulminaci berounky myslíš, ale před tou poslední právě teklo nejvíc, aby se udělal rezerva. Kaskáda už před tím byla asi den plná a pouštělo se cca tolik kolik přiteklo. Tvoje závěry mi přijdou odpovídající popisu situace, nevíme v jakých obdobích tam jezdíš, kolik je to minimum které jsi viděl ani kolik je stoupnutí o dva metry, to jsou informace jak v televízi.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
david píše:souhlas, jen s poznámkou, že tohle se soudruhům nikdy nepodařilo. největší voda jejich éry byla v Prahze 28.3.1988 1230 m3.s-1.
To je zajimavy, jak muze dostat prosty statisticky popsany problem politicky podtext. Staci vyuzivat dostatecne kratkou pamet (coz je ostatne v nasi politice znamy nesvar a skoro bych rekl ze se to stale zhorsuje).
Omlouvam se za vyuziti neverohodneho zdroje, ale clanek je prehledny.

- MB
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
david píše:ale to ti sichr nevolalo Povodí![]()
že bude povodeň, to jsem věděl 4 dny dopředu.potřeboval jsem jen vědět, kdy to pustí a jak jí udělaj rychlou
skoro povodí

A jinak ...vody je málo, ač to tak nevypadá ....
Z mokrých a zabahněných Štěcho MB
-
- moderátor
Viky_CZ píše:david píše:souhlas, jen s poznámkou, že tohle se soudruhům nikdy nepodařilo. největší voda jejich éry byla v Prahze 28.3.1988 1230 m3.s-1.
To je zajimavy, jak muze dostat prosty statisticky popsany problem politicky podtext. Staci vyuzivat dostatecne kratkou pamet (coz je ostatne v nasi politice znamy nesvar a skoro bych rekl ze se to stale zhorsuje).
Omlouvam se za vyuziti neverohodneho zdroje, ale clanek je prehledny.
to, že je nějaké období srážkově pod průměrem, ještě neznamená, že povodeň nepřijde. Např. zrovna rok 1954, který byl podle tvé tabulky téměř na minimu, a další. hlavně, co si pamatuju v létě nebejval Orlík plnej a odpouštěli dřív.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
To je jasny. Jenom jsem chtel poukazat na fakt, ze mozna prislo obdobi na povodne hojnejsi, treba prijde obdobi kdy je potreba s hladinou pracovat jinak a holt si budeme muset zvyknout, ze kaskada tu neni jenom pro zabavu.
Jinak ten clanek doporucuju precist. Vznikl (pokud se nemylim) jeste pred poslednima povodnema, takze by se dal povazovat za pomerne objektivni.
Edit: Taky se domnivam, ze s prichodem extremnejsich meteorologickych jevu bude problem se spolehlivosti predpovedi pocasi, takze "porucime vetru, desti" uz moc nebude fungovat a funkcni prace s kaskadou bude trochu narocnejsi na organizaci. A po obdobi kdy nicnedelani bylo OK a turisticky ruch kolem vody kvetl holt prijde obdobi hystericke regulace, ale ten kompromis se mozna bude hledat a nebo se taky nenajde.
Jinak ten clanek doporucuju precist. Vznikl (pokud se nemylim) jeste pred poslednima povodnema, takze by se dal povazovat za pomerne objektivni.
Edit: Taky se domnivam, ze s prichodem extremnejsich meteorologickych jevu bude problem se spolehlivosti predpovedi pocasi, takze "porucime vetru, desti" uz moc nebude fungovat a funkcni prace s kaskadou bude trochu narocnejsi na organizaci. A po obdobi kdy nicnedelani bylo OK a turisticky ruch kolem vody kvetl holt prijde obdobi hystericke regulace, ale ten kompromis se mozna bude hledat a nebo se taky nenajde.
Mě už se to moc nechce komentovat, ale přeci jen napíšu některé svoje poznatky z uplynulého období. Organizace byla lepší proti minule, pouze v tom že na důležitých místech byli lidé, kteří měli zkušenosti z povodní 2002, teď myslím hlavně dobrovolné hasiče a to že kde bylo třeba, vyrojil se dostatečný počet dobrovolných rukou ku pomoci. Předpovědi ať už z povodí či povodňového ústředí byli spíš zmatené, hlavně však bez vysvětlení dalšího postupu, důvodů proč se dělá co se zrovna dělá, co na to navazuje a co se bude dít pokud se vývoj posune tím nebo oním směrem. Lidé u nás, jenž poslední povodně zažili, evakuovali bez okolků, klidně až na vyšší stupeň, všichni už víme, že je lepší radši vynést více suchého, než později čistit až vyhazovat mokré. Z ohrožených domů naopak odcházel málokdo, evakuované domy se musí tak či tak hlídat a do určité fáze častěji, než se jenom zajet podívat a poptat známého, zda je v pořádku, či něco nepotřebuje. Nejhorší situace nastávali tam, kde se na postech zjevili lidé bez zkušeností a to se pak děli věci. Obecně fungující trend, není třeba se poučit z minulosti a proběhlé vylepšovat, dokáže v krajních provedení, t.j. po našem za každou cenu, vytvářet natolik neuvěřitelné situace, až je mi z toho ouzko.
Největší řádění v mém blízkém okolí ukázala Brsina, voda tu překonala všechny pamětníkům známé schopnosti, odvodňuje oblast Petrovicko, kde už v sobotu v noci pršelo extrémně. Původní hlášení o povolení hrází rybníků se nepotvrdilo, zřejmě tedy došlo k nějaké přírodní hrázi, která následně vytvořila povodňovou vlnu. Samozřejmě i ostatní potoky a říčky byli rozvodněny na stav nepamětlivý, stav hladiny podzemní vody a pramenů taktéž.
K tomu se vážou i další populistické pindy, retenční schopnost krajiny, byla nadmíru naplněna již dávno před povodněmi, to co se děje s vypouštěním teď, mohlo probíhat již dříve a o nutnosti zadržovat vodu pro suchá období. může hovořit jen ten, komu je úplně jedno co vlastně plácá. To že se to mohlo všechno dělat v poklidu, včetně dostatečné informovanosti je jednoznačné, proč se dále detailně neuvádí všechny důvody a postupy je nepochopitelné. Pokud jsem něco napsal nesrozumitelně, rád dovysvětlím, jinak už se povodněmi moc zajímat nechci. Jsem dostatečně znechucen i chováním některých "vodáků", jež v době kdy se dá jezdit po okolí vodních toků s holínkami a rukama k dílu, řeší jestli jsou průjezdné komory a projíždějí se po řekách na kochačku. To že jsme tu dnes měli exkurzi po vsi nějaké třídy ze základní školy, už mě pak těžko rozhodí.
Současné upouštění může mít důvodů mnoho, třeba i revize hrází a břehů, jen je nikdo jaksi všechny neuvádí a že by to bylo pro nadcházející srážkové úhrny je nereálné. Voda určitě doteče, stejně jako by díky stavu vody v krajině dotekla před povodněmi, jen aby se nám důležití nesnažili dokázat, proč je potřeba hodně vody až příjde sucho. Polemiku zda vůbec mají být lodě na vodě po proběhlém stavu, rozvíjet nechci, situace byla velmi rychlá a informovanost až někdy do kulminací jalová. Neregulované toky jsou přesto stále v ohrožení, nás teď snad čekají už jen nájezdy rybářů, o tom rozhodně nepochybuji, už se ukazují první vlaštovky (těch mimochodem hodně uhynulo). Jsou to jen mé subjektivní pocity, na objektivní závěry je třeba více času, jen další informace budou jednoznačně ohýbány a upravovány jako celé dějiny. Pokud jsem se někoho neoprávněně dotknul, určitě to nebylo chtěné,pročítat to po sobě moc nemám čas, přeji všem krásný den.
P.s.: na tiskovky ústřední povodňové komise se za mě dalo jakžtakž koukat, bohužel jen do doby než tam začali přibývat ti další "nejdůležitěší"
Největší řádění v mém blízkém okolí ukázala Brsina, voda tu překonala všechny pamětníkům známé schopnosti, odvodňuje oblast Petrovicko, kde už v sobotu v noci pršelo extrémně. Původní hlášení o povolení hrází rybníků se nepotvrdilo, zřejmě tedy došlo k nějaké přírodní hrázi, která následně vytvořila povodňovou vlnu. Samozřejmě i ostatní potoky a říčky byli rozvodněny na stav nepamětlivý, stav hladiny podzemní vody a pramenů taktéž.
K tomu se vážou i další populistické pindy, retenční schopnost krajiny, byla nadmíru naplněna již dávno před povodněmi, to co se děje s vypouštěním teď, mohlo probíhat již dříve a o nutnosti zadržovat vodu pro suchá období. může hovořit jen ten, komu je úplně jedno co vlastně plácá. To že se to mohlo všechno dělat v poklidu, včetně dostatečné informovanosti je jednoznačné, proč se dále detailně neuvádí všechny důvody a postupy je nepochopitelné. Pokud jsem něco napsal nesrozumitelně, rád dovysvětlím, jinak už se povodněmi moc zajímat nechci. Jsem dostatečně znechucen i chováním některých "vodáků", jež v době kdy se dá jezdit po okolí vodních toků s holínkami a rukama k dílu, řeší jestli jsou průjezdné komory a projíždějí se po řekách na kochačku. To že jsme tu dnes měli exkurzi po vsi nějaké třídy ze základní školy, už mě pak těžko rozhodí.
Současné upouštění může mít důvodů mnoho, třeba i revize hrází a břehů, jen je nikdo jaksi všechny neuvádí a že by to bylo pro nadcházející srážkové úhrny je nereálné. Voda určitě doteče, stejně jako by díky stavu vody v krajině dotekla před povodněmi, jen aby se nám důležití nesnažili dokázat, proč je potřeba hodně vody až příjde sucho. Polemiku zda vůbec mají být lodě na vodě po proběhlém stavu, rozvíjet nechci, situace byla velmi rychlá a informovanost až někdy do kulminací jalová. Neregulované toky jsou přesto stále v ohrožení, nás teď snad čekají už jen nájezdy rybářů, o tom rozhodně nepochybuji, už se ukazují první vlaštovky (těch mimochodem hodně uhynulo). Jsou to jen mé subjektivní pocity, na objektivní závěry je třeba více času, jen další informace budou jednoznačně ohýbány a upravovány jako celé dějiny. Pokud jsem se někoho neoprávněně dotknul, určitě to nebylo chtěné,pročítat to po sobě moc nemám čas, přeji všem krásný den.
P.s.: na tiskovky ústřední povodňové komise se za mě dalo jakžtakž koukat, bohužel jen do doby než tam začali přibývat ti další "nejdůležitěší"
- hula-m
- návštěvník fóra
Tak a tohle bude rána pro plavbu do Prahy. A myslím, že na dost dlouho: http://zpravy.idnes.cz/velkou-vodou-roz ... zpravy_sfo
- hula-m
- návštěvník fóra
O co menší škody letošní povodeň napáchala (vytopení mi snad odpustí) o to větší rozhodnost v boji za naše blaho všichni úřednící musí prokázat. Jinak by to mohlo vypadat, že nejsou našimi spasiteli a zachránci a někoho by mohlo i napdnout přemýšlet o smylsu a rozsahu jejich práce.
Pokud vás napadne, co by se dalo ještě zakázet, tak to sem hlavně nepište, aby se toho někdo nechytl.
Pokud vás napadne, co by se dalo ještě zakázet, tak to sem hlavně nepište, aby se toho někdo nechytl.
-
- moderátor
pokud se někdo chce mrknou na povodeň u mně doma, tak:
http://davidlod.rajce.idnes.cz/povoden/
jak rychle to přišlo ze Štěchovic, + Sázava do toho:

http://davidlod.rajce.idnes.cz/povoden/
jak rychle to přišlo ze Štěchovic, + Sázava do toho:

- Strycek_Bidlo
- zkušený harcovník
- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele: