Čidlo hlubkoměru

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

petrhu
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Čidlo hlubkoměru

Příspěvekod petrhu » pon lis 25, 2013 8:11 pm

Máte někdo na lodi instalované čidlo hloubkoměru s vnitřní montáží? viz: http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=567

Pro jakou tloušťku laminátu je to použitelné?? Mám dno cca 12mm. Hloubkoměr mám Nasa Clipper.
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod bokal » pon lis 25, 2013 8:39 pm

Ano, mám čidlo nalepené na dně lodi, už nevím přesně, ale těch 12mm to bude silné taky,
je to taky od Nasa,
lepil jsem to dle návodu epoxydem na dno uvnitř pod podlahou kajuty.
Funguje to dobře.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon lis 25, 2013 8:48 pm

na zkoušku a hledání místa, kde to bude makat, stačí sondu připlácnout na formelu, měkej kyt, vazelínu. nesmí tam zůstat bubilnky a nesmí být ani v laminátu. S nima to nemaká. lepit to natrvalo epoxou není nutné
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » pon lis 25, 2013 8:56 pm

tak jak píše david, já to plácl provizorně do silikonu, abych zkusil jestli to v tom místě bude chodit. Chodí a zatím sem to nechal tak, i když sem to měl v plánu po vyzkoušení přilepit do epoxydu.
Tl. dna bude taky okolo těch 12 mm

Obrázek

Ještě mě napadlo, co máš za loď. Když sem to instaloval a pročítal fóra, tak u motoráků byl problém s hledáním místa kvůli kluzu. Pokud se to dalo někam, kde se za jízdy dostane vzduch pod loď, tak to vypadávalo. Je to jako s těma bublinama v laminátu nebo v tom lepidle, jak popisuje david. Přes vzduch to prostě nefachá
petrhu
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod petrhu » pon lis 25, 2013 10:00 pm

Tak to jste mě potěšili, dám to taky na silikon. Alespoň se to dá přemístit kdyby to nebylo ono. Je to do plachetnice, tak bych to dal do úložňáku pod přední lůžko kousek před kýl.
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » pon lis 25, 2013 10:25 pm

Původně jsem sondu hloubkoměru namontoval dozadu na zrcadlo,přesně podle návodu.Jenže při rychlé jízdě sonda vytvářela obrovský gejzír vody,tak jsem nad ní přidělal ještě malou stříšku,což pomohlo.Ale jelikož jsem plánoval přidělat na zrcadlo ještě trimklapky,tak musela sonda pryč.Uvnitř lodi,na zádi jsem našel příhodné místo.Uřezal jsem asi 5cm papírové trubky,na kterou se navíjejí koberce,do ní napatlal transparentní silikon a přilepil na dno lodi.Do silikonu jsem opatrně vmáčkl sondu.Funguje to ale jen do rychlosti 40km/h,při jízdě v kluzu.Potom údaj zmizí.Pod zádí vznikají turbulence a tím se tam dostane vzduch.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » pon lis 25, 2013 10:27 pm

Jo, přesně tam to mám, cca 30cm před kýlem, na Micru 18. Dokonce mě to celkem dobře bere i teplotu.
petrhu
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod petrhu » úte lis 26, 2013 8:49 pm

Jaký máš hloubkomer? Nasa asi teplotu neměří.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » úte lis 26, 2013 9:37 pm

To není jen hloubkoměr ale gps-ka se sonarem, ale nekupoval sem to u nás. Ještě pořád je to u nás šíleně předražený. Já za ni dal v r. 2011 necelejch 8000.- i s tou sondou

http://www.garmin.cz/produkty/more/mapo ... ondou.html

mám z toho takovejhle záznam
Obrázek ...Obrázek
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » stř lis 27, 2013 9:52 am

Piku, kde mas toho Garmina zabudovaneho? Napevno v prepazce v kokpitu nebo vyklopny kloub?
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » stř lis 27, 2013 12:08 pm

Koupil sem přísavku od kamery, myslím že od driftu. Ve stejné vzdálenosti jako je konektor od sonaru sem dal konektor na napájecí kabel. Takže přicucnu, připojím kabeláž která vede pod postelí a je to. Chtěl sem jí mít venku v kokpitu, abych na ni dobře viděl a zároveň sem se bál, že se někomu zalíbí, tak sem vymyslel tohle. V přístavu ji prostě oddělám a hodím dovnitř.

Obrázek . Obrázek
petrhu
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod petrhu » stř lis 27, 2013 7:53 pm

Hloubkoměr od Navmannu teplotu měří ale cena :?
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » stř lis 27, 2013 8:08 pm

Já myslím, že bez té teploty se dá taky plout :) Já to kupoval kvůli té gps-ce a hloubkoměru, ta teplota tam byla tak nějak navíc, bez ní bych se obešel. Myslím že to je dobrý hlavně pro rybáře.
petrhu
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod petrhu » stř lis 27, 2013 9:24 pm

myslíš aby věděli jak studenou rybu chytí :good:
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » stř lis 27, 2013 10:15 pm

Jó doba kdy se ryby chytaly do ruky je pryč. Dneska si najdeš místo podle profilu dna a teploty vody, sonarem si najdeš tu správnou rybu, a spustíš jí háček s návnadou přímo před čumák, nebo co to ty ryby vlastně mají. Ale možná kecám bo nejsu rybář a nerozumím tomu :D A hlavně už sme trochu mimo téma
plachtar
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod plachtar » pon čer 16, 2014 11:18 pm

Koupil jsem starší plachetku s osazeným Nasa Clipper duet. Rychloměr maká, ale hloubkoměr vzdoruje a kontrola kabelu nepomohla. Může se vůbec to čidlo nějak poškodit? Mechanicky se tváří dobře. Umístění je v přední části trupu, čidlo není v montážním setu, ale něčím "natvrdo" přilepené na laminát dna. Kabel vede souběžně s osou lodi (budu ho muset vyndat z úložných prostor) a budík je na stěně vedle vstupního otvoru. Řešil jste tohle někdo? Zatím předpokládám, že sondu nějak oddělím od trupu (pokud možno šetrně), vyprostím kabel a potom vyzkouším fci sondy ve vodě, volně vedlo lodi. No a potom se uvidí, jestli bylo "jen" špatné připevnění (třeba bublinky vzduchu), nebo jestli budu shánět nové čidlo. Sice jsem na Orlíku, kde to s hloubkou není kritické, ale stejně mě to bez znalosti hloubky štve :-D
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte čer 17, 2014 3:26 am

Mel jsem stejny problem a nakonec to zkoncilo koupi noveho cidla. prekvapilo mne ze nebylo az tak drahy. a co mne nejvic prekvapilo ze chodilo i ze starym echosoundrem kterymu je podle mne tak tricet let. urcite ho nejdriv zkus vyzkouset a uvidi se. to nove jsem ke dnu prilepil sikaflexem a funguje perfektne. na lodi mam NASA sounder, ale podle mne konektor je stejny pro vsechny druhy hloubkomeru. pokud nepospichas tak budu za tri tydny na malte a muzu se zeptat. nejsem si jisty, ale to cidlo stalo kolem 50 eur. a nebo se podivej na e shop Osculati tam by ho meli mit. Jeste mne napadlo ho sundat a vyzkouset s jinym instrumentem jestli neni chyba v nem.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » úte čer 17, 2014 8:42 am

Pokud si dobře vzpomínám, tak sou ty čidla různý a tím pádem taky různě drahý. Dělí se myslím podle frekvence, jedno nebo dvou frekvenční a taky třeba pro plachetnice se dělají čidla, který i při náklonu měří kolmo ke dnu. Už je to ale nějakej pátek co sem to řešil, tak doufám že nekecám :)
Chtělo by to ale prvně někoho se stejným sonarem a zkusit to píchnout na něj, případně vyloučit že je v háji budík, nebo někoho kdo to umí proměřit. Ono i když to vydlabeš a dál to nepůjde, tak stejně asi nebudeš vědět, jestli je chyba v čidlu nebo v přístroji
plachtar
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod plachtar » úte čer 17, 2014 10:12 am

Díky za reakce. Tohle čidlo pracuje s frekvencí 150 kHz a mělo by být stejné pro všechny měřáky hloubky NASA Clipper a další typy. Cena v GB je 28 liber http://www.nasamarine.com/proddetail.ph ... 0Khz_Depth , teď mi jedno čidlo uteklo na ebay za pár euro :-). Tady ve shopu je za 2200,-Kč http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=566
Je mi jasné, že ideální by bylo mít druhé čidlo a vyzkoušet funkci vlastního měřáku, nicméně zkusím ho "odlepit" z trupu a vyzkoušet, podle výsledku se pak rozhodnu, co dál. Nic lepšího asi v tuhle chvíli nevymyslím...
plachtar
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod plachtar » pon čer 23, 2014 11:20 am

Příběh pokračuje... Čidlo jsem vyndal a očistil. Poslechl jsem si čidlo a je slyšet "tikání", což by mělo znamenat, že je funkční Zkusil jsem ho dát do vody jen volně vedle lodi a nic - na displeji je stále stejné hlášení "out". Ještě mohu zkusit proměřit kabel - je to obyčejný koaxiál 75ohm, případně ho vyměnit.
Zkusil jsem i totální reset zařízení co jsem našel v zahraniční diskusi (není v manuálu) - přístroj chvíli hledal čidla a pak se zase objevil jenom rychloměr...
Nemáte někdo nainstalovaný a funkční :-) NASA hloubkoměr? Ideální by bylo zkusít to moje čidlo v jiném přístroji - jde jen o zapojení konektoru a ponočení čidla do vody.
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod rb » pon čer 23, 2014 12:07 pm

Původně jsem nechtěl zaplevelovat vlákno, neb jsem tiše předpokládal, že první věc kterou uděláš je že zkontroluješ kabel než vyndáš čidlo. No tak nic, když už je venku. Až seženeš někoho s hloubkoměrem a pojedeš k němu vem si sebou, kromě čidla, i ten hloubkoměr. Asi předpokládáš že závada je na čidle, ale může být i na přístroji i když ukazuje písmenka. Tak ať nemusíš jet nadvakrát.
SEAL
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod SEAL » ned bře 08, 2015 8:07 pm

Ahoj všem.
Na tohle místo jsem umístil čidlo hloubkoměru. Chtěl jsem , aby směřovalo co nejvíc dopředu. Tedˇ mám , ale strach
abych ho někde o nějakou plovoucí kládu neurazil. :? Chtěl jsem se zeptat. Kde ho máte umístěný vy
http://rudaseal.rajce.idnes.cz/nastenka#045.jpg
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » ned bře 08, 2015 9:37 pm

Já mám čidlo 15cm za stěžněm - mezi kýlama (twinkýl).
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon bře 09, 2015 12:05 am

jeslti to máš tak, jak to máš, tak to neurazíš. spíš bacha na najetí na břeh
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » pon bře 09, 2015 8:20 am

Myslim si ze ti to stejne moc nepomuze. A jak psal David riziko kdyz najizdis do brehu.

Zpět na