Ztroskotání plachetnice - odkaz na dokument

Jak jsem vyrobil/a průšvih na lodi , jak jsme se dostali do velkých potíží.
Prostě příběhy, události a zažitky pro ponaučení,

Moderátoři: vilma, Pepa

RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Ztroskotání plachetnice - odkaz na dokument

Příspěvekod RACEK » úte pro 17, 2013 9:23 am

Dokument o ztroskotání plachetnice u Velikonočního ostrova. Smutná realita.

http://www.youtube.com/watch?annotation ... Be8Is3H69Y

Myslím, že se to stalo v místech, kde měla problém i s/y Lavinia.
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod brin » úte pro 17, 2013 10:38 am

Zajímavé, nevíte někdo, jestli ta loď byla z oceli nebo hliníku? Moje francouzština je na bodu mrazu. Předpokládám, že ji tam odtud už nedostali.
Viktor_V
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Viktor_V » úte pro 17, 2013 11:08 am

Já sem to úplně nepochopil. Mě to připadalo jako řízené ztroskotání, nejspíš je ale naváděl ten člun.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » úte pro 17, 2013 11:35 am

Ke konci videa je tam vidět molo s pacholatama. Nejspíš k tomu molu vede kanál. Pravděpodobně se netrefili a odneslo je to na skály.

Ten zdrcenej chlap na konci bude nejspíš majitel.
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod brin » úte pro 17, 2013 11:43 am

Pochopil jsem, že člun co je naváděl měla být pilotka. Někteří na youtube píšou, že je schválně navedl na skály, ale někteří zase píšou, že to byla chyba skippera, že měl dát plný knedlík a rychle vyrazit za člunem a ne vyčkávat, co udělají vlny. Ví bůh jak to hodnotit, nikdo z nás tam nebyl.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte pro 17, 2013 2:32 pm

Škoda jedné krásky.
Měla by to být hliníková loď co o ní mluvil minulý víkend na setkání ČANY Pavel Jeřábek (Lavinia).
Je to i v detailech vidět.
Dnes už je na břehu rozebraná na použitelné části. I Pavel má na své lodi hliníkovou výztuhu na skegu.

Ten vjezd tam je podle slov Pavla velmi úzký (myslím říkal do 5 metrů a dostatečná hloubka jen uprostřed. Dostatečná je relativní pojem, myslím říkal tak akorát...2,5m.
K tomu vysoké vlnění a na problém je zaděláno.

Vplul tam taky jen tak tak a to mu pomáhal další člun, protože měl ulomené kormidlo.
mipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod mipe » úte pro 17, 2013 2:43 pm

Strašné, ešte mi sťahuje žalúdok. V texte videa je, že mu pilot - čln utiekol. Pilot ale správne zamieril vpravo do príboja kde vizuálne zmizol a kormidelník s/y sa tým vlnám asi podvedome chcel vyhnúť a držal kurz. V úvode videa (1:33) však vidieť, že správny námer do prístavu je práve cez ten príboj. Takže nebáť sa.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » úte pro 17, 2013 7:33 pm

Smutné. Každej má milion map, GPS. Má jet vedle toho mola ze kterýho to točili a přitom jede úplně jinam. Snad se vysílačkou ptal jak se tam jede. Jet za nějakým člunem je kapitální békovina. Může pomoct ale že bych se na něj spolehnul v tak těžkých podmínkách, to teda ne. Po bitvě je každej generál. Určitě už teď taky ví co měl udělat jinak. Pilot měl mít na gumáku v ruce vysílačku a musel jim říkat, že jedou špatně. Velká škoda krásný lodi. Já bych do 5m širokýcho průplavu jet nechtěl. Nikde žádná bojka. hruza
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte pro 17, 2013 11:19 pm

Stáli na kotvě a rozhodli se že přejedou do přístavu, který je víceméně vojenský. Plavební kanál je značen bójí a náměrníky na břehu. Hloubka v kanálu je 2,2 metru.

Pravděpodobně chtěli plout pomalu a opatrně za tím místním "pilot člunem", který jel ideální stopu. Nepředpokládali takovou velikost a sílu příboje u břehu a málo přidali plyn, i když na ně ten místní borec řval "plnej" a sneslo je to mimo plavební kanál.

Stalo se to asi tři týdny před návštěvou s/y Lavinia, takže ta loď možná byla rozebraná v těch kontejnerech, o které byla Lavinia opřená.

Zajímalo by mě, jak to skončilo pro majitele té lodě.

Kdo hradil náklady na její rozebrání a likvidaci?
Ono rozebrat takovou loď pár hodin zabere a když se to vynásobí symbolickými 50 USD za hodinu . . .

Kdo hradil náklady Chilské armádě za neúspěšný pokus o vyproštění, a za odčerpání nafty?
karyon
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karyon » stř pro 18, 2013 6:47 pm

To byl normálně sebevrah. Když vím, že je tam kanál pouhých pět metrů a dostatečná hloubka jenom uprostřed a je takovej silnej příboj, tak to otočím a zůstanu radši na moři nebo pluju jinam (pokud to jde). Nechápu, že někdo takhle riskuje.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř pro 18, 2013 7:30 pm

Je to mrňavej ostrůvek v Pacifiku, kterej by většina z nás ani nedokázala trefit. Přístav tam je jen tenhle, pokud jsem dobře hledal. Nejbližší břeh je Jižní Amerika, od oka tak 2000 sm. Tak kam jinam.

Asi byl utahanej a zvoral to. Jen s tou kritikou bych bylo patrnější. Ono stačí koukat na to, co dělaj lidi v komorách, nebo když se mají trefit do ježka v loděnici.

https://maps.google.cz/maps?q=isla+de+p ... CAoQ_AUoAg
Karlos2
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Karlos2 » čtv pro 19, 2013 8:28 am

Dobré ráno, shlédnul jsem video až včera. Podle mně únava a stres si vybraly daň. Pluli sem 2000 NM, takže pár dní a nocí. Toho staršího muže, jak seděl v bědném stavu na břehu je mi moc líto. Komentáře už zazněly, asi to opravdu chtělo "plnej knedlik" a následovat toho chlapíka na člunu. A nakopnout posádku do zadku, ať se nebaví natáčením okolního příboje, ale ať aspoň uhne z výhledu. To mu nepřidalo na klidu. Jarda

Zpět na