Karibik - praktické informace (TRIM)

Pro ty co chtějí, nebo plují dál...daleko....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » stř zář 25, 2013 4:30 pm

Ještě možná bych doplnil.... Vytiskni si ty informace a vem s sebou. Kdyby náhodou byl nějakej problém, či nedorozumění, tak ať to máš po ruce. :-)
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » stř zář 25, 2013 8:48 pm

Stejně je to hrozně Super, že tohle forum existuje.

Jeden člověk hledá info.....

Druhý mu poradí.

A dalších tisíc si to přečte.

Baharisi, děkuji :-)

Cat...
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » ned zář 29, 2013 7:46 am

Tak máme zaplacený catamaran Lagoon 380 r.v. 2014 od Dreamu na ostrově Antigua.

Jedeme první týden v lednu. Budeme první posádka na téhle lodi, dle charterovky.

No nevím, jestli je zrovna dobré mít novou loď, spousty věcí nebude odzkoušeno...

Ale spíš jsem se chtěl zeptat, jestli nemá někdo zkušenost s touto lokalitou.

Chtěl bych se vydat směr Guadeloupe a potom zpět přes St Kitts and Nevis.

Možná bych k tomu připojil i Dominicu, vyplatí se tam plout, stojí to za to?

Jak se vrátím, tak podám reportáž :-)

Cat...
Hauz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hauz » ned zář 29, 2013 11:23 am

Dominica je nádherná!!! :D Zůstali jsme tam při plavbě tři dny a příště bychom tam chtěli, pokud to půjde, znovu. Výlet na Viktoriiny vodopády s koupáním pod teplým vodopádem - super. Takový trek pralesem jako je na Boiling lake, moc často člověk taky nezažije. Navíc tam žije skvělý člověk Martin Štikar, který by vám mohl zajistit celodenní výlet kolem celého ostrova s návštěvou rybářské vesnice na návětrné straně, zastávku u domorodců na maniokové placky atd. atd.
Dominica fakt stojí za to. Myšák by vám určitě dal na Martina kontakt. :good:
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » úte led 28, 2014 6:25 pm

Jak jsem slíbil, tak konám. Ale jen letmo. O víkendu jsem se vrátil z Karibiku. Z méně prozkoumané oblasti kolem Antigui. Jsem špatný spisovatel, tak to písnu, jak to leží/běží v mé hlavě.
Společností Easyjet jsme letěli za 3.300 Kč z Prahy do Manchesteru, tam jsme byli večer. Zaplatili jsme si hotel Hilton přímo na letišti za 1.500 Kč / osoba / noc. Docela luxus :-). Druhý den po snídani jsme se vydali pěšky zpět na letiště (cca 500m). Kde nám za 3 hoďky letělo letadlo od Thomase Cooku přímo na Antigui(13.000Kč). Tam jsme si zaplatili taxík, malý bus, za 60USD, do přístavu Jolly Harbour. Tam na nás čekal velice usměvavý pán (Belgičan) od DYC, který nám předal uplně nový Lagoon 380(6.000 € / 14dní včetně úklidu, pojištění kauce a všech poplatků). První noc jsme přespali v Maríně. Další den jsme se šli odhlásit. To nám zabralo cca 4 hoďky. Loď byla nová, neregistrovaná na místním ostrově. Normálně by to vzalo cca 1h. Ale to už bylo pozdě na přeplavbu, tak jsme se rozhodli spát na nedaleké pláži (DEEP BAY). Jedna z nej během dovolené. Další den jsme se dali na přeplavbu na ostrov St. Kitts. Foukalo stabilně něco mezi 30 až 40 uzly. Zádoboční vítr. Posádka celých 10 hodin proležela a já jako jediný zvracel :-). Odpoledne jsme dopluli do hlavního města (myslim, že to bylo Bassetere, bo jak se to píše). Tam na nás čekal velice hnusný Dock Master. Že nesmíme sem, ale tamhle apod. Odměnou byla zavřena Emigration v přístavu a tak jsme museli stopnout auto, aby nás odvezlo na nedaleké letiště. Tam jsme stravili asi 2 hoďky. Pak jsme se vrátili zpět do Maríny, tam jsme udělali Customs. Ti chtěli cca 30 EC, sranda. Pak prišel pán v košilce, prý máme zaplatit 106 USD. Ptám se za co? Začal nám to psát na papír. Do dneska nevim za co jsme platili. I celnik se divil, že to přehnal. Ale budíž. Udělali jsme rovnou odhlášeni k dalšímu dni. Venku jsme si za 100 USD pronajali taxík a ten nás 2h vozil po ostrově. Hmmmm, nic moc. Možná nej tam byly černé skály a malý oslík :-). Navečer jsme se přesunuli na ostrov Nevis, kde byla příjemná pláž. Další den jsme pluli relativně v klidných vlnách na Monsserat. Dle všech průvodců se jedná o nejškaredějsí ostrov, protože v roce 1995 zde vybuchla sopka a zničila hlavni město Plymouth. Stopli jsme taxik a chtel 200 USD za okružní jízdu. Řikam, to nedáme. Počkali jsme na dalši a ten chtěl jen 100 USD. Opak je pravdou, Monsserat je nádherny, kopcovity a hlavně zelený ostrov. Taxikař, bývalý policista, nás zavezl do observatoře a do zákazaného území pod sopkou, byli jsme se podívat na město, kudy tekla láva. Hrůza, všechny nás přepadl divný pocit, když jsme to videli. Potom nás ješte povozil po ostrově a ukázal pár drobností. Večer jsme si zajeli na večeři. Cena 90USD mluví za vše, ale rybička byla dobraaaa :-). Dohodli jsme se s posádkou, že kvůli zesilujicímu větru nepoplujeme na Guadeloupe a vrátime se zpět na Antigui. Další den jsme pluli proti větru o síle 50-60 uzlů na plachty. Neměl jsem z toho dobrý pocit. Hlavně mi katamaran nedělal z důvodu převrácení 2x dobře v žaludku. Navečer jsme připluli do English Harbour a udělali ješte odbavení. Zde si taky vzali cca 100USD. Zbytek dovolene jsme pluli kolem ostrova. Spávali jsme na kotvě. Zbytek dovolenky bylo spíš o koupání a cca 3h denně yachtingu. Nakonec se nám všem dovolená moc líbila. Je hrozně fajn vypadnout z tohoto počasí a moci se pohybovat jen v tričku a v plavkách.
Potom jsme ještě posledni den museli udělat odhlášení, protože podle místních pravidel, nemůžete přijet na ostrov lodí a odletět letadlem.
Kdyby někdo chtel, klidně se ptejte.
Bylo nas 10 osob. Celkové naklady, včetne jídla, všech poplatků apod. vyšlo na cca 38.000Kc/osoba.

Martin alias Catamaran :-)
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Příspěvekod Macek0585 » čtv led 30, 2014 2:20 pm

O Karibiku uvažuju, ale jen asi ve čtyřech lidech a tak se mi zdají ceny charteru dost vysoké. Nicméně mně celkem spadla brada na konci Tvého příspěvku - 10 lidí 14 dnů na Lagoon 380?? My jsme před dvěma měsíci byli na 360 ve čtyřech a semtam jsme si šlapali po hlavě :-(. No, asi jsem se nenarodil jako sardinka :D
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv led 30, 2014 3:13 pm

No ono říká se že dobrých lidí se vleze. :D
Není tam ten úzký průlez kde se všichni potkávají, no a ti dva si asi musí každý den stlát v kokpitu. To je trochu nepohodlné. Když je dobrá parta, může být. I když obsazovat nad stav lůžek v kajutách není ani mým zvykem.

My měli 2x Catanu 420 a standardně 4 kajuty, 4 dvojice, osm lidí. Naprostá paráda, velký prostor, šak katoše znáš.

(Pořád se ženou nemůžeme sehnat další lidi na ty "tvoje" Seychely.... :( )
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » čtv led 30, 2014 3:17 pm

Mně už se tam taky nechce :-(. Kolik lidí a kdy?
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » pát led 31, 2014 12:48 am

Přesně jak píše Baharis.

Nás se sešlo 10 super lidiček a ani chvilinku jsem nepomyslel na to, že je nás moc.

Můžete být na lodi kliďo dva, nebudete si sedět a pak je Vám každá loď malá :-)

Jeden spal v centrální kajutě na bridgedecku a jeden v kokpitu...

Seychely, hmmmm, taky plánuji, ale až leden/únor 2016...Snad :-)

Tak ať ti to klapne Baharisi a doplníš Mackovo vlákno o další info pro nás Seychelama nepolíbené.....

Cat...
Hauz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hauz » sob říj 04, 2014 4:37 pm

Kucííí pomožte! :(
Čeká nás v únoru opět Karibik na kaťasu, tentokrát z Guadeloupe nahoru na Antiguu a Barbudu a zpět, na tři týdny a chtěl bych se na to trochu připravit, ale moc těch informací o tomto směru není. Poraďte :? nebo má někdo na chvilku na půjčení pilota, moc by mi to pomohlo. :thankyou: :help:
FordPerfect
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Male Antily - free pilot

Příspěvekod FordPerfect » sob říj 04, 2014 8:06 pm

Pozicat nemozem lebo nemam, ale mozem ta nasmerovat na FREE PILOT: http://freecruisingguides.com/lesser-antilles/
Plus obvykle zdroje: noonsite, crusiserswiki, activecaptain, ybw, cruisersforum, etc.
Stanly
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Stanly » pát pro 12, 2014 12:31 pm

To Baharis-Myšáček-Lakomec ... Moc děkuji za podnětné INFO pro oblast Karibik. I pro mne platí, že před každou plavbou v nové destinaci studuji a sháním všemožné mapy, piloty, dostupnost a ev.záludnosti, bo být připraven se mi vždy vyplatilo a v přípravě plavby nechci nic zanedbat.

Aktuálně máme rezervovaný katamaran Lipari 41 ročník 2010 (s/y "New Faces") na Martinique-Le Marin-DYC. Navštívít chceme ostrovy St. Lucia, St. Vincent, Bequia, Tobago Cays, Myreau, Union a to v polovině měs. 4_2015. K tomu bych rád získal ev.další INFO, př.:

1. Dle zjištění většinou v dané oblasti yachtáte prosinec-únor. Znáte duben a jaká bývá meteosituace pro tento měsíc (s ev.doporučením...)?
2. Na svých plavbách rád potkávám spřízněné duše - tj. nemáte povědomí, zda se některá z CZ posádek nebude v dané oblasti plavit?
3. Dtto bych rád poznal Myšáčka (ještě děláš pro DYC?) a pozval ho na palubu (nějaký ten rumpunch :P , békání námořnických písní při kytárce, ap.).
Zatím AHOJ - a krásný den :good:

(... a o zajišťování letenek a o tom, že není radno se splést ve jméně nejspíš příště.)
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát pro 12, 2014 12:51 pm

Určitě mohu i za kolegy, že rádi přispějeme a pomůžeme pokud víme. Na Myšáka a jeho zkušenosti v Karibiku asi nikdo nemá. Včetně počasí.

1) Ale termín máte rezervovaný, takže plujete a hotovo. Co málo vím, bát se třeba pouze hurykánové sezóny a ta v dubnu ještě nezačíná.
2) Celou sezónu pobývá v Karibiku kapitán dole na obrázku. Kluci zde jej znají, já jsem jeho jméno zapomněl. Toto bylo pár dní po tom, co jej ve Venezuele přepadli v noci piráti.

Mohu tvé vědomosti jen o něco opravdu málo rozšířit prohlídkou fotogalerie z r.2010 a r.2012. Případně zodpovědět konkrétní otázky.

Obrázek
lubenka
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Karibik - praktické informace (TRIM)

Příspěvekod lubenka » čtv pro 01, 2016 3:57 pm

Ahojte vodáci.
Budúceho roku, presnejšie od 18.2. do 4.3. 2017 sa chystáme plaviť s catamaranom 410 Lagon z Martiniku asi na juh. Vaše príbehy a poučenia som hltala a snažím sa ich vstrebať do žíl, aby som bola pripravená. Inak zatiaľ sme 7 a máme jeden veľký problém, nikto z nás nevie ani anglicky a ani francúzsky, preto hľadáme ešte jedného pohodového člena posádky. Letenky máme z Viedne s prestupom v Paríži za 815 eur.
Ak sa chce niekto pridať, budeme radi, napíš. :) :) :) :) :)
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » čtv pro 01, 2016 4:04 pm

Ahoj, tak to se tam potkame, vyplouvame 25/2 z Martiniku na Granadu a zpet. Dva katiky Lagoon 450.

Byl jsem tam poprve v roce 2013, kdybys mela chut, tady je povidani z cesty: http://onheiser.cz/Onheiser/Rozcestnik/ ... _rumu.html

Fair winds and following seas

Honza

PS: nejake info o ceste si pamatuju, kdybys potrebovala pisni sz
lubenka
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lubenka » čtv pro 01, 2016 10:06 pm

Super, už sa teším. Prečítam....
lubenka
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lubenka » ned pro 18, 2016 9:23 pm

Precitala som, super, pojdeme asi vo vasich stopach. Presne takto si predstavujem dovolenku.... Mozno sa stretneme....
Tak AHOJ v Karibiku. Lubenka
lubenka
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lubenka » ned pro 18, 2016 9:29 pm

Prosim este o jedno info, ako je to s pitnou vodou. Treba kupovat, alebo aj voda na lodi je pitna, alebo len uzitkova.
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » pon pro 19, 2016 9:50 am

Přímo na pití jsme si koupili vodu balenou. Ale z té co byla v nádržích jsme normálně vařili.
Na katamaránech bývají standardem watermakery - i my jsme si sladkou vodu takhle v průběhu pobytu "vyráběli" sami. Vyrobená voda mi ale moc nechutnala.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » pon pro 19, 2016 11:23 am

Přesně jak píše Veselyroman. Měli jsme odsolovák, voda se dala pít, ale lesní studánka to není. Navíc vyžaduje docela velký příkon, takže bylo nutné mít zapnutý motor.

Vodu jsme běžně kupovali v barelech buď na břehu v obchodě nebo od místních lodičkářů, kteří přijeli se zásobami až k lodi a poskytli v podstatě vše.
lubenka
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lubenka » stř led 04, 2017 11:02 pm

Chlapci, ďakujem. Ešte jeden dotaz. Vymieňať eura za východokaribský dolár už na Martiniku, alebo až neskôr, eventuélne ako je to s kreditnou kartou.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » čtv led 05, 2017 8:24 am

Vytahnes z bankomatu na St. Lucii
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » čtv led 05, 2017 8:28 am

JaOCZ píše:Vytahnes z bankomatu na St. Lucii

Taky jsme řešili až na Sv. Lucii.
gozo
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod gozo » sob led 28, 2017 6:16 pm

přidávám pár informací co jsem neviděl ve vlákně a jeden dotaz, minulý týden jsme se vrátlili, cesta Martinik - Union Island a zpět:

- poplatek za custom je výrazně vyšší o víkendu, zkušenost z Bequia, chtěli přes 400 karibáčů, jinak pokud máte komplet předtištěný crew list s infomacema co chtějí navíc (+místo a datum vydání pasu) tak jim stačí 3 kopie a nemusíte vypisovat ty jejich papíry (uf!)
    - lidí málo, mooringy, prostory na kotvu na volné i večer
    - noc jsme strávili v charterovkou zakázané zátoce (něvedomky) Chateaubelair bay na St. Vincent, zjistil jsem to až za tmy na nechtěl riskovat přejezd, je dost otevřená za severu, když šel vítr odtud tak to houpe, ale ne zas tolik, asi hlavní pb tam jsou tedy pašeráci trávy atd, ale ty jsme naštěstí taky nepotkali, ale i tak jsem nespal celou noc
    - cesta nahoru netrvala 2x tolik času jak nás varovali, ale zhruba stejně, při větru severo severo východ 20 uzlu Lagoon 380 šplhal 7 uzlu stabilně, a nevšiml jsem si, že bysme při stoupačce ztráceli na monoholy
    - voda je dole celkem drahá (1-1,3 karibáče za galon) jelikož se některé holky sprchovali x-krát denně, dali jsem za vodu určitě mnohem víc než za naftu
    - celkově restaurace jsou pro movitější (láhev low vína za 30 USD) a gastronomie dole mě nějak neohromila, ale humry a koktejly super
    - na naší lodi nefungoval moc dobře 12V--USB adapter z auta, iPhony to moc nedobíjelo, což byl asi muj největší problem (log book, předpovědi, alarm na kotvu) ostatní mobily dobíjet šly, ještě že posádka měla ty power banky a solární dobíječku, + adapter na anglickou zásuvku do hospody

jinak doporučuju, pro mě nejhezčí výlet zatím, chce to tam vidět, jiný svět..

a ten dotaz, kamarád si tam koupil mapu Martinik to Grenadiny a ztratil ji na letišti, tak jestli ji někdo nemáte v pdf, že bych mu jí vytiskl, nebo kde ji najít... - nechce se mi dávat 80 USD a v těch free na webu není (www.charts.noaa.gov)

mějte se fajn námořníci a
sail fast - live slow

Gožo
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » sob led 28, 2017 10:30 pm

Ne v pdf, ale v reále.
Se skenováním takového formátu nemám zkušenosti, ale jestli to nějak/někde půjde, tak ti to pošlu. V týdnu se pozeptám a dám vědět na SZ.

Obrázek

Zpět na