stevenka - kto vie, z akej je lode?

Zajímavosti o lodích, rady a tipy atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

stevenka - kto vie, z akej je lode?

Příspěvekod avalon » ned srp 24, 2014 8:05 pm

rad by som zistil z akej lode je- bola tato stevenka!!! ma cca 1,8m, priemer stevenky 20mm, ucpavka je simering + mosadzne vlozky a loziska v zeleznom puzdre s maznicou, vrtula dvojlist hlinik. Jedna sa o nieco stare cca min 50 rokov. Bolo to na drevenom clne, plankova obsivka spajana na pierko z hlinikovej pasoviny alebo pod ineho nehrdzavejuceho kovu. Cln bol asi 5 max 6m dlhy, stihly a asi bez nadstavby, motor bol pravdepodobne asi v strede, ale to neviem presne...

dik za kazdu radu!!! pripajam foto

avalon
Obrázek
taag
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

stevenka

Příspěvekod taag » ned srp 24, 2014 9:58 pm

Ahoj, na 90% je to z nějakého DDR člunu. Podle všeho neměl vratku. Pokud by ta vrtule mohla Mít vcelku tak 18 cm tak je to skoro jistota. Jinak zkus : www.starelode.cz
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod avalon » ned srp 24, 2014 11:31 pm

uvidime co povie maxik :)
david
moderátor
Reputace: 234

Re: stevenka

Příspěvekod david » pon srp 25, 2014 12:15 am

taag píše:Ahoj, na 90% je to z nějakého DDR člunu. Podle všeho neměl vratku. Pokud by ta vrtule mohla Mít vcelku tak 18 cm tak je to skoro jistota. Jinak zkus : www.starelode.cz

to těžko. podobnou prasárnu by Němci neudělali :mad:
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon srp 25, 2014 8:12 am

Tohle vypadá spíš na nějakou domácí konstrukci, dělanou ,,na koleně,, Německé lodě většinou mívali komponenty z hliníku, i kdyý na Hermannovi byl kozlík také ocelový... ale to zpracování :roll: Němci také nepoužívali konstrukci trupu na pero, jak popisuješ. Vkaždém případě to vypadá opravdu na přímý náhon, motor maximálně tak kolem 20ti koní. To je všechno co jsem k tomu schopen říct, a ještě bez záruky ;)
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod avalon » pon srp 25, 2014 8:52 am

dakujem, ten priamy nahon to bude asi urcite na tom sa asi vsetci zhodneme. Vrtula dvojlist co by odpovedalo presne tomu co povedal maxik - motor do 20hp. Ja si ale myslim ze to neni domaca konstrukcia kedze hriadel ma velmi sofistikovanu ucpavku a system vloziek a dokonca tlacne lozisko opierajuceho sa o rozsirenu cast hriadele v nutri toho puzdra! To rozsirenie je markantne a vyzera ako podlozka, cim musela byt hriadel povodne aspon 30mm hruba!!! Hriadel ma dokonca viditelnu jemnu spiralu po obvode vonkajsej casti hriadele - koli chladeniu ucpavky- myslim. Zaujimave je este ze na vrtulu nie je na hriadeli ziaden zarez na kolik a pod... jo a este vrtula je lavotociva!! A hlavne ten system s tym pierkom z hlinikovej pasoviny to tiez nevymysli amater!!! Hovori niekomu nieco lod Adler? Co sa mi ale na celej veci nepozdava je ze loziska na hriadeli su made in Czechoslovakia....
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon srp 25, 2014 9:10 am

avalon píše:dakujem, ten priamy nahon to bude asi urcite na tom sa asi vsetci zhodneme. Vrtula dvojlist co by odpovedalo presne tomu co povedal maxik - motor do 20hp. Ja si ale myslim ze to neni domaca konstrukcia kedze hriadel ma velmi sofistikovanu ucpavku a system vloziek a dokonca tlacne lozisko opierajuceho sa o rozsirenu cast hriadele v nutri toho puzdra! To rozsirenie je markantne a vyzera ako podlozka, cim musela byt hriadel povodne aspon 30mm hruba!!! Hriadel ma dokonca viditelnu jemnu spiralu po obvode vonkajsej casti hriadele - koli chladeniu ucpavky- myslim. Zaujimave je este ze na vrtulu nie je na hriadeli ziaden zarez na kolik a pod... jo a este vrtula je lavotociva!! A hlavne ten system s tym pierkom z hlinikovej pasoviny to tiez nevymysli amater!!! Hovori niekomu nieco lod Adler? Co sa mi ale na celej veci nepozdava je ze loziska na hriadeli su made in Czechoslovakia....

Avalone,
tak, jak to popisuješ se to právě profi vůbec nedělá. Levá vrtule je u přímého náhonu bez převodovky naprosto běžná, 99,9% motorů totiž z pohledu od setrváku točí doleva.

pokud jde o péro mezi prknama, rozerbíral jsem jednu vetchou rybářskou pramici a ta takhle byla stavěná - péro z mosazný pasoviny
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod avalon » pon srp 25, 2014 9:45 am

ok davide, dela nedela, delalo nedelalo ... mne ale ide o to zistit co to bola za lod a kedze sa zjavne nejedna o nic co pozname, musim zistovat blizsie k miestu nalezu :D :D :D Dakujem vam za vase reakcie a v pripade ak by sa niekto objavil co objavi tuto temu a bude vediet o lodi viac budem iba rad !!!!

CAUKO
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon srp 25, 2014 10:08 am

Adler jsou Švédská klasika, ale spíš kajutové loďe :?

Zpět na