Solé Mini 14 diesel - vibrace
Moderátoři: vilma, Pepa, david
-
martinptacek
- aktívní jachtař

- Reputace: 21
Já měl tyhle silentbloky co jsou vidět na tomto motoru http://www.yachtservis.cz/imgs/fotos/002jm20.jpg je to klasickej závit a na konci přivařený disk, obě strany jsou pak spojeny gumou. V provozu to vibrovalo šíleně na volnoběh. Při zvýšení otáček se motor uklidnil. No při nehodě v motorovym prostoru se motor ze silentbloků utrhl a tím pádem jsem musel řešit nový. Pro jistotu jsem použil stejnej systém a zvětšil jsem rozměry.
Teď jsou volnoběžný otáčky v pohodě, od 1000-1400 to vibruje šíleně a pak už je zase klid. Nechali jsme si je dělat někde u Brna na zakázku a přišlo to cca na 1000Kč za všechny. Vyřizoval to táta a prej tam zvládnou udělat úplně cokoliv.
Pořád ale loď dost vibruje. Oproti ostatním, připisuju to hlavně tomu, že motor na tu gumu tlačí ve špatným směru. Příště bych šel to něčeho takovýho http://www.vonwentzel.net/Prout/01.Prop ... nished.jpg Nebo měkčí guma a riskovat, že se to jednou utrhne zase.
Ale mám výbornou zkušenosti s silentbloky škoda http://www.skoda-dily.cz/data/items/24/ ... 8cdd05.jpg když motor seděl na dvou trámcích, tak jsem do nich vyvrtal otvor přesně pro silentblok a ten natloukl kladivem dovnitř. Pak stačilo vyrobit takovou vidličku s čepem z pásoviny a jednoválec lombardini nepřenášel absolutně žádný vibrace do lodě. Navíc to mělo výhodu v tom, že když odejde guma, tak je motor pořád funkční a jde s ním v nouzovým režimu plout. Což u těch co používám teď neplatí. Silentbloky prasknou, motor seskočí z podstavce, ohne hřídel a je vymalováno.
Teď jsou volnoběžný otáčky v pohodě, od 1000-1400 to vibruje šíleně a pak už je zase klid. Nechali jsme si je dělat někde u Brna na zakázku a přišlo to cca na 1000Kč za všechny. Vyřizoval to táta a prej tam zvládnou udělat úplně cokoliv.
Pořád ale loď dost vibruje. Oproti ostatním, připisuju to hlavně tomu, že motor na tu gumu tlačí ve špatným směru. Příště bych šel to něčeho takovýho http://www.vonwentzel.net/Prout/01.Prop ... nished.jpg Nebo měkčí guma a riskovat, že se to jednou utrhne zase.
Ale mám výbornou zkušenosti s silentbloky škoda http://www.skoda-dily.cz/data/items/24/ ... 8cdd05.jpg když motor seděl na dvou trámcích, tak jsem do nich vyvrtal otvor přesně pro silentblok a ten natloukl kladivem dovnitř. Pak stačilo vyrobit takovou vidličku s čepem z pásoviny a jednoválec lombardini nepřenášel absolutně žádný vibrace do lodě. Navíc to mělo výhodu v tom, že když odejde guma, tak je motor pořád funkční a jde s ním v nouzovým režimu plout. Což u těch co používám teď neplatí. Silentbloky prasknou, motor seskočí z podstavce, ohne hřídel a je vymalováno.
- pavlii
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
martinptacek píše:...Příště bych šel to něčeho takovýho http://www.vonwentzel.net/Prout/01.Prop ... nished.jpg ...
Jo - tohle dává Yanmar a je to paráda. Na volnoběh se sice ten jednoválec pěkně klepe, ale to je asi tak všechno
P.
-
martinptacek
- aktívní jachtař

Já si asi na příští rok vyrobím nový silentbloky. Koncepce je pásovina s díry pro šrouby, šrouby a silentbloky ze škodovky.
Obrázek jsem dělal v malování, jde pouze o schema, rozměry ani úhly nejsou v měřítku. Jelikož to budu ohýbat někde ve svěráku, tak výkres nepotřebuju. Uvidím podle toho jak se mi to bude líbit.
a kdyby to náhodou nemělo jít složit, tak přijde na řadu druhá verze.
s tím, že tam dám tyhle nebo podobný silentbloky.
snad jako inspirace pomůže.
Obrázek jsem dělal v malování, jde pouze o schema, rozměry ani úhly nejsou v měřítku. Jelikož to budu ohýbat někde ve svěráku, tak výkres nepotřebuju. Uvidím podle toho jak se mi to bude líbit.
- Charlie
- zkušený harcovník

- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem pohledal v katalogu a vstřikovací čerpadlo je tam toto:
Vyznáte se v tom někdo, co je to zač? Stačí to na seřízení jen vyndat a odnést do nějakého diesel servisu, nebo raděj někoho vzít rovnou k motoru? Tohle jsou věci do kterých nerad zasahuju, ale když budu vědět co a jak a na co dát pozor, tak se toho nebojím.
Silentbloky určitě vyrábět nebudu, i když by to pro mě nebyl problém, když už, tak buď bych dal zrepasovat ty původní, nebo bych koupil nové, to co tam patří. Ale jde o to, aby to nebyli vyhozené peníze, jestli ty vibrace způsobuje něco jiného.
Vyznáte se v tom někdo, co je to zač? Stačí to na seřízení jen vyndat a odnést do nějakého diesel servisu, nebo raděj někoho vzít rovnou k motoru? Tohle jsou věci do kterých nerad zasahuju, ale když budu vědět co a jak a na co dát pozor, tak se toho nebojím.
Silentbloky určitě vyrábět nebudu, i když by to pro mě nebyl problém, když už, tak buď bych dal zrepasovat ty původní, nebo bych koupil nové, to co tam patří. Ale jde o to, aby to nebyli vyhozené peníze, jestli ty vibrace způsobuje něco jiného.
-
martinptacek
- aktívní jachtař

-
david
- moderátor
- Reputace: 234
než se vrtat v čerpadle, v prvním kole bych zkontroloval trysky, jestli nekapou a jaký maj tlaky. to je celkem triviální a hned
na kontrole předvstřiku taky nic není - koukneš na odšroubovanou vysokotlakou trubku od vstřiku, kdy začne dávat - počátek vstřiku - značky na setrváku. ale v tom bych chybu nehledal, stejně to u tohodle čerpadla nijak snadno nepřenastavíš. a aby se předvstřik změnil z původního nastavení, to by už musel být celej rozvod pěkně sjetej
na kontrole předvstřiku taky nic není - koukneš na odšroubovanou vysokotlakou trubku od vstřiku, kdy začne dávat - počátek vstřiku - značky na setrváku. ale v tom bych chybu nehledal, stejně to u tohodle čerpadla nijak snadno nepřenastavíš. a aby se předvstřik změnil z původního nastavení, to by už musel být celej rozvod pěkně sjetej
-
david
- moderátor
Charlie píše:Ok, ty trysky ještě zkusím, ale před minulou sezonou jsem dával obě nový, takže maj naběháno cca 80hodin. Seřízený byli na předepsanej tlak. Měnil jsem je, protože jedna tekla.
kus nahoře píšeš:" Motor do 1500ot nekouří, z výfuku není nic vidět, a když tak je kouř do šeda. Nad 2000ot motor kouří viditelně a v plnejch otáčkách za lodí není vidět, šedobílá dýmovnicea nad vodou se to drží dost dlouho."
Charlie, přetíženej diesel kouří pouze černě. Tohle je špatně spálená nafta, tedy jsou blbý vstřiky nebo čerpadlo a nebo to už má zasebou - jak chytá?
- Charlie
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Studenej se po 15sec žhavení třikrát převalí a běží. Teplej chytá na ťuknutí, bez žhavení. Po zimě chytil na druhý startování, v sezoně se mi nestalo, že by nenaskočil napoprvé, nebo dlouho točil.
Ono s tím kouřem jak jde do výfuku voda a tvoří se pára je to takové ošemetné. Záď lodě kde je vyveden výfuk načernalá je, ale viditelně černě nekouří.
A ještě čeho jsem si všiml, z deklu nad ventilama je vyvedeno odvětrání - hadička do vzduch. filtru, z té se pokuřuje, smrdí to jak výfuk a dost to mastí vzduchovej filtr.
Ono s tím kouřem jak jde do výfuku voda a tvoří se pára je to takové ošemetné. Záď lodě kde je vyveden výfuk načernalá je, ale viditelně černě nekouří.
A ještě čeho jsem si všiml, z deklu nad ventilama je vyvedeno odvětrání - hadička do vzduch. filtru, z té se pokuřuje, smrdí to jak výfuk a dost to mastí vzduchovej filtr.
-
david
- moderátor
seemann píše:Charlie píše:A ještě čeho jsem si všiml, z deklu nad ventilama je vyvedeno odvětrání - hadička do vzduch. filtru, z té se pokuřuje, smrdí to jak výfuk a dost to mastí vzduchovej filtr..
Tak to vypadá na zapečené kroužky, nebo je to již vyběhaný.
Každej motor dejchá dolů, diesely víc, Jde o to kolik. Navíc to sebou strhává rozprášenej olej od ventilů. Slušný motory na to maj odlučovač oleje. Někdy ve víku ventilů, někdy až venku.
Pokud to je plynulej proud čoudu, je to v háji, pokud jen tak zvolna lehce pokuřuje, kašli na to.
když otevřeš olejový víčko a přidržíš na něm papír, měl by na tom hrdle "klapat", ne mít snahu uletět.
Navíc, kdyby byl zapečenej nebo extra vyběhlej, nechytal by snadno.
- Charlie
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Ano, mám silentbloky jako pro Solé Mini-17
Zítra se snad dostanu na loď, tak zkusím odpojit hřídel a uvidím hned, jestli vibrace zůstanou, nebo ne. Zkusím jak motor běží samotnej a překontroluju souosost s hřídelí, případně to zkusím vyladit.
Měřák komprese jsem bohužel na tenhle víkend nesehnal, takže tu si přeměřím až příště, jinak komprese má být 454,4psi při 320rpm
Ještě jak tak prohlížím fotky, tak musím zkouknout, jestli jsou silentbloky v ose se středem klikovky, zdá-se, že jeden silentblok je danej více nad klikovkou, ale to je jen podle fotek co mám, zítra to zkouknu přesně.
Zítra se snad dostanu na loď, tak zkusím odpojit hřídel a uvidím hned, jestli vibrace zůstanou, nebo ne. Zkusím jak motor běží samotnej a překontroluju souosost s hřídelí, případně to zkusím vyladit.
Měřák komprese jsem bohužel na tenhle víkend nesehnal, takže tu si přeměřím až příště, jinak komprese má být 454,4psi při 320rpm
Ještě jak tak prohlížím fotky, tak musím zkouknout, jestli jsou silentbloky v ose se středem klikovky, zdá-se, že jeden silentblok je danej více nad klikovkou, ale to je jen podle fotek co mám, zítra to zkouknu přesně.
- jajarin
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 25
martinptacek píše:Já si asi na příští rok vyrobím nový silentbloky. Koncepce je pásovina s díry pro šrouby, šrouby a silentbloky ze škodovky.
Obrázek jsem dělal v malování, jde pouze o schema, rozměry ani úhly nejsou v měřítku. Jelikož to budu ohýbat někde ve svěráku, tak výkres nepotřebuju. Uvidím podle toho jak se mi to bude líbit.a kdyby to náhodou nemělo jít složit, tak přijde na řadu druhá verze.
Takhle to je nerealný, nemůžeš to dát dohromady, Vrchní desku tam nedáš, protože je do úhlu a vadí tak šrouby, muselo by to být prořízlé
-
martinptacek
- aktívní jachtař

Pro rýpaly sem navrhnul i druhou verzi, která se dá rozebrat, takže to složím. A v návrhu nových komponentů pojmy nerealný, nemůžeš to dát dohromady vůbec neexistují.
Naposledy upravil(a) martinptacek dne sob zář 20, 2014 10:05 am, celkem upraveno 1 x.