Solé Mini 14 diesel - vibrace

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » sob zář 13, 2014 3:37 pm

Já měl tyhle silentbloky co jsou vidět na tomto motoru http://www.yachtservis.cz/imgs/fotos/002jm20.jpg je to klasickej závit a na konci přivařený disk, obě strany jsou pak spojeny gumou. V provozu to vibrovalo šíleně na volnoběh. Při zvýšení otáček se motor uklidnil. No při nehodě v motorovym prostoru se motor ze silentbloků utrhl a tím pádem jsem musel řešit nový. Pro jistotu jsem použil stejnej systém a zvětšil jsem rozměry.

Teď jsou volnoběžný otáčky v pohodě, od 1000-1400 to vibruje šíleně a pak už je zase klid. Nechali jsme si je dělat někde u Brna na zakázku a přišlo to cca na 1000Kč za všechny. Vyřizoval to táta a prej tam zvládnou udělat úplně cokoliv.

Pořád ale loď dost vibruje. Oproti ostatním, připisuju to hlavně tomu, že motor na tu gumu tlačí ve špatným směru. Příště bych šel to něčeho takovýho http://www.vonwentzel.net/Prout/01.Prop ... nished.jpg Nebo měkčí guma a riskovat, že se to jednou utrhne zase.

Ale mám výbornou zkušenosti s silentbloky škoda http://www.skoda-dily.cz/data/items/24/ ... 8cdd05.jpg když motor seděl na dvou trámcích, tak jsem do nich vyvrtal otvor přesně pro silentblok a ten natloukl kladivem dovnitř. Pak stačilo vyrobit takovou vidličku s čepem z pásoviny a jednoválec lombardini nepřenášel absolutně žádný vibrace do lodě. Navíc to mělo výhodu v tom, že když odejde guma, tak je motor pořád funkční a jde s ním v nouzovým režimu plout. Což u těch co používám teď neplatí. Silentbloky prasknou, motor seskočí z podstavce, ohne hřídel a je vymalováno.
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » pon zář 15, 2014 8:18 am

martinptacek píše:...Příště bych šel to něčeho takovýho http://www.vonwentzel.net/Prout/01.Prop ... nished.jpg ...

Jo - tohle dává Yanmar a je to paráda. Na volnoběh se sice ten jednoválec pěkně klepe, ale to je asi tak všechno :-D

P.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon zář 15, 2014 10:13 am

Zkusím poslechnout ty vstřiky, proběhnout motor ve větších otáčkách také není problém a zkusím změřit jak je motor srovnanej s hřídelí teď, jestli si ty silentblocky za ty léta nesedly, případně ho srovnám. Pak uvidím co dál.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pon zář 15, 2014 11:26 am

co takhle serizeni a casovani vstrikovaciho cerpadla.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon zář 15, 2014 11:35 am

Jo to mě taky napadlo, ale obávám se, že na to jsem krátkej a budu muset někoho sehnat kdo se v tom vyzná.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod martinptacek » pon zář 15, 2014 12:14 pm

Já si asi na příští rok vyrobím nový silentbloky. Koncepce je pásovina s díry pro šrouby, šrouby a silentbloky ze škodovky.
Obrázek jsem dělal v malování, jde pouze o schema, rozměry ani úhly nejsou v měřítku. Jelikož to budu ohýbat někde ve svěráku, tak výkres nepotřebuju. Uvidím podle toho jak se mi to bude líbit.

Obrázek a kdyby to náhodou nemělo jít složit, tak přijde na řadu druhá verze. Obrázek

s tím, že tam dám tyhle nebo podobný silentbloky.

Obrázek

snad jako inspirace pomůže.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon zář 15, 2014 7:23 pm

Tak jsem pohledal v katalogu a vstřikovací čerpadlo je tam toto:
Obrázek
Obrázek

Vyznáte se v tom někdo, co je to zač? Stačí to na seřízení jen vyndat a odnést do nějakého diesel servisu, nebo raděj někoho vzít rovnou k motoru? Tohle jsou věci do kterých nerad zasahuju, ale když budu vědět co a jak a na co dát pozor, tak se toho nebojím.

Silentbloky určitě vyrábět nebudu, i když by to pro mě nebyl problém, když už, tak buď bych dal zrepasovat ty původní, nebo bych koupil nové, to co tam patří. Ale jde o to, aby to nebyli vyhozené peníze, jestli ty vibrace způsobuje něco jiného.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod martinptacek » pon zář 15, 2014 9:33 pm

po třiceti letech to za silenbloky určitě nebudou vyhozené peníze.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon zář 15, 2014 9:38 pm

Čerpadlo Ti udělají na stolici v dílně, pokud je to potřeba, ale je potřeba také seřídit předstih, takže bych vzal mechanika tam, ať to rozhodne on....
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon zář 15, 2014 9:48 pm

než se vrtat v čerpadle, v prvním kole bych zkontroloval trysky, jestli nekapou a jaký maj tlaky. to je celkem triviální a hned

na kontrole předvstřiku taky nic není - koukneš na odšroubovanou vysokotlakou trubku od vstřiku, kdy začne dávat - počátek vstřiku - značky na setrváku. ale v tom bych chybu nehledal, stejně to u tohodle čerpadla nijak snadno nepřenastavíš. a aby se předvstřik změnil z původního nastavení, to by už musel být celej rozvod pěkně sjetej
david
moderátor

Příspěvekod david » pon zář 15, 2014 9:50 pm

maxik1958 píše:Čerpadlo Ti udělají na stolici v dílně, pokud je to potřeba, ale je potřeba také seřídit předstih, takže bych vzal mechanika tam, ať to rozhodne on....

nevím, jak by to v dílně dělali, tohle čerpadlo má vačku v motoru, ne v sobě.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon zář 15, 2014 10:05 pm

To asi jo, myslel jsem případné přetěsnění,vůle, a podobně, taky jsem psal, pokud by to bylo třeba,což si taky nemyslím, ale pokud s tím někdo nemá zkušenost, je lepší mechanik (dobrej mechanik) :)
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon zář 15, 2014 10:21 pm

Ok, ty trysky ještě zkusím, ale před minulou sezonou jsem dával obě nový, takže maj naběháno cca 80hodin. Seřízený byli na předepsanej tlak. Měnil jsem je, protože jedna tekla.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte zář 16, 2014 7:52 am

Charlie píše:Ok, ty trysky ještě zkusím, ale před minulou sezonou jsem dával obě nový, takže maj naběháno cca 80hodin. Seřízený byli na předepsanej tlak. Měnil jsem je, protože jedna tekla.

kus nahoře píšeš:" Motor do 1500ot nekouří, z výfuku není nic vidět, a když tak je kouř do šeda. Nad 2000ot motor kouří viditelně a v plnejch otáčkách za lodí není vidět, šedobílá dýmovnicea nad vodou se to drží dost dlouho."

Charlie, přetíženej diesel kouří pouze černě. Tohle je špatně spálená nafta, tedy jsou blbý vstřiky nebo čerpadlo a nebo to už má zasebou - jak chytá?
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte zář 16, 2014 8:06 am

Studenej se po 15sec žhavení třikrát převalí a běží. Teplej chytá na ťuknutí, bez žhavení. Po zimě chytil na druhý startování, v sezoně se mi nestalo, že by nenaskočil napoprvé, nebo dlouho točil.

Ono s tím kouřem jak jde do výfuku voda a tvoří se pára je to takové ošemetné. Záď lodě kde je vyveden výfuk načernalá je, ale viditelně černě nekouří.

A ještě čeho jsem si všiml, z deklu nad ventilama je vyvedeno odvětrání - hadička do vzduch. filtru, z té se pokuřuje, smrdí to jak výfuk a dost to mastí vzduchovej filtr.
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » úte zář 16, 2014 8:42 am

Charlie píše:A ještě čeho jsem si všiml, z deklu nad ventilama je vyvedeno odvětrání - hadička do vzduch. filtru, z té se pokuřuje, smrdí to jak výfuk a dost to mastí vzduchovej filtr..

Tak to vypadá na zapečené kroužky, nebo je to již vyběhaný.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte zář 16, 2014 10:16 am

seemann píše:
Charlie píše:A ještě čeho jsem si všiml, z deklu nad ventilama je vyvedeno odvětrání - hadička do vzduch. filtru, z té se pokuřuje, smrdí to jak výfuk a dost to mastí vzduchovej filtr..

Tak to vypadá na zapečené kroužky, nebo je to již vyběhaný.

Každej motor dejchá dolů, diesely víc, Jde o to kolik. Navíc to sebou strhává rozprášenej olej od ventilů. Slušný motory na to maj odlučovač oleje. Někdy ve víku ventilů, někdy až venku.

Pokud to je plynulej proud čoudu, je to v háji, pokud jen tak zvolna lehce pokuřuje, kašli na to.

když otevřeš olejový víčko a přidržíš na něm papír, měl by na tom hrdle "klapat", ne mít snahu uletět.

Navíc, kdyby byl zapečenej nebo extra vyběhlej, nechytal by snadno.
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » úte zář 16, 2014 10:28 am

david píše:
seemann píše:
Charlie píše:Navíc, kdyby byl zapečenej nebo extra vyběhlej, nechytal by snadno.

To je pravda. pokud chytá a má výkon, také bych to neřešil.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte zář 16, 2014 10:38 am

Jen to pokuřuje. S tím víčkem to vyzkouším a snad seženu na půjčení měřák komprese, že bych hned i změřil oba válce jak jsou na tom.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte zář 16, 2014 11:09 am

To by bylo ideální......
DB2
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod DB2 » pát zář 19, 2014 7:19 pm

Ja mám silenbok (originál od solé)na Sole 44
Obrázek
u teba to tiež vyzerá typ pre solé "17"
Obrázek
tým že prekontroluješ súososť osi motora a osi hriadeľa pohonu budeš mať istotu že nebudeš trápiť uloženie hriadeľa v stevenke
a prípadne to upravíš na závite skrutiek silenblokov.. ... a čo prevodovka ?
Obrázek
Obrázek
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát zář 19, 2014 7:57 pm

Ano, mám silentbloky jako pro Solé Mini-17

Zítra se snad dostanu na loď, tak zkusím odpojit hřídel a uvidím hned, jestli vibrace zůstanou, nebo ne. Zkusím jak motor běží samotnej a překontroluju souosost s hřídelí, případně to zkusím vyladit.

Měřák komprese jsem bohužel na tenhle víkend nesehnal, takže tu si přeměřím až příště, jinak komprese má být 454,4psi při 320rpm

Ještě jak tak prohlížím fotky, tak musím zkouknout, jestli jsou silentbloky v ose se středem klikovky, zdá-se, že jeden silentblok je danej více nad klikovkou, ale to je jen podle fotek co mám, zítra to zkouknu přesně.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » pát zář 19, 2014 10:15 pm

martinptacek píše:Já si asi na příští rok vyrobím nový silentbloky. Koncepce je pásovina s díry pro šrouby, šrouby a silentbloky ze škodovky.
Obrázek jsem dělal v malování, jde pouze o schema, rozměry ani úhly nejsou v měřítku. Jelikož to budu ohýbat někde ve svěráku, tak výkres nepotřebuju. Uvidím podle toho jak se mi to bude líbit.

Obrázek a kdyby to náhodou nemělo jít složit, tak přijde na řadu druhá verze. Obrázek

s tím, že tam dám tyhle nebo podobný silentbloky.

Obrázek

snad jako inspirace pomůže.

Takhle to je nerealný, nemůžeš to dát dohromady, Vrchní desku tam nedáš, protože je do úhlu a vadí tak šrouby, muselo by to být prořízlé
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod martinptacek » sob zář 20, 2014 9:01 am

Pro rýpaly sem navrhnul i druhou verzi, která se dá rozebrat, takže to složím. A v návrhu nových komponentů pojmy nerealný, nemůžeš to dát dohromady vůbec neexistují.
Naposledy upravil(a) martinptacek dne sob zář 20, 2014 10:05 am, celkem upraveno 1 x.
david
moderátor

Příspěvekod david » sob zář 20, 2014 9:06 am

taky jsou ty samý silentbloky s dírou a závitem. nemusíš držák dělat dělený a dát do ní dlouhej šteft, můžeš štelovat u výšku motoru pro pasování na hřídel :)

Zpět na