Solé Mini 14 diesel - vibrace

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pon zář 22, 2014 10:16 am

zda se ze ten motor by se siknul dobre jako zavazi pro kotevni bojku i s tou prevodovkou. dobrej jetej 14hp motor koupis s prevodovkou do 1500 eur a mas pokoj. :? :? kdyz si spocitas kolik uz te ten starej stal casu tak by jsi byl mozna na svejch.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon zář 22, 2014 11:03 am

No jako závaží určitě neskončí. Převodovku určitě vyndám a vezmu si jí na dílnu, možná to vezmu komplet i s motorem a budu mít přes zimu co dělat. S hřídelema i převodovkou si v práci poradím, na to máme komplet zařízenou dílnu. Až tu převodovku rozdělám tak uvidím, kde je chyba.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon zář 22, 2014 11:46 am

bozakafka píše:zda se ze ten motor by se siknul dobre jako zavazi pro kotevni bojku i s tou prevodovkou. dobrej jetej 14hp motor koupis s prevodovkou do 1500 eur a mas pokoj. :? :? kdyz si spocitas kolik uz te ten starej stal casu tak by jsi byl mozna na svejch.

Našel bys někde odkaz, kde se dá koupit tak jak píšeš? Klidně do SZ, jestli je to něco proti něčemu
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pon zář 22, 2014 12:39 pm

V ramci kompletni rekonstrukce naseho plavidla jsem se rozhodl si poridit silnejsi motor. 18 hp pro slomotina neni dostatecnych. takze jsem zacal patrat po starsim motoru. Nakonec jsem nasel yanmara ktery ma najeto malo za super penize. ty stranky se jmenuji apollo duck. doporucil mi je nas kapitan. nicmene muj puvodni motor 18hp Hydromarine(kubota) bude naprodej i s prevodovkou(ZF). Prominte za OT. celkem chapu citovy vztah k motorum a snaze ho opravit a drzet v nejlepsi kondici. taky se budu s puvodnim motorem tezko loucit.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon zář 22, 2014 12:51 pm

Dík. Sice jsem tam teď nic za ty peníze neviděl, ale to je jen věcí aktuální nabídky. Stránky jsou pěkný.
kaptn
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kaptn » pon zář 22, 2014 10:54 pm

bozakafka píše:zda se ze ten motor by se siknul dobre jako zavazi pro kotevni bojku i s tou prevodovkou. dobrej jetej 14hp motor koupis s prevodovkou do 1500 eur a mas pokoj. :? :? kdyz si spocitas kolik uz te ten starej stal casu tak by jsi byl mozna na svejch.

Tak na kotvu-jsi asi hodně za vodou,....vem si cenu nového motoru a i v přepočtu na ujeté motohodiny....úplně mimo,...každý motor má cenu vyšší ,než cena šrotu,...charlie-Orlík,mrkni se na cenu nového stejně výkonného motoru i jinde,....s převodkou-vratkou to bude ouplně někde jinde,sám tím procházím,.....zkus jen samotný motor a potom cena odovídající vratky,jsi na dvojnásobku minimálně,+ doprava+ další servis=dále laboruj :oops: :gun: :oops:
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte zář 23, 2014 12:18 am

kaptn píše:

Tak na kotvu-jsi asi hodně za vodou,....vem si cenu nového motoru a i v přepočtu na ujeté motohodiny....úplně mimo,...každý motor má cenu vyšší ,než cena šrotu,...charlie-Orlík,mrkni se na cenu nového stejně výkonného motoru i jinde,....s převodkou-vratkou to bude ouplně někde jinde,sám tím procházím,.....zkus jen samotný motor a potom cena odovídající vratky,jsi na dvojnásobku minimálně,+ doprava+ další servis=dále laboruj :oops: :gun: :oops:

Abych se priznal, tak vubec nerozumim co tim myslis. Opravit se da ve vysledku vsechno, ale jde o to jestli to ma smysl. Nicmene ver mi ze zrovna ja jsem ten typ co veci nadarmo nehazi pres palubu, Bohuzel nekdy se technologie dostane do bodu kdyz uz neni techologii. V podstate co tady jsme cetli psali a resili je vo nicem. Z jednohon prosteho duvodu......jeste nikdo pres jachtarske forum motor neopravil. Motory a jine technicke vybaveni plavidla se da opravit pouze za osobni pritomnosti odbornika a tak to je. Jetej motor kolem 14hp i s prevodovkou proste do 1500eur koupim v pohode. jenom to chce trosku trpelivosti. Asi takhle. Doma na slapech bych si s problematickym motorem asi hral, ale na mori je treba trochu jistoty. Tady je okamzik kdyz nekdo rekne...jak muzes verit ojetemu motoru. pro mne je odpoved snadna. motor v plachetnici neni jako motor v motoraku a nebo v aute. vetsina ojetych motoru v dobrych inzeratech je vymena, coz znamena ze majitele lodi jdou do novejsich a vykonejsich motoru. otazka je jestli nove technologie dokazou konkurovat tem starym. nekdy mne pripada ze nove motory maji zivotnost ctrnact dni po zkonceni zaruky. fakt je ten ze koupe ojeteho motoru je vzdy sazka do loterie, ale da se to ohlidat. zmerit tlaky, zkonrolovat vstriky a pod. takze babo rad. Nakonec souhlasim s tim si vzit motor s prevodovkou do dilny a travit tim dlouhe zimni vecery bez pritomnosti jinak smyslejici manzelky je perfekt a dobra zkusenost. treba je to jen prkotina a nebo opravitelna zavada. tekze az se to povede opravit tak se narazi sud a opece prase :D :D nejvetsi poteseni na tom bude ze si na to prijdes sam bez nikam nevedoucich rad na tomto vlaknu.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte zář 23, 2014 12:24 am

Jinak je takova pomucka. ojety motor se rovna 100 euro za jednoho kone.......tak vetsinou v prumeru do deseti let stari motoru.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte zář 23, 2014 7:28 am

No kdybych měl na novej motor, tak už tam je, akorát že novej stojí víc, než mi stála celá loď, takže to nepřipadá v úvahu.

Tady na fóru, jelikož vím, že jsou tu někteří co se dost vyznají a mají spoustu zkušeností jsem se chtěl dozvědět na co se zaměřit. A co by ty problémy mohlo způsobovat.

Zatím jsem zvolil následující postup, dokud je loď na vodě.

1)Změřím tlaky na studeným motoru, zkontroluju ventilovou vůli (a zkontroluju vše co je pod deklem) a změřím je znovu.
2)Změřím tlaky na teplém motoru.
3)Zkusím odpojit výfuk a vyvedu ho ohebnou trubkou nahoru a chladící vodu vyvedu hadicí přes bok lodě. Zkusím tak motor projet, uvidím jaký kouř jde skutečně z výfuku, bez přidání vody.
4)Demontuju převodovku a opravím vůli na výstupní přírubě + jí celou zkontroluju, jestli tam není v háji něco dalšího.

Pak se uvidí jaký budou naměřený hodnoty a podle toho zvolím další postup. Budu průběžně informovat co a jak.

Jinak mi přišla cenová nabídka na díly přímo od Mitsubishi a jsou levnější cca o 35% oproti Sole Dieselu. Holandský prodejce komunikuje okamžitě, takže motorové díly je lepší brát rovnou od Mitsubishi.
Typ motoru je to K2C-61SS
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » pon čer 29, 2015 7:24 pm

Tak dneska jsem dokončil prototyp. Jsou to válcový silenbloky 30mmx40mm, 60Kč jeden kus.
Nosnost 15kg ve střihu, 90kg v tlaku. Pro jeden váleček, takže pro dva to je 30 až 180kg na jednu nožičku. Používám 45 stupňovej úhel, takže výsledek očekávám někde kolem (30+180)/2= 105kg. Což by mělo být maximální zatížení. Motor celej váží 100Kg, na přední nohy 30kg na zadní 20kg.

Ohledně tlaku od vrtule je výpočet stejnej, do 400kg. Což si myslím, že můj motor 15KW, před převodovkou, stačí. Stejně ho používám tak na 7KW. Možná míň.

Zkušebně jsem zkusil silentblok zatížit 120kg a stalo se to, že se horní železo a spodní spojili. Tudíž vetší tlak už na gumu nebyl. V provozu by to asi dost rachotilo. V ruce se dá stlačit tak o 2 mm, je to pěkně měkký, takový jsem to chtěl. Protože teď tam mám strašný tvrďáky, nosnost odhaduju tak 400kg jeden. Přidávám plyn a vibrace se zvětšují, dokud nepřekonám vlastní frekvenci a pak je to relativně dobrý. Tímhle počinem snad dostanu menší vibrace lodi a nižší hluk, jelikož teď vibrujou dveře, nádobí ve dřezu, zábradlí, prostě všechno se klepe.

Obrázek
obrazek
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » pát črc 17, 2015 5:45 pm

Tak uz je mam natreny a pripraveny k montazi.

Obrázek

obrázek

Zpět na