Nafukovací člun s motorem

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

martin1980
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Nafukovací člun s motorem

Příspěvekod martin1980 » úte zář 23, 2014 8:51 am

Zdravím všechny. Prosím o radu. Sháním nějaký člun na dovolené do Chorvatska. Jen pro mě a přítelkyni na projetí se kousek od břehu, na nějaký ostrůvek, trochu zmizet od lidí atd.
Minulý týden jsem si byl vyzkoušet na předváděcí akci nafukovací člun Zodiac - nejsem si úplně jistej, ale myslím, že to byl tenhle http://www.marine.cz/produkty-komplet-z ... tail-23200
Byl jsem spokojenej, ale rád byl znal názor i někoho jinýho, než prodejce. Rád bych věděl, co si o tom člunu myslíte. Kvalita, cena atd. Nevím, jestli nejít do silnějšího motoru, ale nechce se mi dělat si kvůli tomu papíry. Nevím, jak je to složitý, kolik to stojí ... S loděma nemám zkušenosti, tak chci na začátek něco, kde se nemusím o nic starat :)
Díky za jakoukoli radu či názor
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » úte zář 23, 2014 9:11 am

Akurát predávam taký čln.
Pozri sa sem:

http://sport.bazos.sk/inzerat/41485858/ ... -DF-15.php

Mám ten čln aj v tunajšom bazári.

Ináč v sekcii o gumových člnoch nájdeš spústu informácií. Mnoho zdaru.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » úte zář 23, 2014 9:13 am

- Martine, vítej tu na fóru :)
- koupi nového kompletu bych si rozmyslel, v inzerci je dost pužitých, cca za polovic. Po první dovolené stejně zjistíš, že je to malé.
- v Chorvatsku potřebuješ papíry i na takhle malý člun
- už jsi náš :good:
lebon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod lebon » úte zář 23, 2014 3:05 pm

Pro Ozzie : No konečně,ti to trvalo.
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Nafukovací člun s motorem

Příspěvekod J » úte zář 23, 2014 8:01 pm

martin1980 píše:Zdravím všechny. Prosím o radu. Sháním nějaký člun na dovolené do Chorvatska. Jen pro mě a přítelkyni na projetí se kousek od břehu, na nějaký ostrůvek, trochu zmizet od lidí atd.
Minulý týden jsem si byl vyzkoušet na předváděcí akci nafukovací člun Zodiac - nejsem si úplně jistej, ale myslím, že to byl tenhle http://www.marine.cz/produkty-komplet-z ... tail-23200
Byl jsem spokojenej, ale rád byl znal názor i někoho jinýho, než prodejce. Rád bych věděl, co si o tom člunu myslíte. Kvalita, cena atd. Nevím, jestli nejít do silnějšího motoru, ale nechce se mi dělat si kvůli tomu papíry. Nevím, jak je to složitý, kolik to stojí ... S loděma nemám zkušenosti, tak chci na začátek něco, kde se nemusím o nic starat :)
Díky za jakoukoli radu či názor

Udělat papíry není těžké a stojí to 450,-korun. Přihlášení lodě stojí 400,-korun. Doufám, že si to dobře pamatuji. Ten komplet o kterém píšeš nebrat.
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod J » úte zář 23, 2014 8:20 pm

Tahle velikost člunu je v pohodě například pro dva dospělé a dítě. Ale s motorem 10Hp. S tou pětkou jedině když budeš jezdit sám, možná. :-) Zkus prolistovat starší diskuze.
Janík
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Janík » úte zář 23, 2014 8:42 pm

Martine, papíry si určitě udělej, pokud hodláš občas zmizet z přeplněných pláží. A ujišťuji tě, že poprvním dbu stráveném na opuštěném místě na mořském břehu, už nikdy do žádného hotelu s narvanou pláží nepojedeš. je to nesrovnatelné. Nevím, jak jsi na tom finančně a jak často hodláš k moři jezdit. Na jeden týden v roce je to příliš drahý nákup. A fakt brzy zjistíš, že tvůj člun je malý a motor slabý. Ale samozřejmě k minivýletům stačí. Uvaž, zda není lepší hledat ubytování s možností člun si půjčit, opět budeš potřebovat ale zkoušky,nebo si ho vypůjčit přímo tady doma a získat nějakou zkušenost. Jinak gumák je obecně vzato velmi ztrátová investice a předpokládám, že ti to není úplně jedno, když jsi tady vznesl dotaz. Jestli trávíš na Jadranu více času, tak ten řidičák se ti během života stonásobně vrátí a ještě vícekrát ti dodá spoustu nepopsatelných zážitků.
MiroR
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod MiroR » stř zář 24, 2014 5:56 am

Tiež som pred dvoma týžďňami kupoval čln po návrate z Chorvátska a stál som pred neľahkým rozhodovaním. Sme dvaja dospelí, dve deti a nakoniec to bol Albastar Fantom 380 a Selva Naxos 5xs(15hp). Párkrát som bol na Sĺňave a aj som vyskúšal sklz, v pohode to ten čln s motorom dá.
Hľadal som možnosť ako nebyť zaťažený poistkou a registráciou a toto je jedna z možností.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » stř zář 24, 2014 7:28 am

Miro, hovoríš že ten motor vás dal do sklzu dvoch dospelých s dvomi deťmi? Vieš aká bola rýchlosť v sklze pri takomto obsadení?
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod J » stř zář 24, 2014 8:28 am

Denisi, pokud ten motor má 15Hp, tak to možné je. Mě třímetrový gumák s desetikoňovým čtyřtaktem a třemi lidmi vážícími dohromady 210 kilo chodí do skluzu velice ochotně a ve skluzu jede podle GPS (pokud nejsou vlny) cca 33 kilometrů za hodinu.
lebon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod lebon » stř zář 24, 2014 8:36 am

Po 70kg / ks ? Pro boha,co je to za lidi ?
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod J » stř zář 24, 2014 8:39 am

lebon píše:Po 70kg / ks ? Pro boha,co je to za lidi ?

Já mám 95 a dcerka 30..... :-)
lebon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod lebon » stř zář 24, 2014 8:42 am

To už je lepší,když tam je děcko a madam,ale původně jsi psal o třech lidech. ...
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod J » stř zář 24, 2014 8:53 am

lebon píše:To už je lepší,když tam je děcko a madam,ale původně jsi psal o třech lidech. ...

Jako že ženy a děti nejsou lidi? :) :) :) No, hlavně jsem reagoval na to, jestli patnáct koní může dostat člun s 2 (předpokládám mezi nimi taky jednu ženu) +2 (děti) do skluzu.
MiroR
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod MiroR » stř zář 24, 2014 12:14 pm

Denis píše:Miro, hovoríš že ten motor vás dal do sklzu dvoch dospelých s dvomi deťmi? Vieš aká bola rýchlosť v sklze pri takomto obsadení?

Ano, myslím že to sklz bol. Som začiatočník, takže posudzujem to podľa toho, ako som našiel tu na fóre, že predok člna klesne a vlna za motorom je niekoľko metrov a tak to aj bolo. A to ten motor si nedovolím dať naplno, je v zábehu.

Čln má 70 kg, motor 32 kg a 4 osoby 230 kg.

Rýchlosť neviem, zmeriam nabudúce.

Uviedol som to len ako inšpiráciu, lebo som niekoľko dní prelúskaval toto fórum a hľadaj niečo čo by stačilo, ale zároveň bolo najmene papierovačiek a ten Naxos sa mi zdal lepší ako Piranha 5xs(10hp) od Selvy aj keď je štvortakt.

Čln má 380, ale už som nejako vyriešil aj hmotnosť pod 1000 kg (aby nebola potreba registrácie) u 430 alebo 470 cm člna, takže budem ho predávať a idem do väčšieho.

Dúfam že motor bude stačiť na sklz aj pri 430 alebo 470, je tam o 20 cm väčšia šírka, ale hmotnosť sa dvihne len o 20 kg.

Obrázek
raschi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Re: Nafukovací člun s motorem

Příspěvekod raschi » stř zář 24, 2014 1:34 pm

Pro: martin1980

Jak psal ferdas - na vyzkoušení koupit něco jetého, pravděpodobnost, že po prvním roce budeš měnit za větší a silnější je dost vysoká ;) . Určitě nemá smysl kupovat nový komplet gumáku 310 + 5hp motor, takových se teď na podzim nabízí mraky jetých.

Třeba náš první člun (rodina se dvěma dětmi, dnes 13+10) před 5 lety byl starý Avon 2,8m s 5hp Yamahou. V pohodě jsme s ním každý den jezdili několik km kolem pobřeží na opuštěné pláže. Jen mu chyběl ten fun-faktor, protože do skluzu se dostal maximálně s 1 dospělým a jedním dítětem.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=faoZEv53ewM[/youtube]

Takže hned na podzim šel z domu a pak jsme 3 roky měli RIB (tedy nafukovák s laminátovým kýlem) 3,1m a Selvu Naxos 15hp. To už bylo o něčem jiném, podstatně se tak zvětšil akční rádius, protože už uvezl celou rodinu ve skluzu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QdFsIAcQQrc[/youtube]

A loni na podzim jsme jej vyměnili za lamináťák 3,4m s 30hp motorem. Opět nesrovnatelný nárůst komfortu proti gumáku a výkonově už stačí i na tahání různých hraček.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gVVWPT3Cnx0[/youtube]
vasilacer
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vasilacer » stř zář 24, 2014 5:59 pm

lebon píše:Po 70kg / ks ? Pro boha,co je to za lidi ?

:lol: :lol:
Rimmerak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Rimmerak » stř zář 24, 2014 7:39 pm

Všichni, co píší, že nemá cenu kupovat nový člun 3m a k tomu 5HP motor mají naprostou pravdu. Sám jsem koupil za super peníze jetý 3,2 člun s AL podlahou a 5HP motor a měl jsem to v Chorvatsku jen jednou a už mám 15HP. Naštěstí člun má povolený 15HP motor, takže jsem měnil jen motor. Prodal jsem ho stejně draho jako jsem ho před rokem koupil, takže paráda.
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod J » stř zář 24, 2014 9:05 pm

MiroR píše:............lebo som niekoľko dní prelúskaval toto fórum a hľadaj niečo čo by stačilo, ale zároveň bolo najmene papierovačiek a ten Naxos..................

No, já to beru přesně naopak. Tím že člun přihlásím na SPS za čtyři stovky a dvě hodiny času včetně cesty si ušetřím problémy v Chorvatsku při placení "Uplaty" , případné vyřizování papírů na člun nepodléhající registraci, což je dražší varianta než SPS, nebo nedej-Bože řešit nějaký průser a zjistit, že to, že jezdím s patnáctkou bez papírů je jenom můj problém a prodejce který před tím tvrdil, že žádný problém není, teď bude tvrdit, že mi prodal jenom pětku a já si ho překopal na vlastní zodpovědnost.
Rimmerak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Rimmerak » stř zář 24, 2014 9:59 pm

Přesně tak ! Vyřízení registrace na SPS mě trvalo všehovšudy 20 minut, ještě sem si příjemně popovídal a mám klid. Nemusím se nikde stresovat, že bude problém, mám ke člunu doklady, takže nemůže být problém ani na hranicích při cestě k moři. Letos sem měl v HR pětku motor, vyřizoval jsem jak pitomec Lloyda za 500kč a na kapitanátu v Sali na ten certifikát koukali, jak když to v životě neviděli.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv zář 25, 2014 8:50 am

J píše:nedej-Bože řešit nějaký průser a zjistit, že to, že jezdím s patnáctkou bez papírů je jenom můj problém a prodejce který před tím tvrdil, že žádný problém není, teď bude tvrdit, že mi prodal jenom pětku a já si ho překopal na vlastní zodpovědnost.

A přesně o tom ty jako 5hp jsou. :D To jsi přesně trefil!!
Policajti nejsou tak blbí, aby nepoznali co tam člověk má opravdu pověšený. To si vážně někdo myslí, že ty asi 2 motory, který se tak prodávaji policajti neznaji? Nebo si někdo myslí, že když to na gumáku s celou rodinou maže ve skluzu, tak mu policajti uvěří, že tam má jen pětku? :D
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 7

Příspěvekod indianajones » čtv zář 25, 2014 9:00 am

Urcite to poznaju, ale z pravneho a legislativneho hladiska asi nic nezmozu. Samozrejme je lepsie mat normalne papiere.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv zář 25, 2014 9:16 am

indianajones píše:Urcite to poznaju, ale z pravneho a legislativneho hladiska asi nic nezmozu. Samozrejme je lepsie mat normalne papiere.

Tim bych si nebyl tak jistej. V tom předpisu se píše o výkonu strojního pohonu, nikoliv o tom co je na něm nalepený. :)
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 7

Příspěvekod indianajones » čtv zář 25, 2014 9:19 am

Oni to nemaju len nalepene. Maju tych 5 koni aj v oficialnej dokumentacii.
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod J » čtv zář 25, 2014 9:37 am

Selva xs jsou silnější motory, které mají karburátor zaškrcený na výkon pět koní. Pokud někdo (a je jedno, jestli výrobce, prodejce nebo uživatel) provede na tomto motoru změnu, která zvýší výkon na původní hodnotu, tak si nějakým papírem, který říká, že ten motor má pět koní můžeš akorát tak vytřít zadek.

Zpět na