Chovají se Chorvati tržně, nebo nás okrádají?

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Chovají se Chorvati poze tržně nebo nás okrádají?

Neokrádají, hovají se tržně a korektně
22
12%
Chovají se korektně, až na malé vyjímky
64
34%
Většinou se nás snaží oškubat
76
41%
Vždy se nás snaží oškubat
24
13%

Celkem hlasů: 186
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » čtv led 10, 2013 7:52 pm

Baharis to asi shrnul jednoduše a stručně. Prostě Chorvatsko má svá nej (vzdálenost, jazyk, dostupnost autem, členitost pobřeží a ostrovů atd.), kromě toho ještě přidám jeden moment - ono je rozdíl, jestli si jedeme zajachtit (pak to bude spíš třeba to Řecko, Itálie nebo Francie), nebo jedeme na letní rodinnou koupací dovolenou s manželkami - nejachtařkami a malými dětmi, kterým už metové vlny dělají nepředstavitelné problémy. V tom případě asi není lepší destinace, než je právě Chorvatsko s poměrně dobře chráněnými pobřežními vodami krytými množstvím ostrovů.

Kdo do Chorvatska jezdí roky, vidí velký posun v nabízených službách, ale i platbách za věci, které dříve byly běžně dostupné zdarma (kratší vyvázání u městských mol za účelem nákupu či kratší prohlídky městečka či vesnice, již takřka nemožnost zaparkovat auto u moře bez placení, zpoplatnění čím dál více zátok atd.). Beru samozřejmě jako normální, že se platí např. za pitnou vodu, která není zadarmo. Ale je rozdíl, jestli za vodu někdo chce např. 20KU za doplnění nádrží (cca 100 litrů), nebo bude požadovat 20 KU za 20 litrů (před pár lety Skradin). Podobně jestli za vyvázání u městského mola na hodinu za účelem nákupu a krátké prohlídky zaplatím třeba 50 KU nebo je např. hodina zdarma, nebo někdo bude chtít 200KU.

Pavel.
Naposledy upravil(a) Pavel63 dne čtv úno 14, 2013 6:37 am, celkem upraveno 1 x.
kaptn
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kaptn » stř úno 13, 2013 9:45 pm

Souhlasím na 100%. Nazývejme to okrádání, ať se to někomu neplete...
Janík píše:Ale ta činnost není výsadou pouze Chorvatů.

To sice ne, ale jsou v tom sakra dobří ;)

Jojo, už jsem do tohohle vlákna dlouho nepřispěl. Ale abych nenadával jenom na chorvaty.... zanadávám si i na ty český švejky, kteří sice nadávají, ale aby hromadně začali jezdit třeba do Řecka, to ne. Kdyby 90% čechů jelo místo do Chorvatska do Řecka, tak bychom třeba dostali odpověď na otázku tohoto topicu. Buď by zlevnili, což by byl podle mně znak tržního chování, nebo by zdražili, což je podle mně znak zlodějiny a lupičství, to samé jako dvojka lupičů Kalousek & Nečas, ale to je :offtopic: ...

A co tak zatlačit na konečné zreálnění CZ měny,myslím tím výrazně silnější korunu,pak bychom přestali mluvit o okrádání ;) 8) Už dnes vidím HRK na 1,1 a éčko na 13 v porovnání s běžným spotřebním košem u nás,versus HR,GRC,It a v BRD např a prům.platy v dané profesi.Je to velmi nepříjemné překvapení a nasranost

Iónské moře je pěkné,ne tak čisté jako Jadran,teplé, ale ještě dražší pro našince.Souvisí s nereálným kurzem eura a koruny.Navíc pokud je HR Balkán,tak i v Gr funguje Balkán na druhou s neseriózním a více nespolehlivým Řekem Zorbou, zvláště v sezónu a v oblibených destinacích jako je Ithaka,Lefkada,Megakanisi apod.Obtížnější domluva. Německy zcela pochopitelně neexistuje a anglicky málokdo z mladých.Zátok a lá HR málo.Moře zejména z Otrantské úžiny velmi nevyzpytatelné a i v létě není problém 4-6m vlny.V září měli předloni na Lefkadě i hurikán a tornádo.Po 4 hodinovém čekání na obsloužení jsa objednán na večeři v restauraci, jsem byl nucen zařvat anglicky -nikdy už do Řecka a odkráčet středem.Poznávat se dá taky celých 14 dní okukovat Onasisův ostrov,jako největší atrakci vnitřního Ioňáku.
Vzhledem ke vzdálenosti od ČR je možnost vyzásobení se na nějakou poznávací plavbu letecky a z vlastních zdrojů iluzorní.Navíc bych tam stejně jako do HR,nejel jen na 1 týden. Tento odstavec lze přesunout :offtopic: :thankyou:
Taky by mě zajímalo to Turecko,ale to patří jinam. :sorry:
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát úno 15, 2013 12:12 pm

Řecko patří jinam, ale když to tady zaznělo jako srovnání..... musím se ozvat. Jednostranný pohled mi vadí.

Všude jsou lidí dobří a špatní. Jedna vlaštovka jaro nedělá.

Asi jsi někde narazil. Já byl loni v Řecku prvně, Ithaka, Korfu, Patras, Korinth a jinde.

Moje zkušenosti je přesně opačné, veskrze jen pozitivní.

Jsem nadšený a pojedeme opět. Za nějaký čas tam odvezu i loď na pár sezón.

Ceny mírné, dalo by se říci. Jinými slovy loď zásobíš v maríně za cenu jen mírně převyšující naše. Pokud nemáš spešl požadavky.

Lidé milí, čekání na jídlo v rámci možností dostatečně rychlé (taverny jsou večer vesměs vždy plné).

Jídlo vynikající, dobře vybrané víno taktéž.

Platby u městských mol minimální, pouze voda a elektrika kdo chtěl.

Domluva vynikající - v angličtině. Každý rozumí a poradí ti. Např. i 70-letá stařena na návsi to mrská anglicky velmi dobře.

Plavební revír Ionského moře velmi podobný Chorvatsku (jen méně ostrovů a logicky i zátok), je to stejné pobřeží stejného kontinentu.

Rozhodně jsem neměl pocit že mi něco vnucují, nebo nedostanu za své peníze co žádám. Ten pocit byl lepší než v Chorvatsku.

O kurzu si můžeme povídat jinde. Ale za 13 Euro fakt ne, krátkodobý prospěch.....ČR přeci jen více vyváží, než doveze a to byl velký prů....er.

O Turecku ti napíšu letos. Pojedeme to omrknout letos v létě.

Za mě tedy velmi dobrá volba pro ty co chtějí okusit něco jiného, ale podobného jako v HR. Včetně teplé vody a teplého počasí.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pát úno 15, 2013 1:38 pm

Tak to by som bol zvedavý, ako sa dá tlačiť na zreálnenie kuru koruny :D Napadá ma, že kurz 13 Kč za Euro by sa dal lahko dosiahnuť, ak by česká nacionalny banka zošrotovala polovičku obeživa. :lol: A samozrejme mzdy deleno dvoma.
kaptn
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kaptn » pát úno 15, 2013 4:58 pm

Denis píše:Tak to by som bol zvedavý, ako sa dá tlačiť na zreálnenie kuru koruny :D Napadá ma, že kurz 13 Kč za Euro by sa dal lahko dosiahnuť, ak by česká nacionalny banka zošrotovala polovičku obeživa. :lol: A samozrejme mzdy deleno dvoma.

Tak to bych taky rád věděl,....nemyslel jsem mzdy děleno dvěma,ovšem,....náš stát hodně vydělává na nereálním kurzu,...přemýšlel jsem o změně bydliště-viz výše,s tím,že práci bych v žádné lokalitě nemusel shánět,naopak,....a začal jsem sbírat a obhlížet situaci,samozřejmě v normálních obchodech pro domorodce,vytvořil jsem si spotřební koše na měsíc,a přepočítal prům.mzdy některých profesí(nebyli to drotári) v daných zemích a podělil,kolik z této sumy daných košů koupím. Velmi NEpřekvapující bylo v BRD.V tomto směru se máme veeeeeelmi dobře i u nás.Zajímavý byl přepočet např u rajčat v těchto zemích a profese např.strojvůdce a vyšlo mi,že je někde chyba.Řecko nebylo vůbec levné při současném kurzu koruny.Jako Řekovi jsou ceny velmi přijatelné s řeckými platy.To samé I,BRD,A.Takže je někde opravdu chyba.Zlevnění koruny vůči HRK i Eu o 100% by bylo oboustranně zkousnutelné,ale ne 200-250%.U HRK na tom má podíl NBHr,zreálnění kuny bylo jednou z podmínek vstupu do EU,a v tom momentě bude pro mě HR velmi velmi zajímavé místo k žití :crazy: :whist:
kolovratek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod kolovratek » pon zář 30, 2013 9:06 pm

Čerstvý žážitek z tankování v Zadaru. Než začnete tankovat, podívejte se na počítadlo, zda je vynulované. Zastavili jsme jako druhá loď , pistoii mi do ruky nedal, že sám, až když ji sepnul, tak mi ji předal. Po chvíli , do oktávky bych nenačerpal ani 20l nám, ukazalo počítadlo 61l. Loď co jela s námi měla 15l. Poprve jsem byl na chorvaty sprostý, ale musel jsem zaplatit. V Ecosu, když jsme jim to říkali, ani se moc nedivili. Takže kontrolovat , hlavně v ZADARU[b]
gemilo
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod gemilo » úte říj 01, 2013 12:00 pm

Podobný zážitok ako kolovrátek. Lenže v Biograde. Dňa 20.9.2013 sme tu tankovali. Obsluha chcela ihneď po pristáti spustiť pištoľ. Pretože bola pred nami iná plachetnica, nevidel som na stojany.Keď som namietal, že ani neviem o ktorý stojan ide a že si to chcem skontrolovať, tak to obsluha išla zresetovať. Bolo tam natočných 30l nafty. Kedže som ešte navyše požadoval potvrdenku, ani nám neuvoľnili vyväzovacie laná. Smutné.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » úte říj 01, 2013 12:58 pm

Asi to neni móda jen čerpacích stanic pro lodě. Benzín beru jen do kanystrů u běžných čerpaček. Pro ten muj čtyřkoňáček.... :-)
Bral jsem benzín u čerpačky v Šibeniku. Obsluha se mi ale snažila naúčtovat i naftu z vedlejšího stojanu. Řekli mi, že jestli to nezaplatim, tak zavolaj policajty. Tak jsem jim řekl, ať si je klidně zavolaji, že mam v autě palubní kameru vpředu i vzadu (samozřejmě žádnou nemam). Ženská vztekle odešla dozadu, jako, že zkontroluje kamerovej záznam. Netušim, co kontrolovala, když rekordér i s ovládací klávesnicí měla u kasy. Za chvilku se vrátila a vztekle mi řekla, že teda bez tý nafty.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » úte říj 01, 2013 1:12 pm

To už není tržní chování, je to úplně obyčejná krádež, podvod... :gun:
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » úte říj 01, 2013 2:03 pm

Jo, to samé v bleděmodrém se mi stalo i v Sukošanu (možná jsem už popisoval dříve), kdy jsem do Bavarie 36 natankoval pro mne nepochopitelných 32 litrů, když 2 roky jsem vždy tankoval tak 20 (letos taky jen kolem 20 litrů). Takže jsem dal před tankováním přesné a jasné instrukce, kdo přiváže nebo podrží loď a kdo zkontroluje stojan, z kterého budeme tankovat. Díky tomuto a možná i díky tomu, že jsem tankoval v době, kdy u pumpy skoro nikdo nebyl, tak jsem tankoval v červnu asi 20 litrů a v srpnu 19 litrů, což v obou případech zhruba odpovídá hodinám uplutým na motor. Takže to chce holt ostražitost. Někteří chtějí rychle zbohatnout.

Pavel.

Edit:
Po dalších zkušenostech musím připustit, že samozřejmě jeden z důvodu, proč někdy natankujeme víc, než bychom čekali, je problém s nefunkčními ukazateli množství paliva (nelze pak zkontrolovat, zda předchozí skiper řádně dotankoval nádrž před vrácením lodě) a v neposlední řadě neserióznost předchozí posádky.
Pavel.
Naposledy upravil(a) Pavel63 dne čtv říj 30, 2014 7:45 pm, celkem upraveno 1 x.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » úte zář 23, 2014 12:14 pm

Zkušenost z benzinky v Šibeniku v pátek 19. září 2014.

Platil jsem za naftu asi 340 HRK. Dal jsem čerpadláři 2 x 200 bankovky.
Strčil ruce pod stůl a okamžitě zpět. Jenže měl v ruce jednu dvou stovku a místo druhé dvacetikunovku. Tvrdil, že jsem mu to takto dal já.
Musel jsem doplatit. Nevím jak se této krádeži ubránit.
JirkaHouba
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JirkaHouba » úte zář 23, 2014 1:23 pm

Jarda885 píše:Zkušenost z benzinky v Šibeniku v pátek 19. září 2014.

Platil jsem za naftu asi 340 HRK. Dal jsem čerpadláři 2 x 200 bankovky.
Strčil ruce pod stůl a okamžitě zpět. Jenže měl v ruce jednu dvou stovku a místo druhé dvacetikunovku. Tvrdil, že jsem mu to takto dal já.
Musel jsem doplatit. Nevím jak se této krádeži ubránit.

Ahoj Jardo,

kde jsi v Šibeniku tankoval? Ve městě nebo naproti maríny? Já jsem tam (naproti maríny) tankoval ve stejný den a narazil jsem na ochotnou obsluhu. Snažím se vždy podobné platby platit kartou a tím podvod s vracením a nebo záměnou bankovek nehrozí.

Ještě poznámka k Sukošanu. Když jsem tam před rokem přijel natankovat před vrácením lodě, tak celé tankování řešila obsluha. Považuju to za nejlepší způsob, jak mít "jistotu", že někdo přede mnou nenechal nádř nedotankovanou. Osobně považuju nedotankovanou nádrž za častější než, že se mě pokusí okrást obsluha pumpy.
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod Rumex » úte zář 23, 2014 1:32 pm

Letos v maríně Seget u Trogiru, obsluha nám nabídla tankování za 15 euro (bez fronty). Vědět, že budeme stát 45 minut ve frontě tak to dám. Pak jsem si všimnul malého člunu, který přímo v maríně, dotankovával lodě palivem. :?
Naposledy upravil(a) Rumex dne stř zář 24, 2014 11:35 am, celkem upraveno 1 x.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » úte zář 23, 2014 1:58 pm

JirkaHouba píše:......
kde jsi v Šibeniku tankoval? Ve městě nebo naproti maríny? ......

Tankoval jsem ve městě. Borec tvrdil, že terminál na karty nefunguje. Nebyla jiná možnost než platit hotově.
gryf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod gryf » úte zář 23, 2014 2:15 pm

Já bych to hodnotil jako naprosto legální okrádání.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » úte zář 23, 2014 10:37 pm

Bohužel mám taky špatnou zkušenost. Bavaria 44 Seget, po uplutí asi 30mil motor chcípl i když palivo bylo na maximu. Poláci vyvázali plovák , tak aby ukazoval plnou. U benzinky dávám po malejch bankovkách tak, tak aby říkal ještě, ještě. Tohle jak popisuješ se mi stalo v Kníně.
spuzva
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod spuzva » stř zář 24, 2014 12:35 am

Chorvati se chovaj tržně a ještě se nás snažej vojebat. Letos jsem tam strávil 5 neděl, vím, o čem je řeč...
Janík
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Janík » stř zář 24, 2014 8:48 pm

Několikrát se mi dálnici v Chorvatsku stalo, že jsem u pultu zaplatil za tři kávy stokunovou bankovkou a pak dlouze vyjednával o vrácení peněz. Těch fint májí spoustu. Ale na jejich obranu musím říci, že mne více či méně úspěšně okradli snad ve všech zemích, kde jsem byl, včetně naší domoviny. Člověk člověku vlkem.
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » stř zář 24, 2014 10:16 pm

Skoro je mi vás mladých líto, protože máte vesměs jen obdobné zkušenosti. Já sám dnes pochopitelně také, ale přesto na tu zemi stále tvrdošíjmě nahlížím optikou sedmdesátých let, kdy nás vítali s nelíčenou radostí, naokrádali, tuzéry v hospodách zásadně nebrali atd.

Už jsem to tady myslím jednou psal, ale kdysi jsem si tam přes zátoku doplaval do kempu na kafe a obsluze tuzér doslova vnutil, s poukazem na to, že ty drobné do plavek dávat nebudu. A když jsem si za pár hodin zaplaval znovu na zmrzku a něco mi chybělo, tak mi jí přesto dali s tím, že mám přeci předplaceno...

A podobných (i podstatně dražších) historek mám povícero. Škoda, že je tržní principy natolik změnily. :cry:

Wlady
Janík
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Janík » stř zář 24, 2014 10:34 pm

Wlady, dobří lidé nevymřeli ani v Chorvatsku. Asi před deseti lety jsem bydlel u jednoho rybáře v Lovišti na Pelješacu a jednou brzo ráno odjížděl na moře, šacoval se a nahlas zanaříkal, že nemá cigarety a já to v okně uslyšel, písknul jsem na něj a přinesl krabičku cigaret. Byl jsem pak na celou dobu zahrnut takovou láskou v podobě slanečků, chobotnic, vína a travarice, že si to nikdo nedovede představit. Měl mne upřímně rád a já jeho taky. A zase - je tomu tak na celém světě. Jestliže jsem napsal, člověk člověku vlkem, tak musím také napsat, podle Rollanda Dobrý člověk ještě žije.
Ostatně stačí vyjet - vyplout - na Jadran mimo sezónu a to globální tržní chování zázrakem zmizí, aspoň tohle se mi zdá. Třeba to bude nějaká sezónní infekce....
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » čtv zář 25, 2014 7:51 am

Když jsem jezdil s kamionem po Evrope, tak jsem narazil na podobne problemy snad v kazdem state.

Nejvíce se mi to stávalo v Rakousku, Francii, Belgii a Italii.

Nikdy v ČR, Německu, Irsku a GB, co si pamatuji.....

Je to o lidech, ale podle mě taky trochu o národech.

Služebně jsem do HR nejezdil, nemohu soudit...

Cat...
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv zář 25, 2014 8:20 am

Asi proto na mě všude koukaji blbě, že platim všechno kartou. :D Tam se okrádá blbě. Všude se napřed ptam jestli to lze. Na benzínce v sumartinu mi taky schválil platbu kartou. Před samotnou platbou se mu to ale záhadně rozbilo. Pořád chtěl hotovost. Tak jsem mu řekl, že odplouvám do přístavu a až to rozchodí, ať mi zavolá, že přijdu zaplatit. Chvilku vykřikoval, že zavolá policajty. Když jsem mu řekl ať je teda zavolá, tak zmačkl tlačítko pod stolem a ono se to nějakym zázrakem spravilo. :D
Na druhou stranu při nákupu zmrzky, na tržnici atd. naprosto běžně mávnou rukou nad pár drobnými co člověku chybí. Navíc vždycky na tržnici dostaly holky třeba broskev do ruky atd.

Podle mě okrádaji hlavně tam kde se točí velký peníze. To je všechno kolem lodí a kolem aut. Kotvení, parkování, tankování atd.
david1972
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod david1972 » pát zář 26, 2014 10:18 am

Mám zkušenost z Itálie, vím, že to nepatří sem, ale když už mluvíme o tom okrádání.

Tankoval jsem, řekl, že chci zaplatit kartou a ejhle na bankovním strojku bylo o nějaké to euro více, než původně na stojanu, problém to byl, protože stojan už využíval někdo jiný a tak byla euromíra vymazaná, ale po nějakém tom dohadování jsme se dohodli. Nicméně se mi to stalo vícekrát, a to nejen u pumpy v marině.

D
jozinn74
Červená karta
Červená karta

Příspěvekod jozinn74 » sob zář 27, 2014 6:36 am

Nestacim se divit, tak ja mam zase opacnou zkzsenost: vzdy prijemni a srdecni lide, ale kazdy je original a nemzsi mit zrivna svuj den. Popravde neverim tomu te nekdo napise na terminal vic nez bylo na stojanu, protize na compjuteru ma stale castku az do jeji zaplaceni, nehlede na to, ze by mu to Ina nebo OMV tezko vraceli. A o story ruce pod stolemhooodne pochybuji, pripada mi to ze jen prispevek ta kazdou cenu. Rada na zaver: zacal bych u sebe, naucil bych se rec, dobre se pred tankovanim oblekl a slusne zakotvil u pumpy, pak si nikdo nic nezkzsi. Ale kdyz vidim Kolovratka jak s velkym pupkel a bosej leze hodinu pres zabradli aby uvazal na pumpe lid, tak vych na nej taky asi nwco zkusil, ne pro zisk, ale pro radost
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod J » sob zář 27, 2014 9:35 am

david1972 píše:Mám zkušenost z Itálie, vím, že to nepatří sem, ale když už mluvíme o tom okrádání.

Tankoval jsem, řekl, že chci zaplatit kartou a ejhle na bankovním strojku bylo o nějaké to euro více, než původně na stojanu, problém to byl, protože stojan už využíval někdo jiný a tak byla euromíra vymazaná, ale po nějakém tom dohadování jsme se dohodli. Nicméně se mi to stalo vícekrát, a to nejen u pumpy v marině.

D

Mě se tohle stalo i v česku. Když jsem řekl, že chci platit kartou, tak si připočítali částku, kterou jim strhne banka..... A na jedné benzince mi odmítli prodat na kartu dálniční známku, protože na ní nemají žádnou marži a při platbě kartou by prodělali.... takže nejen v Chorvatsku.
...Nebo v Itálii, špatně jsem četl, kde to bylo :-).

Zpět na