Poznej uzel - Dračí smyčka

Trochu odlehčené téma pro zábavu a poučení. Kvízové hádanky, soutěže v poznávání míst, plavební teorie a praxe. A pár vtipů pro zasmání...to vše s jachtařskou či vodní tématikou (jiné nejsou žádoucí)

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Poznej uzel - Dračí smyčka

Příspěvekod Anonym » ned pro 28, 2014 12:06 am

Trochu zábavy. Řekne mě někdo, copak je toto za uzel? ;)

Obrázek
Naposledy upravil(a) Anonym dne ned pro 28, 2014 3:39 pm, celkem upraveno 1 x.
Lakomec

Zabava

Příspěvekod Lakomec » ned pro 28, 2014 12:26 am

Baharisi, to není zábava, to je základní minimum. Každy by měl umět napojit dvě lana třeba jednoduchým škoťákem.
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Crazymen » ned pro 28, 2014 11:14 am

Byť sohlasím s tím, že je to zákl.minimum, tak pokračuj B., dohady o tom co je a co není lišcí smyčka mi to potvrzují :D a navíc tm tak nádherně sněžíííí :whist:
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned pro 28, 2014 3:38 pm

Baharis píše:Ještě jednou:

Každý uzel, respektive jeho vzhled a užití je takový jak se poskládá a položí.

Máš pravdu Lakomče, není to zábava. Potřeboval jsem se jen utvrdit v tom, že diskuze o uzlech je zde naprosto zbytečná a nemá z mé strany smysl v ní pokračovat.

Zákeřně a podle jsem položil otázku na kterou jsem předpokládal že budeš reagovat a byl si jistý že budeš odpovídat špatně. Že bych byl takový stupído a dával do kvízu obyčejný škoťák, který pozná každé vlče a každá světluška???? Napovídá to že již před diskuzí uvažuješ o protistraně jako o dementní a že se vůbec nesnažíš vnímat co píše.

Od položení otázky uběhlo více jak 12 hodin a kromě tvé žákovsky propadlé odpovědi snad jenom Crazymen (coby Junák) naznačil že ví vocogo. Což mě opravdu překvapuje. Myslel jsem že tu bude více lidí co je uzle zajímají a mají více vědomostí, než obsahuje příručka "Mladý kapitán na Vltavě". Nebudeme to tedy protahovat.

Z první uvedené fotky nelze jednoznačně určit o jaký se jedná uzel, protože to mohou být uzle dva. To u nás ví každé vlče. Správná odpověď v tomto případě zní: Dračí smyčka. Pokud by odpovídal opravdu mazák neznající obsah fotky která to odhaluje, řekl by: "Je to škoťák nebo dračák".

Obrázek

Správná odpověď doplněna do názvu vlákna, můžeme zavřít.
Zapsal br.Prófa, emeritní skautský rádce.
Lakomec

dračák

Příspěvekod Lakomec » ned pro 28, 2014 3:59 pm

Baharis píše:Napovídá to že již před diskuzí uvažuješ o protistraně jako o dementní a že se vůbec nesnažíš vnímat co píše.

vidíš Baharisi, dostal jsi mě :? . Psal jsem Davidovi, že jsem jednoduchý, vůbec jsem tam nehledal to co popisuješ. napadlo mě jen to, proč spojuješ dvě stejná lana a hledal jsem něco jen ve skřížení, které nebylo tím páden dost dobře "čitelné". Aspoň že ten škoťák není špatně.
Může mě jen těšit, že namám zapotřebí k nahonění ega dávat zákeřné a záludné otázky.
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » ned pro 28, 2014 4:41 pm

no já nevím, baharisi, škoťák a dračák se liší právě tím odvodem lan - jejich směrem, ne ?
a podle směru, kam jsi to (pravda, tak trochu okatě, upatlal) je to škoťák ze dvou stejných lan, aspoň tedy pro čestného člověka

pověsit se na dračák a vidět Tvé foto zároveń - to nelze
škoťák v zatížení - na Tvém fotu vidět můžu
u nás vždycky rozhodovalo to zatížení, ty síly (u vás jenom to naaranžování ? - to není ironický dotaz)
můj vedoucí Viktor byl voják wehrmachtu, účastník námořních bitev, (věděl o přežití a o tom co je zásadní hodně) a hlavně mi vštěpoval železné zásady jak co posuzovat a já mu celý život táák slepě věřila.... v čem se pletu ?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned pro 28, 2014 6:07 pm

Pro mě vlákno účel splnilo Vilmo. Nemám k tématu co víc dál říci. ;)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » ned pro 28, 2014 7:44 pm

Prestávam chápať tie diskusie čo sa tu vedú, dračia slučka viem ako vyzerá, lebo ju používam a pri tom používaní vyzerá inak, ako je na Baharisovom obrázku. Na fintičky pre svetlušky a vlčákov kašlem. Na účel tohoto vlákna zvysoka kašlem. Servus.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » ned pro 28, 2014 9:09 pm

Jak Jirko, že nemáš co říct? Buď je to dračí smyčka nebo sem dej správnou, nebo změn vlakno na špatně provedená dračí smyčka.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » ned pro 28, 2014 9:25 pm

Dračí smyčka není jen jedna, je jich nejméně 6-7 druhů, nebo provedení, nebo jak to nazvat, tak se nepřete. Nikdo asi nezná všechny, já taky používám, pokud ji teda použiju jen jedno provedení a ostatní nepoužívám - neumím, ale vím , že existují.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned pro 28, 2014 9:48 pm

marks píše:Buď je to dračí smyčka nebo sem dej správnou, nebo změn vlakno na špatně provedená dračí smyčka.

Kamaráde Marksi, trochu to prosím tě rozveď. Nějak tomu vůbec nerozumím. Ty máš nějakou jinou představu o tom, jak vypadá dračí smyčka?
Já to uzavřel tak jak to stojí a nemám co měnit. Tak povídej.... :)
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » ned pro 28, 2014 9:51 pm

fine já se určitě nepřu, toužím po vědění, přesných a jasných závěrech debaty, u takto zásadních prvků až základů bytí či nebytí, převelice ;)
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » ned pro 28, 2014 10:05 pm

Představ já mám Jirko strašně moc ;), svůj závěr už jsi doplnil. Na tý fotce mám trošku boj s tím volným koncem lana uvnitř, někde jsem pobral, že má směřovat ven z kruhu, je to rozhodující nebo ne?
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » ned pro 28, 2014 10:33 pm

Taky se mi to tak marksi líbí víc. Asi myslíš takhle: Obrázek
Ale držet to bude stejně.
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » ned pro 28, 2014 10:58 pm

hele, to je dračák uvázanej levou rukou
a aji vidím kde visím, který lano je pod tahem a který je camfourek od těla
a tak je to správné a tak to má bejt
:lol:
Lakomec

dračák

Příspěvekod Lakomec » ned pro 28, 2014 11:06 pm

marks píše:Představ já mám Jirko strašně moc ;), svůj závěr už jsi doplnil. Na tý fotce mám trošku boj s tím volným koncem lana uvnitř, někde jsem pobral, že má směřovat ven z kruhu, je to rozhodující nebo ne?

Máro, na pevnost to nemá vůbec vliv, dovnitř nebo ven, je to jedno. Horolezci dračák dělali a možná dělají dál (nevím) jednou rukou, a jde jen o to, jak provlíkneš kolem tažného lana. Spodem anebo vrchem. Podle toho je ten krátký volný konec uvnitř anebo venku.
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » ned pro 28, 2014 11:18 pm

no, když to vážeš jednou rukou, tak ten camfourek vychází tak jak je na obr., "od těla"
já vážu pravou a mám camfourek napravo, jinak mi to nejde
no nic, už tu končím, listovat literaturou kvůli tomu nebudu[s]
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » ned pro 28, 2014 11:24 pm

jojo fine to je ono, takto vnímám dračí uzel a tak mě ho učili
že jiný provedení bude držet taky je možný, ale proč si v tom dělat bordel, vždyť je to jedna ze základních znalostí, potažmo potřeb na lodi a první co mi každý kapitán udělá, zkontroluje si zda´přesně toto provedení umím, aby se na mě mohl při pokynu dračí smyčka spolehnout a zároveň jsme kdykoliv mohli pouhým mrknutím oka zjistit, zda je řádně uvázaná.
Tedy se vracím k původnímu, buď je na obrázku dračí smyčka dobře nebo špatně, je i možné že je to nějaká z jejích variant, ale jelikož jsme na jachtařském foru, měli by jsme doplnit, že provedení neodpovídá běžně používanému na lodích, nejlépe upravit název topicu. no ale taky jsem nebyl jsme všude
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned pro 28, 2014 11:30 pm

Máš pravdu Lakomče. Jen ne možná, ale určitě. Když jsi ve stěně v nouzi, jednou rukou se držíš skály a druhou to musíš zvládnout. Je to i podstatně rychlejší než princezna, dělám to za dvě vteřiny.
Když dělám Marksi dračák, vždy mě to vyjde tak jak jsem jej vyfotil a jak je na dalších odkazech. Ale dračák je dračák, je jedno z které strany je. Nejdůležitější je aby ten uzel vypadal jako škoťák... :lol:

Koukni na to:
http://www.horolezeckametodika.cz/horol ... rolezectvi
http://www.animatedknots.com/bowline/in ... dknots.com
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » pon pro 29, 2014 12:13 am

Do téhle diskuze jsem vůbec nechtěl zasahovat, ale když tu řešíte ten volnej cancour, tak už mi to nedá.

Ale nejprve musím předeslat, že za mého mládí funkční Skaut nebyl, po horách nelezu a jachtat jsem začal až v dospělosti, sám, rovnou na moři a v dobách, kdy se průkazy získávaly bez praxe = nikdo mě nic neučil. V podstatě vše mám vyčtené či odkoukané.

Ve snaze vzdělat se přes námořní uzly, jsem tehdy někde na výstavě v SRN, zakoupil sadu kartiček s návodem na ty nejběžnější. Byla tam popsána dračí smyčka s cancourem uvnitř a s poznámkou, že opačná varianta (tuším, že jí nazývali "levá") s cancourem venku, může být ve střídavém tahu nespolehlivá.

Nečiním si nároky na správnost, tak mě prosím nekamenujte, jen prodávám, jak jsem koupil...

Wlady
Lakomec

no nevím

Příspěvekod Lakomec » pon pro 29, 2014 12:36 am

to Baharis: Psal jsi, že k tématu už nemáš co říct. Proto jsem Márovi odpověděl já. Myslel jsem, že studuješ toho lišáka, když Ti nejde :lol:
Baharis píše:Když jsi ve stěně v nouzi, jednou rukou se držíš skály a druhou to musíš zvládnout. Je to i podstatně rychlejší než princezna, dělám to za dvě vteřiny.

Pověsit se na lano (anebo ho uchopit), kolem těla, jednou rukou smyčku, dotáhnout. Ty dvě vteřiny se mi nezdají. Ale pokud jsi tak šikovný jak píšeš, začínám chápat ten Tvůj trik jak v pikovteřině vyměníš rohatinku na lodi za tyč :good:
mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » pon pro 29, 2014 3:30 am

Ahoj diskutéři. Pokud zapomenu na to, že je to tady jachting portál a vzpomenu si na mládí ve vodáckém oddílu a jezírko s princeznou a dráčkem, lano končí venku. Je fakt, a v tom panuje koukám shoda, že to na pevnost nemá vliv. Ale učebnicový dračák to není, je to takový skautsko-horolezecko-garážově upatlaný uzel, skoro bych řekl škoťák se smycí. :-(
Pokud jsi chtěl udělat kulišárnu na Lakomce, měl jsi sem hodit nějaký takovýhle obrázek.

Obrázek

Lakomec by se asi chytil stejně a ten uzel je bez diskusí...

Myšák
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon pro 29, 2014 9:05 am

Ono myšáku nejsme v nějaké naučné sekci, ale "KVÍZY, RÉBUSY, HÁDANKY A VTIPY". ;)
A myslím že je na zadavateli jak otázku formuluje, logicky s cílem co nejvíce zmást. Dávat fotku celého dračáku i s okem a ptát se co to je za uzel by asi byla debi*lita. Nemyslíš? Odjakživa zde platí, že se snažíme hádanku co nejvíce ztížit. A zde to nebylo ani zdaleka přehnané, spíše naopak. Čítankový obrázek uvedený Finnem si myslím není až tak odlišný od fotky co jsem použil. No a že si někdo naivně naběhne, to k tomu přeci patří. Dá se tomu zasmát, přiznat to a nekopat kolem sebe.
Tím se to jenom zbytečně rozpatlává a na "náběhu" to stejně nic nezmění. :lol:

Ono kdyby moderátoři dělali to co dělat mají a postupovali podle pravidel této sekce, nic z těch blábolů co zde vedeme by tady nebylo a kolegovi Denisovi by se z toho nechtělo blinkat. Hádání jsem uzavřel včera v 15:38 a zároveň dle pravidel požádal o uzavření tématu. Ovšem na to moderátoři nemaj čas. Vono se musí hledat argumenty, chybičky, skulinky a "jít za pravdou až světa kraj". A nejlépe v houfu, to se pak nebojí vlka nic. Hezkej triumvirát jste vytvořili, jen co je pravda.
Fakt se bavím. To říkám s vážností, jakou se jen lze vážně o zábavě bavit. S uzly jsem úzce sžitý 45 let, byly mou (nadneseně) každodenní potřebou i zábavou. Několik pár roků na nich záviselo mé žití. Nedočetl jsem se zatím nic, co by mé vědomosti obohatilo. Jenom z prominutím samé slovíčkaření, přesmyčky a kecy.

mysacek píše:...., ale nechal jsem se strhnout zatvrzelostí Baharise, který by neměl, už jen z pozice moderátora, vést takové demagogické polemiky a s patologickou tvrdošijností je obhajovat. Promiň Jirko, za upřímnost, spláchneme to v Mangu pivem, jestli letos dorazíš.

Prosím tě důvěrná informace. Již dva roky admin (ne moderátor) nejsem. Ale moc to nerozšiřuj, dokud to všichni nevědí, stavím na tom svou váženost a popularitu.
Na pivo možná dojde, budu určitě rád a potěšen. Jen trochu později. Nejezdíme 2x na stejná místa, máme spíše rádi objevování stále nového, ale jsou tu nějaké komerční nápinky pro léta příští. To bych se dal ukecat a věřím že diskuze "na hubu" by vypadala úplně jinak než tady. Tuto zimní sezónu máme spády jinam.
Když si z domu uděláš náměr cca 102° a zamyslíš se tak 7027 NM do dálky, budeme myšlenkami celkem blízko. Snad jsem to změřil dobře... :)

A venku krásně sněží a to mám obzvlášť dobrou náladu. Sníh miluji stejně jako moře. :good:
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » pon pro 29, 2014 10:06 am

baharisi,
to vyřeší jen souboj,
až se jednou setkáme v Hodoníně, musíme si udělat závody. Lano položené na zemi, pak výstřel, pak uvázat kolem těla, akce končí utažením uzlu, jak jinak. Já ti ten čas věřím, proto lano na zemi, ať se to natáhne.

wlady,
když se člověk naučí vázat nejdříve kolem těla jednou rukou, má to výhodu, že se rychle naučí rozlišovat lano, které lze zatížit a camfourek, na kterém se lze zabít (když je krátký, je to lehké, ale když jsou oba konce stejně dlouhé a lano leží na stole, může se to splést, a jak si jistě každý zkusil, vyvleče se to). Při zatažení za camfour je po uzlu.

Na druhou stranu se to vyvlečení dá použít k pochopení jiného stylu vázání. Občas je to v marině vidět, přijede starej dědek Němec, udělá na lanu vůdcovskej uzel, hned se do něj vrátí kličkou a do vzniklé kličky vrazí lano, pak jen škubne a má dračák.
Jestli to není jasné z tohoto popisu, tak si dělej dračák, zatáhni za camfour, uvidíš tu kalamitu a určitě pochopíš jak na to. Je to taková legrácka, ale potěší. Nevím, jestli to tak někdo z přítomných váže, ale u žádného Čecha jsem to zatím neviděla.

Baharisi, jestli trváš na tom, že se to tu má zamknout, tak to někde rozdělím a přenesu zbytek jinam. Dám odkaz...
Je to to, co by Ti více vyhovovalo ?
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » pon pro 29, 2014 10:16 am

Baharis píše:Když dělám Marksi dračák, vždy mě to vyjde tak jak jsem jej vyfotil a jak je na dalších odkazech.
Koukni na to:
http://www.horolezeckametodika.cz/horol ... rolezectvi
http://www.animatedknots.com/bowline/in ... dknots.com

na nic koukat nebudu,
šišimane, jak je to možný, že Ti ten camfour směřuje do kruhu (po mojem do těla, protože uvnitř toho kruhu máme tělo),
jak je to možný ?
Pochopím, že to někdo váže zrcadlově - jako já- a má pak camfour napravo, ale pořád je to ven, od těla.

Vázals to, co je na fotce jednou rukou nebo dvouma ?
Když dvouma tak to pak snad jde, ale vzor, jak to má vypadat z bezpečnostních důvodů, já mám uloženej při výrobě jednou rukou.

Zpět na