Ruční VHF vysílačka
Mojí TOP ruční VHF je STANDARD HORIZON HX870E
Vybíral jsem velmi dlouho. zase skoro rok. Prostě když něco potřebu, zpravidla na to musím našetřit, tak listuju v katalozích, čtu recenze a slintám

Tady se mi to ale povedlo i koupit. Nejprve jsem vybíral předchůdce HX851E, která je skvělá, ale tohle je novější, ještě skvělejší model.
Proč ji? Když se něco skutečně stane, představil jsem si, že mám partnerku, oba jsme v ostrůvku, vedle se potápí naše loď, ze které jsem pomocí pevné VHF jen stihnul odeslat distress pomocí DSC tlačítka a šmitec. Nevzal jsem si nic, na nic nebyl čas. Vím kde jsem, ale je mizérie a oblast označená "zhruba tady" se skokově zvětšuje. Předpokládám, že bych ručku měl v kokpitu a vzal ji ssebou do ostrůvku, ale kdyby ne - tady začíná pohádka o jedné všemocné vysílačce:
V totálnním stresu, pomohl jsem všem, co potřebovali do ostrůvku a teď se tam sápu sám. Díky vestě SECUMAR, s průhledným štítem, kterou nemám, se orientuju i kolem, přestože všude lítá pěna. najednou můj pohled upoutá blikající světlo, kousek vedle ostrůvku. Co to je? Super, vysílačka. Plave, bliká, ... mám ji.
Byla jen v pohotovostním režimu, aby se nevybíjela, přesto je nastavená tak, aby se při styku s vodou ozvala právě tímto způsobem. Zapínám ji. Chvíli na to mi ihned skáče da kanál 16 a dává o sobě vědět. A hned coastguardi. Super. DSC zafungovalo jak ma. Je nastaveno na stejné MMSI jako loď a tak nic nebrání tomu, pokračovat v komunikaci.
Navíc, díky GPS vím přesně kde jsem. Pomocí DSC group vidím i spřátelené lodě, pokud by tam byly. Mám světlo na blikání a to vše za docela solidní peníz.
To, že se s ní dá cestovat jako se záložní GPS ani nezmiňuji. To je bonus. Včetně tracku, NMEA, programování přes USB, rychlým tlačítkem MOB se zaznamenáním souřadnic ... Pohádka.
Technical data:
Floating on the water surface, waterproof IPX8
Transmission power: 1W, 2W and 6W adjustable
Built-in 66-channel GPS receiver, various way points
DSC functions, ATIS function
70 programmable channels, programmable direct access to a preferred channel
Two channel guard, preferred channel and search
4-step battery indicator, Battery Saver, automatic MOB flash on contact with water
Dimensions: 62 × 138 × 43 mm (W × H × D)
Weight: 322 g
Accessories:
Battery pack SBRF-13 Li-ion 7.4V, 1800mAh
Power supply 240 V
Antenna CAT-460
Charging cradle
Belt Clip
Hand Strap