Nova vyhlaska o zakazu plavby se spalovacim motorem

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát bře 27, 2015 2:17 pm

veselyroman píše:Mně z téhle odpovědi vyplývá, že problém skutečně musel vzniknout chybným přepisem, případně chybným přečtením při projednávání připomínek k návrhu vyhlášky. Otázka je: je možná nějaká jednoduchá změna vyhlášky v souladu s původním návrhem PVL? Kdo ji může udělat? Jaké musejí kvůli tomu proběhnout kroky?

Jednoduché to není. Změnu by musel někdo protlačit do plánu legislativních prací ministerstva a musí projít celým kolečkem legislativního procesu. Hotovo nejdříve na podzim. Není to ale nemožné a nejlepší okamžik je právě teď, kdy jsou, jak se zdá, všichni překvapeni, co to vlastně do vyhlášky napsali.
topper
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod topper » pát bře 27, 2015 2:18 pm

Stouny, připravuje se nová vyhláška plavební bezpečnosti nahrazující ŘPB, měla by vyjít v dubnu, řekl bych, že tam už bude dlouhodobé stání plavidel pojmenováno a označeno plavebním znakem.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát bře 27, 2015 2:23 pm

topper píše:
Felix píše:Zdá se, že můj nápad s vyvázáním k legálně kotvícímu plavidlu je geniální (ano, nás krásných, chytrých a skromných je na světě málo).

To jako myslíš že k zakotvenému malému plavidlu ( třeba s 2 kg kotvou ) nepodléhající evidenci se s větší a těžší registrovanou lodí přivážeš nebo se navážeš k té jeho kotvičce? To asi bude v praxi nereálné, takového dobráka co ti to povolí bych chtěl poznat. Nehledě nato, že tím pádem ztrácí to soukromí, kvůli kterému tam je. To snad jenom při spoluplavbě a v případě, že dole bude tvoje kotva vyvázaná k jeho lodičce.
¨
¨
docela obyčejně si bajbót přivážu k hlavní kotvě velký lodě a lod´k bajbótu. a můžou mě kouřit
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » pát bře 27, 2015 2:23 pm

Felix píše:
veselyroman píše:Mně z téhle odpovědi vyplývá, že problém skutečně musel vzniknout chybným přepisem, případně chybným přečtením při projednávání připomínek k návrhu vyhlášky. Otázka je: je možná nějaká jednoduchá změna vyhlášky v souladu s původním návrhem PVL? Kdo ji může udělat? Jaké musejí kvůli tomu proběhnout kroky?

Jednoduché to není. Změnu by musel někdo protlačit do plánu legislativních prací ministerstva a musí projít celým kolečkem legislativního procesu. Hotovo nejdříve na podzim. Není to ale nemožné a nejlepší okamžik je právě teď, kdy jsou, jak se zdá, všichni překvapeni, co to vlastně do vyhlášky napsali.

A co pro to může udělat obyčejný, chudý jachtař - třeba já?
stouny
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod stouny » pát bře 27, 2015 2:24 pm

topper píše:Stouny, připravuje se nová vyhláška plavební bezpečnosti nahrazující ŘPB, měla by vyjít v dubnu, řekl bych, že tam už bude dlouhodobé stání plavidel pojmenováno a označeno plavebním znakem.

No pokud ano, je to jiná, ale jinak je to jen výklad nějaké paní kdesi, který nemá oporu v zákoně.

Tím se dostáváme k další věci, má někdo nový návrh ŘPB, nebo v jaké je to fázi, aby to šlo potvrdit či vyvrátit, mou domněnku s dlouhodobostí?
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát bře 27, 2015 2:25 pm

topper píše:To jako myslíš že k zakotvenému malému plavidlu ( třeba s 2 kg kotvou ) nepodléhající evidenci se s větší a těžší registrovanou lodí přivážeš nebo se navážeš k té jeho kotvičce? To asi bude v praxi nereálné, takového dobráka co ti to povolí bych chtěl poznat. Nehledě nato, že tím pádem ztrácí to soukromí, kvůli kterému tam je. To snad jenom při spoluplavbě a v případě, že dole bude tvoje kotva vyvázaná k jeho lodičce.

Já vím, ono je jednodušší se zeptat než to tady číst, že...

Už jsem tu psal, že stačí igelitový člunek pro děti, který na tom místě může kotvit zcela legálně. Ten je můj vlastní a každému je houby po tom, jakou kotvou jsem ho zakotvil.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát bře 27, 2015 2:35 pm

veselyroman píše:A co pro to může udělat obyčejný, chudý jachtař - třeba já?

Mailovat a telefonovat na obě ministerstva, jak to mysleli a že to určitě musí být nějaká chyba, protože něco tak pitomého jinak vzniknout nemohlo. Člověk je sice za blbce, protože odpověď už zná, ale každý člověk, kvůli kterému o tom budou muset dalších pět minut přemýšlet, se počítá. Zajít za svým poslancem a chtít po něm, aby to řešil. Přemluvit bráchu nebo babičku, ať za tím poslancem jde taky.
topper
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod topper » pát bře 27, 2015 2:37 pm

O.k. Felixi a Davide beru na vědomí. Ale nemáte strach, že ty vaše bajbóty nevydrží ten tlak mezi kotvou a lodí? Obzvlášť zhorší li se počasí?
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát bře 27, 2015 2:39 pm

Stouny, už to tu někdo citoval z odpovědi SPS a učil ses to na VMP - místa k dlouhodobému stání jsou tam místa, která jsou označena plavebními znaky E-něco, kotva nebo putr, pokud u nich není uvedeno, že doba stání je časově omezena.
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » pát bře 27, 2015 2:43 pm

Felix píše:
pavlii píše:Kde se může člověk zaangažovat (=být člen), aby se měl šanci k podobným dokumentům dostat v termínu (=rozeslání k připomínkám) a nemusel pak kontroverzní body řešit takto ex-post, kdy je vlastně pozdě? Poučte mě někdo prosím!

Vládní server, registr legislativních prací, projet tak jednou týdně, co je nového. Co si člověk neudělá sám, to nemá.

Mhm - to se mi moc nezdá. Stejně bych pak musel intervenovat u subjektu, který by měl hájit moje zájmy jakožto rekračního jachtaře, aby se je pokusil prosadit. Výše uvedené doporučení sice může zajistit mojí informovanost "že se něco chystá", ale pokud nebudu vědět, kam se obrátit, asi mi to moc platné nebude. I když třeba z odpovědí PÚ a PVL to vypadá, že ti by třeba mojí poznámku na vědomí vzali a něco s ní zkusili udělat.

Nicméně tohle mi připadá spíš jako "odboj" ;-) měl jsem na mysli něco, co je součástí takového koloběhu připomínkování těhle legislativních věcí - bylo tu zmíněno několik spolků, je některý z nich tím pravým nebo se - na základě tohoto případu - ukazuje, že nikoli?

P.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát bře 27, 2015 2:44 pm

topper píše:O.k. Felixi a Davide beru na vědomí. Ale nemáte strach, že ty vaše bajbóty nevydrží ten tlak mezi kotvou a lodí? Obzvlášť zhorší li se počasí?

Ten bajbótek samozřejmě bude mít jenom jedno oko, ke kterému lze uvázat kotvu a přivázat druhou loď :D A bude to oko, které určitě vydrží...
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pát bře 27, 2015 2:48 pm

ono je nekde napsano že se nemužeš privazat na korevní retez toho bajbotu?

možna by nebylo od veci-jak napsal Felix-radeji bombardovat urady dotazy aby ,,neusnuli,, než tady resit pretrzení gumaku

felixi-mas SZ
Naposledy upravil(a) packa dne pát bře 27, 2015 2:50 pm, celkem upraveno 1 x.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » pát bře 27, 2015 2:49 pm

topper píše:
Felix píše:Zdá se, že můj nápad s vyvázáním k legálně kotvícímu plavidlu je geniální (ano, nás krásných, chytrých a skromných je na světě málo).

To jako myslíš že k zakotvenému malému plavidlu ( třeba s 2 kg kotvou ) nepodléhající evidenci se s větší a těžší registrovanou lodí přivážeš nebo se navážeš k té jeho kotvičce? To asi bude v praxi nereálné, takového dobráka co ti to povolí bych chtěl poznat. Nehledě nato, že tím pádem ztrácí to soukromí, kvůli kterému tam je. To snad jenom při spoluplavbě a v případě, že dole bude tvoje kotva vyvázaná k jeho lodičce.

Toppere ten dobrák budu ja sám . Budu takový smosprašný . Za lodí mohu táhnout gumák (na moři tak jezdím vždy) a gumák (nebo v místních podmínkách kanoe) bude mít 15kg kotvičku.
topper
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod topper » pát bře 27, 2015 2:50 pm

Ten bajbótek samozřejmě bude mít jenom jedno oko, ke kterému lze uvázat kotvu a přivázat druhou loď :D A bude to oko, které určitě vydrží...[/quote]

V tom případě už jsi přímo zakotven! Že tam máš bajbót už státního úředníka zajímat nebude.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pát bře 27, 2015 2:51 pm

Felix píše:
Mailovat a telefonovat na obě ministerstva, jak to mysleli a že to určitě musí být nějaká chyba, protože něco tak pitomého jinak vzniknout nemohlo......

A co kdyby všichni posílali na obě ministerstva, na poslance a politiky atd...stejný text s dotazy, aby bylo vidět, že jde o organizovanou akci....?
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát bře 27, 2015 2:52 pm

pavlii píše:Mhm - to se mi moc nezdá. Stejně bych pak musel intervenovat u subjektu, který by měl hájit moje zájmy jakožto rekračního jachtaře, aby se je pokusil prosadit. Výše uvedené doporučení sice může zajistit mojí informovanost "že se něco chystá", ale pokud nebudu vědět, kam se obrátit, asi mi to moc platné nebude. I když třeba z odpovědí PÚ a PVL to vypadá, že ti by třeba mojí poznámku na vědomí vzali a něco s ní zkusili udělat.

Nicméně tohle mi připadá spíš jako "odboj" ;-) měl jsem na mysli něco, co je součástí takového koloběhu připomínkování těhle legislativních věcí - bylo tu zmíněno několik spolků, je některý z nich tím pravým nebo se - na základě tohoto případu - ukazuje, že nikoli?

Pokud ministerstvo ignoruje pravidla, tak "tím pravým" není žádný spolek. Pokud je dodržuje, tak přinejmenším ČSVM, ČANY a APL jsou v registru interesovaných organizací. Na vládním serveru to ale chytíš až v meziresortu a v tom může podávat připomínky kdokoliv, spolky stejně jako jednotliví občané.
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » pát bře 27, 2015 2:55 pm

Ahha, tak díky!

P.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » pát bře 27, 2015 2:55 pm

packta: svata pravda!

Felix: ono to pak spis bude vypadat, ze jsi zakotven (tedy primo) a ke kotevnimu retezu/lanu je pripojen neregistrovany clun.... to znamena ze ti nakouri pokutu jak fik :)
Jedine snad tak, ze ten clunek bude mit dve oka na vyvazani a doufat ze ho nerztrhnes :D

PS: Jak je definovano plavidlo, resp. jak male jeste muze byt, aby se tomu rikalo plavidlo? Aby pak nestacilo vozit model USS Enterprise :lol:
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát bře 27, 2015 2:56 pm

geronimo píše:A co kdyby všichni posílali na obě ministerstva, na poslance a politiky atd...stejný text s dotazy, aby bylo vidět, že jde o organizovanou akci....?

Nižší účinnost, obvykle vyhodnoceno jako "jeden kverulant a jeho kámoši z hospody."
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pát bře 27, 2015 3:02 pm

Ctrl-C a Ctrl-V umí každý, formulovat dotaz už možná ne.... :?
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » pát bře 27, 2015 3:06 pm

Bych se obaval, ze urednik uvidi zakotvenou sestavu plavidel...
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » pát bře 27, 2015 3:31 pm

Ty Bahno, ještě mu napovídej.
Ismael
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ismael » pát bře 27, 2015 4:01 pm

[quote]
Ministerstvo zemědělství:
Je třeba definovat pojem „stání plavidel“, případně uvést odkaz na právní předpis, který tento pojem definuje (např. v § 1 odst. 1 písm. q) návrhu vyhlášky o pravidlech plavebního provozu je definováno stojící plavidlo).
Bez uvedené definice nelze v praxi posoudit, zda došlo k porušení ustanovení vyhlášky. Možnost stání plavidel mimo vymezená a vyznačená místa je třeba omezit tak, aby nebylo umožněno stání plavidel v době existence ledových jevů na povrchových vodách.
Stání plavidel mimo vymezená a vyznačená, tedy například na nechráněných místech, by mohlo způsobit škody na plavidlech a znemožňovalo by nebo velmi omezovalo možnosti vlastníků vodních děl manipulovat s vodními díly podle potřeby, a to včetně manipulací směřujících k ochraně obyvatel před povodněmi, resp. by takové manipulace mohly vést k soudním sporům s vlastníky plavidel.

Vypořádání:
Připomínka akceptována částečně.
Text nově upraven dle výsledků jednání se zástupci resortu zemědělství.
Přidána byla do § 2 definice pojmu „stání plavidla“.
Stání mimo vymezená a vyznačená místa je omezeno časově pouze na denní dobu. Nelze zcela vyloučit z praktických důvodů stání plavidel na povrchových vodách v době ledových jevů. Zákon č. 114/1995 Sb. o vnitrozemské plavbě, v platném znění, v § 23a odst. 4 přímo stanoví povinnost provozovatele nebo vlastníka plavidla umístěného na vodní nádrži před zimním obdobím vytáhnout plavidlo na břeh nebo přemístit na vhodné místo, kde je možné převazovat plavidlo podle manipulace s hladinou. Takovým místem nepochybně je vymezené a vyznačené místo pro stání plavidel.quote]

Všimněte si, prosím, že ten zhnisaný bod ve vyhlášce, který nám tak leží v krku, vzniknul evidentně během zapracovávání připomínek Min.zemědělství, které mělo obavy , co že se to stane s našimi lodičkami během odchodu ledových ker. (Zapomněli na hurikány a tzunami, na tuzemských vodách časté to jevy). A ejhle po zapracování je to šalamounsky vyřešeno. Stání bude povoleno jen ve dne a basta fidli. Ledy přece hrozí hlavně v noci. UFFFF to to dalo práce a jak elegantně jsme to vyřešili. Jaký byl průběh této zajisté obtížné argumentační bitvy už nezjistíme. Bylo to nedorozumění? Mikrospánek? Došlo jim kafe? Nebo jen nebetyčná tupost a ochablost přetížené mysli. To se asi nedozvíme, musel by být k dispozici stenografický záznam diskuse.

A následně kolem toho všichni mlží. Spousta řečí o obtížných jednáních, při kterých šlo div ne o bytí a nebytí rekreační plavby v Česku. A svalují to jeden na druhého. Jedině státní podnik PVL se postavil čelem a bez frází odpověděl, že dal požadavek na stání plavidel ve stejném znění, jako v minulé vyhlášce. Jenže nově vytvořený paskvil prošel a následně s ním už nikdo standardní cestou nic neudělá...............................................................................

Tak snad nějak nestandardně. Nechce se mi vozit s sebou neregistrovanou lodičku, abych se mohl vyvázat k ní. Co takhle vlastní přenosnou bójčičku?
Stejně se pomalu smiřuji s myšlenkou, že mi ve flotile přibude druhý katík. Selbstverständlich do 1000 kg ,4KWh a 12m.
I.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát bře 27, 2015 4:29 pm

tkruska píše:... ono to pak spis bude vypadat, ze jsi zakotven (tedy primo) a ke kotevnimu retezu/lanu je pripojen neregistrovany clun.... to znamena ze ti nakouri pokutu jak fik

Jak je definovano plavidlo, resp. jak male jeste muze byt, aby se tomu rikalo plavidlo?

Znaky plavidla jsou definovány někde ve vyhlášce, z hlavy teď nevím ve které. Z logiky věci to musí být věc, v níž nebo na níž jsem schopen se plavit, tzn. s nosností 80 kg (tolik se podle vyhlášky počítá na jednoho člověka), může to ale být plavidlo třeba jenom pro děti....

Nepochybně jednou, spíše dřív než později, někdo narazí na argumentaci kontrolujícího orgánu právě takovou, jakou popisuješ. V takovém případě je důležité hlavně nezaplatit na místě, protože proti blokové pokutě se nelze odvolat, a dotáhnout to k soudu.

V detailech bude určitě dobré mít fotografii, která dokáže, že legálně zakotvená loď byla na vlastním kotevním lanu či řetězu, zatímco já byl uvázaný k té lodi - že to bylo oboje na jednom vazáku nebo oku, to už není tak zásadní.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát bře 27, 2015 4:36 pm

Ismael píše:Co takhle vlastní přenosnou bójčičku?

To ani nezkoušej, vyvázání ke kotevní bóji je sice jasný případ nepřímého kotvení, ale osazení kotevní bóje spadá pod povolení vodoprávního úřadu a vyřizuje se podle stavebního zákona :mad:

Zpět na