Nova vyhlaska o zakazu plavby se spalovacim motorem

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

gardaplavec
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod gardaplavec » ned dub 19, 2015 7:07 pm

Pistolka píše:
Zdenda12345 píše:Nejenom to, taky se může stát, že tam někdo zřídí marinu. To by tam pistolka teprve měl hukot. :lol:

Obojí je ok ...jen ne divoké kotvení ...a s tím spojený binec na břehu ...o:) Ofi kotviště a marina se uhlídá .. Jen je chyba že to neplatí i na neregistrované . To bych tam rád doplnil ..

Přiznejme si, kdo ten bordel na břehu dělá. V drtivé většině rybáři. Jezdím často na Rozkoš a to co tam je po nich vidět, tak je opravdu síla.
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » ned dub 19, 2015 7:14 pm

Tu samou zkušenost mám i já z Nechranic. Na nechrankách je v sezóně na vodě 6 kajutových plachetnic, které jsou většinu sezóny zakotvené u jachclubu u Vikletic. A projděte si břehy okolo Nechranic a to co uvidíte po rybářích vám vyrazí dech.

http://www.chytej.cz/clanky/1084/zklamani-z-nechranic/
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » ned dub 19, 2015 7:42 pm

Pistolko, zasuň se do pouzdra a nepruď. Plácáš jeden nesmysl za druhým.
Můžeš například vysvětlit, proč by z menší lodě posádka neměla dělat binec a z větší lodě ano? Nebo proč by posádka lodě podléhající registraci měla dělat binec jen od západu do východu a proto mohla kotvit jen od východu do západu?

A nechtěl jsem do toho rýpat, ale bohužel mám taky zkušenost spíš s tím, že na březích člověk najde spíš rozbitou sklenici s děrovaným víčkem, chumáč silonu, nějakou tu plechovku - a tohle asi určitě způsobili jachtaři (např. i na Žermanické přehradě, kde v zátoce kotvila akorát jena malá kajutovka, ale rybářů mraky ...).

Pavel.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » ned dub 19, 2015 9:23 pm

V patek mi volala redaktorka Jihočeské Televize a chtějí točit v přistím týdnu reportáž o tom kotvení. Bohuzel nemuze prijet do Prahy a proto hledá někoho z místních (asi Lipno a okoli?).

Prosím ozvěte se mi, kdo by za nás tam chtěl neco říci a předám kontakt. Ja se tam nedostanu :(

Stale se mi nikdo nezoval. Sice je to jen regionalni TV, ale musime dostat do povedomi tu vyhlasku.

Koukam na ten email od reditele PVL, zda-se ze je to jachtar z Lipna, tedy snad minimalne Lipno poresi nejak kvalitne. Mate tuseni koho se tam mohl ptat na ty vhodna mista? Ja pevne doufam, ze panove z PVL a SPS maji asi tak jedini rozum a snazi se pomoct :good:
Na druhou stranu MD se jen snazi maskovat tu vyhlasku jako takovou a reseni nenavruji...si myslim.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » ned dub 19, 2015 10:04 pm

gryf píše:Pro tkruska - jezdím na Lipně, loď dávám na vodu příští sobotu, Černá v Pošumaví. Pár už bude, tak pokud chceš, dej SZ, pošlu ti spojení na sebe.

Gryf se ti ozval .
gryf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod gryf » pon dub 20, 2015 8:15 am

Dostal jsem SZ včera večer, odeslal jsem tkruskovi SZ - spojení na sebe. Tak snad se s redakcí Tv domluvíme.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod tkruska » pon dub 20, 2015 10:02 am

Gryfe diky ze jsi to s tou JCTV domluvil.

Dostal jsem od Jakuba (nevim jestli je i zde na JI a proto si dovoluji to sem zkopirovat) email s napadem, kde udelat alternativne doplnujici papirovou petici pri vystave na lode:

Koukal jsem na ten "speakers corner", kde lze pořádat demonstrace i bez oznámení a povolení od 10 do 20 hod
na Palackýho náměstí v Praze a pořád tam je :-)

Takže pokud by byla vůle šlo by tam postavit petiční stánek s papírovou peticí, kde
by kdo chce moh podepsat a hlavně s velkym transparentem proti zákazu nočního kotvení
ať si ho lidi všimnou.

To všechno v době kdy na nábřeží kousek odtud bude probíhat Lodě na vodě.

Viděl bych to aby tam stáli min 2 lidi.
Měli transparent aby si ho všimli ti co přijedou metrem a tramvají na palačák.
Pro jistotu papírovou petici.
Seznam odpovědí na vyvrácení najčastějších argumentů proč by ten zákaz měl platit
- jako že jachtaři dělaj bordel
- nedá se kontrolovat 24 hodin
- poškozování porostu
- ...

Jsou to 4 dny čt - ne.
Já bych moh v neděli a když mi daj dovču tak jeden z těch všedních (v pá ale asi jen do pěti).

Nevim jak to vypada s petici primo v nejakem stanku na te vystave, ale pokud by to nevyslo, je to zajimava alternativa.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod tkruska » pon dub 20, 2015 10:47 am

doplnujici odpoved z MD:

Z hlediska vyhlášky č. 46/2015 Sb. se musí jednat o „veřejná“ stání, která mohou být omezena dodatkovou tabulkou omezující stání na určitou dobu. Za stání ve smyslu § 2 odst. 5 uvedené vyhlášky tak nebudou považována „neveřejná“ stání se zmíněnými dodatkovými tabulkami „Jen se souhlasem správce toku“, „Pouze pro členy klubu XY” apod.

Zákaz v obecné rovině platí, kromě konkrétně vymezeného úseku Vltavy, pro všechny vodní cesty účelové, které jsou vymezeny v § 3 vyhlášky č. 222/1995 Sb., a všechny nesledované vodní cesty, vždy však za změkčující podmínky, že se musí jednat o povrchové vody „na kterých jsou vymezena a vyznačena místa pro dlouhodobé stání plavidel“, jak stanoví § 2 odst. 5 vyhlášky č. 46/2015 Sb.

S pozdravem
Ing. Vojtěch Dabrowski
Ministerstvo dopravy ČR

Takze presne jak jsem cekal. Tedy MD na jednu stranu rika ze 24h nejde kontrolovat, ale pak ze udelaji znaceni s casovym omezenim - od slunce zapadu do slunce vychodu, nebo max 24h?
Naposledy upravil(a) tkruska dne pon dub 20, 2015 11:14 am, celkem upraveno 1 x.
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » pon dub 20, 2015 11:10 am

O té (ne)kontrolovatelnosti je to z technické podstaty ptákovina a IMHO takový argument nemůže nikde uspět (rozdíl je maximálně v tom, že prokazovatelnost je ve starším případě dvě fotky a ve stávajícím jen jedna fotka - nic, co by opravňovalo formulovat stávající §2, odst. 5).

P.
Pistolka
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Pistolka » pon dub 20, 2015 11:16 am

Pavel63 píše:Pistolko, zasuň se do pouzdra a nepruď. Plácáš jeden nesmysl za druhým.
Můžeš například vysvětlit, proč by z menší lodě posádka neměla dělat binec a z větší lodě ano? Nebo proč by posádka lodě podléhající registraci měla dělat binec jen od západu do východu a proto mohla kotvit jen od východu do západu?

A nechtěl jsem do toho rýpat, ale bohužel mám taky zkušenost spíš s tím, že na březích člověk najde spíš rozbitou sklenici s děrovaným víčkem, chumáč silonu, nějakou tu plechovku - a tohle asi určitě způsobili jachtaři (např. i na Žermanické přehradě, kde v zátoce kotvila akorát jena malá kajutovka, ale rybářů mraky ...).

Pavel.

Obojí jistě není dobré .. Řekni mi kolik lodí co kotví nadivoko má odpadní nádrže , chem Wc a jak a kde to tedy vypouštějí ? Když nemají , v čem a kde se myjí, chodí na Wc , nådobí .... atd? Nemusíš odpovídat , vím jak to chodí ,když loď nemá základnu v marině co toto vše řeší ...I s obytným autem vydržím max 3 dny ve 4 lidech a pak musím do kempu .. Přepsání na cestě , řece , velké vodě ano ... ale pak marina ,kotviště ...se zázemím .. Nemáme tu moře kam se pustí všechno ... :cry:
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod tkruska » pon dub 20, 2015 11:28 am

Pistolka: Ano, ale od toho existuji ekologicke (myci) prostredky a nezapomen, ze i ryby kakaj. Si jen spocitej, ze skoro kazdy rybar hodi cely kybl navnady do rybnika a k tomu na sve neregistrovane lodi nema ani ten chem. WC.
Rozumi, m ti, ale toto ten zakaz nocniho kotveni neresi.

Sice MD rika, ze bys nemel znecistovat, ale kdyz neni infratruktura na vycucnuti nadrze, tak co mas potom delat? Ty verejne zachody neexistuji ani u dalnic, a jak to na odpocivadlech vypada?
Kazdy se musi na te vode chovat ekologicky, vzdyt se v tom koupe kazdy, i ten z neregistrovane lode. Jenze zakaz kotveni pro omezenou skupinu lidi toto neresi, ikdyz je to prakticky zadarmo.
Tedy MD s ministerstvem zivotniho prostredi by melo vybudovat infrastrukturu pro 21.stoleti, misto toho aby se tu resili jen zakazy, ktery nota bene stejne jedno plavidlo SPS tezko podchyti.

Tedy nejdrive krok 1., 2. a 3. a nikoliv 3., 2. a 1.
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » pon dub 20, 2015 11:42 am

Pistolko, dlouho jsem byl vůči tobě imunní, chvílemi jsem se i bavil, ale už jsem podlehl.

Opravdu se raději zasuň do pouzdra a nesmrď tady, protože jen tlacháš. Dostals jsi od Pavla63 konkrétní otázky:
a) proč by z menší lodě posádka neměla dělat binec a z větší lodě ano?
b) proč by posádka lodě podléhající registraci měla dělat binec jen od západu do východu?

A co jsi odpověděl ........... ???

Asi nejsem dost chytrej, ale nějak tvé logice nerozumím.
Jak to tedy podle tebe dělají ti z "menších" (neregistrovaných) lodí, co nemají ani odpadní nádrže ani chemické WC, a kteří podle tebe nepotřebují zázemí marín?
Oni mají pampersky a použité je vozí domů?
J
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod J » pon dub 20, 2015 12:48 pm

Omen píše:Pistolko, dlouho jsem byl vůči tobě imunní, chvílemi jsem se i bavil, ale už jsem podlehl.

Opravdu se raději zasuň do pouzdra a nesmrď tady, protože jen tlacháš. Dostals jsi od Pavla63 konkrétní otázky:
a) proč by z menší lodě posádka neměla dělat binec a z větší lodě ano?
b) proč by posádka lodě podléhající registraci měla dělat binec jen od západu do východu?

A co jsi odpověděl ........... ???

Asi nejsem dost chytrej, ale nějak tvé logice nerozumím.
Jak to tedy podle tebe dělají ti z "menších" (neregistrovaných) lodí, co nemají ani odpadní nádrže ani chemické WC, a kteří podle tebe nepotřebují zázemí marín?
Oni mají pampersky a použité je vozí domů?

Je potřeba zakázat jachtaře, rybáře, ornitology a prostě všechny, kteří nemají vedle státního pozemku na břehu (tzv. ochranné pásmo) soukromý pozemek, nebo chatu na obecním, většinou bez stavebního povolení jako dočasná stavba, jak to bývalo zvykem u komunistických prominentů. Že? Znám takových lokalit u vody několik. A přestože ty pozemky získali podvodem a ten další pruh u vody zabírají protiprávně, nejvíc řvou, jak jim někdo narušuje soukromí.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon dub 20, 2015 1:43 pm

Netahejme sem už diskuze o tom kdo dělá a kdo nedělá kolem vody nepořádek. V každý skupině uživatelů se najdou nějací ti bordeláři. Navíc o tom tahle vyhláška opravdu není, tak to neřešme. Je potřeba se smířit s faktem, že zákaz kotvení pro registrované lodě od západu do východu opravdu nesouvisí s chováním posádek těchto lodí.

P.S.
Nechte už i pistolku. On to prostě má v hlavě nastavený jinak a my to tu nevyřešíme. Jediná možnost jak se vypořádat s trollem je ignorovat ho (smát se těm nesmyslům můžeme každý soukromě). :)
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » pon dub 20, 2015 4:17 pm

Kluci - malinko odbočení: trošku jsem u kafe prosurfoval pár stránek - vyhláška platí, na vodu se už nějakou dobu dává - ale slibovaná mapa vytvořených volných míst pro noční stání nikde? Samozřejmě, že je teprve 5 dnů od začátku platnosti, ale jen tak mě to prostě zajímalo se kouknout... 8)

Jo a zaujalo mě, že na webu MD, sekce Vodní doprava - legislativa, není vyhláška 46/2015 Sb. uvedena.... Může to být tím zrušením toho odboru a přesunutím pod železnice? Ale zase na druhou stranu přece nebudou míchat do Drážní dopravy vyhlášky a zákony pro všechno sesypané dohromady, ne..? Krom toho to tam stejně není.

P.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pon dub 20, 2015 4:33 pm

Web MD není tak pravidleně aktualizován jako třeba web plavební správy (SPS).
U MD je zpoždění.

Přesunutí pod železnice považuji za trochu zavádějící. Spíše bych řekl, že železnice a voda mají společný nadřízený odbor, který má v názvu obojí. Teď nemám čas hledat přesný název, ale je to zde. Myslím, že v tomto vlákně.
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » pon dub 20, 2015 4:38 pm

Jo - na SPS (nebo správněji PÚ) jsem koukal jako první, ale tam taky nic; teda ve smyslu mapky, vyhláška tam zmíněná je, dokonce v aktuální verzi myslím.

P.
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » pon dub 20, 2015 5:31 pm

Dobrý nápad.
Vyhláška je čerstvě účinná. Teď je správná chvíle aby na sebe prozradili, že na to šli odzadu - nejdříve zákazy, pak (možná) vytvoření podmínek.
Chtělo by to pár cílených dotazů (MD, PÚ), jejichž odpovědi by později sloužily jako argumentace při případném přestupkovém řízení a jejich prokazování společenské škodlivosti.
Např. dotaz, žádost o radu, jak zajistit následující víkend tranzit pomalé lodi po celém Orlíku, při dodržení pravidel vyhlášky.
Letos novela určitě nebude, přestože nasazení některých zde, je úctyhodné.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod tkruska » pon dub 20, 2015 5:42 pm

Reakce na muj dotaz ohledne novych znacek s omezenou dobou platnosti:

umisťování plavebního značení upravuje mimo jiné § 29a odst. 2 zákona č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů, který zní: „Umísťovat, odstraňovat nebo přemísťovat plavební značení lze jen se souhlasem plavebního úřadu. Souhlasu plavebního úřadu není třeba, nakládá-li s plavebním značením správce vodní cesty; správce vodní cesty je povinen neprodleně oznámit plavebnímu úřadu umístění, odstranění nebo přemístění plavebního značení, které provedl.“
Pokud se tedy správce vodní cesty rozhodne doplnit plavební znak dodatkovým znakem, nese za to odpovědnost. Pokud k tomu dá podle věty první souhlas Státní plavební správa, nese odpovědnost ona. Dále uvádíme, že s ohledem na to, že příslušné orgány budou mít přehled o jednotlivých vyznačených stáních, budou příslušná omezení kontrolovatelná obdobně, jako je tomu u parkování automobilů.

S pozdravem
Ing. Vojtěch Dabrowski
Ministerstvo dopravy ČR

Preposlal jsem na MD i odkaz te tiskove zpravy PVL po narceni APL, ze za to muze p.Zidek z PVL (ochrana prilehlych pozemku), na to uz reakce neprisla.
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Crazymen » pon dub 20, 2015 6:37 pm

Vodáci začínají reagovat, takže bych tu letošní sezonu nezatracoval...
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pon dub 20, 2015 7:16 pm

Crazymen píše:Vodáci začínají reagovat, takže bych tu letošní sezonu nezatracoval...

Je nějaký odkaz, aby se nemuseli všichni hledat.
Díky.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon dub 20, 2015 7:17 pm

Koukám že se MD ohání systémem parkování aut, ale auto můžu zaparkovat defakto kdekoliv pokud to není značkou zakázané, na vodě můžu zakotvit jen tjm, kde je to značkou povolené. Maj to tedy krapet popletené.

Co vím, tak pokud si někdo stěžoval na stání lodě bez dohledu nebo delší dobu, tak stačilo zavolat na povodí a přijeli to řešit. Aspoň tedy na orlíku a na udání rybářů.
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Josef » pon dub 20, 2015 7:19 pm

Jediné vysvětlení, které mě napadá v souvislosti se sloučením lodní a železniční dopravy je jejich společný osud a to postupná likvidace.
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Josef » pon dub 20, 2015 7:21 pm

Jediné vysvětlení, které mě napadá v souvislosti se sloučením lodní a železniční dopravy je jejich společný osud a to postupná likvidace.
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » pon dub 20, 2015 8:08 pm

Citace: " ....že příslušné orgány budou mít přehled o jednotlivých vyznačených stáních, budou příslušná omezení kontrolovatelná obdobně, jako je tomu u parkování automobilů".

A o to právě v krátkodobém horizontu jde: Novela se letos fakt nemůže stihnout - je to stejný připomínkový proces jako ten předchozí, zmršený.

Že o tom budou mít přehled orgány je přece málo. Především uživatel vodních cest by měl mít veřejně dostupný přehled o vyznačených stáních pro naplánování plavby. A jejich hustota by mu měla umožňovat tranzit i pomalé lodě.
Už teď, zítra před západem slunce.

Zpět na