Uložení a utěsnění hřídele pro Volvo Penta 2020d ?

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Rajny
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Uložení a utěsnění hřídele pro Volvo Penta 2020d ?

Příspěvekod Rajny » stř kvě 20, 2015 1:14 pm

Dobrý den. Mám plachetnici Victorie 28. Je v ní motor Volvo Penta 2020d, a potřeboval bych poradit, jestli někdo nemá zkušenosti s utěsněním a uložením hřídele k lodnímu šroubu. Podotýkám že jsem si fora pročetl, ale konkrétně tohle uložení jsem tam nenašel. Nebo jsem špatně hledal, a za to se omlouvám. Co se týká toho uložení, je vidět že v trupu je osazena trubka ve které je hřídel. Od šroubu je vidět vlisovaný nějaký gumový nesmysl, něco jako vlisovaná gumová trubka s vnitřníma podélnýma drážkama. Jakoby na vymezení hřídele, ale není to těsnění, drážkama se zřejmě dovnitř dostává voda. A víc tam není vidět. žádný šroub, či matka. Jen jakoby gumové uložení hřídele. Z druhé strany, u převodovky je převlečná manžeta, která je originál díl stejně jako ten gumový nesmysl z druhé starny. Našel jsem to na netu jako náhradní díly k motoru Volvo Penta... Ale zatím jsem to nerozebíral, a chtěl jsem se zeptat jestli někdo nemá s tímto zkušenost jak to je uvnitř. Ta manžeta stojí kolem 7000 korun, tak by\ch ji nerad poškodil, nebo bych berad aby mi do ní začalo téct. A druhá věc je jak je vlastně ta hřídel uložená, protože to tak vypadá že jen na převodovce a na tom směšném gumovém pouzdru, a to se mi zdá na 3,5 tunovou loď a motor s 18 koňikama docela málo. Děkuju za radu. Zkusím ještě nafotit, aby to bylo zřejmé.... Děkuju za jakoukoliv radu.

Jarda.

Obrázek
bernau1
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod bernau1 » stř kvě 20, 2015 7:04 pm

Ahoj,já mám na své lodi také uchycenou hřídel jen u převodovky a na druhé straně až v ostruze pod trupem u šroubu.Je v ní také guma s podélnými drážkami sloužící jako vedení.Mezi tím je asi 120 cm vzdálenost.V trupu je samozřejmě ucpávka.
kaptn
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Re: Uložení a utěsnění hřídele pro Volvo Penta 2020d ?

Příspěvekod kaptn » čtv kvě 21, 2015 6:37 am

[quote="Rajny"]Dobrý den. Mám plachetnici Victorie 28. Je v ní motor Volvo Penta 2020d, a potřeboval bych poradit, jestli někdo nemá zkušenosti s utěsněním a uložením hřídele k lodnímu šroubu. Podotýkám že jsem si fora pročetl, ale konkrétně tohle uložení jsem tam nenašel. Nebo jsem špatně hledal, a za to se omlouvám. Co se týká toho uložení, je vidět že v trupu je osazena trubka ve které je hřídel. Od šroubu je vidět vlisovaný nějaký gumový nesmysl, něco jako vlisovaná gumová trubka s vnitřníma podélnýma drážkama. Jakoby na vymezení hřídele, ale není to těsnění, drážkama se zřejmě dovnitř dostává voda. A víc tam není vidět. žádný šroub, či matka. Jen jakoby gumové uložení hřídele. Z druhé strany, u převodovky je převlečná manžeta, která je originál díl stejně jako ten gumový nesmysl z druhé starny. Našel jsem to na netu jako náhradní díly k motoru Volvo Penta... Ale zatím jsem to nerozebíral, a chtěl jsem se zeptat jestli někdo nemá s tímto zkušenost jak to je uvnitř. Ta manžeta stojí kolem 7000 korun, tak by\ch ji nerad poškodil, nebo bych berad aby mi do ní začalo téct. A druhá věc je jak je vlastně ta hřídel uložená, protože to tak vypadá že jen na převodovce a na tom směšném gumovém pouzdru, a to se mi zdá na 3,5 tunovou loď a motor s 18 koňikama docela málo. Děkuju za radu. Zkusím ještě nafotit, aby to bylo zřejmé.... Děkuju za jakoukoliv radu.

Ten "gumový nesmysl s podélnýma drážkama" je hřídelové kluzné ložisko,vystřeďující hřídel vůči pouzdru hřídele,píchni nějakou jehlou do té gumy,pokud pruží pod tou jehlou, a hřídel nemá vůli-není ošoupaná-tak bych to neměnil; ten gumový dudlík na druhém konci u převodovky má v sobě několik vybrání poslední dělá funkci guferového břitu + na lojovou šňůru,a mazivo,apod.-v pouzdru hřídele je gufero + podobné vystřeďující ložisko s podélnými drážkami-hřídel je mazána vodou!Pokud by jsi chtěl suché uložení hřídele,musel by jsi udělat výrazně razantnější kroky,např vybrat pouzdro hřídele z trupu :oops: :crazy: :oops: udělat v něm vybrání na gufero,lojovou šňůru ev zatěsnění jako u převodovky,zajistit mazání hřídele,..... prostě práce pro sebevraha :gun: spíše přemýšlej nad řezacím kotoučem namotaných lan
pokud by jsi moci mermo s tím něco chtěl dělat,tak bych vyměnil jen gufera,šňůry a ty "nesmysly s podélnými drážkami"-stojí řádově ár stovek :good:
Rajny
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Rajny » čtv kvě 21, 2015 9:11 am

Děkuju. Jde mi spíš o to že loď stála 5 let na suchu a já ji tet koupil a na vodě sem ji neviděl. Nerad bych ji položil na vodu a zase vytahoval protože tam poteše proudem. Jde o to jak je to utěsněné proti tečení vody do lodě. Jestli je tam nějaká lojová šňůra, nebo gufero, nebo jako ucpávka slouží jen ta manžeta u převodovky. Ještě jsem to nerozebíral, ani nesundával manžetu tak nevím co pod ní je, ale musím to zkontrolovat, abych nenašel loď za týden pod vodou a netrčel mi z vody jen stěžeň :)
kaptn
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kaptn » čtv kvě 21, 2015 6:46 pm

Zevní gumové středící ložisko ošetři čistým silikonem-vazelinou,olejem na oživení gumy,pogud je na hřídeli zde vůle,tak to rovnou vyměň,s vniřkem zatím těžko radit,chce to sundat ten dudlík,vyfot,umísti zde a uvidí se ;)
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » čtv kvě 21, 2015 8:04 pm

Ahoj,
doporucuji ucpavku stejne sundat, vzit supleru, omerit si jak hrdel, tak vnitrni prumer ucpavky, vnejsi prumer ucpavky a hrdlo stevenky (vnejsi, vnitrni prumer). Vse si zapis. Az budes kupovat cokoli a jakykoli system tesneni, tohle budes potrebovat.

je taky mozne vytahnout celou hrdel. Uvidis uchyceni k prevodovce. Nekdy jsou jete srouby jistici pretoceni hridele. je treba zkontrolovat.

Ucpavku bych koupil novou a vyber si system, ktery ti bude s ohledem do budoucna vyhovovat i s ohledem na mazani / chlazeni.

A pokud to tak dlouho stalo, nezapomen na motorovou anodu, vymenit olej, filtry, olej v prevodovce ...
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pát kvě 22, 2015 8:55 am

Ahoj, drážkované gunové pouzdro je ložisko hřídele mazané vodou. nemělo by se mazat olejem nebo vazelínou, guma nabyde a pak může skřípat.
Těsnění doporučuji s pouzdry a simeringy, tenhle mám v lodi 35 let. Dodává např. Capella marin http://www.capella.se/produkter/axeltat ... eltatning/. Je dělané na mazání olejem, já ho mažu opatrně štauferkou s vazelínou.
Pozdrav Pavel
Obrázek
Obrázek
Rajny
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Rajny » pát kvě 22, 2015 1:06 pm

No musím to zřejmě rozebrat. Chtěl bych to všechno nechat v původním stavu, žádný zásah do konstrukce, povyměňovat jen původní díly za původní díly, žádné řezání flexou a tak. No napadlo mně že bych projistotu pořídil nějakou další manžetu kterou bych dal ještě přes tu puvodní, kdyby to teklo, tak to jen natvrdo stáhnu motexpáskama, a bude sucho.... Samozřejmně po kontrole jak to vypadá. No pujde na Slezskou Hartu, tak tam stejně s motorem jezdit nemůžu. Nebo jo?
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pát kvě 22, 2015 3:50 pm

Gumový pouzdro s drážkama jak píšeš je Cutler ložisko hřídele mazané a chlazené vodou, která se tam přivádí vodorovným atrubičkama které nesmí být ucpané. Máš fotku jak to vypadá unitř lodě? Pavel

Zpět na