Oprava obšívky pod vodoryskou a kormidla

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

vendelinek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Oprava obšívky pod vodoryskou a kormidla

Příspěvekod vendelinek » pon črc 06, 2015 10:43 pm

Ahoj, potřebuju poradit, po delší době "bez oprav" jsem se vrhnul do údržby lodě pod vodoryskou a zjistil jsem, že různé vrstvičky laminátu, tmel a barev se pro mne staly trochu nečitelné. Začal jsem brousit jemně excentrickou bruskou, ale někde se mi bruska zakusuje skoro do laminátu a někde sotva stačí odbrušovat starý antifouling. Nemáte nějakou radu, čím a jak brousit? Obšívka je dřevná ze smrkových lišt a 2x přelaminovaná Epoxy1200. Taky jsou tam nějaké historické hlubší sekance nebo odfouklá vrstva a chtěl bych to nějak vhodně a správným postupem opravit.

Další věc, co řeším, je oprava - resp.výroba nového kormidla. Na fotkách je vidět, jak jsem kormidlo rozpitval kvůli analýze vnitřku a skladby materiálů. Původní dřevo je asi nejspíš modřín. Dala by se místo něj použít třeba běžná vodovzdorná překližka a přelaminovat ji? Co je mi záhadou, že je kormidlo profilované jako křídlo jen k jedné straně a není zakřivení osově symetrické. Netušíte někdo důvod?

...a poslední, před kormidlem je ostruha, která má vpředu plochu a není ostrá (není tam náběžná hrana), a zakončení je ocelový "U" profil... také netuším moc smysl.

fotky jsem dal sem:
http://vendelinek3.rajce.idnes.cz/opravy

Kdybyste měli někdo nějakou drobnou radu, budu rád. Moc děkuju.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » úte črc 07, 2015 7:45 am

Ahoj

k obšívke asi toľko brúseniu sa nevyhneš, takže kľudne to vezmi bruskou, aspoň uvidíš čo je pod tým, chce to len trpezlivosť. Ak niekde niečo podbrúsiš tak to oprar potom CHS 1200 a tkaninou ak by si moc zaťal do živého. Aj tak sa asi nevyhneš tmeleniu, podľa tých fotiek je to miestami si kostrbaté a dohnané tmelom, uvidíš keď budeš brúsiť.

Kormidlo, kľudne z vodeodolnej preglejky (okume napr.) hlavne aby bola viac vrstvová, bude sa ti ľahšie brúsiť profil nakoľko jednotlivé vrstvy preglejky sú docela dobré vodítko.
Asymetrický profil len predpoklafám že ak to konštruktér nemyslel ako vyváženie lode tak možno len šlendrianska robota. Keby to nemalo vpredu plutvu (tuším je to skeg) tak ak by bolo sólo by mohlo pomáhať vyvážiť loď, nakoľko je na jednej a druhej strane iné obtekanie. Ale tu mi to pride že sa niekto nechcel s tým moc zaoberať.

Ten U-profil - vyzerá to ako dodatočné spevnenie, možno by to chcelo vypátrať pôvodné plány ako to má vyzerať.

A.D.
orion
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Příspěvekod orion » úte črc 07, 2015 7:46 am

kormidlo-dřevěnou část bych nahradil nerez.plechem tl.1mm v lepším symetrickém tvaru a vypěnil
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » úte črc 07, 2015 9:24 am

Spíš bych to typoval na to ,že ten kdo to opravoval před tebou moc nad takovýma podrobnostma nepřemýšlel(viz to kormidlo).Tím tě nechci navádět k tomu abys to takhle opravil taky.
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod rb » úte črc 07, 2015 4:09 pm

Před nějakým časem jsem dělal kormidlo z překližky, profil jsem dotvořil z polystyrenu a olaminoval. :?
vendelinek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vendelinek » pon črc 13, 2015 8:29 pm

Ahoj, díky za komentáře a informace. Po několika konzultacích s kamarádem, co dělá od malinka se dřevem (dneska je mu přes 50) a kdysi dělal i ruční výrobou dřevěná profi pádla pro naší (snad) reprezentaci, jsem se dostal k závěru, že kormidlo obnažím a bude nové z modřínu. Na celek pak půjde 2x laminát Epoxy 1200. Dneska jsem od zámečníka přivezl tu nerezovou část, kterou kdosi oddělal tím, že místo nerezu dal kousek "rezu". Až budu mít celou fotodokumentaci opravy, tak ukážu. Čtu tady na fóru o nerezu a jeho údržbě, vše je mi jasné, ale řeším teď finální odstranění vrstvičky nějakou kyselinou, a taky nevím, jestli je dobré kyselinou s oplachem vodou a pak zalejt epoxydem do toho dřeva, nebo jak na to. Aby se ten nerez v té pryskyřici zase nějak nesplašil a nedělal paseku. Nebo to neřešit a věřit, že to 20let vydrží.
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » pon črc 13, 2015 10:26 pm

Aho
To laminování s Epoxidovým lepidlem ti poradil ten výrobce pádel pro repre? :) :)
Použij raději něco od Havel compozites např LH 160,není až tak drahá a je určená na laminování :)
vendelinek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vendelinek » úte črc 14, 2015 6:17 am

Epoxy 1200 je předepsaná dle výrobní dokumentace a před časem jsem mluvil s pánem, co celej život staví lodě a doporučil taky epoxy 1200. Mám doma asi 2kg, tak to zpracuju. LH asi bude taky dobrá, každopádně díky za tip.
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » úte črc 14, 2015 9:02 pm

Ahoj
LH asi bude taky dobrá,ale hlavně určená na laminování,což se o epoxy 1200 při jeho popovité konzistenci nedá říct ani náhodou :D :D :D
Ale proti gustu žádnej dišputát.já osobně bych laminoval epoxidem na laminování a ty 2 kila tý 1200ky, bych použil na tmelení podponoru.

Zpět na