Mazury 2015

Jachting u našich severních sousedů.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Henry-TJ-Rapid
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Henry-TJ-Rapid » pon bře 23, 2015 8:11 pm

Mám v plánu se zeptat majitele lodi. Ale taky jsem začal pátrat sám.
Minulý rok jsem měl taky jen cestovní pojištění u Generali a připojištění "Odpovědnost za škodu na majetku jiné osoby".
Letos jsem se chtěl opět pojistit na případ že při manévru v přístavu poškodím jinou loď,
Nebo, že poškodím tu moji vypůjčenou.

Po zkušenostech z jezera Śniardwy, kde jsem při navigaci mezi balvany musel stále sledovat svoji polohu bych byl klidnější. Najetí v plné rychlosti do skal, které jsou zanořené 20 cm pod hladinou může skončit docela katastrofou.
Letošní prodejce v Generali i v Allianz mi odpověděl, že pojištění odpovědnosti zahrnuté v cestovním pojištění se nevztahuje na škody spojené s řízením nějaké zapůjčené plachetnice.
Kdybych si dovezl svoji vlastní, tak by to pojistit šlo.
Je to pouze na to , že v přístavu prošlápnu někomu kufr... :(
Nechtěl bych se spoléhat jen na nějaké nejlevnější pochybné pojištění plné výluk, které má sjednané pronajímatel.
Bohužel jiné pojištění mi nebyl ani jeden nabídnout.
Má někdo nějaký návod, jak na to?
topper
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod topper » pon bře 23, 2015 8:32 pm

[quote="Henry-TJ-Rapid"] napsal:
Po zkušenostech z jezera Śniardwy, kde jsem při navigaci mezi balvany musel stále sledovat svoji polohu bych byl klidnější. Najetí v plné rychlosti do skal, které jsou zanořené 20 cm pod hladinou může skončit docela katastrofou.
Letošní prodejce v Generali i v Allianz mi odpověděl, že pojištění odpovědnosti zahrnuté v cestovním pojištění se nevztahuje na škody spojené s řízením nějaké zapůjčené plachetnice.

Jo tak to jsem tě prve asi špatně pochopil. Já mluvil o cestovním pojištění léčebných výloh v zahraničí, to tobě taky platí na úrazy při rekreačním jachtingu na vypůjčené lodi, samozřejmě k tomu navíc pojištění odpovědnosti pro případ že naboříš vypůjčenou loď už ne, to jo, to tak nejspíš bude.
Zajímalo by mě, jaká konkrétní navigace mezi balvany to byla?
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » pon bře 23, 2015 10:28 pm

Henry, přes Śniardwy máš vyznačenou plavebku, pokud s ní vyjedeš tak se nediv, že tě vystraší balvany stopu pod hladinou, taky jsem je tam viděl ale způsobenou škodu na plavidle by ti asi těžko pojišťovna uhradila v plavební dráze mělčiny s balvany nejsou. Pokud pluješ mimo je to na tvoje riziko. Já tam již letos nepopluji, kolem břehu jsou fakt ty balvany a prostředkem jezera na druhou stranu do mariny-kempu a zpět mě to moc neláká.
Henry-TJ-Rapid
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Henry-TJ-Rapid » úte bře 24, 2015 11:30 am

Navigace mezi balvany byla následovná:
na mapě jsem si vytyčil trasu a body obratů na jiný kurz.V mapě, kterou jsem zakoupil byly podrobně zakreslené balvany a hloubka v daném místě. Docela dobrá mapa. Místy mezi podvodními útvary byl průplav asi 250-300 metrů. Pomáhal jsem si navigací z auta, četl jsem si gps souřadnice a v pohodě to sedělo. Chtěl jsem obeplout celé jezero dokola a na zpáteční cestě se protáhnout mezi ostrůvky. Některé kamenné útvary byly značeny kardinálním značením, u jiných to byla jen lyžařská hůlka s černým praporkem. Při plavbě nás zastihla trochu bouřka s větrem a vlnami, byl jsem zrovna uprostřed jezera, tak jsem zakotvil u ostrovů v závětří, je tam pěkná maličká písečná zátoka. Sám jsem byl svědkem, že ve větru jedna tyč s praporkem upadla. Tak je potřeba koukat do map a nespoléhat se jen na jejich označení. Jinak plavba se mi líbila a letos to asi zopakuji.

Tady je hrubá mapa naší trasy.
modules.php?name=coppermine&file=displayimagepopup&pid=9408&fullsize=1
Naposledy upravil(a) Henry-TJ-Rapid dne ned bře 29, 2015 10:45 pm, celkem upraveno 1 x.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » sob bře 28, 2015 1:07 pm

Zdravím Vás, přátelé jachtingu na Mazurách. Kontaktoval jsem Darka ohledně pojištění jeho lodí a tady je jeho odpověď:
Jachty są w pełni ubezpieczone. Posiadają Jacht Casco.

Ubezpieczony jest Kapitan od odpowiedzialności cywilnej,nie wiem jak to po czesku :( ,
ale jak spowoduje wypadek to ubezpieczalnia pokrywa koszty, chyba że wypadek spowodowano
po alkoholu, albo z naruszeniem zasad zdrowego myślenia, czyli RAŻĄCE ZANIEDBANIE.
Ubezpieczony od kradzieży jest silnik w całości i rzeczy osobiste załogi do kwoty 10000 zł.
Szczegóły znajdziesz w załączniku, niestety po polsku, ale można próbować tłumaczyć.

Poslal mi ještě v příloze emailu kompletní pojišťovací podmínky v souboru *.pdf, pokud bude mít někdo zájem, přepošlu mu to mejla. Ukládat do sekce "Ke stažení" to asi nemá opodstatnění. Jedná se o konkrétní čártrovku, tak to raděj přepošlu.

Přeji nám všem, aby se toto čtení týkalo pouze teoretizování, aby to žádný z nás nemusel ověřit v praxi.

Krásné jaro a brzy na shledanou na vodě, Jirka
Darqs
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:

Re: Mazury 2015

Příspěvekod Darqs » pon dub 06, 2015 10:20 am

Jirka_TEC_Tce píše:Tak je objednáno: Loď Absolut, termín: 13.6. - 20.6.2015 Místo nalodění: Ruciane - Nida
Zdravím a těším se na viděnou, Jirka

:))

Pozdrawiam Cię Jirka i Wesołych Świat życzę.
W Polsce jest zwyczaj w drugi dzień świąt oblewania kobiet wodą.
Aby były zdrowe i ..chętne ;).
Obleję zaraz żonę i teściową, a niech tam im się darzy cały rok!!

Do zobaczenia na przystani.
Absolut czeka :).
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod Rumex » pát kvě 15, 2015 6:54 am

Zdarec
zítra ráno vyrážíme, 24 lidí, 4 lodě, směr Wilkasy.
Snad někoho potkáme. :D
Henry-TJ-Rapid
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Henry-TJ-Rapid » úte kvě 19, 2015 9:34 pm

Ahoj námořníci,
Tak jsem se úspěšně vrátil z Mazurských jezer. Podařilo se nám dát dohromady posádky na dvě lodě a hned jsme je u firmy AnDar objednali. Minulý rok bylo vše OK. Při odjezdu z Brna jsme netušili, že letošní akce bude adrenalinová. Při cestě asi po 300 kilometrech jízdy se nám 100 km za Ostravou mezi polskými lány a lesy propálil píst na motoru našeho auta. Museli jsme si nechat z Brna na podvalníku poslat další vozidlo a to nepojízdné poslat zpět. Po příjezdu do Ruciane - Nida zjišťujeme, že naše objednaná loď Campari , kterou jsme pluli minulý rok není ještě provozuschopná – natřená. Dostáváme tedy jinou. Zatím ji chybí motor, ale to se vyřeší. Darek odmontuje motor z jiné lodě a nasadí na tu naši. Při kontrole dokumentů zjišťuji, že na palubě nejsou papíry od lodě, majitel je někam založil. Asi doma… Nu což, na papíry to nepluje. Konečně vyplouváme. Ještě kontrola motoru… a jejda. Nějak málo teče chlazení. Musím pročistit otvor kde vytéká chladící voda, je plný nějakého smetí. Konečně to vypadá že na naší lodi je vše OK. Druhá loď Dom Perignon zase hlásí velkou vůli na kormidle, kormidlo během přímé plavby na motor překlapává ze strany na stranu, je obtížné udržet přímý směr. Posádka to řeší dotažením šroubů a matic. Zlepšení je jen poloviční, ale plujeme dál. Proplouváme plavební komorou Guzianka a jsme na jezeře Beldany. Konečně vytahujeme plachty a vypínáme motory. Fouká lehký zadobok 3m/s. U Gandalie nás dohání silnější vítr. Zjišťujeme, že při bočním větru a nárazech kolem 8-11 m/s nám nedrží svorka na otěži hlavní plachty a v nestřeženém okamžiku lano prostě proklouzne po ohlazených zubech a ráhno letí po větru. Nezbývá nic jiného, než stále křečovitě držet napnutou otěž pevně v ruce. Naštěstí s sebou vozím nářadí, taky pilník. Večer po zakotvení zkusím přebrousit poslední tři zuby na curry svorce. Další den zjišťuji , že oprava byla úspěšná. Proplouváme celé jezero Talty až do Rýna. Potom zpět přes jezero Jagodne a Niegocin do Gižycka. Máme v plánu proplout kanálem s otočným mostem do jezera Kisajno a pak dále na sever na jezero Dargin a Dobskie , kde asi 6 km od jezera chceme prozkoumat co tam vlastně Hitler za války postavil. Už vidíme vjezd do kanálu. Tak sklápíme stěžeň a na motor míříme do průplavu. Náhle motor zarachotí a je ticho. Druhá loď nás odtahuje do přístavu vedle kanálu. Po dlouhém hledání servisu nám je řečeno , že v motoru odešly rozvody. Součástky nejsou. Voláme majiteli lodě a zjišťujeme že jsme na to sami. Ze sluchátka slyším „ je mi líto, nemohu vám pomoci, druhá loď vás musí odtáhnout až do Ruciane “ . Ten večer zůstáváme v přístavu a pijeme na žal. Nechce se nám pokračovat. Počasí je větrné a manévrovat v přístavech na plachty není zrovna bezpečné a ohleduplné k ostatním. Ten druhý motor bude mít už tak dost práce táhnout kanálama dvě lodě a máme strach , že to taky může zabalit. Letos asi jezer nad Gižyckem nedosáhneme. Ráno nás vytahujou na špagátě jako gumovýho kačera z přístavu. Ještě poslední pohled na mrtvolu Yamahy na zádi a na plachty vyplouváme na jih. Přemýšlíme, jestli paní Smůlu uspokojily naše dva rozbité motory, nebo zda si dělá zálusk i na ten třetí. Po dvou dnech doplouváme do přístavu V Ruciane Nida. Předáváme lodě obsluze přístavu, protože majitel se k předání nemůže dostavit. Asi má strach.
Tak to jsou ve zkratce letošní zážitky . Příště chceme dokončit jezera na severu, ale lodě budeme brát asi tam. Pokud máte nějaké zkušenosti s pronájmem na Mazurách , tak to uvítám. Hlavně jak je to u jiných společností s technickou podporou na cestě. Pilník si s sebou vezmu, ale náhradní motor si do batohu balit nebudu. (':D')
Zatím ahoj a přeji všem příjemnou plavbu,
Henry.
topper
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod topper » úte kvě 19, 2015 10:24 pm

Tak to teda Dariusz zklamal, nejdřív nemá připravenou dlouho dopředu objednanou loď a pak ani nepomůže při poruše motoru, já u něj nikdy nepůjčoval, ale díky tobě vím, že ani v budoucnu nemám.
Asi každý pronajímatel při přebírání řekne, v případě problému zavolej, ale když pak problém skutečně nastane tak je pomoc nejistá. Já jsem naštěstí nikdy pomoc pronajímatele nepotřeboval, takže s tou technickou podporou na cestě ti neporadím.
Severní jezera jsem projel na lodi od Sailoru z Piekne Góry - seriózní firma, možná malinko dražší než ostatní, ale velký výběr lodí, nové a zánovní kousky, předání a převzetí bez problémů. Ovšem v nouzi jsem je nepotřeboval, tak jen můžu věřit tomu, že by mi skutečně na cestě pomohli.
luk63
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod luk63 » stř kvě 20, 2015 9:19 am

Plul jsem se Sailorem předloni. Souhlas se vším co napsal tooper, rozbili jsme dvě skleničky, taková maličkost je při vracení nezajímala. V půli týdne odešlo chlazení na motoru, na plachty jsme se upíchli do nejbližšího portu, zavolal jsem na telefon uvedený v pokynech a česko, polsko, anglicky :) vyložil co se stalo a kde jsme. Než se děti vykoupaly a manželka dovařila oběd, zastavila u nás dodávka, chlapík přehodil motor, pozdravil a odjel.
Henry-TJ-Rapid
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Henry-TJ-Rapid » stř kvě 20, 2015 11:52 am

Tak tomu říkám správný servis na cestě. Výměna motoru bez žádného zdržování. Ještě jsem zapomněl napsat, že při vracení lodí Dom Perignon druhé posádce chybělo pět talířů. Špatně držely dvířka u skříňky a při náklonu holt vyběhly na podlahu. Andar účtuje za kus kuchyňského vybavení 10zl. Tak že museli ještě doplatit 50 zl. Kdyby utopily 5 lžiček na kávu , tak jedna příjde na 68 Kč.
Abych to uvedl na pravou míru, myslím, že Darek má ve smlouvě uvedeno, že neposkytuje technickou podporu na cestě.
Tak dokud se nic nestane je vše OK. Pak si trosečník musí poradit sám.

Tak i zde asi platí pravidlo " za málo peněz málo muziky"!
Díval jsem se na ten Sailor Piekna Gora a při porovnání cen je tam rozdíl skoro dvojnásobný.
Je na uváženou, jestli zaplatit 5 000 Kč za pronájem a plout ze strachem, že se něco pokazí, nebo dát 10 000Kč a mít jistotu servisu po celých Mazurách.
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Rumex » úte čer 02, 2015 10:58 am

Zdravím

za ty roky (9 let) co jezdím na MJ, jsem měl poruchu na motoru (nechladil) výměna za jiný, cca do hodiny, technik dojel autem. Utopený motor, zdržení asi tak 4-5 hodin technik dojel do 30 minut. Lednice přestala chladit, technik dojel do hodinky a lednici opravil do 10 minut.

Je to jak píšeš, buďto připlatit a mít o dovolené klid, nebo to risknout a věřit že vše bude OK.

Ono mít loď, s novým oplachtěním co na loď patří a ne co tam občan PL přilepil není taky odvěcí. Letos jsem měl možnost po týdenním jachtění, na fungl novém Maxusu 33, strávit další týden na postarším (2010) Janmoru32, navíc homemade, ten rozdíl byl extrémní, ta radost při jachtěni s Maxusem byla nesrovnatelná.
Brubbel
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Brubbel » stř čer 10, 2015 8:30 am

Ahoj,
muzete mi prosim doporucit lod pro 2 dospele a 2 deti, kde je oddelena kajuta? Alespon zavesem?:) Chystame se v srpnu poprve, mam VMP s omezenim do 80m2. Nevim, jestli neni na rezervaci pozde, zkousim Sailor.pl, tam zadna lod na srpen uz neni. Pripadne typ na charter..
Diky!
leguan
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Mazury 2015

Příspěvekod leguan » stř čer 10, 2015 8:55 am

to brubbel : podívej se a hledej na http://mazury.info.pl/czartery/index.html

do večera máš co dělat
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Rumex » stř čer 10, 2015 10:31 am

ahoj
prubni ještě http://www.na-mazurach.pl/index.php?mod=wysz_jacht
a nebo přímo www.ahoj.pl jsou dost velcí a něco budou mít.
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Michal123 » stř črc 01, 2015 11:48 pm

Ahoj,
mám přijet v sobotu na párty do Gyžicka. Jezdí na Mazury nějaký rozumný vlak? Potřebuji být v úterý ráno v práci.

Michal
vendymoto
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod vendymoto » pon srp 17, 2015 10:30 pm

Ahoj,
nikde jsem to tu nenašel,dám Mazury s lodí s pevným kýlem?Ponor 105cm..
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Rumex » úte srp 18, 2015 6:19 am

Ahoj
myslím, že 105cm by mohlo jít, sice asi budeš orat kanály, ale někde jsem četl , že ponor lodních autobusu je 100cm. Pokud si dobře zvolíš trasu bude to ok. Jen asi bez mola nezakotvíš. Letos jsem měl ponor 170cm a po zvednutí 50cm. Vše bylo ok.
Zdarec
vendymoto
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod vendymoto » úte srp 18, 2015 11:02 am

Díky za info,jde mi o to abych nejel 1000km a pak nezůstal na jednom jezeru,mapa s hloubkama není nikde ke stažení,všude se uvádí maximální ale ne minimální.Hloubky kanálů taky nikde nejsou.Podle fotek před kanálama bych tipoval 1,2m,ale radši se zeptám abych nezůstal na břiše.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » úte srp 25, 2015 6:37 pm

Ahoj, tak kdo další se vrátil z Mazur? Podělte se o zážitky. :) Jirka
Brubbel
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Brubbel » úte srp 25, 2015 7:33 pm

Vendymoto - myslim ze v Gyzicku je 105 cm... :)
dreamer
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod dreamer » úte srp 25, 2015 7:51 pm

Já jsem se vrátil a zážitky veskrze kladné.

Mazury jsem také i díky tvojím příspěvkům plánoval už asi 3 roky - bohužel moje "rodinná" posádka opět zklamala. Volání "dálek" však bylo natolik silné že jsem po několika vypitých žejdlících zabrousil na web kde Dariusz nabízí charterové lodě. Zjistil že má ještě volnou loď Campari - objednal, zaplatil zálohu a týden nato vyrazil směr sever. (Ještě předtím jsem své rodinné posádce vynadal do suchozemských krys ba i tvrdší slova padly :-) Převzetí lodě proběhlo v pohodě - objednanou loď předchozí posádka poškodila - prý jim spadl stěžeň při spouštění. Dostal jsem tedy jinou loď o maličko větší - Grappa. Když jsem se ptal na mechanismus sklápění stěžně, majiteli se trochu protočily panenky když zjistil že popluji sám a přesvědčoval mě že bude nejlepší když zůstanu celý týden na jezeře Nidskie kde stěžeň nebudu muset spouštět. To mě příliš nelákalo a hned ráno jsem vyrazil směrem na sever. Spouštění i stavění stěžně je naprosto v pohodě i v jednom pokud člověk použije trochu selského rozumu. Zvedání stěžně je o něco fyzicky náročnější ale dá se také naprosto v pohodě do doby než utopíte kliku od vinčny. To se mi povedlo v Mikolajkách a potom už bylo stavění stěžně takřka na hranici mých fyzických možností. Nicméně když se musí tak se musí takže i bez kliky jsem zvládnul do konce plavby stěžeň 2x položit a 3x postavit. K samotné plavbě snad jen nesnažil jsem se uplout co nejvíce mil (kilometrů) ale užívat si a to se myslím podařilo. Počasí vyšlo bezchybně, voda (konec června, začátek července už i na koupání přiměřeně teplá) vyvázat se dalo takřka všude. V marině jsem byl jen v Mikolajki - cena oproti jižnějším destinacím více než příjemná jak v marině tak i v restauracích. Určitě mám v plánu ještě někdy se na Mazury podívat.
vendymoto
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod vendymoto » úte srp 25, 2015 9:49 pm

To si umažu kýl o dno :) To už je na zvážení,díky za info.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » úte srp 25, 2015 10:32 pm

No, dát je možná dáš s ponorem 105 cm ale musíš počítat s jeřábováním (s tím asi počítáš) a potom budeš ochuzenej o nocování u písčitých břehů na pěkných místech. No a kanály by ti mohly vyjít, ovšem nesmíš plout moc při kraji, tam to skočí na 80 - 90 cm a ne výjimečně. Vrátil jsem se před týdnem a nebyl jsem tam poprvé. Navíc je teď i kvůli suchu o něco míň vody. Sám jsem musel jet na jiný slip než posledně, neboť potřebuji pod slipem 80 cm. Já osobně bych tam s ponorem 105 cm nejel ale to je jen můj osobní názor. Mám ponor cca 50 cm (dvě boční ploutve) a i to mě omezovalo, nemohl jsem dojet úplně ke břehu jako většina mazurských lodí, oni dobře ví proč mají zatahovací ploutve, několikrát jsem viděl jak ji rychle vytahují, když na hloubkoměru klesala hloubka, to jsem sledoval i já, samozřejmě se neplulo v plavební dráze, takže s ponorem 105 bych si mimo plavebku moc netroufal. Takže asi těžký rozhodování pro tebe. On je tam většinou písek a bahno ale občas se vyskytne pěkně velkej šutr ani ne metr pod hladinou, samozřejmě mimo plavební dráhu ale jen v plavebce by mě tam plout asi nebavilo, přeci jenom se občas někam ke břehu chci podívat a hned jseš s ní vyjetej. Tak si to přeber, těžko radit.
vendymoto
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod vendymoto » úte srp 25, 2015 11:33 pm

Bohužel jsem tak trochu počítal,že to nedám,ale co kdyby.. Nebudu riskovat že někde utrhnu kormidlo,doufal jsem v skrytu duše jako že třeba se to dá,ale asi ne.Každopádně děkuju za každou informaci,kterou jsem dostal,hodně mi pomohly.

Zpět na