Orlík - snižování hladiny

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: vilma, Pepa, david

geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pát srp 28, 2015 4:33 pm

To by mě taky zajímalo, v podstatě půl sezóny (od začátku srpna) máme molo nepoužitelné, i když místo na pozemku povodí zabírá.... :?

Obrázek

já mám momentálně pod lodí 120 cm vody..... :gun:
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát srp 28, 2015 4:46 pm

komisiTak jsem se dival na VD Krizanovice na Chrudimce, je tam take vodni elektrarna, ale drzi hladinu, davaji prednost vode pred elektrikou. Zasobujou oblast Pardubic a ted i Hradec Kralove.

Vedle ve vesnici je plny lom vody, jsou podmacene dvorky a vrchni voda ve studnich. Tak udelali kolecko zadosti a boj o kulata razitka, vykopali odpad, do nej trubku a mohla voda odtekat...Ale kraj ( asi nejen nas ) vyhlasil zakaz odberu povrchove vody a tak to nesmeli pustit....Kapku zaprselo, tak to muzou do potoka pustit. Bylo tam nekolik komisi z ministerstev kdo to zaplati...To jiste stalo vic jak vybrat strouhu na odpad. Jde jen o curek vody.

Takze ted kdyz je sucho urcite ta regulace prehrad je pod vetsi kontrolu, nez je CEZ.

Tohle je take zajimave...Orlik se mozna trvale vypusti a cela kaskada snizi hladiny vody, teda strach ze zaplav prebije vsechno....

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%A ... Orl%C3%ADk

Záměry

V květnu 2014 ČTK publikovala zprávu, že Stavební fakulta ČVUT v Praze zpracovává pro Povodí Vltavy studii o možnostech prevence povodňových škod, aby Povodí Vltavy s. p. na jejím základě přineslo možné varianty do veřejné diskuse a navrhlo nějaké řešení. Studie má být hotova do konce roku 2014. V jedné z krajních teoretických variant počítá s tím, že by byla orlická nádrž vypuštěna a sloužila by jako suchý poldr. Studie zkoumá, zda vltavská kaskáda může trvale snížit hladinu některých přehrad, aniž by byly ohroženy ostatní funkce kaskády, tedy udržování splavnosti řeky na dolním toku, zásobování průmyslových podniků a zemědělství vodou, udržení kvality vody ve Vltavě a dodržení požadavků na výrobu elektřiny. Kvůli své největší rozloze byla Orlická přehrada vybrána ze tří největších nádrží jako nejvhodnější pro vypuštění. Starosta Orlíku Jiří Štrajt vyjádřil obavu, že by dno bylo jednou velkou žumpou a „kdoví, co by se tam všechno našlo“. Rekultivace by si vyžádala obrovské náklady a chataři, rybáři, turisté, z nichž jsou živi místní obchodníci a ubytovatelé a potažmo obce, by krajinu opustili. Provozovatel lodní společnosti Quarter Jindřich Hospaska uvedl, že si vypuštěnou přehradu vlastně umí představit, protože „v tomhle státě je možné všechno“.

Nove chteji vodu na uzemi zadrzovat, povodne rikaji vodu vypoustet. Svoje si k tomu urcite rekne zase nejaka povoden. Ty prehrady na sebe uz maji vydelano, dostavi se Temelin a tak prijde doba precerpavacich elektraren.

Kdyz se staveli Dlouhe strane, byl odpor...ted jsou radi ze jsou. Atomovka v noci nevi co s elektrikou, moc regulovat vykon jako u uhelne nejde. Tak si strkaji vodu nahoru, dolu. Jezdi na to koukat z cele EU.
Tady je take jedna na Vltave
https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99e% ... %9Bchovice

Takze prijdou pro Orlik horsi casy.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » sob srp 29, 2015 10:43 pm

geronimo píše:To by mě taky zajímalo, v podstatě půl sezóny (od začátku srpna) máme molo nepoužitelné, i když místo na pozemku povodí zabírá.... :?

Obrázek

já mám momentálně pod lodí 120 cm vody..... :gun:

já teda nevím, jsem jen takovej vobyčejnej českej vosel. Ale když vidím, že jde voda dolů, neprší a pršet nebude, tak bych si to molo strkal k vodě, stejně, jako jsem si ho při povodni strkal od řeky mimo proud, :mad:
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » úte zář 01, 2015 6:49 pm

david píše:
já teda nevím, jsem jen takovej vobyčejnej českej vosel. Ale když vidím, že jde voda dolů, neprší a pršet nebude, tak bych si to molo strkal k vodě, stejně, jako jsem si ho při povodni strkal od řeky mimo proud, :mad:

Pokud by se molo posunulo o těch 30 m co chybí, překáželo by kotvícím lodím na bójích.
plachtar
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod plachtar » pát zář 04, 2015 2:12 pm

Za včerejšek moudří vodohospodáři vypustili tolik vody, že hladina klesla o 58cm! Asi nadlepšují průtok na 40 kubíků podle manipulačního řádu :?
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » pát zář 04, 2015 2:49 pm

Já jsem psal na Dispečink PVL kvůli výhledu, dnes jsem dostal odpověď:
Dobrý den.
V současné době hladina v nádrži vodního díla Orlík klesá z důvodu nepříznivé hydrologické situace, tj. nízkých přítoků do nádrže vodního Orlík (dnes 20 m3/s) a nutnosti zachovat pod nádržemi Vltavské kaskády minimální zůstatkový průtok ve výši 40 m3/s. Vzhledem k aktuální předpovědi pokračujících malých přítoků do nádrže vodního díla Orlík neočekáváme změnu trendu poklesu hladiny. Další vývoj hladiny bude záležet na hydrologické a provozní situaci.
S pozdravem
Ing. Jana Ullmannová
Z toho mi plyne, že brzké zlepšení situace, a nebo alespoň stabilizace na stávající úrovni hladiny se nejspíš očekávat nedá a voda bude dále klesat... :-(.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát zář 04, 2015 2:50 pm

Jo spadlo to pěkně, já musím zítra jet převázat loď, už stojím jen na kotvě, bójka už je nasuchu.

A asi budu muset vyřešit vytažení lodě, když vidím jak ta voda pořád ubývá, tak to na jeřáb v marině orlík moc nevypadá a pochybuju že do října se hladina o tolik zvedne.
mirzik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mirzik » pát zář 04, 2015 3:22 pm

Dnes dopoledne na Orlíku.... pár lodí co zůstali na suchu :(

Plachetnice 100510, člun s holandskou registrací na Podskalí a další u chat na Lavičkách

Na suchu
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » pát zář 04, 2015 3:31 pm

By stalo za to ted obeplout cely Orlik a vyfotit breh kvuli tem parezum a tak.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát zář 04, 2015 4:09 pm

Pařezy jsou vidět dobře, na pár místech bych je ani nečekal, ale já dávám kotvu většinou tak na 10metrech hloubky a o tolik to ještě nespadlo. Ale za tohohle nízkého stavu ji pouštím při nocování i ma 15m hloubce, no všude je hluboko.

V písčitém břehu teď ani kolík moc nedrží, vlny od člunůgho snadno vytáhnou, tak kotvím jen tam kde se dá pojistit lano na pařez.

Jinak po břehu spousty vlasců, někdy i s háčkama a taky střepů, malího bez bot na břeh ani do vody vůbec nepouštím.

Ještě tak přemýšlím, jestli nenechám loď někde nasednout na mělčinu dokud nějaký jsou.
bernau1
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod bernau1 » pát zář 04, 2015 4:54 pm

Jak psal veselyroman na dispečink,předpokládám že odpověď je přímo od zdroje. Citace /V současné době hladina v nádrži vodního díla Orlík klesá z důvodu nepříznivé hydrologické situace, tj. nízkých přítoků do nádrže vodního Orlík (dnes 20 m3/s) a nutnosti zachovat pod nádržemi Vltavské kaskády minimální zůstatkový průtok ve výši 40 m3/s. Vzhledem k aktuální předpovědi pokračujících malých přítoků do nádrže vodního díla Orlík neočekáváme změnu trendu poklesu hladiny. Další vývoj hladiny bude záležet na hydrologické a provozní situaci./
Jestli nejsem de.il,tak jim zase o proud až tak nejde.Proč tedy alespoň trochu nepomůžou Orlíku ostatní přehrady na kaskádě.Všechny jsou skoro úplně plné.Všechny přehrady mají vyšší přítok jak ten Orlík.Mně to připadá že máme jen tu jednu přehradu.Jeřáb v marině Orlík už dávno dosáhne tak akorát na suchou hlínu.Stačí se podívat na jeřábování u hráze jak se plní objednávky,to už budou desítky lodí co předčasně ukončují sezónu.Jo a pro některý -Temelín už jede na plný koule :?
http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-e ... ii-1223730
Ach jo,nerozumím tomu.
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 34

Příspěvekod Clouseau » pát zář 04, 2015 9:20 pm

Jestli se to nějak radikálně nezmění, tak letos bude spousta lodí zimovat na Orlíku ( včetně mne ). Nebude je kde vytáhnout. Tak snad bude mírná zima...
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát zář 04, 2015 9:24 pm

Já bych to viděl tak, že voda na orlíku radikálně tak lede klesne. Začínám být rád, že jsem šel do dvoukýlovky.
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Clouseau » pát zář 04, 2015 11:59 pm

No a já mám zase ploutvovku a ploutev vytahuji ;-) A začnu raději vytahovat i kormidlo...
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » sob zář 05, 2015 10:51 pm

Dneska jsem se byl podívat u komory Kořensko, pár fotek z dolní vody: http://sanru.rajce.idnes.cz/Korensko_5. ... ina_341,25
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned zář 06, 2015 8:18 am

Tady rano jemne prselo, ale v prumeru celkove 1 mm....uz zase obloha modra. Je to bida.

povodi Labe
http://www.pla.cz/portal/srazky/cz/PC/?data=1

povodi Vltava
http://www.pvl.cz/portal/srazky/smartphone/
Bord
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Bord » ned zář 06, 2015 9:08 am

Na těch fotkách teče o trochu víc vody než v ún Kamýk v době kdy se opravovalo vývařistě pod hrází Orlíka.To je bída.
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Clouseau » ned zář 06, 2015 7:48 pm

Tak jsme s kamarádem dnes posunul zátěž a bojku doprostřed zátoky, aby byla loď dál od břehu. Je tam celkem ploché dno, aktuální hloubku odhaduji na 5-6m. Ploutev mám zataženou a kormidlo sklopené, tak až klesne voda až na dno, jsem připraven nasednout. Snad tam nebude zrovna nějaký kámen. No, ale do konce října, kdy budu loď vytahovat je ještě daleko... Jestli teda bude kde ji vytáhnout, když nezaprší a voda ještě klesne. Možná na špici na Radavě, pokud to tam nebude bořivé...nebo jeřábem na hrázi? A pokud ještě klesne voda o těch cca 6m, tak že si sedne na dno, tak tam holt bude muset zůstat přes zimu :-(
plachtar
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod plachtar » ned zář 06, 2015 8:06 pm

A kde máš loď? Mluvil jsem s panem Scheinerem ze Šturmovek, prý tam loď vytáhnout jde - ale chtělo by to čtyřkolku.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » ned zář 06, 2015 8:11 pm

Na Radavě u mělčiny zatím loď vytáhnout jde, jestli ale ještě hodně klesne voda, je tam pak zlom rovnou na velkou hloubku. Kapku horší je to tam s průjezdem, cesta podel vody není moc široká a pak rovnou sráz dolu a a na výšku taky nic moc extra jsou tam větve stromů, ale do 2,5m šířky a těch 3m výšky by to mělo být v pohodě.
gryf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod gryf » ned zář 06, 2015 9:48 pm

Pro Bernau I - Není to tak jednoduché, aby ostatní přehrady pomohly. Na Lipně jsme cca 2 m pod normál, v marině už zůstaly viset dvě lodě a ostatní se děsíme, jak se z vody dostaneme. A že by pršelo, tak to zrovna nevypadá. Povodí Lipna je jen 925 km2 a to není mnoho. A z Lipna jede Tamelín. Takže jsme na suchu všichni.
Ave
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod Ave » pon zář 07, 2015 12:48 pm

Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Clouseau » pon zář 07, 2015 4:47 pm

V grafu stavu hladiny dnes změnili rastr výšky hladiny z centimetrů na metry.
Na první pohled to vypadá, že se hladina prakticky už týden nemění...
No, možná to udělali proto, aby to tolik nebilo do očí...

Takže pozor na to, nenechat se zmást a mrknout do tabulky !

http://www.pvl.cz/portal/Nadrze/cz/pc/M ... VLOR&oid=2

http://www.strihanividea.cz/stavorlik.jpg
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Clouseau » pon zář 07, 2015 4:57 pm

Ještě mne tak napadlo, jestli nám tím snižováním hladiny nechtějí dokázat oprávněnost vyhlášky o zákazu kotvení...
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon zář 07, 2015 5:14 pm

Clouseau píše:V grafu stavu hladiny dnes změnili rastr výšky hladiny z centimetrů na metry.
Na první pohled to vypadá, že se hladina prakticky už týden nemění...
No, možná to udělali proto, aby to tolik nebilo do očí...

Takže pozor na to, nenechat se zmást a mrknout do tabulky !

http://www.pvl.cz/portal/Nadrze/cz/pc/M ... VLOR&oid=2

http://www.strihanividea.cz/stavorlik.jpg

Změnilo se to, protože je tam u jednoho času chybný údaj a je tam rozdíl asi 150m na výšku, takže ten výkyv se promýtl i v grafu.

Zpět na