lynx píše:To je taky výborná mnemotentononc pomůcka.
tak tuhle neznám, budu si ji muset zapamatovat

A aby to nebylo tak jednoduché (přestože to jednoduché je) něco málo povídání o tom, jak to vzniklo

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
lynx píše:To je taky výborná mnemotentononc pomůcka.
jerryx píše:..neni lepsi proste levobok/pravobok, zavetrna/navetrna ?
lynx píše:Přátelé, v jedné knížce jsem našel obrázek, na kterém jsou dvě plachetnice, které jsou na kolizním kurzu.
Popisek obrázku říká, že lodi jsou na volném moři a že „katamarán na větru zleva dává přednost“.
Abych neporušil autorský zákon, nedám sem onu fotku.
Situaci jsem překreslil – dosti neuměle, ale přesně.
Co si o tom myslíte?
Darek píše:Je vidět, že pro překladele je mnohdy jeho práce rutinou, a přesto že je to jachtař, ...
smike píše:jerryx píše:..neni lepsi proste levobok/pravobok, zavetrna/navetrna ?
Naprosto souhlasím.. jenže zkus v cizině zařvat česky LEVÓ kdo ti uhne
Jardasu píše:No a v jedné knížce jsem viděl návod - namaluj si na ráhno hlavní plachty vlevo červenou barvu a vpravo zelenou a je to také jasné.
Baharis píše:Dlouho jsme si o něčem "výživném" nepopovídali....![]()
![]()
Jak to děláte námořníci, jaké máte nervy?
![]()
- Jak dlouho, když víte že máte přednost, držíte svůj kurz? Kolik metrů, případně délek lodi považujete za bezpečné/proveditelné pro úhybný manévr?
lynx píše:Já si začínám připadat jako Alenka v říši divů.![]()
Co si myslíte o položkách lednička a MFD/mapový plotter?
Předesílám, že mi nejde o to, zda ten který spotřebič potřebuje právě takový proud, ale o denní odběry.
Při aritmetice jsem docela dával pozor, ale tady je něco divného:
P. S. Omlouvám se, nejde o přednost dvou plachetnic – souvislost je jiná.
JaOCZ píše:Taky přidám svou troškuRád zjišťuji původ slov, zvyků, pravidel a podobně. Na námořních pravidlech miluji jeho logičnost. Každopádně pochopením původu slova starboard jsem si kdysi konečně zapamatoval anglické názvosloví starboard/port
Baharis píše:- Kam uhýbáte, pokud jste se již do této situace dostali? Za záď, nebo souběžně s kurzem křižující lodě? Nebo kam si představujete že by to bylo bezpečné.
rogix píše:Baharis píše:- Kam uhýbáte, pokud jste se již do této situace dostali? Za záď, nebo souběžně s kurzem křižující lodě? Nebo kam si představujete že by to bylo bezpečné.
obcas doprava ale inak podla zdraveho rozumu![]()
(good seamanship ... sorry Colreg)
rogix píše:to som nekreslil jamas na mysli rahno?
tam ide o to, ze ak mas problem urcit prednost tak sa radsej vyhni a doprava nemusi byt vzdy ta najlepsia volba
lynx píše:Děkuji Davide.
Četl jsi tohle?
Předesílám, že mi nejde o to, zda ten který spotřebič potřebuje právě takový proud, ale o denní odběry.
Kromě toho že tato pomůcka je stará jako černé uhlí - je také, světe div se, naprosto správně.Jardasu píše:No a v jedné knížce jsem viděl návod - namaluj si na ráhno hlavní plachty vlevo červenou barvu a vpravo zelenou a je to také jasné.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti