WC na soukromé lodi
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
WC na soukromé lodi
WC na soukromé lodi
Ve Švédsku a Finsku je zákaz prázdnit septik v teritoriálních vodách.
V přístavech a i na ostrovech jsou vysávací čerpadla.
WC je Jabsco, žádný problém mazáním pumpy a ucpáním.
Hadice používej jen specielní sanitární hadice. Ostatní smrdí skrs.
Na lodi máme septik 50 litrů za mísou. Vlevo je vodoznak kde je vidět jak je septik naplněn.
U umyvadla je sprška tak že máme i bidet
Za mísou jsou dva trojcestné kulové venyily s T koulí.
To umožňuje všechny směry čerpání:
Rovnou ven
Do nádrže
Z nádrže - zavřu kohout odvzdušnění nádrže a pumpou toalety nafoukám vzduch do nádrže
Vysávání na palubě – hadice z nádrže nahoru na palubu kde je specielní uzávěr
Hodně zdaru..
Ve Švédsku a Finsku je zákaz prázdnit septik v teritoriálních vodách.
V přístavech a i na ostrovech jsou vysávací čerpadla.
WC je Jabsco, žádný problém mazáním pumpy a ucpáním.
Hadice používej jen specielní sanitární hadice. Ostatní smrdí skrs.
Na lodi máme septik 50 litrů za mísou. Vlevo je vodoznak kde je vidět jak je septik naplněn.
U umyvadla je sprška tak že máme i bidet
Za mísou jsou dva trojcestné kulové venyily s T koulí.
To umožňuje všechny směry čerpání:
Rovnou ven
Do nádrže
Z nádrže - zavřu kohout odvzdušnění nádrže a pumpou toalety nafoukám vzduch do nádrže
Vysávání na palubě – hadice z nádrže nahoru na palubu kde je specielní uzávěr
Hodně zdaru..
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 20
Re: WC na soukromé lodi
Pavel-Sulc píše: Na lodi máme septik 50 litrů za mísou.
Pavel
50 litrov nie je málo ? či postačuje ?
Keď na lodi sú štyria, tak za deň je septik plná. To každý deň sa septik vyprázdňuje v marínach ? Či ?

V roce 2011 jsme se plavili na soukromé lodi pod českou vlajkou Nordkaper 46, z Cádizu do Aquadulce. Majitel tam měl dva vakuové záchody, které sami o sobě spotřebovaly málo vody a waste tank 180 litrů. Některé zdroje dokonce uvádí 200 litrů. Čtrnáct dní, šest lidí a nevím o tom že bychom vypouštěli. A světe div se, nikde cestou ani nebylo (kromě moře) kam.
To je myslím dokonalé řešení pro dlouhodobý pobyt.
Jinak jen tak mmch, pro některé zdejší kteří se na ní také plavili. Nostalgicky zavzpomínejte a nebo natrhněte strožok. Jsem vygooglil, že Evča je na prodej.
Blíže raději nespecifikuji, nevím nakolik by o to Standa stál....
To je myslím dokonalé řešení pro dlouhodobý pobyt.

Jinak jen tak mmch, pro některé zdejší kteří se na ní také plavili. Nostalgicky zavzpomínejte a nebo natrhněte strožok. Jsem vygooglil, že Evča je na prodej.

Blíže raději nespecifikuji, nevím nakolik by o to Standa stál....
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Dedko, záleží jak splachuješ.
My pošlem koncentrát do nádrže a vypláchnem ven a to je hodně vody.
Malá jde většinou také ven. Proto ty dva kuláky.
My pošlem koncentrát do nádrže a vypláchnem ven a to je hodně vody.
-
- moderátor
- Reputace: 234
Pavel-Sulc píše:
tak to je u nás zrovna čerstvě zakázaný

Ahoj
Co říkáte na kompostový záchody jsou dost drahý, ale pokud pracujou jak prodejci inzerují vypadá dost prakticky.Narazil jsem na ně na Youtube, když jsem procházel Live on board příspěvky a jeden majitel lodě v USA si ho tam moc chválí.
http://airheadtoilet.com/ Radek
Co říkáte na kompostový záchody jsou dost drahý, ale pokud pracujou jak prodejci inzerují vypadá dost prakticky.Narazil jsem na ně na Youtube, když jsem procházel Live on board příspěvky a jeden majitel lodě v USA si ho tam moc chválí.
http://airheadtoilet.com/ Radek
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Radku, hmmm myslím že to je tak do chaty. je dost velký a nevěřím, že není cítit.
Dcera měla obdobný s komínkem nad střechu chaty a byl značně cítit.
Myslím že to je drahý experiment.
Dcera měla obdobný s komínkem nad střechu chaty a byl značně cítit.
Myslím že to je drahý experiment.
Zcela naprosto vyjmečně
s Pavlem souhlasím.
Je nutno trochu odbočit od zařízení na lodi. My měli na zahradě cca 10 let tady TENTO separační. Postupovalo od kadibudky (nic moc), přes chemický (fuj) až k tomuto (celkem jo). Nic lepšího v místě bez vodovodu a odpadů nešlo, měl jsem závěsem oddělenou komůrku v dílně.
Aby to fungovalo, je potřeba dodržet instalační návod, vývod na střechu a nepřetržitě ventilovat. Je to opravdu velké, separovaná moč musí být jímána někde pod podlahou. Na té chatce to bylo dobré, nic lepšího asi vymyslet nejde, ale na loď bych to necpal...
Během stavby jsem jej přesunul do domečku za zahradu a tak tam zůstal jako rezerva doteď.

Je nutno trochu odbočit od zařízení na lodi. My měli na zahradě cca 10 let tady TENTO separační. Postupovalo od kadibudky (nic moc), přes chemický (fuj) až k tomuto (celkem jo). Nic lepšího v místě bez vodovodu a odpadů nešlo, měl jsem závěsem oddělenou komůrku v dílně.
Aby to fungovalo, je potřeba dodržet instalační návod, vývod na střechu a nepřetržitě ventilovat. Je to opravdu velké, separovaná moč musí být jímána někde pod podlahou. Na té chatce to bylo dobré, nic lepšího asi vymyslet nejde, ale na loď bych to necpal...
Během stavby jsem jej přesunul do domečku za zahradu a tak tam zůstal jako rezerva doteď.
Baharisi, prosím tě, jaký jsou tvoje zkušenosti ohledně zápachu?
Cena je hrozná, ale rozměrově jsou různý i malý jde o tu funkčnost.
http://www.canalshoponline.co.uk/conten ... k/d74.html
Cena je hrozná, ale rozměrově jsou různý i malý jde o tu funkčnost.
http://www.canalshoponline.co.uk/conten ... k/d74.html
- jajarin
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 25
Za ty prachy bych chodil na lopatu.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Kedar - mohlo by to fungovat když ze stěžně uděláš komínek. A nezapomeň na proud nutný na větrák který je nutný aby nebyl zápach v lodi.
Po skušenosti s normální hadicí do nádrže která smrděla skrs jak záchod v hospodě nám skvěle funguje co je na fotkách nahoře. Hadice jsou sanitární a nádrž nerezová. K tomu sprška a loď a my všichni voníme růžema.
Po skušenosti s normální hadicí do nádrže která smrděla skrs jak záchod v hospodě nám skvěle funguje co je na fotkách nahoře. Hadice jsou sanitární a nádrž nerezová. K tomu sprška a loď a my všichni voníme růžema.
On je zápach v podstatě nula.
Asi je o tom spoustu napsáno, možná se budu opakovat, ale já ty zkušenosti shrnu podle svého. Jednalo se o každovíkendový pobyt 2-3 dospělých lidí, já tam v létě pobýval celé týdny, žena příležitostně dojížděla, sem tam střeně velká garden party.
Separací se odvádí zvlášť moč. Když jsem to měl v dílně, měl jsem ten plastový kontejner venku v zemi. Jednou za cca měsíc (podle počtu ženských) se připojila hadice od čerpadla a pomocí difuzoru se obsah zředěný 1:10 vystříkal pod stromky, do malin a tak. Teď to mám v takovém plechovém domečku (původní určení na nářadí) a moč je hadicí vytažená pod sousedící kompost. Na mřížku kudy to odtéká se vkládají originální celkem příjemně vonící tablety.
Část na pevné prvky je osazena plastovým kýblem v kterém je igelitový pytel - v kompostu odbouratelný, který se zvláštním mechanismem při každém dosednutí pootočí a člověk tak nedělá stále na jednu hromádku. Při osazení nového pytle se na jeho dno pokládá takový silnější papír (origo), který zapříčiní prvotní dehydrataci. Tím že je vše suché, což je alfa-omega celého systému to je cítit minimálně a jak to postupně vysychá, není to cítit vůbec.
Celé to je podpořeno komínkem který může být vyveden do zdi, já jej měl do stropu. Ve spodní části je radiální, téměř neslyšný ventilátor na dvě polohy. Odběr 11,5 - 16,5 W. Standardně na pomalé otáčky, při velké zátěži lze přidat a podpořit jak vysoušení, tak odtah zbytkových pachů.
Používají se speciální rozpadající se toaletní papír. Vše od originál dodavatele.
Opakuji že v situaci v které jsme byli a v možnostech jaké jsme měli, to bylo nejlepší co jsme mohli najít. A jak téměř plnohodnotně a dlouhodobě nahradit pohodlí domova. Jediné negativum bylo, že mě scházel ten závěrečný naučený pohyb a zvuk splachující vody. To mě teda štvalo pořád.
Asi je o tom spoustu napsáno, možná se budu opakovat, ale já ty zkušenosti shrnu podle svého. Jednalo se o každovíkendový pobyt 2-3 dospělých lidí, já tam v létě pobýval celé týdny, žena příležitostně dojížděla, sem tam střeně velká garden party.
Separací se odvádí zvlášť moč. Když jsem to měl v dílně, měl jsem ten plastový kontejner venku v zemi. Jednou za cca měsíc (podle počtu ženských) se připojila hadice od čerpadla a pomocí difuzoru se obsah zředěný 1:10 vystříkal pod stromky, do malin a tak. Teď to mám v takovém plechovém domečku (původní určení na nářadí) a moč je hadicí vytažená pod sousedící kompost. Na mřížku kudy to odtéká se vkládají originální celkem příjemně vonící tablety.
Část na pevné prvky je osazena plastovým kýblem v kterém je igelitový pytel - v kompostu odbouratelný, který se zvláštním mechanismem při každém dosednutí pootočí a člověk tak nedělá stále na jednu hromádku. Při osazení nového pytle se na jeho dno pokládá takový silnější papír (origo), který zapříčiní prvotní dehydrataci. Tím že je vše suché, což je alfa-omega celého systému to je cítit minimálně a jak to postupně vysychá, není to cítit vůbec.
Celé to je podpořeno komínkem který může být vyveden do zdi, já jej měl do stropu. Ve spodní části je radiální, téměř neslyšný ventilátor na dvě polohy. Odběr 11,5 - 16,5 W. Standardně na pomalé otáčky, při velké zátěži lze přidat a podpořit jak vysoušení, tak odtah zbytkových pachů.
Používají se speciální rozpadající se toaletní papír. Vše od originál dodavatele.
Opakuji že v situaci v které jsme byli a v možnostech jaké jsme měli, to bylo nejlepší co jsme mohli najít. A jak téměř plnohodnotně a dlouhodobě nahradit pohodlí domova. Jediné negativum bylo, že mě scházel ten závěrečný naučený pohyb a zvuk splachující vody. To mě teda štvalo pořád.
- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Hehe, zpracování exkrementů je zdaleka nejpopulárnějším tématem.
Se mi líbí, jak se v tom vrtáte ze všech možných směrů.
Světu mír a dostatek ho...

Se mi líbí, jak se v tom vrtáte ze všech možných směrů.

Světu mír a dostatek ho...

-
- moderátor
- Reputace: 234
ale to je česká tradice. většina debat končí u hov na. nic nového