teaková paluba
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- designer
- zkušený harcovník
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
teaková paluba
Chci napustit teakovou palubu teakovým olejem. Vzhledem k tomu, že na trhu je značné množství výrobců, rád bych měl nějaké reference od někoho, kdo má s touto věcí zkušenosti. Díky.
- Dzordzo
- návštěvník fóra
No to je bohužel fakt.
Chce to obyčejný lněný olej bez přísad a tónování. I když vloni jsem svojí palubu natřel obyčejnou naftou a po roce to vypadá líp, než nejdražší marine-oleje.
Nejdřive to vezmu wapkou, dvakrát. Pak nechám vyschnout tak týden(v létě) - podle počasi. Pak jen zametu a natřu naftou. 14dní na to nechodim a pak nádhera. Nacucne se to do dřeva, nesmrdí to a kupodivu ani neklouže.
Jo a dejte si zejména bacha na různý přípravky na čištění, mýdla a šampóny co obsahují citrusové výtažky.
Rozežírá to SikaFlex - z něhož jsou ty spáry.
Chce to obyčejný lněný olej bez přísad a tónování. I když vloni jsem svojí palubu natřel obyčejnou naftou a po roce to vypadá líp, než nejdražší marine-oleje.
Nejdřive to vezmu wapkou, dvakrát. Pak nechám vyschnout tak týden(v létě) - podle počasi. Pak jen zametu a natřu naftou. 14dní na to nechodim a pak nádhera. Nacucne se to do dřeva, nesmrdí to a kupodivu ani neklouže.
Jo a dejte si zejména bacha na různý přípravky na čištění, mýdla a šampóny co obsahují citrusové výtažky.
Rozežírá to SikaFlex - z něhož jsou ty spáry.
- TashonkaWitko
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
mam pocit ze v pripade Designera a teto konkretni lodi nepripadaji v uvahu nejaky "samo-domo" postupy, at vyzkousene s uspechem vetsim ci mensim, ale bude muset jit vyhradne o znackovy vyrobek renomovane firmy vyslovene urceny k marine pouziti. Cena, necena. Takze nez dobra rada (nemyslim to ironicky) je zde treba spise konkretni zkusenost s konkretnim vyrobkem.
Jinak o tech citrusech jsem to taky slysel a mohu jen potvrdit (z jednoho charteru), ze rozpoustejici se sikaflex je pekny svinstvo - mam od toho "zasrany" skoro vsechno.
Jinak o tech citrusech jsem to taky slysel a mohu jen potvrdit (z jednoho charteru), ze rozpoustejici se sikaflex je pekny svinstvo - mam od toho "zasrany" skoro vsechno.
- mysacek
- s/y Kirké
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
designer píše:Jediné řešení by bylo - natřít před odjezdem a na loď už nelézt.
...jo, už nikdy.... naftu si odzkoušej na malém vzorku, kde to není vidět, potři i SIKAFLEX, AŤ VÍŠ, DO ČEHO JDEŠ...
Na teak se má používat tuším Sikaflex 298, vše ostatní je špatně, včetně 295UV. Mimochodem je to polyuretan, který se vytvrzuje vzdušnou vlhkostí Potom na něj patlej origo přípravky, nebo zkus i tu naftu. Pokud to ale někdu udělal jiným Sikaflexem, máš zaděláno a problém. |Roztekla se sikaflexka ve spárách a lidi chtěli náhradu za zničený plavky. A to byl origoolej na marine teak decks...
- Felix
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
Styděl jsem se tu napsat, že na synově bývalé lodi jsme teakovou palubu napouštěli obyčejným lněným olejem, ale koukám, že minimálně Dzordzo má stejnou zkušenost. A co se týče gleje ve spárách: pokud naprosto přesně nevíš, co je to za svinstvo, budeš stejně muset testovat, co s tím dělá kterékoliv mazadlo.
- designer
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
je to přeevším věc estetická, to Denis trefil.
Ale přeci jen i praktická. Pokud je paluba jen v ploše, dřevo je přilepené a nemá se mu moc co stát. Tady mám i nějaké schody a hrany schodnic jsou mechanicky hodně namáhané. A všimnul jsem si, že teakové dřevo pod vlivem slaného vzduchu a vody trochu degraduje, jakoby "křehne". A doufám, že napouštěním olejem tenhle proces trochu zdržím. Zkusím olej od Siky a uvidím.
Myšáku, to s tou palmou je dobrá varianta, mě se ale víc líběj citroníky
Ale přeci jen i praktická. Pokud je paluba jen v ploše, dřevo je přilepené a nemá se mu moc co stát. Tady mám i nějaké schody a hrany schodnic jsou mechanicky hodně namáhané. A všimnul jsem si, že teakové dřevo pod vlivem slaného vzduchu a vody trochu degraduje, jakoby "křehne". A doufám, že napouštěním olejem tenhle proces trochu zdržím. Zkusím olej od Siky a uvidím.
Myšáku, to s tou palmou je dobrá varianta, mě se ale víc líběj citroníky

- Marty
- návštěvník fóra
- Reputace: 3
- Kontaktovat uživatele:
Je pravdou, že nejlepší ošetření (nejšetrnější) je obyčejným lněným olejem bez přísad a pigmentů, jak píše Dzordzo, nevýhodou je, že se musí provádět častěji než u marine výrobků, protože toliko nevydrží. Naftu bych moc nedoporučoval, nejen proto, že je to dost necitelný k teakovému oleji, který je v tomto dřevě přirozeně přítomen ale připadá mi to i jako dost neekologický...
Mám celkem dobré zkušenosti s Teakovým olejem značky YachtiCon a to buď classic (bez pigmentu), nebo golden classic (s lehce zlatavým pigmente). K dostání je u většiny obchodníků s jachtařskýma potřebami. Výhodou je že dobře chrání před solí, vodou a řasami, dá se používat i v interiéru (nesmrdí), rychle schne a nenarušuje tmel ve spárách. Záměrně nepíšu Sikaflex ve spárách, protože se ke spárování používá nejen Sika 290 DC (tím trochu poopravuji údaj od Mysácka - doufám, že se na mě proto nebude zlobit) ale i například výrobky fy. Simpson (hlavně u francouzských lodí). Balení je 500ml a vystačí na cca od 5 do 10 m2 paluby.
Další oleje jsou např. od Internationalu s označením Premium a Teak restorer(určený k oživení hodně zanedbaných a zčernalých palub). S těmito však nemám osobní zkušenost...ale asi se nimi mnoho nezkazí. Důležitý je také správný postup prací při aplikaci oleje. Důležité je palubu dobře očistit a nanášet olej dokud dřevo nepřestane sát. Potom přebytek setřít a nechat alespoň 12 hodin vyschnout.
Mám celkem dobré zkušenosti s Teakovým olejem značky YachtiCon a to buď classic (bez pigmentu), nebo golden classic (s lehce zlatavým pigmente). K dostání je u většiny obchodníků s jachtařskýma potřebami. Výhodou je že dobře chrání před solí, vodou a řasami, dá se používat i v interiéru (nesmrdí), rychle schne a nenarušuje tmel ve spárách. Záměrně nepíšu Sikaflex ve spárách, protože se ke spárování používá nejen Sika 290 DC (tím trochu poopravuji údaj od Mysácka - doufám, že se na mě proto nebude zlobit) ale i například výrobky fy. Simpson (hlavně u francouzských lodí). Balení je 500ml a vystačí na cca od 5 do 10 m2 paluby.
Další oleje jsou např. od Internationalu s označením Premium a Teak restorer(určený k oživení hodně zanedbaných a zčernalých palub). S těmito však nemám osobní zkušenost...ale asi se nimi mnoho nezkazí. Důležitý je také správný postup prací při aplikaci oleje. Důležité je palubu dobře očistit a nanášet olej dokud dřevo nepřestane sát. Potom přebytek setřít a nechat alespoň 12 hodin vyschnout.
- mysacek
- s/y Kirké
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
Marty - rozhodně se nezlobím, tohle fórum je o validních informacích, lidi se sklerózou jako já by tu asi vůbec neměli přispívat. Ale tohle byl přeťuk, pravidelně používám 291 a 295UV, 290DC, která je opravdu na podlahy a jediná vhodná i na broušení, se tu v krámě ani běžně nekoupí.
Jenom 2 Dzordzo. Wapkou v žádným případě, vymeješ právě to zpráchnivělý dřevo a výsledek je strašný, pak je to na přebroušení. Ten teak zpráchniví právě proto, že není napuštěn olejem, jak píše Designer.
Jenom 2 Dzordzo. Wapkou v žádným případě, vymeješ právě to zpráchnivělý dřevo a výsledek je strašný, pak je to na přebroušení. Ten teak zpráchniví právě proto, že není napuštěn olejem, jak píše Designer.
- KamilPatrak
- nováček na fóru
Teakový olej
Já na svojí kocábku též s teakovou palubou použil olejPoliboy. Je v něm obsažen lněný olej, který tady už někdo zmiňoval. Není nijak ageresivní k palubě a bát se toho, že mu olej rozežere prkna se nemusíte. Navíc velice dobře ochraňuje proti vodě a nepříznivým vlivům počasí. Já s ním byl spokojený. Nyní ho nanáším co tři roky (přeci jen loď není zahradní nábytek a olej je tam namáhán víc) a vše funguje jak má 

- Ondrais
- návštěvník fóra
- Reputace: 20
Re: teaková paluba
Já mohu ještě více než lněný olej doporučit tungovy olej. Nebo to vyjde možná nastejno, tungac díky menším molekulam víc proniká do hloubky a má vytvrzovaci schopnosti. Voní / smrdí po smazenych rizkach až smradlavyc ponožkách dokud nevyschne.
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 37
Tungový olej je ideálnejšie riediť vylisovanou šťavou z kôry pomarančov (musím presne nájsť článok v časopise), potom to príjemne vonia .o) Zatiaľ je to vyskúšané na modely plachetnice na palube a majiteľ si nesťažuje. Aplikoval cca 6 vrstiev pokiaľ mu drevo prestalo vpíjať lak.
A.
A.
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Na doporučení Pavla šulce jsem vyzkoušel Timberguard, je opravdu vynikající a dobře se s ním dělá. více se píše zde
viewtopic.php?t=9203
Popis výrobce:
Produkt TIMBERGUARD
logo_timberguard
Olejový náter určený pre použitie v exteriéri na hĺbkovú penetráciu dreva, ktorý neslúži na vytváranie samotnej povrchovej úpravy. Ide o hlboko prenikajúci a tvrdnúci prírodný olej. K dispozícii je v priesvitnom alebo farebnom prevedení. Obsahuje UV filter, ktorý spomaľuje proces zosivenia dreva a zanecháva jeho vzhľad svieži. UV filter je samozrejmosťou aj pri bezfarebných odtieňoch. Jeho protihubové vlastnosti zabraňujú rastu rias a machu.
Výdatnosť náterov sa pohybuje v závislosti od druhu ošetrovaného dreva a jeho predprípravy, pri olejoch je to v priemere okolo 8-12 m2 z jedného litra. Nátery sú k dispozícii v plechovkách (1l, 2,5l a 5 l).
Nátery sú bezpečné pre človeka, zvieratá i rastliny v suchom stave, ako aj počas aplikácie pri inhalácii. Vzhľadom na to, že nátery spĺňajú tie najprísnejšie právne predpisy Európskej Únie, nie je potrebné na produkty umiestňovať výstražné symboly a upozornenia.
APLIKÁCIA
Náter sa aplikuje v dvoch tenkých vrstvách, ktoré sa natierajú na vopred očistené drevo. Podmienkou používania náteru je plusová teplota okolia. Olej sa nanáša štetcom, valčekom alebo hubkou. Jednotlivé vrstvy sa natierajú po polhodinovej pauze. Náter je potrebné dôkladne premiešať pred a počas použitia na zabezpečenie konzistentného rozptýlenia zložiek.
Doba vniknutia náteru do dreva trvá cca 12 hodín, následne je drevo dlhodobo chránené. Olej sa vpije do štruktúry dreva hlboko, čím chráni drevo nielen povrchovo, ale zabezpečuje aj jeho hĺbkovú ochranu.
Akékoľvek vonkajšie poveternostné vplyvy ako dážď a slnko tento náter nedokážu zmyť. Drevo je povrchovo suché po 8-12 hodinách, dokonale stvrdnuté, vode odolné po niekoľkých dňoch.

viewtopic.php?t=9203
Popis výrobce:
Produkt TIMBERGUARD
logo_timberguard
Olejový náter určený pre použitie v exteriéri na hĺbkovú penetráciu dreva, ktorý neslúži na vytváranie samotnej povrchovej úpravy. Ide o hlboko prenikajúci a tvrdnúci prírodný olej. K dispozícii je v priesvitnom alebo farebnom prevedení. Obsahuje UV filter, ktorý spomaľuje proces zosivenia dreva a zanecháva jeho vzhľad svieži. UV filter je samozrejmosťou aj pri bezfarebných odtieňoch. Jeho protihubové vlastnosti zabraňujú rastu rias a machu.
Výdatnosť náterov sa pohybuje v závislosti od druhu ošetrovaného dreva a jeho predprípravy, pri olejoch je to v priemere okolo 8-12 m2 z jedného litra. Nátery sú k dispozícii v plechovkách (1l, 2,5l a 5 l).
Nátery sú bezpečné pre človeka, zvieratá i rastliny v suchom stave, ako aj počas aplikácie pri inhalácii. Vzhľadom na to, že nátery spĺňajú tie najprísnejšie právne predpisy Európskej Únie, nie je potrebné na produkty umiestňovať výstražné symboly a upozornenia.
APLIKÁCIA
Náter sa aplikuje v dvoch tenkých vrstvách, ktoré sa natierajú na vopred očistené drevo. Podmienkou používania náteru je plusová teplota okolia. Olej sa nanáša štetcom, valčekom alebo hubkou. Jednotlivé vrstvy sa natierajú po polhodinovej pauze. Náter je potrebné dôkladne premiešať pred a počas použitia na zabezpečenie konzistentného rozptýlenia zložiek.
Doba vniknutia náteru do dreva trvá cca 12 hodín, následne je drevo dlhodobo chránené. Olej sa vpije do štruktúry dreva hlboko, čím chráni drevo nielen povrchovo, ale zabezpečuje aj jeho hĺbkovú ochranu.
Akékoľvek vonkajšie poveternostné vplyvy ako dážď a slnko tento náter nedokážu zmyť. Drevo je povrchovo suché po 8-12 hodinách, dokonale stvrdnuté, vode odolné po niekoľkých dňoch.

- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Natírám teakovou palubu Timberguard 3x na jaře před spuštěním na vodu. Celou sezonu je paluba jak nová. Doporučil mi ho před asi 30 lety známý co má uklízecí firmu s tím že ho používají v hlavní budově SAS na podlahy z ušlechtilého dřeva a mají s ním dobré skušenosti. Je to tak zvaný otevřený nátěrový materiál. Nový nátěr se bezvadně spojí se starým, oprava má neviditelný přechod i když Timberguard naneseš kouskem toaletního papíru uprostřed sezony. Pozor ale aby nepřišla rosa ta povrch zmatní. Timberguard je drahý ale spotřeba je neuvěřitelně malá. Na naší loď na jeden nátěr spotřebuji odhadem klasickou hořčicovou skleničku. Natírám polštářkem na natírání s krátkou srstí nebou houbičkou např. lišty. Timberguard je velmi řídký a je třeba nanášet velmi slabou vrstu jinak teče. Při natírání je téměř bezbarvý ale později trochu zhnědne a drží jako ďas. Máš pak fleky. Používej také maskovací pásku pokud je nebezpečí že Ti poteče po barvě.
Spáry na palubě mám vyplněné Rodrosil - silikon. V Cocpitu jsou vyplněné Sicaflex na palubu. V době pokládání paluby Sicaflex nebyl a Hallberg-Rassy loděnice mi dopručila francouský Rodrosil. Pak existoval Sicaflex a v cocpitu ho máme. Zásadní rozdíl je že Sicaflex je na bázi polyurethanu a je přetíratelný. Použil jsem Sicaflex 290i DC a Sika Multi Primer
http://www.seasea.se/sika-290dc-nåtmassa-300ml
http://www.seasea.se/sika-multiprimer-30ml
Spáry na palubě mám vyplněné Rodrosil - silikon. V Cocpitu jsou vyplněné Sicaflex na palubu. V době pokládání paluby Sicaflex nebyl a Hallberg-Rassy loděnice mi dopručila francouský Rodrosil. Pak existoval Sicaflex a v cocpitu ho máme. Zásadní rozdíl je že Sicaflex je na bázi polyurethanu a je přetíratelný. Použil jsem Sicaflex 290i DC a Sika Multi Primer
http://www.seasea.se/sika-290dc-nåtmassa-300ml
http://www.seasea.se/sika-multiprimer-30ml
- Ondrais
- návštěvník fóra
- Reputace: 20
Chtěl bych využít tohoto vlákna a zeptat se znalých dané problematiky.
Chci si sám položit teakovou palubu na svou 30stopou laminátovou plachetnici. Jenže úplně nevím, jaký zvolit postup. Mohl by mi s tím někdo trochu poradit?
V první řadě jde o samotný výběr teaku. Nevím zda je to tak odlišný, ale slyšel jsem o marine teaku a pak něčím co se na loď moc nehodí. Co jsem jen vyčetl je že je trochu rozdíl třeba mezi Jávským a Barmským. Ale i tak záleží u obou jestli je to jádrový dřevo nebo ne. Barvu dřeva bych chtěl mít ideálně co nejsvětleji žlutou, zlatou, aby až to budu olejovat to moc neztmavlo a nepálilo pod jadranskym sluncem do nohou.
Takže otázka první. Kde koupit co nejlíp co se týče kvality, nebo vhodnosti k danému použití a samozřejmě za co nejnižší cenu?
Dále by mě zajímalo, jakou tloušťku planěk zvolit, popřípadě i šířku? Mám představu planěk tloušťky 8mm ( napadlo mě i 6 ale nevím jestli už to není slabý ) a šíři cca 4cm + 0,5cm drážka.
No a asi nejpodstatnější je způsob položení. Přikláním se k lepení nějakým epoxy a nebo je vhodnější něco od Siky? Přípravu podkladu si představuji ve zbroušení ( zdrsnění ) paluby a důkladném odmaštění. Stačí to?
No a teď při té pokládce jako přítlak bych navrtal vruty do míst drážky s podložkou ( hranolkem ), což by snad mělo udržet plaňky v ohybu a dostačujícím přítlaku. Jen se bojím, jestli neni moc drastický takhle provrtat celou palubu. Nevím přesně jak je silná a jestli bych pak nemusel přečalouňit celou kajutu.
díky za názory.
Chci si sám položit teakovou palubu na svou 30stopou laminátovou plachetnici. Jenže úplně nevím, jaký zvolit postup. Mohl by mi s tím někdo trochu poradit?
V první řadě jde o samotný výběr teaku. Nevím zda je to tak odlišný, ale slyšel jsem o marine teaku a pak něčím co se na loď moc nehodí. Co jsem jen vyčetl je že je trochu rozdíl třeba mezi Jávským a Barmským. Ale i tak záleží u obou jestli je to jádrový dřevo nebo ne. Barvu dřeva bych chtěl mít ideálně co nejsvětleji žlutou, zlatou, aby až to budu olejovat to moc neztmavlo a nepálilo pod jadranskym sluncem do nohou.
Takže otázka první. Kde koupit co nejlíp co se týče kvality, nebo vhodnosti k danému použití a samozřejmě za co nejnižší cenu?
Dále by mě zajímalo, jakou tloušťku planěk zvolit, popřípadě i šířku? Mám představu planěk tloušťky 8mm ( napadlo mě i 6 ale nevím jestli už to není slabý ) a šíři cca 4cm + 0,5cm drážka.
No a asi nejpodstatnější je způsob položení. Přikláním se k lepení nějakým epoxy a nebo je vhodnější něco od Siky? Přípravu podkladu si představuji ve zbroušení ( zdrsnění ) paluby a důkladném odmaštění. Stačí to?
No a teď při té pokládce jako přítlak bych navrtal vruty do míst drážky s podložkou ( hranolkem ), což by snad mělo udržet plaňky v ohybu a dostačujícím přítlaku. Jen se bojím, jestli neni moc drastický takhle provrtat celou palubu. Nevím přesně jak je silná a jestli bych pak nemusel přečalouňit celou kajutu.
díky za názory.