Typ lodě ?

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Michall
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Typ lodě ?

Příspěvekod Michall » ned črc 17, 2016 8:47 pm

Zdravím, znáte (máte) někdo takovou loď ? Je to laminát,délka cca 4.6m , vysouvací ploutev ,stěžeň a ráhno hliník . Zajímá mě na jaký ježdění a do jakýho větru je vhodná.
Alezan.jpg
Alezan.jpg
20160703_193113.jpg
20160628_190828.jpg
20160706_194049.jpg
20160711_094015.jpg
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 7

Re: Typ lodě ?

Příspěvekod indianajones » pon črc 18, 2016 9:53 am

Je to tvarovo podobne ako 470. Zadne zrkadlo tiez. Akurat to nema hrazdu, takze v silnejsom vetre to bude tazko vyvazit.
Michall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Michall » úte črc 19, 2016 10:45 am

Hrazdu? Jako na nohy aby šlo vyvažovat.Mám tam takový ty pásy.
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » úte črc 19, 2016 11:30 am

Nie, hrazda ti umozni vyvazovat mimo lode. Stojis na hrane lode, zaveseny v trapeze.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » ned črc 24, 2016 9:02 pm

Záleží v akom vetre s tým chceš jazdiť. Ja mám podobné čosi Flying Sailor, teraz na Liptovske Mare som s tým jazdil cca do 4-5 Beauforta a hrazdu som nepotreboval, ale asi to bude tým že dvaja dospelý sme to vyvážili v pohode a to na opačnej strane bol mladší syn. Ale je pravda že asi viac by s tým neriskoval. A sám to už by bol problém vyvážiť. Ono aj tak je honka pri obrate sa prevliecť pod rahnom, veseknúť oťaže kosatky a zaseknúť na opačnej strane.

A.
Michall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Michall » pon črc 25, 2016 11:39 pm

Andrejjeep píše:Záleží v akom vetre s tým chceš jazdiť. Ja mám podobné čosi Flying Sailor, teraz na Liptovske Mare som s tým jazdil cca do 4-5 Beauforta a hrazdu som nepotreboval, ale asi to bude tým že dvaja dospelý sme to vyvážili v pohode a to na opačnej strane bol mladší syn. Ale je pravda že asi viac by s tým neriskoval. A sám to už by bol problém vyvážiť. Ono aj tak je honka pri obrate sa prevliecť pod rahnom, veseknúť oťaže kosatky a zaseknúť na opačnej strane.

A.

Jo jo ,teď jsem s tím na Lipně a docela dnes foukalo a ty obraty v jednom docela hoňka je...

nevíte někdo co mi chybí na zajíštění těch sáněk ???? provázky jsou zamotaný na střed ale potřebuju s tím hejbat i do stran.
20160725_170815.jpg
20160725_170809.jpg
20160725_170944.jpg
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » úte črc 26, 2016 5:42 am

na boku ti chybi curry svorky (záseky) ..
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » úte črc 26, 2016 4:50 pm

Nie si nadohou vedla Landalu? Rano som isiel okolo na kolobezke a hned ma ta lodicka zaujala.

Odoslané z LG-D722 pomocou Tapatalku
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » úte črc 26, 2016 7:04 pm

Bol som ta tam o 18:15 hod pozriet, ale nikto pri lodi nebol.
Michall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Michall » úte črc 26, 2016 7:18 pm

indianajones píše:Nie si nadohou vedla Landalu? Rano som isiel okolo na kolobezke a hned ma ta lodicka zaujala.

kٍ

Bingo ,to je ona.Ve čtvrtek a v pátek chci až nahoru tak snad bude trochu fučet.
Michall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Michall » úte črc 26, 2016 7:24 pm

smike píše:na boku ti chybi curry svorky (záseky) ..

Nahoře na bokách nebo dole u tý lišty ?
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » úte črc 26, 2016 7:35 pm

Hore, ale nie uplne. Pozeral som ti to a mas to taku jednoduchu verziu lanovi. Na ucenie to ale urcite staci. Nemas ani zaseky hlavnej plachy. Tie by sa ti tiez hodili. Jazdis sam, alebo dvaja? Vcera vecer som ta videl sameho. Byvam v Landali a mam vyhlad priamo na teba. :)
smike
moderátor

Příspěvekod smike » úte črc 26, 2016 7:41 pm

nahoře na bocích .. možná je tam máš - na fotkách nejsou vidět detaily.. byly by ve směru pomyslného prodloužení dráhy co po něm jezdí sáňky,

kterým se říká otěžový vozík ;)
Michall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Michall » úte črc 26, 2016 7:47 pm

indianajones píše:Hore, ale nie uplne. Pozeral som ti to a mas to taku jednoduchu verziu lanovi. Na ucenie to ale urcite staci. Nemas ani zaseky hlavnej plachy. Tie by sa ti tiez hodili. Jazdis sam, alebo dvaja? Vcera vecer som ta videl sameho. Byvam v Landali a mam vyhlad priamo na teba. :)

Zasek na hlavní mám ale nepouživám ho ,jezdím sám............. už teď vím co bude další loď RS 500 ,včera to tam taky jezdilo a jé mám proti tomu slimáka :-)
Michall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Michall » úte črc 26, 2016 7:50 pm

smike píše:nahoře na bocích .. možná je tam máš - na fotkách nejsou vidět detaily.. byly by ve směru pomyslného prodloužení dráhy co po něm jezdí sáňky,

kterým se říká otěžový vozík ;)

nahoře nejsou, u lišty ve směru těch provazu taky ne.... hodím fotku
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » úte črc 26, 2016 7:51 pm

Prebehol som to teda fakt rychlo, tak sa asi mylim. Zdalo sa mi, ze tam mas zaseky len na kosatku. RS500 je fakt o niecom inom, len to uz chce viac skusenosti. Neviem kolko vazis, ale pozeral si RS Aero? To je bomba. Inak flotilu RS si mozes takmer kompletnu pozriet cca 1 km od teba.
Michall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Michall » úte črc 26, 2016 8:36 pm

20160726_200224.jpg
20160726_200527.jpg
20160726_200231.jpg
smike
moderátor

Příspěvekod smike » úte črc 26, 2016 9:19 pm

tak nemáš, ani asi nikdy nebyly... měly či mohly by být na oblé části komory..
zkus pohledat nějaký obrázek třídy 420 a omrknout jak to mají dělané...
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » čtv črc 28, 2016 3:06 pm

Tak ako ti to dnes islo? Konecne aspon trochu fuklo. Inak ma napadlo, ze ak jazdis sam, tak preco uvazovat nad RS500? Ved sam nemas absolutne sancu vyuzit potencial tejto lode. Radsej pozri nieco jednoposadkove.
Michall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Michall » čtv črc 28, 2016 5:11 pm

20160728_144155.jpg

Jo, docela to jede ;-)
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » čtv črc 28, 2016 6:27 pm

Michall
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Michall » úte srp 02, 2016 11:03 pm

indianajones píše:Prebehol som to teda fakt rychlo, tak sa asi mylim. Zdalo sa mi, ze tam mas zaseky len na kosatku. RS500 je fakt o niecom inom, len to uz chce viac skusenosti. Neviem kolko vazis, ale pozeral si RS Aero? To je bomba. Inak flotilu RS si mozes takmer kompletnu pozriet cca 1 km od teba.

Tak sem to tam trochu proběhnul :-) Aero moc malý ,ta 500ka to je bomba ,mám skoro 100kg tak snad by to stačilo na trochu rychlejší jízdu,nebo možná Feva ,ta byla velikostně něco mezi .
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » stř srp 03, 2016 6:53 am

Feva je dorastenecka trieda. Na tom jazdia deti cca tak do 17 a potom idu dalej. U tej RS500 by ma zaujimalo ako chces kormidlovat, visiet na hrazde a este obsluhovat kosatku a genaker? Ked uz tak velmi tuzis po vykonnej lodi a mas na to skusenosti, tak si pozri RS Vareo. Ta je pre jednu osobu.

jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » stř srp 03, 2016 1:41 pm

Michall píše:Tak sem to tam trochu proběhnul :-) Aero moc malý ,ta 500ka to je bomba ,mám skoro 100kg tak snad by to stačilo na trochu rychlejší jízdu,nebo možná Feva ,ta byla velikostně něco mezi .

nevim, co presne ocekavas, ale na 100kg a akcni jachting (alespon tak jsem to pochopil z predchoziho) aero male rozhodne neni ... na aero jsou tri druhy plachet a v zakladu vybiras dle sve vahy :
RS Aero 5 : 5.2m2 35 – 55kg
RS Aero 7 : 7.4m2 55 – 75kg
RS Aero 9 : 8.9m2 75 – 95kg
pro tebe byla jako delana ta 9 ... ja mam 80kg a mam 7 a upozornuji, ze letos uz jsem mel minimalne dva zavody ve kterych jsem zavidel 5karum :-P
aero je relativne jednoduche - mas jen hlavasku a tudiz jen tri trimovaci nastroje, ale zase je to dost akcni lod, trosku gymnasticke naradi :-P
jeste "horsi" rozumej akcnejsi je RS 700, tam mas jeste genaker a trapez, to uz je skiff.
RS 500 vypada jednoduse, ale je to dvouposadkova lod, jestli chces jezdit ve vetru, tak se opravdu nechytas, kosatnik je nutny a to si sam dovolim na nem vyjet za svizneho vetru s plno palbou (tj. vcetne genakeru), na FB bych to nedaval ani nahodou :-P
Feva - na te se svezes, je z vyse jmenovanym nejjednodussi i kdyz je dvouposadkove, ale pro tebe na akcnejsi jachting absolutne nevhodna, tam opravdu akci, oproti predchozim, nezazijes, je to prece jen pro deti ;-)
RS Vareo je takova hodne chuda RS 700 - neni tak akcni (resp. tak narocna na fyzicku), nema trapez ani leseni, ale ma genaker a oproti aeru je pomalejsi a dalsi nevyhoda je, ze je mnohem tezsi pro manipulaci - aero vazi do 35kg ;-) ... jezdi jich hodne hlavne v brne.
RS Vision je takova "kachna" :-P ... je to spise na turistiku, prirovnal bych asi nejvice k piratovi, ale je sviznejsi nez pirat

a pak se da porovnavat jeste s dalsima - napr. finn, evropa, fb, 420, 470, pirat, vaurien ...

zakladem pro vyber okruhovky je uvedomit si, co opravdu chces - chces-li opravdu akcni jachting (a nejlepe i zavody, kde se i nejvice naucis), tak zakladem je kolikaposadkova je lod, chces-li jezdit sam, vezmi si jednoposadkovou a dale musis vybrat podle akcnosti lode a svych schopnosti nebo dle (soudim, ze zkusenosti nemas) ochoty se s tim poprat - ve vsech jmenovanych tridach stale jezdi zacatecnici, takze neni treba se bat.

takze dle tve vahy, jednoposadky a akcnosti bych udelal zebricek asi takto:
1) RS 700
2) Finn
2) RS Aero
3) RS Vareo
prvni je nejtezsi ;-), ale rozhodne ne nezvladnutelna trida - jen je to vice boje a koupani a tim padem vice nutnosti makat, ale zase po zvladnuti lepsi zazitky.
a jeste k tomu asi to, ze RS 700 ani RS Aero nejsou vhodne na turistiku, tam to uplne ztrati jejich kouzlo.

ja jsem se letos vratil k zavodnimu okruhaci po cca 25 letech :-P, byl jsem dvouposadkovej, posledni roky na FB ... takze jsem mel dost problem si priznat, ze chci jednoposadkovou lod, ale starosti s druhym clovekem (jestli budeme mit cas oba na zavody) jsem uz nechtel zazivat, tak jsem do toho sel. dlouho jsem premyslel, co tedy. Evropa, ac ji mam moc rad, byla mala, moc nizko rahno. Finna jsem take hned vynechal, pac ta je na me zase moc tezka a v opravdu silnem vetru to je fakt makacka. navic obe uz jsou prece jenom stare konstrukce. dlouho jsem chtel RS 700, ale nakonec (trochu pod vlivem mych kamaradu -
Dvojka
a
matt
, kterym jsem sam radil aero :-P ) jsem ho vzal taky a rozhodne nelituji, umi to fakt jezdit rychle (rekord je pres 25kn), je to uzasne na manipulaci, je to nejnovejsi trida (2 roky) a ja muzu byt u toho a dava mi to zabrat uplne stejne jako kdysi na FB (tam jsem teda mel mnohem lepsi kondicku :-P ) ... tak asi tak ;-)

ps: vim, ze to vypada jako nabor do aera ... no a taky je :-P ... ale je to vse pravda, resp. jak to citim ... a kdyz uz tedy za aero agituji, tak loni mela
Dvojka
to uplne prvni v ceskoslovensku a nedavno privezli uz 10 do cech ;-)
smike
moderátor

Příspěvekod smike » stř srp 03, 2016 2:43 pm

jerryx píše:... Finna jsem take hned vynechal, ..... navic obe uz jsou prece jenom stare konstrukce....

no dovol! :evil: :evil:
nic lepšího v jednoposádkách neexistuje! :)

ještě tě doplním o jednu jednoposádkovou loď novějšího data vzniku: D-One (výrobce Devoti) s genakrem a lešením pro vyvažování

Zpět na