Vytažená Hlavní plachta - nový trend

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Vytažená Hlavní plachta - nový trend

Příspěvekod HoPrahok » sob srp 13, 2016 3:03 pm

Ahoj všichni,

právě se plavíme v Chorvatských vodách a nevěřím vlastním očím. Valná většina lodí jede celý den s vytaženou hlavní plachtou a přitom jedou evidentně na motor. Z valné části jde o charterové lodě. Zaregistroval jste to někdo ?

Dost mě tím vytáčí, protože my plachtu stahujeme, když není používána a těmhle chytrákům musím dávat přednost.

Musím jim dát přednost ??? Já myslím, že podle všech pravidel ano.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Re: Vytažená Hlavní plachta - nový trend

Příspěvekod martinptacek » sob srp 13, 2016 3:24 pm

To je v Chorvatsku normální několik let. Já dávám přednost všem at maji plachtu nebo ne. Prostě když je to pro me snadnější tak zmenim kurz. Vsak jsme na dovolene.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » sob srp 13, 2016 4:19 pm

Spravne je to asi tak, ze prednost automaticky nemaji. Meli by mit vystaven kuzel spickou dolu (jeho absence je jejich prestupek) a pak je na ne pohlizeno jako na motorak i s vytazenou hlavni. Pripadna prednost pak jiz plyne z krizeni dvou motoraku (nemas-li plachty). Jinak se ale hlavni s motorem pouziva bezne. Ve spravnem kurzu setri naftu a lod je dokonce i rychlejsi. Znam jeden pristav, kde se diky proudu takto vyplouva pomerne casto. A kuzel vidim jen vyjimecne.

Jinak pamatuj, ze pokud ti tu prednost nekdo neda, tak ty musis udelat vse pro to, aby jsi zabranil srazce. Ve finale tedy menis kurz stejne ty, jak pise martinptacek. Pokud to neudelas, pak prestoze dolozis akusticke varovani apod. muzes klidne dostat u soudu polovicni vinu. Neodneses to jen tehdy, pokud jsi uhnout nemohl.
HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod HoPrahok » ned srp 14, 2016 12:03 am

Mě s tím překvapili letos, pár jsem jich už viděl v minukých letech a nepřikládal tomu větší význam.
Přednost jim samozřejmě přednost dávám, jakkoliv mě s.rou, protože jsou to podvodníci.

Obecně vyznávám na moři pravidlo, raději se vyhnu než řešit důsledky střetu a pokaženou plavbu.
pes
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pes » ned srp 14, 2016 7:37 am

Já tak pluji běžně v situaci kdy klesne vítr a kosa neudrží tvar a potřebuji někam dál dojet, nastartuji motor a jedu přímým kurzem. Pokud vítr zesílí tak vypnu motor a vytáhnu genu. Kužel ve středomoří nevytahuji byl bych za exota. Na Baltu se však s kužely běžně pluje. Na motor s plachtou nemáš práva plachetnice.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » ned srp 14, 2016 8:51 am

Proč se nad to nepovznesete a neužíváte si krásu jachtání. Vždyť v 99% máte na každou stranu 5km místo.
tosotoso
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod tosotoso » pon srp 15, 2016 8:23 am

keď sú vlny , vytiahnutá hlavná plachta zmierňuje kývanie sa lode. Proste ju stabilizuje. Na prednosti to ale nemá vplyv. Proste plachta - neplachta, ideš na motor
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » pon srp 15, 2016 7:19 pm

A říká se tomu ,,jedu na germána,, nevím ale proč :D
tosotoso
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod tosotoso » pon srp 15, 2016 7:38 pm

kapo píše:A říká se tomu ,,jedu na germána,, nevím ale proč :D

To som nepočul, ale je to pekné :-)
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » pon srp 15, 2016 8:05 pm

Se nechci hádat, ale "na Germána" se jezdí s plachetnicí na motor bez plachet, neb timto způsobem jízdy byl tento národnost pověstný již v dobách minulých, kdy tvořil drtivou většinu charteristů.

Podstata a zároveň i pejorativnost přezdívky byla dána skutečností, že tak činil i za podmínek pro plachtění zcela ideálních. :crazy:

Wlady
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » úte srp 16, 2016 12:44 am

S hlavni plachtou na stredu a motorem jezdim tedy casto. Vyrazne to stabilizuje lod. Vetsinou i pekne zrychluje. Samozrejme to pouzivam jen v podminkach tomu vhodnych. Priznavam, kuzel ani na tom Baltu nevytahuju. Jasne, ze v tu chvilku se jedna o motorovou lod - ohledne prednosti.
Jo a taky priznavam, ze jednou jsem s tou plachtou venku vjel i do pristavu :oops: Az tesne pred zajetim na misto jsem si toho vsimnul. No jo no, stava se. :lol:
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte srp 16, 2016 6:44 am

Nejlepší to je pri závodu. Dá se tak i vyhrát :D
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » úte srp 16, 2016 8:08 am

Tady se říká že jedeš na araby, když jedeš na motor nebo na železnou genu.
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » úte srp 16, 2016 8:15 am

Když jsem se před pár lety plavil po Jadranu s velmi zkušeným (profesionálním) chorvatským kapitánem a na tento jev se ho ptal, odpověděl:
Jsou to Taliáni, s plachtami to moc neumí, plachetnice berou v charteru jen proto, že jsou levnější než motoráky - a toto je výsledek.
bugetik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod bugetik » úte srp 16, 2016 12:42 pm

Ahoj,

já jsem sice zelenáč, zatím jen 6 let brázdím vody Jadranu v charteru, ale když je slabý vítr a potřebuji plout na motor tak si hlavní plachtu vytáhnu. Jak už se tu psalo, stabilizuje to loď a něco málo to pomůže ušetřit paliva. Jinak přednost lodi plující na plachty si rozhodně nevynucuji a to ni když na ně pluji. Zkrátka ostatní nevěřím a v hodně případech se mi to už vyplatilo. Co se týká denního znaku kužele ten jsem za svoji krátkou karienu na žádné lodi nenašel, max tak kouli. :(
PerlaNegra
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod PerlaNegra » úte srp 16, 2016 1:05 pm

Asi si málo hľadal, lebo za posledných osem rokov si nepamatám lod, na ktorej by nebol. mozno si nevedel na co to je, tak si to prehliadol...

bugetik píše:Ahoj,

já jsem sice zelenáč, zatím jen 6 let brázdím vody Jadranu v charteru, ale když je slabý vítr a potřebuji plout na motor tak si hlavní plachtu vytáhnu. Jak už se tu psalo, stabilizuje to loď a něco málo to pomůže ušetřit paliva. Jinak přednost lodi plující na plachty si rozhodně nevynucuji a to ni když na ně pluji. Zkrátka ostatní nevěřím a v hodně případech se mi to už vyplatilo. Co se týká denního znaku kužele ten jsem za svoji krátkou karienu na žádné lodi nenašel, max tak kouli. :(
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » úte srp 16, 2016 2:27 pm

Letos uz na dvou chartrovych lodich nebyl. Na dotaz proc, zaznelo lakonicky - stejne ho nikdo nepouziva.

Jinak pokazde kdyz mam plachtu a motor soucasne, tak vyvesuji. Sice jsem asi jediny v Chorvatsku, ale co :)
bugetik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod bugetik » úte srp 16, 2016 4:49 pm

PerlaNegra píše:Asi si málo hľadal, lebo za posledných osem rokov si nepamatám lod, na ktorej by nebol. mozno si nevedel na co to je, tak si to prehliadol...

bugetik píše:Ahoj,

Právě že po každé to hledám :( ale jen málo kdy najdu. A lodí co denní znaky používají je jako šafránu.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte srp 16, 2016 6:41 pm

bugetik píše:A lodí co denní znaky používají je jako šafránu.

To neni az tak pravda. Staci zmenit lokalitu. Cim vice na sever, tim mene restrikci, ale soucasne maji lide vice discipliny. Vcetne pouzivani znaku. Dokonce jsem videl i signalni vlajky. A to, vyjma "A,B,Q" byva videt hodne zridka.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » úte srp 16, 2016 6:57 pm

Jedinou signalni vlajku, kterou jsem videl v Chorvatsku (neberu-li v uvahu cervenou s bilym pruhem - potapec), byla gin pennant, a to navic na me lodi mnou vyvesena :)

Obrázek
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » úte srp 16, 2016 9:06 pm

HoPrahok píše:Ahoj všichni,

právě se plavíme v Chorvatských vodách a nevěřím vlastním očím. Valná většina lodí jede celý den s vytaženou hlavní plachtou a přitom jedou evidentně na motor. Z valné části jde o charterové lodě. Zaregistroval jste to někdo ?

Dost mě tím vytáčí, protože my plachtu stahujeme, když není používána a těmhle chytrákům musím dávat přednost.

Musím jim dát přednost ??? Já myslím, že podle všech pravidel ano.

Přečetl jsem celý trhread a zamyslel se nad tím. To že jede na motor nemusí být patrné, musím se tedy chovat, jako by to byla plachetnice a dát jí přednost. Například motor může běžet na neutrál ( dobíjení? ) a není k pohonu používán, byť běží...
To, že nikdo nepoužívá označení je věc druhá a vlastně s tím nesouvisí.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte srp 16, 2016 10:49 pm

Nejspise jde o situaci, kdy je jizda na motor patrna. Tedy rychlost lode, pridova vlna ale i naklon lode jednoznacne ukazuji na pouziti motoru.
Napr. asi stezi pri vetru 5kn dosahnes jen na hlavni plachtu rychlosti lode tak, aby byla vlna pres celou delku trupu.

A ten znak skutecne zasadni je. Pokud by jej kazdy spravne vystavil, tahle diskuse by se vubec nevedla.
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » stř srp 17, 2016 9:11 am

err_ píše:Nejspise jde o situaci, kdy je jizda na motor patrna. Tedy rychlost lode, pridova vlna ale i naklon lode jednoznacne ukazuji na pouziti motoru.
Napr. asi stezi pri vetru 5kn dosahnes jen na hlavni plachtu rychlosti lode tak, aby byla vlna pres celou delku trupu.

A ten znak skutecne zasadni je. Pokud by jej kazdy spravne vystavil, tahle diskuse by se vubec nevedla.

OK, souhlas, jenomže znaky chybí a původní otázka zněla, zda má plachetnice s vytaženou hlavní plachtou a běžícím motorem ( bez znaku ) přednost.
Já tvrdím že má, i když je jakkoliv patrná i současná jizda na motor ( a bez znaku) . I třeba proto, že je nutno předpokládat třeba přechodový režim mezi plachtou a motorem, nebo naopak. Nebo nějaký nouzový režim, nebo prostě opomenutí atd... To že chybí znak je sice v tomhle případě špatně, při posuzování nějaké kolize nebo problému to ale podle mě nebude mít žádný valný vliv.
Vezmu to v analogii na nedavnou nehodu mého kolegy na kruhovém objezdu. Vjížděl tam, koukal doleva a přijíždející měl směrovku vlevo - že bude vyjíždět ven. No, nevyjížděl. Nabral kolegu, result je, že kolega nedal přednost v jízdě. I když trvdil, že měl přijíždějící vlevo směrovku . Směrovky jsou tedy k ničemu :-(
Nejspíš by se kolize s plachetnicí viz. subjekt řešila podobně.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » stř srp 17, 2016 9:53 am

Noooo Lemone, myslím že jsi na tenkým ledě. Co píšeš není pravda co se týče lodě ani auta.
To myslíš, že když plachetnice s plachtou bez znaku má přednost. Kdyby to tak platilo pak je blb kdo vytáhne znak protože najednou nemá přednost. To v principu zruší platnost předpisu.
A jaký přechodový režim... vytáhni znak než nastartuješ motor a nejsi v přechodu.
A jestli Ti běží motor a netočí se propeller nejedeš poháněný motorem a jsi plachetnice, ale jen tak.
No a na kruháči směrovka vlevo znamená že se točil a nevyjížděl. No a pak nabral kolegu.. kolega tam neměl co dělat.
Nerozumím jak to souvisí s plachetnicí..
Err píše správně: A ten znak skutecne zasadni je. Pokud by jej kazdy spravne vystavil, tahle diskuse by se vubec nevedla.
JaOCZ - ale ve Švédsku by jsi s Tvojí teorií neuspěl. Jsi povinnen vyvěsit znak a to jsi neudělal...
Podle Tvé teorie se můžu chovat jakkoli a ostatní musí zabránit srážce???? To snad nééééé´!!!!!
Naposledy upravil(a) Pavel-Sulc dne stř srp 17, 2016 10:19 am, celkem upraveno 4 x.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » stř srp 17, 2016 10:04 am

Podle mého platí stejné pravidlo, jako v případě, kdy nevidíš, odkud má přijíždějící plachetnice vítr a ty máš vítr z leva. V tom případě jsi povinen dát přednost.

Vychází to ze základního pravidla COLREGu, že bez ohledu na cokoli, jsi povinen předejít srážce.

Myslím si, že české názvosloví je trochu zavádějící. Stand on vessel se nerovná loď mající přednost, ale loď neměnící kurs a rychlost (Par 17 COLREG). Give way vessel musí umožnit plavbu.

Takže k Tvému dotazu:

bez ohledu na skutečnost, že nemá vyvěšené denní znaky a zcela evidentně jede na motor + plachta, tak ji musíš považovat za plachetnici. A řídit se pravidly pro plachetnice. V návaznosti na to určit pravidla přednosti. A i když Ti druhá plachetnice bude povinna dát přednost, jsi povinen podle par. 17 odst. a) bod ii. učinit vše, aby si odvrátil srážku.

H.

Edit to Pavel-Sulc: bohužel proto to lidi občas dělají, ale nic to nemění na shora uvedeném

Zpět na