Ahoj všem, chci tady popsat čtyřleté zkušenosti s provozem většího hausbotu, možná to někomu k něčemu bude.
Jsem na vodě od roku 2001, hausbot mám třetí, ten poslední od roku 2013, takže čtvrtá sezona. Děkuji všem, co se to tady snažili se mnou řešit, hlavně lednici, měniče, baterie, čerpadla, atd.
Hausbot má rozměry 14x4m, je tam závěsný motor Mercury 50 ELPT EFI, ovládání je kabelama, myslel jsem i na hydrauliku na kormidlo, ale dal jsem i tam kabel, vlastně lanovod. Lanovody jsou dlouhé 14m a jsou v podpalubí. Zatím žádný problém, jak ovládání plynu, tak kormidlo se točí lehce, stejně, jako nové. Dost lidí mě zrazovalo, že to nemůže při té délce kabelů fungovat.
Doporučen mi byl motor zhruba 30 koní, ale dal jsem tam 50, koupil jsem úplně nový Mercury i s digitálním displejem v Berlíně u Botcenter Keser za 5100 eur i s dovozem do Modletic. Vrtule je s jiným stoupáním - tlačná. A udělal jsem dobře, motor má rezervu, jede lehce, hausbot pluje slušně, má kýl asi 30cm a po celé délce ploutev 10cm. Startovací baterie je 72Ah a není spojena s el. systémem lodi, jenom s motorem. Motor startuje i v zimě na první otočení klíčkem.
Vodu mám rozvedenou plastovýma trubkami, jako na baráku do záchodu, sprcháče, umyvadla v koupelně a dřezu v kuchyni. na ohřev vody mám karmu Junkers Hydropower, zapaluje se automaticky při puštění vody, má nastavení jak průtoku, tak teploty vody. Je na PB. Má samostatný komín a je umístěna v samostatné skřínce zvenku. V lodi je trvalý tlak vody, jako v domácnosti. Čerpadlo Johnson Pump 5.2 - 12V saje přes koš vodu a tlačí přes filtry Hydra Rainmaster Trio - 50 micronů, pak 5 micronů, pak aktivní uhlí a pak dva bakteriální 1 micron do expanzní nádoby 25l, pak je regulátor tlaku vody Honeywell nastavený na 2.5 At a pak ještě malá tlaková nádoba na omezení pulzací v potrubí 10l. El. záchod je Sanimarin 35 ST - 12V. Vše to funguje skvěle, nemám žádných připomínek. Čerpadlo na vodu při odchodu vypínám. Když přijdou mrazy, vodu vypouštím a až do konce března je klid.
Plyn mám rozvod 8mm měděnou trubkou ke karmě a do kuchyně k plynovému sporáku i s troubou, je to klasický MORA s pojistkami Gas Stop. Za regulátorem tlaku plynu je elektrický bezpečnostní plynový ventil. V lodi jsou 3 čidla, jedno při sporáku v kuchyni, jedno na dně hausbotu a jedno u lahve plynu. Z každého čidla je reléový výstup k ventilu. Při úniku plynu je okamžitě bezpečnostní ventil uzavřen do té doby, pokud koncentrace plynu nemá normální hodnotu. Napájení je 230V s jističem 1A. K čidlu stačí na 2 vteřiny přiložit nezapálený plynový zapalovač a okamžitě je siréna a plyn se uzavře. Na plyn mám revize s trváním 3 roky s dokladem a zápisem na SPS. Pro jistotu jedou v podpalubí neustále 2 ventilátory 48V - 2W s vývodem ven, je to i kvůli bateriím, které tam jsou. Mám tam dvě bildge pumpy na 12V. Dno je absolutně suché, nerosí se tam nic. Zhruba od října jedu na čistý propan, nepocituji žádný deficit.
Na střeše jsou 4 solára po 300 Wp - takže 1200Wp. Jel jsem na 12V, ale změnil jsem to na 48V. Regulátor nabíjení je Studer VT 65 s jednotkou RCC 02, kterou můžu ovládat a naprogramovat ohledem nabíjení baterií jakékoliv hodnoty, pro kontrolu je tam ještě Victron BMV 700, která přesně ukazuje kolik Ah tam ještě je, kolik kde teče, napětí..... prostě vše. Baterky Banner Energy Bull 4x do série 250Ah 12V, takže 250Ah 48V. Mám tam uschováno zhruba 12kWh. Baterky jsou i po 4 letech provozu v perfektním stavu, ale já z nich po noci nic nevyčerpám, ráno jsem tak na 97%. Ale párkrát jsem je cucnul i níže než 50%, zatím OK. Solára to rychle dobijou. Měniče 48V - 230V mám dva, zapínám podle potřeby který potřebuji, bud upravený sinus Power Jack LF 8000, který trvale a bez pískaní snese 4.5 kW a má vlastní spotřebu 38W a Victron Energy 800 - sinus , který těch 800 W zvládá trvale a vlastní spotřebu má 4W. Nakolik mám původně čerpadla, záchod, led svítidla, autorádio na 12 V a nechtěl jsem to měnit, mám tam měnič Meanwell 48V - 12V 720W. Jinak 12V nepotřebuji a ani nevyužívám. Vše, včetně fotovoltaických panelů je jištěno pojistnými odpojovači podle proudu a to jak každý plus, tak každý minus pol. Lednice Liebherr TP 1764 na 230V jede stále, od dubna do listopadu, je jištěna samostatně jističem 6A a celý systém jističem 16A spojeným s elektronickou spouští, na kterou je zapojen reléový výstup z hlídače izolačního stavu IR 423 - kostrou lodi, hlídač neustále kontroluje zvolený nastavený odpor a při jeho změně vypne hlavní jistič. Uzavřená IT sít - proudové chrániče tam nefungují, protože nemám zem....Jsou na to taky samozřejmě revize a zapsáno na SPS.
Systém utáhne vše, co potřebuji, mikrovlnku, vysavač, už jsem taky svařoval..... Ale většinu roku jedu na Victron 800, lednicku, televizi a další věci utáhne jako nic. Sporák na pevná paliva mám velký i s troubou , jako do chalupy, od české firmy Moravia, komín nerezový vyvložkovaný, topím dřevem, nebo briketama. Mám tam 4 požární čidla a dvě na CO. Samozřejmě je tam docela vymakaný Alarm, můžu se podívat přes internet do lodi a kolem ní kdykoli chci, ale nechci se o tom rozepisovat. Zatím se mi za 4 sezony nepokazilo nic, krom vodovodní baterie v kuchyni. Snažím se to stále nějako vylepšovat a moc musím poděkovat také lidem z fora My Power, kteří se mnou řešili celou fotovoltaiku a pod...
Pár zkušeností s provozem hausbotu
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
-
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Re: Pár zkušeností s provozem hausbotu
Velmi hezky projekt. Je vidět ze na sobě nesetris. Pouze spickova kvalita. DobrýJaké byly náklady? 2miliony?
Ahoj,
čtu a nestačím zírat. Musí být nádherný a vytuněný. Máš prosím nějaké další články?
Mám také dotaz. Chci postavit hausbót podobných parametrů ale vyrazit i na Dunaj.
Otázka je také zda plováky nebo vana...
Máš chuť odpovídat a diskutovat?
Aleš Ingr
čtu a nestačím zírat. Musí být nádherný a vytuněný. Máš prosím nějaké další články?
Mám také dotaz. Chci postavit hausbót podobných parametrů ale vyrazit i na Dunaj.
Otázka je také zda plováky nebo vana...
Máš chuť odpovídat a diskutovat?
Aleš Ingr
Ahoj, odpovídám s ročním zpožděním, nebyl jsem na foru....Vanu mám ocelovou, není rovná, ale do V, to véčko je ale jen asi 20 cm při šířce 4m. po celé délce kýlu je taková ploutev z pásoviny silné 1cm a vysoké 10 cm. Předek jde plynule do náběhu a na náběhové straně jsou 5 cm od ocelového plechu ještě hliníkové o síle 5mm a délce 2m, pro najetí na pláž a pod....Ocelová vana je šopovaná a natřena Hemplem. Zatím nic neodpadává, jako nové....je to v kuse 7 let na vodě.
Vše funguje, ale odešli baterky Banner energy Bull, minulý rok na podzim, ted mám 28 lithium článků Samsung 60 SDI, je to úplně někde jinde jak olovo....můžu tahat velké proudy, baterkám nevadí vůbec ani 100A při 48V...neskutečně tvrdý zdroj. Solárů mám více, 2000W, na podzim a zimu to je potřeba. Hausbot pluje slušně, ale stejně se to musí neustále korigovat kormidlem...no nemá to moc kýl....Jinak i po těch letech vše OK.
Vše funguje, ale odešli baterky Banner energy Bull, minulý rok na podzim, ted mám 28 lithium článků Samsung 60 SDI, je to úplně někde jinde jak olovo....můžu tahat velké proudy, baterkám nevadí vůbec ani 100A při 48V...neskutečně tvrdý zdroj. Solárů mám více, 2000W, na podzim a zimu to je potřeba. Hausbot pluje slušně, ale stejně se to musí neustále korigovat kormidlem...no nemá to moc kýl....Jinak i po těch letech vše OK.