Vysilacka HF/UHF na lod

Vysílání a příjem na amatérských pásmech na lodi. Zkušenosti, technika, rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Vysilacka HF/UHF na lod

Příspěvekod Beda » pon čer 21, 2010 10:28 am

Vysilani HF z lode je uz slozitejsi a tak by se tady mohlo objevit par zkusenosti, pouzita zarizeni, provozni zkusenosti. Tak sem neco napiste, uz to provozovala rada nasich jachtaru
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pon čer 21, 2010 10:53 am

Sestava k TRX ICOM 706 MKIIG

V ramci minisetkani u Standy se na jeho lod namontovala mobilni antena ICOM AH-2b ve spojeni anteni tuner AH-4 a vysilacka ICOM-706 MKIIG
a ukazalo se ze na mobilni antenu o delce 2.5 m jde volat do sveta na HF pasmech

Odkazy na pouzite zarizeni
http://www.icomamerica.com/en/products/706/default.aspx
http://www.universal-radio.com/catalog/hamhf/3450.html

ICOM-7000 je o generaci mladsi bratr ICOM 706 MKIIG, reseny podle novych poznatku, tady modernejsi, ale zase o dost drazsi.
http://www.universal-radio.com/catalog/hamhf/0700.html

cenove porovnani
http://secure.universal-radio.com/checkout/cart.asp

ICOM-706 MKIIG a tuner AH-4 ve spojeni s dratovyma antenama provozoval na mori Petr OK1CME. Maji to i na lodi s/y Princess
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned črc 25, 2010 2:45 pm

Ke stanicim FT-857 a FT-897 se dela anteni tunet FC-40 ktery je vodotesny a tak se hodi k montazi na lod

http://www.yaesu.com

http://www.yaesu.com/indexVS.cfm?cmd=Di ... Archived=0
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát bře 22, 2013 3:42 pm

podivejte se na
http://www.tranzistor.sk/radio-amater/c ... dio-amater
tam je to ama vysilani pekne popsane. Jak HF tak i VHF vcetne Echolinku
odkaz nasel Neny, dik za nej
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Neny » sob bře 23, 2013 12:45 am

No našel, ale brodím sa vtom jak zbrojnoš v bažine!!! Budem mať pár prihlúplich otázok, ale na to si si už asi privikol....
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Neny » sob bře 23, 2013 1:13 am

Mne to tam prišlo divné že KV sa odrážajú od čohokoľvek a dojdú najdalej. Nevieš sem hodit popis vln a ich dosah . Dík moc.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » sob bře 23, 2013 7:07 am

Ty frekvence tam na tom odkazu najdes take. Jde i najit na googlu. Dej si radioamaterka pasma , sireni radiovych vln atd. I ty VHF vlny se ruzne odrazeji, ale prevazne se siri jen primo. HF se siri take pozemni vlnou, na vzdalenost podle frekvence a odrazem os ionosfery, kde to dela skoky a zase se to siri pri ruznych frkvencich a stavu ionosferi jinak. U HF na to ma take velky vliv denni doba, rocni obdobi.

U tebe to HF jen asi na doma. Neni oproti VHF tak jednoduche a hlavne to stoji uz od desitek tisic do stovek tisic. Treba IC-802 GMDS bude stat cela souprava dost pres 100 tisic. To je stanice urcena na lod a je asi z tech levnejsich. Ale po naistalovani naladis frekvenci a zmacknes mikrofon a funguje to. Takhle to popsal jeden z vas co to ma na lodi nainstalovane od profiku.
Dalsi moznost je TRX pro radioamatery, to bude bez GMDSS, ale umozni to komunikaci a zasilani emailu, ale to uz chce nejake znalosti. Take jeden z vas to zarizeni v cene okolo 50000,- kc spatne nainstaloval a pouzival na vycudil ho a oprava stala nekolik tisic. Z druhe ruky to stoji okolo 15000 kc. Ale ty zarizeni nejsou stavene na more a nema to rado vlhkost.
Pantanal
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Re: Vysilacka HF/UHF na lod

Příspěvekod Pantanal » sob pro 17, 2016 9:44 am

Ahoj,
pročítal jsem zdejší diskuse o využití SSB rádia přijímače nebo i přijímače/vysílače včetně možností posílání a přijímání emailů, weatherfaxů. Zajímavá diskuse, díky.

Aktuálně se rozhoduji, jakou vysílačku na loď pořídit. Jako ideální kombibnace se mi jeví all-mode (HF/VHF/UHF) vysílač/přijímač s SSB: např. tento je moc pěkný a z druhé ruky se dá sehnat za cca. 12 tisíc: http://elix.cz/produkt/yaesu-ft-857d-dsp-kit-ysk-857/ k němu pak ruční marine VHF, otázka jestli s DSC nebo bez, jestli je možné to DSC zaregistrovat, když pevná vysílačka DSC nemá. Asi by stačila nějaká obyčejná např. https://www.eshop-yachtmeni.cz/intek-seatec-5/.

Nejsem žádnej znalec, tak mě kdyžtak opravte, moje představa je, že do all-mode vysílačky je možné naprogranovat kanály tak, aby dokázala být adekvátní náhradou klasické pevné VHF vysílačky, DSC bych oželel, protože z hlediska bezpečnosti bych získal možnost komunikace s břehem i z prostřed ocenánu. Ta ručka by se hodila z důvodu poslechu rádia v kokpitu a taky by nahrazovala absenci klasické marine vysílačky, ale teoreticky by se bez ní mohl člověk úplně obejít. Pokud tedy by byla all-mode vysílačka akceptovaná příslušnými úřady jako jediná vysílačka na lodi?

Zajímavej odkaz, srozumitelně vysvětlené: http://swling.com/blog/2013/10/the-best ... -or-yacht/
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » sob pro 17, 2016 10:52 am

nevím, jak je to s přihlášením vysílačky na moře, ale pokud bys chtěl "vnitrozemí", ČTÚ vyžaduje, aby byla vysilačka pevná a měla ATIS. DTTO Němci.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » sob pro 17, 2016 5:19 pm

Ta stanice YAESU FT-857D, to je radioamaterská stanice (dále RS). To znamená, že lodní VHF a i další pásma uslyšíš, ale němělo by být možné na nich vysílat. RS lze "odemknout" aby bylo možno na těchto pásmech i vysílat. Je třeba ale ověřit zdali a jak, někdy je třeba odborný zásah. Do RS jdou naprogramovat kanály, ale to se také liší jedna od druhé, u některých (obzvláště starších) mi přijde ovládání naprogramovaných kanálů nepřívětivé ve strovnání s normální lodní VHF. V případě nějakého maléru by možná tato nepřívětivost mohla způsobit nedostatečně rychlou komunikaci (přepínání kanálů) a zhoršení problému. Detailně je dobré programování a obsluhu dohledat v manuálech různých stanic a porovnat.
RS ti nikde nepřihlásí jako lodní VHF, RS není třeba nikde přihlašovat, ale je třeba mít radioamaterskou licenci a volací značku - to Tě ale neopravňuje k vysílání na "lodních" frekvencích.
Přijde mi, že lodní VHF není zas tak drahá, koupil bych ji taky. RS bych odemknul a naprogramoval, aby bylo případně možné vysílat i na lodních frekvencích.
Ručka je fajn, ale dosah oproti pevné stanici s anténou na stěžni není moc dobrý, obzvláště za nepříznivého počasí a v složitějším terénu.
(takhle jsem si to pro sebe vyzkoumal sám (s jinou RS), snad se tomu dá i věřit ;) )
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » sob pro 17, 2016 5:33 pm

Myšlenka to není špatná, sám jsem přemýšlel podobně.

Ale není to kvůli předpisům tak jednoduché. All band radio ti úřad na loď nezapíše.

Navíc na toto rádio potřebuješ radioamaterskou licenci.

Na lodní rádio zase jinou licenci....

Ruční ti mimo Anglie v Evropě nikdo nezapíše...

Pročti si tady i jiné vlákna pro přehled.

Řeknu ti můj postup.

Amaterská licence, pak jsem měl ve výhledu stejnou Yaesu...ale bez Pactor modemu to na lodi nemá až takové využití. A tento Pactor z druhé ruky se mi zatím nepodařilo sehnat, téměř vymizely...A nový modem to je tedy ranec, to snad bych zvažoval až kdybych se na loď odstěhoval..

Koupil jsem tedy dual band ručku Baofeng (popisovaná v jiném vlákně) jako dočasné řešení. A ručka se vždy sejde.

Pak jsem koupil loď kde byla namontovaná pěkná VHF vysílačka Sailor RT144C

Obrázek

Pro jistotu jsem si ještě k tomu udělal RYA VHF DSC papíry...
A tím jsem prozatím skončil.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » ned pro 18, 2016 12:02 am

Modemy Pactor (nové) jsou opravdu dost drahé a pokud se člověk nehodlá vydat na plavbu kolem Země, investice se zdá nesmyslná..
Ale existuje další, relativně nová varianta a to Winmor, která prý modem na Pactor nepotřebuje, prý funguje přes zvukovou kartu.
Ale vzhledem k tomu, že Pactor z druhé ruky mám, jsem Winmor nezkoumal, takže tato informace může být značně nepřesná, ale pro Libora s Baofeng by mohla být zajímavá k prozkoumání a zveřejnění ;)
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pon pro 19, 2016 2:49 pm

Ten Winmor je take na HF. Je potreba tranceiver, z druhe ruky tak 15 kkc, novy i za 300 kkc......

Na VHF/UHF je sit prevadecu napojena na internet v siti Echolink, ale musi byt radioamaterska licence. Jde do toho vstoupit i z PC. Jeden amater vyplul z Prahy do Stredozemniho more a az do Francie jsem s nim mel spojeni, on rucku Baofeng, znacku jsem zapomel. Je to do vsech kontinentu a desitek zemi. U nas jich je asi 10. Ukazoval jsem to u Standy a v Hodonine.

Nejaka desitka jachtaru si udelala zkousky, maji znacku, ale vysila snad jen Standa Bilek a vysilal i Petr Ondracek. Zbytek zjistil ze k tomu nestaci jen koupit rucku......tak se tomu nevenuji.

Jinak ten Pactor a Winmor je extraliga....Echolink liga.

Strejda guuugl najde o tom povidani a na youtube je hromada videi. Pokud je nekomu draha marine rucka, tak tohle vyjde draz.

Radioamaterskemu provozu, teda navazovani spojeni s radioamaterama se venoval jen Beda Skala, OK1HOB. Potom radiste z namorni plavby, tam byly snad jen radioamateri. Pavel OK1BD z cesty kolem sveta poslal lodi pres HF pactor pres 6000 emailu.
Trochu se tomu venoval Mirek Snehurka, mel problem a tak jsem ho nasmeroval na KP2AD na USVI, dal mu radio do poradku a nejaky cas s nim pri plavbe na jih udrzoval relace.

Jednodussi je satelitni telefon.

Radioamateri udrzuji na HF site s lekarskou asiatenci a na ruzne dotazy, zadosti o pomoc atd. Bezi to v domluvenen casy. Jeste k tomu HF paktoru, ten signal prekonava i tisice km a tak Pavel mel domluvu se stanici na brehu kdy bude na pasmu a on na nej otocil smerovou antenu, smerova antena, stozar a rotator pobrezni stanice je tak meloun.....

HF stanice na lodi i bez pactoru ma vyznam, ne pri pobrezni plavbe. Dneska ma skoro kazdy radioamater pristup na internet a tak muzes pozadat o pomoc, odesle ti emal a az dojde odpoved preda Ti ji, zjisti predpoved WX atd...Jsou kmitocty, casy kde se radioamatri co jsou na mori schazeji, majim krouzky.
qwer
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod qwer » úte pro 20, 2016 1:01 pm

Vysílačka na lodi musí být přihlášená? předpokládal jsem, že pokud mám třeba průkaz VFN je vázán stejně jako kupříkladu HAREC na osobu, a mohu si vysílat odkudkoli a čímkoli v rámci povolení.
A další dotaz. Zkoušel někdy někdo naladit pro vysílání na HF celou kovovou takeláž? Tedy myslím jako unipol, protože protiváha je dokonalá.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » úte pro 20, 2016 2:49 pm

Kdyz marine stanici zaregistrujes, tak pro kazdou lod jedna stanice a pro kazdou stanici rocni poplatek. Nekdo tady psal ze policie na vode koukne a kdyz je stanice vypnuta, nezajima je, kdyz je zapnuta chteji papiry. V papirech od registrace stanice lode je jmeno lode. Nove stanice maji naprogramovane cislo MMSI a ATIS a u vetsiny to nejde prepromagrovat, musi se do servisu.

Znamej ze Spanelsa nez si udelal radioamaterske zkousky mel stanici ukrytou v kredenci

Beda OK1HOB mel diplol, Pavel OK1BD jeden steh odizolovany, Standa OK4ETE a Mirek Snehurka OK4SW nevim. Amateru co vysilaji na HF z lodi je na prsty jedne ruky..........Spis si nejaky radioamater v Chorvatsku pujci lod a z ni vysila.

Zpět na