Pitná voda, kde

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Sidney
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Pitná voda, kde

Příspěvekod Sidney » čtv čer 15, 2017 2:26 pm

Zdravím,
začátečnický dotaz, kde se dá doplnit voda do lodě, aniž bych musel platit noc v marině. Mohu doplnit vodu třeba u čerpačky, když tankuju naftu. Dá se zajet do mariny na krátký asi tak 2h kotvení, zaplatit nějakou rozumnou cenu, dotankovat vodu, dojít na nákup, do sprch a vrátit se zpátky na moře? Ještě dotaz jak je to s kvalitou vody na ostrovech.
V létě jedeme na 14 dní, plánujeme zhruba dvě noci v marině, ale mám strach, že to bude málo. Máte v plánu určitě marinu Korčula a zbytek podle počasí a stavu moře(Vis, Skrivená luka). Můžete se podělit o zkušenost z této mariny(Korčula)? Nekotvil jste někdo na Mljetu, Prožurská luka nebo někde kolem Promeny. Podělte se prosím o zkušenost.To bude zhruba můj bod návratu.
Poslední prosba poraďte kde se dají najít městská mola, myslím nějaký seznam s cenama (jako má ACI) např. Svata Nedělja, Makarská, Jelsa atd.
Díky
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Re: Pitná voda, kde

Příspěvekod MalyBob » čtv čer 15, 2017 2:54 pm

Ahoj, z hlavy to nevysypu, min. ne v oblasti, kam se chystáš.

Určitě lze doplnit vodu u benzinky, pokud je obsluha ochotná a na ostrově je zrovna dost vody, což v létě nemusí být pravidlo.
Na Lastovu vedle pumpy v Ubli je kohout, , kam se připojíš a zaplatíš (pokud teda někdo přijde). Než Mljet taky bych se točil na Lastovu. Z jihovýchodu Skrivena Luka nebo zátoky kolem Ubli, podle času.
ACI Marina Korčula je vesměs dost plná, když tě s menší lodí usadí dál, je tam dost úzko. Na vnějším mole se pevně uvaž, bývá tam příboj. Pár kroků do města, hromady hospod, obchodů a zahraničních turistů.
Hodně vyčteš tady - teď má Libor v shopu nové 888:
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2603

Edit: napadnul mě ještě Stari Grad na NW Hvaru, tam určitě sloupky s vodou jsou. Osobní zkušenost s nabíráním nemám. Dá se tam i nocovat, ale my jsme z města odpluli na začátek té vidlice, je tam Luka Tiha, tam je hromada bójek, ale to už je off topic.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » čtv čer 15, 2017 3:39 pm

Pomena je městský přístav s elektřinou a vodou. Nebyl jsem tam asi 5 let. Platilo se tam asi polvina ceny mariny.
Polače je zátoka, kde kotvíš přímo v hospodě. Při dobré útratě za večeři neplatíš za uvázání lodě.

Přes den můžeš přistát a nabrat vodu v jakékoliv marině. Počítej s časem do dvou hodin a cenou kolem poloviny denního stání.
Městské přístavy mají často vodu taky, ale doba stání a cena za vodu záleží na domluvě. Může se podařit, že zřízenec na tebe nepřijde, pak je to zadarmo.

ACI Korčula je stará marina, stavěná pro lodě do 10 m délky. S větší lodi je problém zatočit do stání. Bývá hodně plná. Více napsal MalyBob.
hipo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod hipo » pát čer 16, 2017 12:16 pm

Dnes už se platí za vodu i u čerpadel, většinou 20 až 40 lasicek. Vím o několika pumpach kde je zdarma, pokud bereš naftu. Např. Murter,Tribunj. V každé marině se na vodě dohodnes, většinou do 50 kun. Jinak vodu na pití bych pil jen balenou. Voda v Marinach není snad až tak špatná. Spíš se bojím nádrží v lodích, které určitě nikdo nikdy nevymyval a nedesinfikoval.
Hippo
Sidney
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod Sidney » ned čer 18, 2017 10:27 pm

Díky za postřehy.
MalyBob
Budu mít San Odysey 42 s ponorem 2,30m, 888 mám, na Luka Tiha jsme se loni schovali před Borou, krásný velký žlutý boje s lanem, od výběrčího jsme si koupili jeho víno (snad jeho) kecal s námi asi 1/2 hodiny, to víš tři krásný baby na lodi dělají své. Kdysi jsem na Mljetu byl na kole a moc se mi tam líbilo, tak bych se tam chtěl podívat a ty dvě zmiňované lokality se mi zdály fajnové.

Jarda885, hipo,
je alespoň fajn vědět, že je možnost hupnout do mariny nebo k pumpě. Městská mola vidím jako ideální možnost, ale kde sehnat nějaký seznam těchto marin s ceníkem kotvení. V 888 info jsou i když třeba zrovna u Ubli píšou, že voda u pumpy není. Hmm
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » ned čer 18, 2017 11:39 pm

Také je dobré upozornit část posádky na to, že loď není napojena na vodovodní řad jako v hotelu. :o
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod PetrC » stř črc 26, 2017 11:54 pm

Lachtan píše:Také je dobré upozornit část posádky na to, že loď není napojena na vodovodní řad jako v hotelu. :o

Souhlas. Tohle je podle mne nejjistější plán "jak a kde nabrat vodu" :-) Poslední roky se tím řídím, posádce to vysvětlím ještě trochu přísněji než píše Lachtan, a funguje to. Teď naposledy jsme ze 14ti denní plavby přivezli půlku vody v nádržích zpět :-). Nemluvím o vodě na vaření - tu máme vždy v několika 5-10 litrových kanystrech zvlášť (na vaření nepoužívám vodu z nádrží), a doplňujeme jen balenou kupovanou vodu na pití.

Zpět na